Efekt motyla

The Butterfly Effect
2004
7,8 515 tys. ocen
7,8 10 1 514718
6,2 48 krytyków
Efekt motyla
powrót do forum filmu Efekt motyla

co za bzdura!!!

ocenił(a) film na 3

Nigdy nie widzialem czegos takiego. Film jest swietna komedia, usmialem sie przy nim po pachy. Co do innych walorow to nie znajduje takowych. Film jest tandetny o nastolatkach i strasznie bzdurny. Humor sytuacyjny i slowny jest super. Czulem sie jakbym ogladal jeden wielki skecz. I wszystko fajnie gdyby na poczatku nie wpletli czegos o teorii chaosu. Wydaje mi sie ze po prostu musieli uzasadnic czyms ten tytul.
Tak poza tym fabula jest niewazna, mogli to luzno puscic i mialbym taki sam ubaw. Rewelacja pod wzgledem komediowym, cala reszta do kosza.

użytkownik usunięty
Zabiyaka

To włącz sobie Małych agentów to jest film dla Ciebie . Napewno go zrozumiesz i tez uśmiejesz się po pachy . Pozdrowienia .

użytkownik usunięty

co Ty wiesz o filmach, bajki i moda na skukces to filmy dla Ciebie

Zabiyaka

Chyba filmy ci się pomyliły
Poza tym zatrzymałeś się na etapie Żółwi Ninia
Całkiem nieźle
Pozdro

użytkownik usunięty
Zabiyaka

Ty chyba oglądałeś "Przygód Kilka Wróbla Ćwirka" a nie "Efekt Motyla" łajzo do kwadratu. Jak nie zrozumiałeś odniesienia tytułu do tego fragmentu o teorii chaosu, to nic dziwnego, że nie zrozumiałeś reszty filmu. A luźno puścić to możesz **** w majtki, bo chyba jesteś w odpowiednim wieku, bo z charakteru wypowiedzi wnioskuję, że więcej niż 4 lata nie możesz mieć...

użytkownik usunięty

Może jego wypowiedź 'najdojrzalsza' nie jest, ale Ty go przebiłeś. Dosadnie wyraził, że film mu się nie podobał, podał nawet - jakby się uprzeć - argument. Natomiast wypowiedzi opozycyjne zamaist o filmie traktują o autorze posta....

użytkownik usunięty

nio i cio sie dziwisz palancie skro jak sie widzi taka "rzeczowa" odinie na temat tak fajowskiego filmu to wiesz ale az sie czlowiek chce albo utopic albo przejechac babcie na pasach zeby wyladowac agresje

ocenił(a) film na 8
Zabiyaka

zabiyaka bravo dla ciebie jestes joł! nie rozumiem jak mozna mówic ze ten film jest komedią... to co ty oglądasz? mode na sukces? lol...

Zabiyaka

Ciekawe co wtym filmie było śmiesznego? Polecam koledze najnowsze filmy o pędzących niedejebach na motorach BikerBoyz lub Torque...Pewnie po obejrzeniu napiszesz ze to musicale...zmień sobie baterje na nowsze bo nie pamietasz co i gdzie oglądałeś....

ocenił(a) film na 1
MaX_17

Ano parę rzeczy było...

Chociażby współlokator głównego bohatera czy jego zdziwienie, kiedy to "po pierwszej zmianie" obudził się w żeńskim akademiku.

ocenił(a) film na 9
MaX_17

co masz do biker boyz? albo torqa? wiem ze to filmy przesadzone a wiekszosc scen kaskaderskich sa niemozliwe do wykonania(chodzi tu o torque). mnie sie oba podobaly. milo bylo popatrzec na maszyny. bardziej jednak biker boyz. nie skrytykuje na pewno tych dwoch filmow.
majandra

użytkownik usunięty
MAJANDRA

Do obu mam to samo: banalna fabuła, "puste" postacie i mierna gra aktorska.
Filmy są obsolutnie nieciekawe i niezwykle żenujące. 100% komercji.

Jedyny ich atut to wspomniane przez Ciebie maszyny. Ale, żeby pozachwycać się motorami, nie trzeba robić filmu, można obejrzeć relację z jakiejś wystawy...

Ja otwarcie krytykuje te dwa filmy.

użytkownik usunięty
MaX_17

haha, zmien sobie baterie na nowsze, ale text, ja pierdykam, zajebisty :D

użytkownik usunięty
Zabiyaka

Chyba za duzo przebywasz z GOGIM i chyba cos ci sie na oczy rzucilo....

użytkownik usunięty
Zabiyaka

nie oglądałam jeszcze tego filmu, ale mam wrażenie, że zabiyaka sformułowal swą wypowiedź w sposób ironiczny:) Ironia na tyle skuteczna, że film odechciało mi się film oglądać...............

użytkownik usunięty

i żałuj, ktoś sobie jaja robi pisze bzdury by sie popisać, pewnie poszedł po piwku na ten film, a Ty przez to stracisz niezły film....

użytkownik usunięty

Ehhh ludzie, przeciez ten film ma mase bledow i czesto jest pozbawiony logiki... I do tego ma klimat typowej amerykanskiej komedii dla nastolatkow....

ocenił(a) film na 1

Ma trochę błędów i zachowanie głównego bohatera często jest nielogiczne, ale dlatego, żeby pokazać pewne sprawy widzowi, zaskoczyć go i udowodnić "morał" filmu.

Ale, co jest ważniejsze moim zdaniem, film, mimo tychże "usterek", jest ciekawy i całkiem wciągający. Ja oglądałem go z przyjemnością (chociaż czasem pewne banały potrafiły popsuć wrażenia,ale tylko na chwilkę :o) ).

Kilimatu nie ma całkiem typewgo dla komedii amerykańskich. Nie pisz tak, bo ktoś pomyśli, ze to następny Scary Moovie czy American Pie. Aczkolwiek pewne schematu z typowych komedii amerykańskich też tu (niestety) się prześliznęły.

użytkownik usunięty

a gdzie tam nasrancu bledy widzisz i brak logiki ?? film jest piekny i dopracowany w kazdym calu. i wedlug mnie jest najlepszym filmem jaki widzialem. aaa i jak gdzies sa nastolatkowie to nie znaczy ze jest to komedia (zreszta moze widziales beverly hills czy inne badziewie)

użytkownik usunięty
Zabiyaka

ja naprawde nie rozumiem skąd wam się tam ta komedia wzięła

a ja nic nie mówię, bo jeszcze tego filmu nie widziałam, ale mam wielką chętkę po przeczytaniu opisów. Wtedy sdopiero wyślę opinię, a tak w ogole to tak różne są tutaj opinie, że w końcu niewiadomo, czy film jest dobry czy też zły. :P

ocenił(a) film na 1
Zabiyaka

W sumie to masz sporo racji, tyle że ja aż tak krytycznie nie podchodziłem do tego filmu, pomyślałem sobie... ot kolejny film do skonsumowania i nic ponad to. Film naprawdę ma wiele nie dociągnięć, a co do komizmu to aż takiego humoru nie podzielam, wole zabawne horrorki hehehh

Zdrówko

ocenił(a) film na 1
IGI

nie rozumiem całej tej awantury wokół tego filmu..gdyby był on przynajmniej po czesci kontrowersyjny to zrozumiałbym to..a tak dostalismy przecietne(z lekkimi tendencjami ku górze)Hollyłuckie dzielo akcji które zrzynając pomysły z conajmniej kilku filmów ktore juz wczesniej powstały probuje na swój(czytaj:wtórny i naiwny) sposob przerobic jeszcze raz ten temat..czy naprawde nie masz juz lepszych filmow nad ktorymi mozna sie rozwodzic?

użytkownik usunięty
Zabiyaka

ej czekajcie a czy Kill Bill nie mial bledow i wielu nie dorzecznych momentow ? Taak ? No nie moze byc ...
+
Teoria chaosu miala odniesienie do tego ze jesli zmieni sie chociaz mala rzecz w przeszlosci to wszystko moze sie inaczej potoczyc
Efekt motyla mial odniesienie do teorii ale tez do zmian w mozgu glownego bohatera... Zobaczcie sobie jak sie pojawia tytul. Ja tak to rozumie moze jestem w bledzie.

ocenił(a) film na 1

Tarantino krecąc Kill Bila puszczał oczko do widza..a tu..wszystko jest smiertelnie powazne..tak powazne..ze az smiac sie chce:)

użytkownik usunięty
Kupa

Czytając poczatkowe wypowiedzi zastanawiallam sie czy ich autorzy maja po kolei w glowie?... To, ze komus sie film nie do konca podoba, albo go smieszy nie znaczy, ze trzeba bruzgac go blotem... Czy ktos, komu sie to ".... " nie podoba musi patrzec na nudne seriale typu moda na sukces??? Mnie osobiscie ani jedno, ani drugie sie nie podoba!
A wasze /te pierwsze/ wypowiedzi swiadcza o waszym poziomie inteligencji.
Ech. Co za ludzie...

użytkownik usunięty
Zabiyaka

FIlmu nie widzialem komentarze przeczytale i z wrazenia oniemialem bo jak mozna nazwac film ktory wzbudza tyle odczuc i emocji ... jednak podejscie w rodzaju komedi jest swietne przynajmniej wiemy jedno chlopak podchodzi do kina z przymruzeniem oka i interpretuje wydezenia sobie na komike ... czy to oznacza ze trzeba na nim wszystkie psy powiesic ? No coz rola takich komentarzy zwykle jest udowadnianie sobie wlasnych racji w konfrontacji z innymi jemu sie udalo bo przeczytalem o modzie na sukces Torque (Luca Besson tworcy takich filmow jak Jonna d'arc buahahahha czy Yamakasi) i innych filmach nie zwiazanych z tym efektem wiele osob pisze ze to juz bylo ludzie a zastanowcie sie czego nie bylo :/ przytlaczajace. Teraz krzyczy sie i wielbi takie kino jak Irressistibile/Nieodwracalne ktore pokazuje zarzynanie czyli gwalcenie przez olaboga 20 minut bohaterki ... jak swinie i tym sie zachwycaja wszyscy bo tego jeszcze w kinie nie bylo przlamany temat tabu zostal HURRA wiec mielsimy super gwalt a teraz co Almadovar kontrowersyjny jak zawsze wypuszcza film o pedofilach BRAWO BRAWO ! co bedzie nastepne ? powrot do Pssoliniego i 120 dni Sodomy i Gomory buahahahahahaha.... niestety tendecja kina idzie ku gorszemu czyli scenarzysci i rezyserzy siegaja do coraz mocniejszych obrazow zeby zaskoczyc widza ten film z racji tego ze w SwietymDrewnie zostal wyprodukowany juz zasluguje na krytyczne spojrzenie natomiast na film pojde bo zwyklem ogladac amerykanskie gowniane filmy ten moze byc innym ale majac w pamieci tytuly jak memento,quantionium leap (serial),powrot do przyszlosci,Wehikol czasu (orginalny) i inne opowiadajce o przyszlosci przeszlosci ogolnie o czasie sadze ze maloprawdopodbne jest zeby mnie zaskoczyl ale dam muszanse ciekawe tylko czy w kinie czy w domu.

GreeZ

ocenił(a) film na 1

Greez..dla młodocianych ten film jest 'boski' i 'najlepszy w swoim gatunku(sic!)'..a ja tylko stwierdzam ze wielu zrobilo to juz lepiej a te wypociny nie wnoszą nic swiezego to konwencji podrozy w czasie..amerykanie kazdy dobry pomysl potrafią spierdolic..ech..

Kupa

swieta prawda oni potrafia nawet spierdolic zatoniecie wielkiego transatlantyku LOL !
Jednakze swoja droga maja tez wielkie przeblyski geniuszu kiedy daja szanse nieznanym rezyserom takim jak ten od pi czy Hmm ten od 1900-czlowiek legenda ... co jak co im dalej czasy sie posuwaja tym bardziej na pieniadze chlonni sa ale czasem sie zdaza ze wypuszcza cos wilkiego

Kupa

ahh kurcze jak zwykle zapomnialem spytac jakich wielu zrobilo taki fil jak ten caly motylowy efekt ?? kupa jak jestes pewien swego to dobijaj konkurencje konkretami coby im jezyk z ust odbieralo zawsze wtedy jest smieszniej bo nagle czujesz sie jak w kinie ..... CISZA bo kto sie wychyli z komentarzem jesli w d. byl g. widzial a sie udziela :P

Pozdrawiam

użytkownik usunięty
Zabiyaka

Film był świetny ale tylko dla ludzi z mózgiem którzy coś połapią a nie dla ludzi z najmniejszą jednostką inteligencji,właśnie tacy ludzie nawet nie wiedzą do czego odnosił sie TYTUŁ FILMU ! smieszne..

ocenił(a) film na 1

najprostsze skojarzenie- trylogia "Powrotów do przyszłosci"...w 'motylastym' zmieniono jedynie 'wehikuł czasu' reszta zerznieta kompletnie z dolepionym moralizatorstwem...a sam motyw podrozy w czasie był juz odgrzewany tyle razy ze az wymieniac sie nie chce..

ps.sorki ze tak pozno odpisuje..wakacje

Zabiyaka

ludzie ludzie zobaczcie DONNIE DARKO to jest prawdziwy film to jest sztuka to KINO prawdziwe

Zabiyaka

Mnie ten film sie podobal, moze i mial jakies tam bledy, ale jest to malo wazne, mial za to ciekawa fabule, wciagajaca, no i przystojnego glownego bohatera ;D Najdziwniejsze jest tam jednak to, ze Tommy moglmy zastrzelic prezydenta a i tak ciagle chodzilby sobie po podworku... :/

użytkownik usunięty
aDa_

na tym forum zebralo sie chyba za duzo opinii krytykow filmowych, no bo w koncu krytyk nie bylby krytykiem gdyby czegos nie skrytykowal, ja w ocenie tego filmu bede jednak przychylna, moze nie jest on arcydzielem sztuki filmowej i nie odbiega poziomem od hollywodzkich produkcji, ale wydaje mi sie ze jednak cos soba reprezentuje, dla mnie byl milym zaskoczeniem, wreszcie jakis film, ktory mnie nie nudzil a ktory ogladalam z zaciekawieniem, moze i dla nastolatkow ale sprawil ze fajnie mi sie go ogladalo, moze dlatego ze nie doszukiwalam sie w nim wlasnie zadnych walorow artystycznych tylko skupilam sie na fabule, a fabula byla tak zakrecona, ze obejrzalam go nie raz by moc dostrzec wszystkie jej szczegoly, poza tym wydaje mi sie ze film sklania do myslenia, oczywiscie ktos zaraz powie do jakiego myslenia?? przeciez ten film nic nie wnosi, oczywiscie nie mam tu na mysli jakiegos przeslania etycznego, moralizujacego czy filozoficznego, po prostu powoduje ze czlowiek sie zastanawia co by bylo gdyby bohater...

Zabiyaka

Czytajac te wszystkie komentarze widze, ze nikogo ten film nie zostawil obojetnym: lubicie go lub nie, uwielbiacie albo wprost nieznosicie, i to chyba jest cos, bo nie kazdy film taki jest, a ja stwierdzam, ze ten mimo tych wszystkich nieprzychylnych opini jest jak najbardziej wart obejrzenia !

ocenił(a) film na 3
Zabiyaka

Okej już nie mogłem się powstrzymać. Hehh przepraszam ale może mnie ponieść. Dobrze zacznijmy.
Pan który odpowiada za topic 'co za bzdura"wyraził swoje zdanie na temat filmu. Może i błędne może i nie(jeżeli wogóle czyjeś subiektywne odczucie mozna nazwać błędnym). I wtedy nagle chołota ruszyła do akcji. Wieszać go!! Linczować. Chłosta!!!!! "To włącz sobie Małych agentów to jest film dla Ciebie . Napewno go zrozumiesz i tez uśmiejesz się po pachy . Pozdrowienia " i kolejne :"co Ty wiesz o filmach, bajki i moda na skukces to filmy dla Ciebie". Po przeczytaniu tych tekstów się zastanawiam gdzie ten film był puszczany?? Na zajezdniach za zakrętem przy monopolowym?? Nie a może w siłowniach na olsztyńskim zatorzu?? Poziom odpowiedzi na to właśnie wskazuje. Nie żebym się czepiał.Film jest od lat 15 wiec wydaje mi się że piętnastolatek o poziomie inteligencji równej krajowej średniej może skonstruować poprawnie zdanie, w którym by zawarł co myśli o filmie, a nie bez sensu pieprzy głupoty. Właśnie się ośmieszacie panowie i panie.. Wiem dużo wymagam. Ale wystarczy troszkę pomyśleć nim się coś zrobi. A tak wychdzi tak jak każdy widzi. Kogoś duma rozpiera, obejrzał film, chce się podzielić wrażeniami, i niestety nie myśli co pisze:(
Teraz moja ocena tego filmu. Film według mnie jest słaby. Wręcz w niektórych momentach razi swą płytkością. Wiem że jeżeli ktoś właśnie się przerzucił z Americam Pie, to może to być film piękny i głęboki, ale uwierzcie mi ten film taki nie jest. O przepraszam że przerywam kolejna osoba błyska inteligencją:"Film był świetny ale tylko dla ludzi z mózgiem którzy coś połapią a nie dla ludzi z najmniejszą jednostką inteligencji,właśnie tacy ludzie nawet nie wiedzą do czego odnosił sie TYTUŁ FILMU ! smieszne.."Wiesz co jest tu jakiś paradoks. Wydaje mi sie że mam mózg(chociaż tak na 1000 pewien nie jestem, nie widziałem go:))a dlamnie ten film nie jest świetny. Kurcze wiec chyba jestem jakiś inny?
Na zakończenie pozwole sobie na zacytowanie Kufia!(pozdrowienia stary, juz zaczynałem wątpić w niektórych:):"ludzie ludzie zobaczcie DONNIE DARKO to jest prawdziwy film to jest sztuka to KINO prawdziwe" No wiec polecam wszystkim widzom z mózgiem i jakimśtam ilorazem inteligencji, aby sięgneli po ten film. Wiem że nie zrozumiecie go po obejżeniu po raz 10 ale nie martwcie się. Są wakacje macie czas.
Okej pozdrawiam wszystkich i przepraszam za ewentualne obrażenie kogoś!

ocenił(a) film na 1
Kuba

:D:D:D:D:D:D

...a mnie skłania do myslenia ogladanie kopulujacych żuczków polnych..czy ten obraz to tez arcydzieło?

Zabiyaka

Ja kilka słów do Pana Kuby!!! Widać panu brakuje kilku kresek inteligencji, bo w pańskiej wypowiedzi duzooooooooo "Wojewodzkiego"(To ten z idola) o ile on czasem cos mądrego powie i zarzuci jakimś mądrym cytatem to pan w swojej wypowiedzi zamiast ocenić film w połowie skupił się na wklejaniu fakt mało mądrych wypowiedzi, ale tez mało znaczących na dodatek, po co to??? Komu to miało zaimponować?? Ja oglądałem film nie był to nadzwyczajny, bo widziało się podobne lepsze mniej brutalne z lepsza puenta jak choćby "Biegnij Lola Biegnij" albo "Dzień Świstaka" Czy piętnastolatek wchodziłby na stronę internetowa i oceniał troszkę wymagający już filmowego myślenia film??? Raczej nie.. On(Ten 15 latek) jeszcze chodzi na filmy typu Shrek gdzie i tak polowe żartów nie zrozumie, bo są one dla ludzi starszych!!! I po to jest forum żeby krytykować jakieś "debilne" wyznania człowieka, dla którego przygoda z filmem kończy się i zaczyna na telenowelach, bo tylko takie filmy dają mnóstwo śmiechu i on się na tym wychował!!(Prawdopodobnie...) Faktycznie film walorów artystycznych nie ma żadnych, ale fabuła jest interesująca i bardzo wciągająca!! I to duzzzyyy plusss!!! żeby znaleźć więcej błędów(tylko, po co) trzeba by się już skupić na wszystkim innym oprócz w/w fabuły i muzyki... A Tobie można polecić filmy Lynch ich tez zresztą nie zrozumiesz czyż nie tak powinienem napisać teraz Tobie??? Tylko, po co??? Wpakować się w kolejna bezsensowna polemikę gdzie będziesz stosował tanie chwyty i mówił o czyjejś inteligencji Ty MEGA- Inteligencie!!!(Pewnie robiłeś sobie test na TVN i ściągałeś odpowiedzi;))) Daj ludziom możliwość wypowiedzenia dowolnego zdania a nie zastanawiania się czy może są czy nie as i czy zrozumieliby Twój film, który pewnie znasz na pamięć....
Daj sobie luz stary...
Pozdrawiam i życzę udanych komentarzy
P.S. na pewno pisze sie osobno;)))) ale wiem ta inteligencja

ocenił(a) film na 3
Zabiyaka

hehh.
Dzieki za pozdrowienia! I Nawzajem :)
No więc zaczne od tego że się zastanawiałem czy wogóle jest sens odpisywać. W sumie do głównej dyskusji nic nie wniosę, jedynie poszerzymy naszą polemikę. W końcu doszedłem do wniosku że jednak odbije piłkę w Twoją stronę.
Przepraszam wszystkich, proszę przejechać ten fragment, bo będzie omnie. No wiec imię Kuba nadali mi rodzice, a nie telewizja Polsat. I uwierz mi Kvaldulv(skad taka ksywa?) że Idola i programu mojego imiennika Wojewódzkeigo nie oglądam. Okej teraz wyjdzie że się tłumaczę, a każdy wie że tylko winny się tłumaczy, przejdźmy do mojej inteligencjii. Piszerz że mi brakuje paru kresek inteligencji i tutaj krew mnie zalała bo...rozszyfrowałeś mnie!;) Hehh a ja tak bardzo się starałem wyjsc na mądrego:))))))) Reasumując brakuje mi paru kresek, ale do sredniej krajowej chyba się zaliczę :0! :)))))))))
Dobra już skończyłem o sobie piszę o filmie! Przyznaję Ci rację, wkurzyłem sie troszkę i zjechałem z tematu w poprzednim poście(za co serdecznie przepraszam).W połowie się z Tobą zgodzę. rzeczywiście film jest słaby, aczkolwiek pomysł jest niczego sobie. Gra aktorów jak to bywa w Hollyshit jest dobra. Film się ogląda miło, ale czasem mnie kur...bierze jak widze niektóre rzeczy.Scena z prostytutką w barze jest...parodią.Niekiedy zachowanie głównego bohatera jest conajmniej nielogiczne!! Jednak bilans plusów i minusów wychodzi ujemnie :( Kolejny zmarnowany pomysł!
W momencie "Czy piętnastolatek wchodziłby na stronę internetowa i oceniał troszkę wymagający już filmowego myślenia film??? Raczej nie.. On(Ten 15 latek) jeszcze chodzi na filmy typu Shrek gdzie i tak polowe żartów nie zrozumie, bo są one dla ludzi starszych!!! I po to jest forum żeby krytykować jakieś "debilne" wyznania człowieka, dla którego przygoda z filmem kończy się i zaczyna na telenowelach, bo tylko takie filmy dają mnóstwo śmiechu i on się na tym wychował!!" odnosisz się do autora topicu?? Czy też do paru kolejnych "walczaków" którzy go pieknie objechali? Bo jeżeli odnosisz sie do nich to niestety przeczysz sobie( w związku z iście tolerancyjnym powiedzeniem" Daj ludziom możliwość wypowiedzenia dowolnego zdania...") , a jezeli odnosisz sie do autora to mnie źle zrozumiałeś ;)
Kończąc przyznaje oglądałem pare filmów Lyncha i mi się spodobały. Fakt czy oglądam moje ulubione filmy po kilkanaście razy (innymi słowy znam je na pamięć)pozostawie bez komentarza bo zalatuje mi tu nienawiścią i chęcią "dokopania" mi w tyłek.

Okej i tak wychodzę na cwaniaka i ignoranta. ehhhhhhh
Pozdrawiam raz jeszcze!!!
Respecta!!!

ocenił(a) film na 1
Kuba

Trzymaj garde Kuba! nie daj sie cwaniakowi! Idioci wszystkich krajów- łaczmy sie!

ocenił(a) film na 3
Zabiyaka

ehh Lordzie!! Spokojnie!!
Nikt nie robi tu żadnej wojny!!!
Po prostu kłócimy się, Zresztą zawieszam swoją działalnosc w tym topicu. Chyba ze znów mnie krew zaleje.
grrrrrrrrrr
Pozdrawiam
Respecta!!!!!!!!

ocenił(a) film na 1
Kuba

Jak to nie robi wojnyyyyyy...bijeesz wrooooga!Na Forum HyperCube'a tez nas mocno naciskają..do broni Ziomki!

Zabiyaka

Witam ponownie
Może pan LRODKUPA czy LORDGÓ... skończy z podniecaniem atmosfery bo jakoś to mu nie wychodzi...
Panie Kubo, Jakubie czy jak wolisz moje wnioski mogły wyniknąć z tego iż byłem zażenowany Twoim a przede wszystkim głupim tekstem(patrz na samą góre) który rozpoczął ten cały cyrk...
Faktycznie trochę za ostro pojechałem i za to przepraszam, ale wiesz każdy ma prawo do własnego zdania i chce żebyś był tolerancyjny.
Nie wiem dlaczego popierasz wypowiedz tego co to rozpoczął przecież można od razu wnioskować ze pisał to ktoś kto chciał rozgłosu i prawdopodobnie robił sobie „jaja” z tego co napisał(moje zdanie) filmu raczej się nie recenzuje na tym Forum bo można to zrobić na stronie poświeconej filmowi w portalu) Jego wręcz trywialna wypowiedz to raczej parodia. Zresztą jak ktoś wcześniej napisał albo mi się zdawało osoba TA powinna bronić swoich racji a nie pisząc jakieś bzdety ma uciechę ze tyle osób dyskutuje na temat tych słow.
Myślę ze jakoś obniżyłem atmosferę miedzy nami i faktycznie niektóre sceny w filmie są denne ale jak na czerwcowy seans bawiłem się dobrze. Jak wiemy wszyscy amerykanie robią filmy pod siebie nie pod Europę bo oni nie maja głębszego myślenia dlatego w filmie tyle rzeczy oczywistych a Każdy Amerykanin wierzy w UFO tak wiec w Efekt Motyla tez uwierzy;))))
Pozdrawiam wszystkich,

P.S Koniec z tym pieprzeniem zwracam honor w połowie Kubie(dalej nie podzielam poglądu ze ludzie wypowiadający się to miernota polska)
Aha i Kvaldulv to po prostu wymyślony nick(na pewno nie żaden HEROS z kreskówki;))

Thedues

Uuuuułłaaaa alez zarliwa dyskusja bardziej dziecinnie sprzeczanie sie
Film odniosl sukces i jest godny polecenia i uwag w koncu zobaczcie jak gorliwie wszyscy sie wypowiadaja na temat filmu wiekszosc komentarzy budzi lzy smiechu i nadaje sie swietnie do pokazania Hmm jako umiejetnosci polakow i marnowanie emocji na takie komentarze LOL
NIezaleznie wyszyscy sobie oczy wylupili do gardel podskoczyli wystarczy tego juz moi dordzy opnajcie szalenstwa slowne.Odnosnie AMerykanow i ich kina to wystrzegalbym sie komentarza ze nie stac ich na przeintelektualizowane filmy .... potrafia naprawde potrafia ale swoim zwyczajem robia to rzadko .... jesli bardzo chcecie tytulow podam nowsze tytuly ... American Beauty , Godziny , Dziewczyna z czarna perla z pewnoscia do chlamy swietegolasu nie naleza .... Requiem dla snu tez z swietego lasu sie wywodzi wiec nie mowcie ze robia filmy tylko dla siebie ........ jestescie niesprawiedliwi dzieki tym amerykanom mamy troche oddechu od takich rezyserow i ich stylu jak Lars Von Trier czy David Lynch lub Wim Wenders ... nie zawsze czlowiek mas sile meczyc sie skoncentrowany jak diabli na filmie
Poza tym SwietyLas nalezy mu sie szacunek a jesli nie im to przynajmniej MGM i WB wiec wiecej pokory wobec ameryki (fakt ze nie przepadam za nimi i nieznosze ich komedi romantycznych badz komedi w rodzaju straszny film ale to na bok) Efekt Motyla jako film jest sprawnie przedstawiony stosuje bardzo popularny chwyt w postaci achronologicznosci fabularnej ktora tak wzniecilo Memento .... i nagle wszyscy kochaja tworzyc filmy pelne niedopowiedzen (rzekomo ma byc ciekawiej dzieki ttemu) ale w 21 gram nie istenieje bez tego, mystic river traci element zaskoczenia na finale.... wiec to mi sie nie podobalo w Efekcie.NAtomiast humor sytuacjyny jaki tam jest ironia losu sa naprawde fajne nie mowcie ze kiedy widzieliscie kumpla w psychiatryku lub kadlubka to was nie rozbawilo albo nie zaskoczylo...Urok dla mnie jego polega na tym co powiedzial ojciec glownego bohatera "nie baw sie w boga" ... a drugie moje odnosnie zabawy w Boga ... Jak nie Urok to Sraczka :P Gra aktorska tragiczna pomysl fajny stary odgrzebany z nowym spojrzeniem czerpie z memento jesi idzie o skleroze bohatera jak i Dark City jesli idzie o wizje i zmiany pamieci jakie nastepuja
Ogladajac go niestety nie bylem jakos wielce rzucony na kolana bo ogladalo sie filmy takie jak Orginalny Wehikoł Czasu , Quantinium leap (serial) , Powrot do przyszlosci ,Dark City , Memento , Krotka Historia Czasu z wszystkich czerpie Efekcik i nawet skrupulatnie udaje mu sie to wszystko laczyc w calosc...Mnie sie podobal byl momentami blyskotliwy a czasem tragiczny ale suma suamrum na 10 pkt dalbym mu te 6-7pkt
Poza tym chyba warto go obejrzec chocby zeby zobaczyc jak 7 latek miazdzy pedofila jak dzieci moga byc okrutne palenie w worku pieska (Hmm ale Wladca Much byl lepszy w pokazywaniu bandytyzmu dzieci albo chocby BAttle Royal) jest wiele smiesznych rzeczy w filmie a forma w jakiej jest pokazany jest typowo ŚwiętoLasowa(HollyWooD-owa)dynamika dynamika i jeszcze raz dynamika akcja akcja akcja ...
Pozdrawiam

Zabiyaka

Popieram Kuba ze pomysl filmu był świetny ale niestety ani scenarzysta nie potrafił logicznie rozpisać wszystkiego ani sam reżyser dlatego mamy kolejny dobry amerykański movie ze zmarnowanym pomysłem który mógłby być znakomicie nakręcony.
Myślę ze to wina pośpiechu bo filmy amerykańskie powstają na zasadzie ktoś przeczytał scenariusz i za tydzień rusza plan zdjęciowy a niestety producent to nie spec od scenariusza i nie doczepi się kilku niedociągnięć które wychodzą dopiero po zakończeniu filmu jeszcze raz wielka szkoda....
Pozdrawiam

Thedues

ahh i bylbym zapomnial film w brew pozorom traktuje o bardzo nie trywialnej rzeczy jak ktos tu napisal bo glowny watek czyli Efekt motyla jest tylko przenosnia do slow Ojca bohatera .... nie baw sie w boga to samo mozna bylo zobaczyc w Bruce Almighty ... tylko roznica polega na tym ze europejski rezyser zrobi przeintelektualizowana wizje pelna metafor nawali odgroma sugesti i patetycznie zakonczy film puenta ktora daje do myslenia albo zamyka temat na amen ....
Zabawy w Boga sa niezdrowe ... to glowne przeslanie filmu dla mnie ... ewentualnie pozostaw to czego nie rozumiesz i na ci nie masz wplywu
Wy czepiacie sie formy w jakiej zostalo to opowiedziane ... bo jak w Matrixie z NEO zrobili BOGA to nikt nie mial nic przeciwko bo to tylko bajka :/ ciekawe dlaczego tutaj tego nie zauwazacie w efekciku
Pozdrowienia

użytkownik usunięty
Thedues

Kvaldulv:"... Myślę ze to wina pośpiechu bo filmy amerykańskie powstają na zasadzie ktoś przeczytał scenariusz i za tydzień rusza plan zdjęciowy ..."

CHYBA JEDNAK NIE MASZ RACJI Z TYM POŚPIECHEM BO PRAGNĘ PODAĆ JAKO CIEKAWOSTKĘ ZE PRACE NAD TYM FILMEM TRWAŁY SZEŚĆ LAT!!!
MOZE NAWET POMYSŁ ZRODZIŁ SIE WCZEŚNIEJ NIZ MEMENETO I INNE FILMY KTORE MANEWRUJA CZASEM, TAKZE Z TAKIMI OSKARZENIAMI I OSTRYMI UWAGAMI RADZILABYM OSTROZNIEJ

użytkownik usunięty
Zabiyaka

Ja ma pytanie to tego calego Zapijaki czy jak mu tam jest...Moze przez przypadek pusciles film od tylu albo cos?A wlaczyles monitor jak go ogladales?...bo to by wiele tlumaczylo!!!
Komedia???Skecz???Tandetny film o nastolatkach???...ty bawlanie, ubaw po pachy to by byl jakbys do opisu dolaczyl swoje zdjecie!!!
Pozdrawiam wszystkich fanów filmu Efekt Motyla.(zbychu)

użytkownik usunięty
Zabiyaka

Ja ma pytanie to tego calego Zapijaki czy jak mu tam jest...Moze przez przypadek pusciles film od tylu albo cos?A wlaczyles monitor jak go ogladales?...bo to by wiele tlumaczylo!!!
Komedia???Skecz???Tandetny film o nastolatkach???...ty bawlanie, ubaw po pachy to by byl jakbys do opisu dolaczyl swoje zdjecie!!!
Pozdrawiam wszystkich fanów filmu Efekt Motyla.(zbychu)

ocenił(a) film na 1

jestescie załosni..bronic jak lwice tak tandetnie zalosnego rekodzieła...toż to nie ma juz lepszych filmow nad ktorymi moznaby sie rozwlekac?