PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1315}

Egzorcysta

The Exorcist
1973
7,5 132 tys. ocen
7,5 10 1 132035
8,3 56 krytyków
Egzorcysta
powrót do forum filmu Egzorcysta

"tamte czasy"

ocenił(a) film na 9

Jak na tamte czasy mozna rzec, że film jest rewelacyjny, choć dziś na wielu nie zrobi większego wrażenia. Jestem pewna, że gdybym żyła w latach 70 nie była bym w stanie obejrzec tego filmu, bo umarła bym na zawał :p Efekty specjalne też rewelacyjnie zrobione, oczywiście jak na 73 rok ;) Oceniając wzrokiem przeszłości daje 9. Gdyby wyszedł obecnie dała bym 5

ocenił(a) film na 10
Chochlica

A mnie nie ruszają dzisiejsze filmy grozy.
Ten film nie robi na Tobie wrażenia bo nie ma w nim telefonów komórkowych, fryzury jakieś niemodne, czy co?

ocenił(a) film na 9
jeti

Chyba masz problemy w czytaniu ze zrozumieniem :)

ocenił(a) film na 10
Chochlica

Czyli chodzi Ci głównie o efekty specjalne?

użytkownik usunięty
Chochlica

Dziewczyno, toż to genialny film i daję radę nawet przy "horrorach" XXI wieku. Stare filmy miały w sobie tą tajemniczość i świetny klimat, przy którym nowoczesne produkcje wymiękają.

ocenił(a) film na 9

Niestety wiekszośc nowoczesnych produkcji jest robiona tylko po to żeby była. Ale to też przez to, że większosc tematów jest na tyle oklepana, że ciężko im wymyślec nowy, lub zaskoczyć w oklepanym. Wiaqdomo, że wszystko co dawne było tworzene na jakość, nie na ilość, jak to się dzieje dzisiaj. Szkoda, wielka szkoda, bo przy postępie techniki i mozliwościach stworzenia efektów specjalnych można by tworzyć filmy "wbijające w fotel"

ocenił(a) film na 4
Chochlica

Paranormal activity głośniki na max zaciemniony pokój.Niby już o duchu było a tu proszę.

ocenił(a) film na 10
terron

No właśnie, głośniki na max czyli prymitywny numer ze straszeniem zza rogu? I to jest właśnie najgorsze w tych nowych horrorach. Przestraszają a nie straszą. Kiedyś horrory budowało się na mroku, tajemnicy i klimacie, a dzisiaj potencjometrem Volume.

ocenił(a) film na 4
mlody969

Prymitywny czy nie działa .Nie powiesz mi że w P A nie ma swoistego klimatu. Jeśli dobrze się wczuć groza jest przednia .Ja w egzorcyście nie znajduję tego czegoś nie mój klimat .

ocenił(a) film na 10
terron

Oczywiście, że nie ma w PA ani krzty klimatu.

ocenił(a) film na 4
Dealric

Każdy ma inne podejście .Mnie egzorcysta nie podchodzi za to np. lśnienie które jest moim zdaniem podobnej klasy obrazem bardzo.P A w zupełnie inny sposób otacza widza grozą .Rzeczywiście jest to bardziej wizualnie ale cóż to zupełnie inny gatunek horroru .

ocenił(a) film na 10
terron

Nazwałbym to raczej naciąganiem widza, bo ciężko PA nazwać filmem, już o horrorze nie mówiąc ;)

ocenił(a) film na 4
Dealric

Czemu naciąganiem .Na ciebie nie działa magia tego filmu na mnie tak .Mam się czuć oszukany bo tobie się to nie podoba ???Czuję się bardziej oszukany kiedy oglądam jakiś wychwalany klasyk a okazuje się że to nie dla mnie jak w przypadku egzorcysty.

ocenił(a) film na 10
terron

Powiedzmy tak:
Nazwanie filmem czegoś gdzie jest dwóch amatorskich aktorów, którzy grać nie potrafią, fabuły nie ma, scenariusz nie istnieje, muzyka nie istnieje, efekty dźwiękowe i specjalne są szczątkowe to gruba przesada.

Nie twierdzę, że każdy musi lubić każdy klasyk, ale kinomaniacy w ich wypadku potrafią docenić mocne aspekty nawet jeśli całość im się nie podobała.

W wypadku PA to jest gigantyczny sukces reklamy i marketingu przez co ludzie sobie w zasadzie wmówili, że to jest film godny uwagi.

ocenił(a) film na 4
Dealric

Moc reklamy to jedno .Najwyżej pójdziesz na coś na co nie chciałeś ale pisanie o widowisku w superlatywach po seansie to co dalej presja reklamy????To jest właśnie geniusz takich filmów jak P A i Blair witch project .Minimum środków a efekt piorunujący .Nie do każdego to trafia jak widać Jak sobie wyobrażasz w filmie dokumentalizowanym zatrudnienie mega gwiazdy ze wspaniałym warsztatem . Albo zatrudnienie Wojciecha Kilara do oprawy muzycznej. Czy wpecenie efektów jak z matrixa .Efekty muzyka scenariusz i aktorstowo są szczątkowe ponieważ to taki gatunek.Nie ma się co kłócić czy się to komuś podoba czy nie i dlaczego .Sprowadza się to tylko do tego że każdy na różne formy reaguje inaczej .

ocenił(a) film na 10
terron

Tak to również w znacznej mierze kwestia reklamy. Wybacz tłumaczyć nie będę bo za dużo roboty, ale ewentualnie mogę podrzucić kilka książek z podstawami działania tego mechanizmu.

Poza tym nie do końca się zgodzę. B.W.P oglądałem z przyjemnością. Jest to film tego samego typu co PA ale jednocześnie wykonany 100x lepiej (w dużej mierze przez naturalne bo nieudawane aktorstwo).

I wybacz szczątkowe bo jaki gatunek? Nie ma gatunkufilmu w którym scenariusz jest szczątkowym elementem. W każdym filmie jest kluczowy.

ocenił(a) film na 4
Dealric

Troszkę się z tym scenariuszem zagalopowałem. A co do reklamy .P A nawet nie widziałem. Nie uważam więc aby miała ona jakikolwiek wpływ na to jak odbieram ten film. Na mnie reklamy często działają wręcz odwrotnie zamiast zachęcać wywołują u mnie zniechęcenie .Reklamy filmów są najgorsze .Trailer gromadzi wszystko co tylko najlepsze a potem płacz i lament bo miało być tak pięknie .Dlatego trailerów nie oglądam .Czytam opinie a głównie kieruję się po prostu opisem .

ocenił(a) film na 10
terron

Reklama to nie tylko trailer.
Ba trailer to tylko minimalny fragment reklamy.

ocenił(a) film na 4
Dealric

Wybacz nie jestem specem od reklamy.Wiem tylko jedno .Jeszcze nigdy nie kupiłem niczego pod wpływem reklamy. A tym bardziej nie rozumiem jak na moją ocenę reklama wpływa skoro nawet jej nie widziałem.

ocenił(a) film na 10
terron

Setki razy kupowałeś rzeczy ze względu na sztuczki marketingowe ;) Jak każdy z nas.
Tak samo sukces filmu jest ściśle zależny od tego typu sztuczek, a w tym wypadku wręcz uzależniony.
Zrobiono hype w sieci i spotami, które tak naprawdę z filmem nie miały nic wspólnego. Do tego hype na to, że to faktyczna taśma, część dała się to wkręcić, do sieci trafiają kolejne opinie, a spirala się kręci ;)
Dodatkowo doszedł hype na rzekomą oryginalność (bo wiadomo REC hiszpański więc amerykanie nie znają, a BWP miało ponad 10 lat, więc amerykanie nie pamiętają, już o starszych filmach nie mówiąc).

Tak suma sumarum powstaje wielki sukces marnego filmu ;)

ocenił(a) film na 4
Dealric

Ciekawe jakie to rzeczy kupowałem .Jedzenie kupuję takie jakie mi smakuje elektronikę taką jaka mi pasuje ze względu na to jakie ma możliwości .Ubrania to samo tylko to co mi pasuje .Może ktoś widząc reklamę mcdonalds leci po hamburgera albo widząc jak fajnie irek bielenini wydurnia się w reklamach proszków i płynów do naczyń takie właśnie bierze ale ja nie.

ocenił(a) film na 10
terron

W bardzo płytki sposób widzisz marketing i reklamę.
Tym bardziej stwierdzę, że na Ciebie z pewnościa działają co lepsze sztuczki :) Bo ich nie znasz i jesteś tak bardzo przekonany w swoją siłę woli, że na ślepo przyjmiesz sugestię jako własną opinię ;)

I powtórzę marketing i reklama to coś dużo dużo większego niż billboardy i reklamy w tv...

ocenił(a) film na 4
Dealric

Fajnie że ty znasz te sztuczki .Mówię po prostu jak jest .Większość rzeczy które kupuję nie mają żadnej reklamy ani nikt ich nigdzie nie promuje.Wiadomo że reklama działa na ludzi ale tylko na tych którzy nie szukają innej opcji bo przecież jak ktoś mówi że to co sprzedaje jest extra to tak jest .

ocenił(a) film na 4
terron

Z ciekawości poczytałem sobie o reklamach i o tym jak działają na podświadomość ale jak dla mnie to stek bzdur .Trzeba się pogodzić że mimo wysiłków speców nie zawsze takie triki działają .Wiem że może kiedyś coś kupiłem pod wpływem reklamy ale na pewno nie świadomie.

ocenił(a) film na 9

Dokładnie, muzyka z tamtego okresu wymiata a dla mnie Egzorcysta i Omen to wciąż ścisła czołówka kina grozy i h.u.j z tym kiedy powstały

Chochlica

srałem pod siebie po 5 pierwszych minutach i wyłączyłem telewizor to było w latach 9-tych. Dopiero za drugim podejściem rok później udało mi się go oglądnąć :D

ocenił(a) film na 9
Chochlica

Właśnie cały urok tego filmu polega na tym, że nie jest taki, jak współczesne horrory. To jego zaleta, a nie wada. "Egzorcysta", "Omen" ( wersja z 1976 ), "Dziecko Rosemary", " Widmo" ( współczesny remake nosił tytuł "Diabolique") i wiele wiele innych horrorów nakręconych w latach 50-70-tych to dzieła, jakim współczesne filmy do pięt nie dorastają. W filmie najważniejszy jest klimat, a w nowszych produkcjach jest go tyle, co kot napłakał.

ocenił(a) film na 8
Chochlica

Jestem tego samego zdania chciałbym żeby zrobili remake Egzorcysty.

ocenił(a) film na 10
tomucho77

I by wyszło tak jak większość remake'ów z "Coś" na czele.

ocenił(a) film na 8
mlody969

A ja bym nie był taki szybki z tym worem z "większością".

ocenił(a) film na 10
tomucho77

a które remaki horrorów wypadły dobrze?

ocenił(a) film na 8
mlody969

http://gadzetomania.pl/2008/11/28/top-10-udanych-remakeow-filmow-grozy

ocenił(a) film na 10
tomucho77

Część z tych remake'ów pochodzi ze starej ery horrorów, jak np Mucha czy Noc Zywych Trupów i one faktycznie się bronią bo po prostu wówczas filmy opierano na klimacie. Ale dziś remake polega na zabraniu historii, odarcie jej z klimatu i naszpikowanie CGI

ocenił(a) film na 10
tomucho77

I uważasz, że to jest lista świadcząca o jakości remake'ów obecnie?
Jest na niej jeden nie mający ponad 15 lat tytuł który można uznać za dobry remake, parę filmów mających po 20-30 lat już, i sporo nic nie wartego syfu z ostatnich 10 lat..

ocenił(a) film na 8
Dealric

Ja nic nie uważam mlody969 chciał przykładów więc dałem mu je.

ocenił(a) film na 10
tomucho77

No dałeś. Przykłady z innego wieku.

ocenił(a) film na 8
Dealric

Ten przykład może być ?

http://www.horror-movies.ca/21-best-horror-remakes/

ocenił(a) film na 10
tomucho77

Ten sam problem co poprzedni. Dobre remake'i sprzed nastul i więcej lat. W ostatnich latach sam syf.
Także nie bądź taki szybki z bronieniem jak nie masz najmniejszego pojęcia o czym mówisz, a zamiast sam podać filmy i bronić potrafisz tylko skopiować czyjąś (do tego kiepską) listę z sieci.

ocenił(a) film na 8
Dealric

Ja się przed tobą nie bronię !

Co te remake są złe ?

http://www.filmweb.pl/film/Koszmar+z+ulicy+Wi%C4%85z%C3%B3w-2010-472396

http://www.filmweb.pl/Halloween

http://www.filmweb.pl/Omen

http://www.filmweb.pl/film/Ojczym-2009-350923

http://www.filmweb.pl/film/Autostopowicz-2007-216015

ocenił(a) film na 10
tomucho77

Autostopiwcz to horror? (btw w porównaniu z oryginałem słaby). Ojczym też horror/

A 3 pozostałę, tak są słabe. Szczególnie jak porównywać je z oryginałami. W szczególności fatalne halloween.

Chcesz jeszcze popisać się wiedzą? ;)

ocenił(a) film na 8
Dealric

W pewnych aspektach można je podciągnąć pod horrory !

Nie oceniaj wszystkich swoim gustem !

Strasznie ciężko dogodzić twoiemu gustowi więc dalsza rozmowa jest bezowocna.

ocenił(a) film na 10
tomucho77

Nie można. Thriller to thriller. I tak ludzie mają wystarczające problemy z rozdzieleniem gatunków.

Mi cężko dogodzić?;) To, że coś tam wiem o gatunku i nie daje sobie wcisnąć każdego badziewa nie znaczy, że mam wygórowany gust.

ocenił(a) film na 8
Chochlica

Jednej rzeczy nie łapę w filmie...czemu ten "demon" czuł ból przy kontakcie z wodą która jak się okazało nie była święta? Chodzi o to że kapłan biorąc jakąkolwiek wodę poprzez nadanie jej nazwy świętej staje się ona nią?

ocenił(a) film na 8
dariusz616

Ten szatan kłamał że ta woda zadaje mu ból. Szatan jest królem kłamstw.

tomucho77

W którym momencie w tym filmie jest szatan?

ocenił(a) film na 8
rolnik_sam_w_dolinie

Od momentu w którym wszedł w ciało Regan MacNeil.

tomucho77

Regan nie została opętana przez szatana..
Proponuję obejrzeć film jeszcze raz, tylko dokładnie

ocenił(a) film na 8
rolnik_sam_w_dolinie

A według ciebie co się z nią działo ?

tomucho77

Została opętana.. ale nie przez szatana

ocenił(a) film na 8
rolnik_sam_w_dolinie

Przez kogo została opętana ?

tomucho77

Tak jak napisałem wyżej - obejrzyj film jeszcze raz, tylko dokładnie