6,6 11 tys. ocen
6,6 10 1 11298
5,5 2 krytyków
Egzorcyzmy Anneliese Michel
powrót do forum filmu Egzorcyzmy Anneliese Michel

Bóg nie istnieje wiec diabły też. Ta osoba była chora psychicznie. Księża wiele rzeczy mogą wymyśleć bez problemu. Nie wierzę w opętanie

ocenił(a) film na 7
Hrabia_Dracula

osoba chora psychicznie pokonywałaby bariery fizyczne których nie była w stanie pokonać przy pełni zmysłów ? Naprawde nie rozumiem ludzi którzy nie wierzą w boga . Osobiście jesteś osobą o sporym ilorazie (a przynajmniej wiele osób mi to wmawia) i uwielbiam filozofować , tzn rozmyślać na dany temat i wyciągać z tego jakieś ogólne prawdy życiowe , ale nie znalazłam nic , co by zaprzeczało istnienu boga , prócz biblii , ale sądzę ze to stanowi alegorię , albo po prostu ograniczone przez czasy w których żyli umysły , które po prostu nie były w stanie przetworzyć tego co otrzymywały , na słowa . Jest tyle "cudów" , których nie zdołali wyjaśnić najbardziej światli Zresztą , powiem ci że kiedyś sam zrozumiesz. Pozdro

Enterraz

Tak. Osoby chore psychicznie zwykle są mądrzejsze i inteligentniejsze od zdrowych na umyśle. Mogą pokonać bariery fizyczne itp
Ja nie rozumiem jak ktoś może w niego wierzyć

ocenił(a) film na 7
Hrabia_Dracula

jak pokonać ? grawitację ? Wiesz na czym polega choroba psychiczna ? Moja ciotka jest chora psychicznie , i to poważnie . Chociaż widziałam u niej różne straszne zachowania , to na pewno nie skoki na 1,5 metra wzwyż , nic jej nie rzuca i przyszpila do podłogi , i te wszystkie inne , dziwne rzeczy które robiła ta dziewczyna . Serio mówię
Poza tym na czym opierasz to , że niby są mądrzejsze ? albo mogą tam robić te rzeczy które są dla zdrowego na umyśle człowieka fizycznie niemożliwe ? Kiedyś nasz ksiądz powiedział , że jak ktoś nie chce wierzyć w diabła/boga zawsze znajdzie jakieś wyjaśnienie.
Poza tym , nawet gdyby bóg nie istniał , na pewno to nie była zwykła choroba psychiczna . Wierzę w diabła , dlatego też wierzę w boga , chociaż uważam że gdzieś ludzie mogli się pomylić w przekazie , a na pewno w momencie kiedy kościół był u władzy . Efektem tego jest to , że teraz kościół traci wyznawców .... Nawet jakbym nie wierzyła w boga , to więcej jak pewne że na świecie działają jakieś siły , których nie pojmujemy i nigdy nie pojmiemy . Jeśli nie diabeł , to coś takiego tyle że właśnie z tych niepojętych sił , na pewno nie choroba psychiczna . Widziałam chorobę psychiczną z bliska i to nie to

Enterraz

Grawitacji nikt nie pokonał. To bujda. Choroby psychiczne są różne. Hitler był psychiczny ale mądrzejszy od wielu naukowców

Bóg nie istnieje. a kościół wybił więcej osób niż jakakolwiek choroba

Hrabia_Dracula

Co masz na mysli mówiąc Kościół ? Mówisz o wspólnocie, mówisz o budynku czy mówisz o władzy która rządziła kościołem ?
Wszyscy jesteśmy dziećmi Bożymi, ludzkość wyrządziła wiele złego przeciwko sobie. Może chociaż podałbyś jakieś przykłady tego kto i co zrobił ?
Bo jeżeli uważasz że Bóg nie istnieje, dlatego że widzysz tylko to co jest widoczne dla oka jak możesz twierdzić że Kościół wyrządził ludziom coś złego ?
Zło i dobro istnieje i nikt temu zaprzeczyć.
Żyje tyle lat na ziemi a niedoświadczyłem niczego złego od strony kościoła, otrzymałem tylko dobro i miłość, a najlepszym przykładem jest Jan Paweł II, który przełamywał mury.
Nie rozumiem ludzi, którzy nagle wyskakują i mówią że Boga nie ma ?!
Skoro jesteś ateistą to po co obwieszczać to wszystkim ?
Skoro masz tak ograniczony umysł i nie uwierzyłeś bo nie zobaczyłeś wierz w sobie w te bzdury, które głosisz ;)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Hrabia_Dracula

Oczywiście, ty jesteś wolny i w pełni świadomy, zaś większa część ludzkości wierzy w nic i jest chora psychicznie. Ok masz do tego prawo, zobaczymy co stanie się po śmierci.
Co do władzy księży tak owej nie ma. Bóg ma władzę i tylko on ją może komuś dać. Księża są tylko wysłannikmi, którzy mu służą (niektórzy lepiej, niektórzy gorzej jak w każdym zawodzie).

użytkownik usunięty
mati9423

Właśnie, zobaczymy czy będziesz taki cwaniak przed Allahem.

Hrabia_Dracula

Zresztą tą wypowiedzią dałeś świadectwo o sobie, brawo ! ;)
Mam nadzieję że kiedyś zmądrzejesz.

mati9423

Ateiści od katoli nie są gorsi. Z resztą katolików to jest mało. Teraz są psycho-katole, fanatycy, pseu-dokatoly i inne żałosne nutrie.... tylko 5% to katolicy. Mi jest was po prostu żal bo wierzycie w coś czego niema i na co niema dowodów

Hrabia_Dracula

I to jest piękne ;)
Nie mówie o samych katolikach, tylko o religiach świata.

Hrabia_Dracula

Sam jestem ateistą , natomiast sporo ostatni czytałem o opętaniach i tego typu sprawach po czym zaczołem troszke wątpić w to że nic nadprzyrodzonego nie istnieje . Patrząc na sam wszechświat czy życie ludzkie można juz nieco zwątpić w "nic" . Bardzo dużo przypadków zaprowadziło nas w to miejsce w którym aktualnie się znajdujemy , choćby powstanie ziemi to miliardy przypadków które złożyły się w jedną całość i pozwoliły nam tu egzystować . Dotychczas bardziej wierzę w niebywały zbieg okoliczności . Natomiast dąże do tego że nie istnieje także rzaden dowód na niebyt tego "czegoś".

ocenił(a) film na 8
Hrabia_Dracula

No ale przynajmniej jednego mógłbyś się nauczyć od tych katoli-psycholi. Kultury :)

Dzida_86

Psycho-katolicy są może kulturalni ale bardzo głupi
Pseudo-katolicy mają 0 kultury

użytkownik usunięty
Hrabia_Dracula

Powinieneś wiedzieć, że nie należy generalizować, ale po Twoich wypowiedziach wnioskuję, że obrażasz innych nie widząc własnych braków. Miłego trolowania.

Katole są tepi i koniec

ocenił(a) film na 8
Hrabia_Dracula

Choroby psychicznej nie wyleczysz konwersacją. A właśnie tak leczy się opętane osoby. Nie szprycuje się ich psychotropami. Gucio wiesz o opętaniach a zabierasz zdanie.

Lisowczyk

A co Ty wiesz o opętaniach?

ocenił(a) film na 8
Chris_25

Jeżeli mam być szczery to dużo. Przeczytałem masę książek z tej tematyki pisanych zarówno przez profesjonalnych egzorcystów jak i świeckich dziennikarzy, którzy zetknęli się z takimi przypadkami.

Lisowczyk

Zgoda.Czytałeś dużo na ten temat i masz o tym jakieś pojęcie,ale Ty osobiście z tym się nie zetknąłeś(ja zresztą też nie i raczej bym nie chciał),więc nie mów że dużo o tym wiesz bo nie wiesz...Przytoczę Ci kilka cytatów:,,Owładnięcie(opętanie)to zajęcie osobowości ego przez kompleks lub inną treść archetypową;Objawy histeryczne są konsekwencją pewnych idei,które owładnęły mózg pacjenta.Jest to pogląd uderzająco zbieżny ze średniowiecznym punktem widzenia(opętania),wtedy gdy postawimy formułę psychologiczną zamiast demona,pochodzącego z fantazji kapłana.''-Freud

ocenił(a) film na 8
Chris_25

Nie wiem dużo?
Ciekawe jak to wytłumaczysz:
- opętana osoba może widzieć niczym w rentgenie. Zabawne? Przykład: wsadzasz potajemnie długopis do jakiejś torby po czym pokazujesz ją opętanej osobie. Ona bez zająknięcia powie Ci co jest w środku.
- opętany osobnik może bez trudu odczytać Twoje najbardziej wstydliwe myśli i tajemnice w Twojej obecności
- osoba opętana może mówić językami lub dialektami które dawno nie są używane. Jeżeli mamy do czynienia z opętaną prymitywną wieśniaczką to chyba coś tu nie gra?
- bardzo często jest tak, że w pokoju gdzie jest obecny zły duch spada temperatura. Zawsze byłem słaby z fizyki ale coś takiego raczej daje do myślenia.
- osoby opętane dysponują niesamowitą siłą. No dobrze. Człowiek chory na umyśle potrafi być naprawdę silny ale jakiego powera musi mieć nastolatka która z twardego jabłka robi miazgę jedną ręką?
- podczas opętania twarz owładniętej osoby potrafi się zmienić do tego stopnia, że nawet bliscy mają problem z jej rozpoznaniem
- oglądałem kiedyś dokument którego akcja działa się w średniowieczu. Opętaną osobę położono na ołtarzu kościelnym. Leżała nieruchomo. Usta miała otwarte. W pewnym momencie z jej ust wydobył się całkiem straszny męski głos.

Lisowczyk

Sorki nie chce być niemiły,ale takie opowieści biblijne nie robią na mnie wrażenia.My osobiście tego nie widzieliśmy,a w przekaz osób które zobaczyły coś co chciały zobaczyć jakoś nie wierzę.Jakby Ciebie położyli żywcem na stosie to też byś wydobył z siebie straszny,męski głos.Słyszałeś o czymś takim jak psychokineza,telekineza,kriokineza lub lewitacja?Jak nie to poczytaj sobie o tym.Myślę,że to wyjaśni Twoje niejasności.I wyluzuj trochę bo się spiąłeś aż tutaj czuje...Mam nadzieje że przed moim domem stos nie zapłonie...

ocenił(a) film na 8
Chris_25

Jeżeli sądzisz, że są to opowieści zawarte w Biblii to jesteś (sorki nie chce być niemiły) nieoczytanym chłopczykiem.
Wiem co to są za zjawiska i szczerze mówiąc nie szpanuj tymi pojęciami bo to jest bez sensu, do niczego nie prowadzi oraz niczego nie wyjaśnia. Są to pojęcia z kategorii pseudonaukowych.
Prawdy zakryć się nie da. Liczba opętanych się zwiększa i istnieją specjalistyczne organizacje egzorcystów.

Lisowczyk

Szkoda że jesteś takim ciemnym ludzikiem do którego nic nie dociera Po raz kolejny przekonałem się że z osobnikami Twojego pokroju nie da rady normalnie pogadać Mówisz że wierzysz w boga a obrażasz innych ludzi Gratuluje wiary i tolerancji...Zyj dalej w tej swojej ciemnocie...Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
Lisowczyk

Lisowczyk daj spokój-przeciez to nie ma sensu.Równiez interesuje sie egzorcyzmami i demonolagią.Także jak widze takie wypowiedzi jak załozyciela tematu to moge sie tylko w duchu cieszyć,ze tacy ludzie to główna karma nazwijmy go jak kto chce ja uzyje słowa-Złego.Pozdrawiam serdecznie.

ocenił(a) film na 8
Berith7777

Mały ludek ma umysł ograniczony :) Pozdrawiam również.

Lisowczyk

Masz sprzymierzeńca...Pewnie kolega?

ocenił(a) film na 8
Chris_25

Osobiście nie znam ale pewnie warto z nim podyskutować.

Lisowczyk

Aha Myślałem że to kumpel z kursu dla początkujących egzorcystów Ciągnie swój do swego...

ocenił(a) film na 8
Chris_25

Zakładam, że nie masz dziewczyny hehe.
Inaczej miałbyś inne źródło podniety niż anonimowe docinki.

Lisowczyk

Zostawię to bez komentarza bo słowo byle jakiego śmiecia jak ty nic nie znaczy...

ocenił(a) film na 8
Chris_25

Ha ha. Miałem rację :D
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
Lisowczyk

Jaki t odokument??? Z tym strasznym glosem. Wgl mozesz mi polecic jakies filmy typu te egzorcyzmy i cos o opetaniach, duchach itp? Dokumenty najlepiej, choc nie koniecznie tylko takie. Ciekawe wypowiedzi :) . Pozdro! Co do w/w filmu, widze, ze klotnia tragiczna... NIE DA SIE RPZEKRZYCZEC, KAZDY JEST MADRZEJSZY. JA DODAM TYLKO OD SIEBIE, ZE MNIE CHOLERNIE ROZPIEPRZYL TEN FILM NA LOPATY. W BOGA WIERZE, ALE DO KOSCILLA NIE CHODZE, KSIEZY NIE LUBIE, OGOLNIE NA SYSTEM KOSCIOLA MAM WYWALONE, BO SAMI SIEBIE ZEPSULI OD SRODKA, NIEMNIEJ JEDNAK BOG MI KRZYWDY NIGDY NIE ZROBIL, ZOSTALAM WYCHOWANA JAK ZOSTALAM, MOWIE, WIERZE, ALE JAK MAM POTRZEBE TO SIE I W TRAMWAJU MOGE W MYSLACH POMODLIC PO SWOJEMU... Z PEWNOSCIA TEZ ISTNIENIE DIABLA TO PRAWDA, NIESTETY MY LUDZIE JESTESMY GLUPI, CZESTO ZACHOWUJEMY SIE GORZEJ JAK ZWIERZETA, WIEC NIECH NIKT NIE WYMAGA "TO MOJA RACJA JEST MOJSZA I MNIE TRZEBA POSLUCHAC" ILE LUDZI, TYLE RACJI, AMEN. :) SORRY ZA CAPS, ROZPEDZILAM SIE, I JUZ MI SIE NIE CHCE PISAC Z MALYCH :) :P

ocenił(a) film na 8
malaindianeczka

http://www.youtube.com/watch?v=WtBg_uME3ig
To dosyć znany dokument :)

Lisowczyk

Czy możesz mi polecić parę tytułów, które przeczytałeś?

ocenił(a) film na 8
Paulina_43

Pewnie.
http://ksiazki.wp.pl/bid,44534,tytul,Swiadectwo-egzorcysty,ksiazka.html
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/81486/wspomnienia-egzorcysty-moje-zycie-w-walce-z -szatanem
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/68026/obrzed-tajemnice-wspolczesnych-egzorcystow
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/79895/czarny-sakrament-prawdziwe-historie-opetan- i-egzorcyzmow
Moja rada: lepiej nie czytaj tego rodzaju lektur na noc :)

Lisowczyk

dzięki, na pewno przeczytam :)

ocenił(a) film na 8
Paulina_43

Nie ma za co :) Historie z Czarnego Sakramentu nieźle straszą ;)

ocenił(a) film na 8
Lisowczyk

A to do pobrania w PDF? Bo chce poczytac, ale nie tak, zeby musiec kupic... :P

ocenił(a) film na 8
malaindianeczka

Znalazłem w formacie pdf na stronach z sympatycznym gryzoniem :) Nie świnką morską ;P

Hrabia_Dracula

zdajesz sobie sprawę, że te dwie wypowiedzi są sprzeczne i zdajesz sobie sprawę, że tylko cham może zarzucić ogromnej grupie ludzi, któych nie jest w stanie sobiście znać brak kultury i brak inteligencji? jeśli nie, to nie tylko masz 0 kultury, ale też 0 inteligencji i należy Ci jedyniewspółczuć, drogie dziecko neostrady

mati9423

A co takiego dobrego zrobił Jan Paweł II?Podaj chociaż jeden przykład

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
mati9423

Błogosławieni którzy nie widzieli a uwierzyli...Gratuluje naiwności

Enterraz

Myślisz że jak Twoja ciotka jest chora psychicznie to wszystko już wiesz w tej kwestii?Kiedyś zwykłą epilepsje uważano za opętanie...Jest wiele chorób psychicznych których nauka jeszcze nie odkryła...

Hrabia_Dracula

Może zacytuję się dialog z filmu "From Dusk Till Dawn":

Co to było ? Jacyś psychole ?
- to były wampiry, psychole nie eksplodują od światła słonecznego, choćby nie wiem jak byli p i e r d o l n i ę c i.

Chyba wiesz o co mi chodzi.

użytkownik usunięty
Enterraz

Ja znalazłem brzytwę Ockhama.

Hrabia_Dracula

To tylko Twoja ocena... Nie potępiaj innych i ich religii. Jak to Sapkowski powiedział: "Nie śmiej się z religii innych, bo to nie jest ani ładnie, ani grzecznie,... ani bezpiecznie." A jeśli chcesz się przekonać to zgłoś się do pierwszego lepszego egzorcysty i poproś o obserwowanie opętania i egzorcyzmów. Z Bogiem.

miha777

Widzę że Sapkowski to Twój guru i wyrocznia.To co on powie to święte...

Chris_25

niezupełnie... z Sapkowskiego lubię ten cytat, a jakoś książek nie czytałem... moim Guru i Wyrocznią jest Bóg...