PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108728}

Ella zaklęta

Ella Enchanted
2004
6,1 23 tys. ocen
6,1 10 1 22873
Ella zaklęta
powrót do forum filmu Ella zaklęta

PIEKNY, ZACZAROWANY, MAGICZNY, ŚMIECHOWY, WZRUSZAJACY, ROMANTYCZNY, WCIĄGAJĄCY,
SWIETNA OBSADA, GRA, PIOSENKI, UBRANKA, FABUŁA

Na początku myślałam, że będzie podobnydo innych bajektego typu. Cóż...pomyliłam się :) świetny film POLECAM

użytkownik usunięty
Malazaa

niewie ktoś sąd można ściągnąć ten film? książką jestem oczarowana...chciałabym film obejrzeć....bardzo mi na tym zależy... :)

użytkownik usunięty
Malazaa

Śmiechowy, ubranka... Filmwebowe forum powinno być polecane przede wszystkim jako świetny informator o przedziale wiekowym i emocjonalnym fanów danego filmu. Niestety ja dowiedziałam się po fakcie i obejrzałam do końca. Jedynie ze względu na Hugha i Anne, którzy nie zawiedli. Reszta to tragedia. Baśnie wcale nie muszą być przewidywalne i przekolorowane, a w tym przypadku twórcy osiągnęli szczyt. Daję 2 za aktorstwo głównych bohaterów, bez nich nie wytrzymałabym nawet pierwszych dziesięciu minut.

użytkownik usunięty

Carolly, widocznie nie załapałaś właśnie tego, że to była baśń. I miała wszystki elementy - matka chrzestna, książę, klątwa. I to podane w komediowej formie. Trudno by kończyła się inaczej niż ślubem biednej dziewczyny z księciem, prawda?
Mi bardzo podobało się to "przekolorowanie", to komedia jest w końcu! Jak panny szaleją za księciem, jak on mówi, że Ella za dużo naczytała się średniowiecznego pisma na nastolatek, prawa elfów. To jest komedia. Warto o tym pamiętać i nie brać tego, w przeciwieństwie od książki, całkowicie na poważnie.

użytkownik usunięty

Och, ależ ja wcale nie brałam tego na poważnie ;-) Lubię komedie od czasu do czasu, ale z jakimś porządnym humorem, a nie kłębkiem wszystkim doskonale znanych już motywów. (zauważ, że wszystkie wymienione przez Ciebie elementy baśni pochodzą prosto od Shreka, tylko że tam było zabawnie; ktoś już o tym nawet wspomniał: http://www.filmweb.pl/film/Ella+zakl%C4%99ta-2004-108728/discussion/To+przera%C5 %BCaj%C4%85ce...,1148149 )
I nie mam nic przeciwko szczęśliwym zakończeniom, ale ten pseudo bollywoodzki taniec? Co to miało być? Prędzej określiłabym to mianem czarnej komedii.

użytkownik usunięty

moim zdaniem do czarnej komedii troszkę im brakuje :P I niby czemu Shrek ma mieć monopol na parodie baśni? To tak jakby tylko Rownling mogła pisać o szkole dla czarodziei...

użytkownik usunięty

Chodziło mi o to, że wszystko, co zawarte w Elli, można znaleźć w innych bajkach, w tym w Shreku. Takie odgrzewane po raz tysięczny kotlety.

użytkownik usunięty

nie wydaje mi się. W Shreku nie ma szalonej wróżki chrzestnej, a jest zła. Nie ma panienek walczących o prawa ogrów czy elfów, nie ma gadającej księgi. Nie ma fandomu księcia z bajki, jest tylko jedna "zła" siostra Kopciuszka mówiąca jaki to on jest wspaniały.
Fakt, i na Ellę, i na FIonę został rzucony urok. Podobnie jak na Śpiącą Królewnę i masę innych postaci. Fakt, po koniec filmu i Ella i Fiona łamią urok. Czy nie tak jest z Śpiącą Królewną?
Opowieść o Elli to nie jest "odgrzewane po raz tysięczny kotlety". Niektóre elementy się powtarzają z innych baśni ale tak to ma być. Bo to jest BAŚŃ! Trudno żeby działa się w XX wieku, prawda?

użytkownik usunięty

Wieki temu oglądałam Shreka, ale wróżka chrzestna (matka księcia) wydawała się szalona, mogę się mylić. Zamiast księgi mamy lustro, ale jestem pewna, że w jakiejś innej bajce gadająca księga też miała już miejsce. Osobiście wolałabym zobaczyć wreszcie coś nowego niż powielane bez końca schematy. Ale co kto lubi przecież ;-)

użytkownik usunięty

dla mnie nowością było podejść takie jakie zaprezentował nam ten film - parodia z baśni ale jednak w poważnej historii. Dla ciebie to może być drugi Shrek, dla mnie to zupełnie coś innego. A jakby się uprzeć to "Król Lew" jest plagiatem "Pocahontas" - główny bohater ma problemy z ojcem i ma dwoje przyjaciół.

ocenił(a) film na 9
Malazaa

Zgadzam się w 100 % ! Nigdy nie lubiłam ckliwych historyjek o miłości ale ten film bardzo przypadł mi do gustu. Świetna obsada , pomysłowa świeża historia i uroczo zrobione zdjęcia. Jeden z lepszych filmów tego typu :)

vera232

Po przeczytaniu wspaniałej książki, jestem trochę zawiedziona tym filmem. Jednak należy się plus za grą aktorów. Poza tym nie możemy oceniać filmu nie biorąc pod uwagą grupy wiekowej dla której był przeznaczony. Moim zdaniem to piękna baśń dla dzieci, ale zachęcam gorąco do przeczytania książki. ;)