100 razy lepszy niz ''Desperado''. Lepszy bo realistyczny, sesowny. W ''Desperado'' Banderas powinien zginac kilka razy a nie zgina(co on kurde Chuck Nirris 2 czy jak).Kazdy kto choc troszeczke zna sie na kinie wybierze El ''mariacccchi'' niz tamten syf!!! Glosujcie na ten film!!@!!@!!!!!@!!
Co Ty wiesz o kinie chłopczyku ??? Zgadzam się, "El Mariachi" jest bardzo dobrym filmem, ale powstała na jego motywie kontynuacja "Desperado" jest prawdziwym arcydziełem !!!
Mi także o wiele bardziej podoba się "El Mariachi" niż "Desperado". Kwestia gustu, jednak "Desperado" wcale nie zachwycił mnie swoim kiczem... dopiero część druga trochę mnie rozbawiła, ale jednak o wiele bardziej wolę ten pierwszy, trochę bardziej realistyczny film, od tych dwóch kontynuacji.
Możliwe, że jest to kwestia gustu, ale wydaje mi się, że Rodriguezowi rozbuchany kicz wychodzi bardzo przeciętnie. Gdzie mu tu na przykład do Burtona? Ja też sądzę, że "El Mariachi" jest filmem znacznie lepszym od "Desperado".
El mariachi jest filmem genialnym.Surowy obraz kamery przypomina na pierwszy rzut oka jakiś kiczowaty horror klasy B czy C.Jednak jest to mistrzowski element filmu pasujący w 100 % do tego obrazu.Ponadto muzyka jest doskonała, w idealnych proporcjach i w idealnych momentach filmu.
Doza prawdopodobieństwa zdarzeń i zachowań jest dość dobrze wyważona. Właśnie aktorstwo jest na bardzo wysokim poziomie mimo że nie gra tam żaden aktor-gwiazda w stylu Banderasa. Głównie el mariachi,Mocco i ten jego sługa w ciemnych okularkach i czerwonawej koszuli. Swoistymi smaczkami filmowymi są sceny humorystyczne np scena gry na keybordzie-mistrzostwo.
Ten obraz bije na głowe desperado 7.5/10.
moja ocena 9/10
ech, jestem strasznie sentymentalna, więc ten film ma dla mnie ogromne znaczenie ;) pamiętam, że w pewne wakacje nie umiałam zasnąć, a że mój tata jeszcze późno w noc oglądał tv, to poszłam do niego. akurat leciał El Mariachi, więc się przysiadłam... i zakochałam w błękitnych oczętach głównego bohatera. ale odżałować nie potrafię, że Mu zabili tę dziewczynę... :)