To ja tyle czasu straciłem na obejrzenie takiego gówna, że niby coś tam jakiegoś bachora opętało... To ja już lepsze efekty widziałem na teatrzykach dla dzieci w Białymstoku ;] I to niby takie straszne, gówno nie straszne! Czy ludzie myślą że ich horrory będą już takie straszne? Irtuję się jak patrzę na film typu Piła I II albo III, albo te całe Grudge Szajs Klątwa... Dupa, kicz, szit!!!!!!! Jedyny film z tej dziedziny który mnie zachwycił to Nosferatu - Symfonia Grozy.
1/10 Egzorcyście.
A piszcie sobie, że się nie znam. Co mnie to może obchodzić? -.-
Mnie też się podobał Nosferatu - Symfonia Grozy,nawet kilka razy sie uśmiałem....potem zasnąłem.Straszył może 80 lat temu,teraz Max Shreck wygląda ja człowiek-królik po chemioterapii.Ale jeśli ciebie straszy ten film to spoko,na mnie Egzorcysta większe wrażenie zrobił.
czy napisałem że Nosferatu... mnie przestraszyło? Poprostu nie jest to tanią kupą, jest dobrze wyreżyserowanym filmem. Ja się wogólę na horrorach nie boję. Czasami sam się sobie dziwię O_o
No to nie bardzo rozumiem o co ci chodzi,co pod względem reżyserii masz do zarzucenia Egzorcyście?
Moim zdaniem Egzorcysta jest wyznacznikiem jak powinien wyglądać horror,ale od 1973r nie powstało nic co byłoby w stanie go przebić.
Jak dla mnie własnie reżyseria i aktorstwo jest tutaj atutem.
Chodzi mi o to, że Nosferatu jest filmem z pięknym klimatem, czymś co nawet niektóre książki Harrego Adama Knighta albo Stephena Kinga jest w stanie przebić. Mi chodzi o to, że dotąd żaden horror mną nie wstrząsnął, nawet ten cały Egzorcysta, albo Nosferatu - Symfonia grozy ma coś w sobie.
A ten film, na ktorym założyłem temat, sugeruje prawdziwe zjawisko opętania. O_o Szajs na całej linii.
Jednymy słowem, nie wierzę w ten cały cyrk. Niektóre momenty (uważane przez innych za najstraszniejsze) wydają mi się wyjęte z komedii. Czy ja jestem jakiś nie ten? :/
a czy nie wydają się większym cyrkiem wampiry,wyrastające kły,wypijanie krwi,czarne pelerynki i nietoperze?
W każdym razie wszystko jest kwestią gustu, na mnie podobnie działa Drakula w każdej wersji dlatego jestem w stanie cię zrozumieć :D
A ja uważam, że jesteś osobą, która szuka konfliktów i stara się jakoś odreagować swój stres. Pewnie nic nie masz do tego filmu ale właśnie na niego padło. Ogromna ilość wielokropków i wykrzykników oraz argumenty z palca wyssane nie mogą nic zarzucić temu filmowi. Egzorcysta to bardzo dobry film, trzeba go zrozumieć by się podobał. Wg. mnie zasługuje na 10/10 zwłaszcza, że Ty dałeś mu 1 porównując go tym do bardzo słabych filmów, których nie mało więc dlaczego nie pójdziesz ich ocenić?
eee tam... czy ja jestem jakimś 12 bądź 15 latkiem, któremu po obejrzeniu takiej projekcji zdaje się, że z mamy albo tata kapie krew i wyrastają kły? poprostu pytam świata po co to wszystko. i tyle. pzdr
....ty sie nie znasz...wiec ogladaj dalej Pile.........................................
Pytasz co to k... ma być? Ja Ci odpowiadam, że to jest k... NAJLEPSZY HORROR W DZIEJACH KINA! Ciesze się, że zaspokoiłem Twoją ciekawość ;)
nie wiem po co zgrywasz bohatera - film jest straszny i to nie ulega dyskusji... nie musisz sie zaraz chować pod łóżko, ja przesiedziałem cały film w spokoju, pare scen zkwitowałem uśmieszkiem. Ale jest kilka naprawde mocnych scen i trzeba też patrzeć na film całościowo. Czy naprawde nie rusza cie scena odprawiania egzorcyzmu ? Jeżeli nie to nie masz sie czym chwalić. Po prostu nie potraficz wczuć się w film... nie zzdroszcze ci tego ..
wcale go nie zgrywam. po prostu nie mam wyobraźni <lol2> i nie założyłem tego tematu by się popisać, tylko by ujawnić bezsens bania się tego, czego nie ma. Pozdrawiam.
No i nie udało ci się ujawnić tego bezsensu bo - Nie wszyscy musza zaraz myśleć podobnie jak ty. A największą przyjemność z oglądania filmów ma się w momencie, gdy potrafić się przeżywać wczuwać w położenie grających postaci. Nie chodzi tu o każdy film, ma się rozumieć, ale moim zdaniem Egzorcysta należy do tych bardziej udanych filmów. Przestań więc zachowywać się dzieciak, podejrzyn nos i zrozum, że nie wszyscy będą tacy jak ty tego chcesz...
"by ujawnić bezsens bania się tego, czego nie ma"
Według Ciebie osoby opętane są chore psychicznie ?
To jakie ty filmy lubisz? Tanie brazylijskie romanse?
Film bardzo mi się spodobał. Nie mogłam z tego motywu że był zakazany przez kościół...Moim zdaniem powinno być wręcz przeciwnie...Przecież to wyraźne pokonanie diabła czy jak kto woli szatana...
Nowy Ruski, czemu Zygmuntowi Chaizerowi dales 10/10 a Borysowi Szycowi 1/10? Co ma pienik do wiatraka.....
dlaczego za raz zakładasz, że film ma być straszny? film ma być przede wszystkim interesujący. mnie ten film również nie przeraził, ale mnie zaintrygował. oglądanie takich obrazów, to ogromna przyjemność. są świetnie zagrane, skonstruowane, wyreżyserowane. bardzo ciekawy nastrój. wspaniałe są zdjęcia. po za tym jest wiele nietypowych (jak na ówczesne standardy) rozwiązań.
po za tym ludzie chyba na wyrost zakładają, że to będzie horror z dużą ilością krwi.
jaki musi być film, żeby zainteresował takiego wymagającego widza jak Ty?
hej, nowy ruski, o ile się nie mylę, "Egzorcysta" jest JEDYNYM horrorem, który otrzymał Oscara. Dziwne, że gówno dostaje Oscara. Hmm...a to ciekawe.
Horror nie musi straszyć, ma być ciekawy, wciągający, tajemniczy, zagadkowy...jeśli wolisz tanie horrory, gdzie sztuczna krew-->farba, leje się hektolitrami, to cóż to tylko jest twój problem...dla mnie "Egzorcysta", "Dziecko Rosemary" i "Omem" to najlepsze horrory w dziejach kina.
Mr Jackson, hmmm... mi się zdaje, że zdania są podzielone na temat tego filmu. Dla np. takiego Ruskiego film to gówno, dla innego poprostu dobry film a dla następnego znakomity. Tak było zawsze. Poźdlawiam.
Film jest świetny... taka trochę stara szkoła...tak jak Dziecko rosemary czy Omen nie wiem jak Wy ale na mnie stare filmy robią większe wrazenie niż Piła hostele i inne gówna nastawione na zyski
pewnie, że tak, tamte filmy miły klimat i były sugestywne, dzisiaj epatuje się efektami i tanim efekciarstwem, a straszy na zasadzie HU! i jesteś wystraszony ;)