PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1315}

Egzorcysta

The Exorcist
1973
7,5 132 tys. ocen
7,5 10 1 132037
8,3 56 krytyków
Egzorcysta
powrót do forum filmu Egzorcysta

Ciężko go teraz ocenić. 20 lat temu zasługiwał pewnie nawet na 8, 40 - na 10. Teraz? Czułam się jakbym oglądała 'Straszny film'... Już nie straszy, nie jest realistyczny, jest przestarzały, momentami wręcz śmieszny. Być może nie potrafię go docenić ale nie umiem dać mu wyższej oceny tylko dlatego że jest stary, jest klasykiem no i wtedy nie było możliwości. Nie podobał mi się. Ale wygląd tej dziewczynki to masakra.

Lisowczyk

Rozbawiła mnie wasza rozmowa, Lisowczyk, posłuchaj mądrzejszego kolegi

ocenił(a) film na 10
milena8014

Kto mądrzejszy a kto nie to jest już tylko i wyłącznie Twoje zdanie :)
A słucham się wyłącznie swoich przekonań oraz swojej wiedzy.

Lisowczyk

I nikt nas nie przekona, że białe jest białe a czarne jest czarne:-)

ocenił(a) film na 10
Polski_Charlie

ha ha ha ha. I tu się zgadzam :D

użytkownik usunięty
roslinadoniczkowa

Dla mnie był ciekawy,ale straszna była tylko scena ze zbieganiem po schodach przez Regan,ta początkowo wyrzucona.

ocenił(a) film na 8

Masz rację ta scena była genialna.

ocenił(a) film na 8
roslinadoniczkowa

Mnie nie przestraszył, ale zrobił wrażenie.

adam664

Ja nie oglądałam w sumie jeszcze, ale po zdjęciach od razu przypominają mi się sceny ze Strasznego filmu.

ocenił(a) film na 5
nightmareday

no i szkoda, bo poprzez obejrzenie Strasznego Filmu jako pierwszego, Egzorcysta mnie osobiście.. śmieszył. mimo, że z reguły strasznie się boję horrorów. czuję olbrzymi niedosyt po tym filmie.

ocenił(a) film na 6
roslinadoniczkowa

Ja też momentami miałem taką bekę, że ho ho. Szczególnie jak ta dziewczynka schodziła po schodach plecami do dołu. W tych czasach Egzorcysta wygląda jak Straszny Film.

roslinadoniczkowa

momentami śmieszy? a przepraszam w których momentach Cię śmieszy? bo mam wrażenie,że pozamieniałaś sie na łby z którymś z przedszkolaków. Pewnie jesteś rozwydrzoną małolatą,która nasiąknięta jest jakimś współczesnymi gównianymi horrorami bez treści ale to już inna sprawa..Potrzebne Ci zapewne hektolitry czerwonej farby i odcinanie głów?

ocenił(a) film na 10
UFOLOG

Te dzieciaki porównują Egzrocyste ze Strasznym filmem...Takie głupoty to idzcie sobie pisac na Waszym "fejsie"

ocenił(a) film na 6
ElTomeko

Moim zdaniem krzyczenie "F*ck me", obracanie głowy o 360 stopni i chodzenie na czworaka z wykręconymi nogami były dość groteskowe i wyglądało to bardziej na parodię horroru. Z wiarygodnego źródła wiem, że osoby opętane zachowują się trochę inaczej, poza tym na wymienione wcześniej "akrobacje" nie pozwala budowa ludzkiego ciała. Chciałbym jeszcze dodać, że nie potrzebne mi są "hektolitry czerwonej farby i odcinanie głów". Według mnie przykładem wyśmienitego horroru jest "Sierociniec", którego nie można nazwać ani gównianym, ani groteskowym.

ocenił(a) film na 10
hubi9696

Ja jestem fanem Egzorcysty i nie zgadzam sie ze efekty są przesadzone...Natomiast przyznaje racje ze Sierociniec to bardzo dobry horror i chyba jeden z lepszych jaki oglądałem z ostatnich lat.

ocenił(a) film na 5
hubi9696

Też odebrałam to w sposób wrecz kiczowaty, dlatego nie mogłam się wczuć w ten film, nie przemówił do mnie.

ocenił(a) film na 5
UFOLOG

tak, taak tak jestem pokoleniem lat '90 które nie potrafi dobrze ocenić filmu i tak dalej. Nie mówię że film jest zły, po prostu nie przemawia do osob mojego pokolenia i tyle.

roslinadoniczkowa

Film jest raczej dla katolików bo do mnie takiego typu horror nie przemawia. Horrory oglądam nie po to żeby się przestraszyć tylko dla ciekawej mrocznej fabuły, bez żadnych wstawek religijnych.

ocenił(a) film na 8
roslinadoniczkowa

"20 lat temu zasługiwał pewnie nawet na 8, 40 - na 10".

No raczej bez zmian - filmy w miarę możliwości powinno się oceniać zgodnie z ich epoką. To że potem z takiego filmu masowo zrzynano i motywy stały się schematem nie zmienia faktu że taki film był kiedyś dobry w tym co robił. Inaczej takie filmy jak "Nosferatu", "Frankenstain" czy "Dracula" trza by oceniać z góry jako kupy szajsu:).

"Teraz? Czułam się jakbym oglądała 'Straszny film'... Już nie straszy, nie jest realistyczny, jest przestarzały, momentami wręcz śmieszny. "

Ale kiedyś robił wrażenie. Trudno żeby coś co kiedyś wzbudziło pierwszy raz szok czy strach dalej to robiło. Pierwszy przykład z brzega - uwielbiam REC'a ale na jednej ze scen w postaci starej wrzeszczącej baby obecnie pękam ze śmiechu przy oglądaniu. Co nie zmienia faktu że jej pierwsze pojawienie wzbudziło we mnie pamiętaną grozę. Tak samo pamiętam jakie wrażenie wywołał Egzorcysta więc nie widzę sensu zaniżania.

A jak już to nie porównuj do "Strasznego filmu" tylko raczej do "Egzorcysty 2 i 1/2" żeby pozostać w temacie:).

ocenił(a) film na 10
roslinadoniczkowa

Horror nie jest realistyczny? Faktycznie, przeje*ane, obniżam ocenę na 1/10.