Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć

Fantastic Beasts and Where to Find Them
2016
7,0 235 tys. ocen
7,0 10 1 235208
5,6 50 krytyków
Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć
powrót do forum filmu Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć

Ogólnie film bardzo pozytywnie mnie zaskoczył i cieszyłam się jak dziecko, ale nie ma co powtarzać kolejnej pochlebnej opinii :) Tylko zastanawia mnie parę niedociągnięć fabularnych.

Podczas poszukiwania Demimoza, zauważyli go, po czym Newt stwierdził, że 'To nie mój, ale pewnie obecność drugiego go zwabiła', czy coś takiego. W dalszych scenach jednak zostało to kompletnie zignorowane, a Demimoz był tylko jeden, jakby wycięli kawałek scenariusza i o tym zapomnieli. Było też parę takich rzeczy, o których zapomniałam i najwyżej potem napiszę, może ktoś jeszcze zwrócił na coś uwagę? Albo potrafi wytłumaczyć mi scenę z Demimozem?

Jest jeszcze dość istotna kwestia, która zwróciła moją uwagę jeszcze podczas seansu. W filmie dowiadujemy się, że Scamandera wyrzucili z Hogwartu, dlaczego więc korzysta on nadal ze swojej różdżki i używa czarów skoro powinni mu ją przełamać?

ocenił(a) film na 9
Wahnsinn

Różdżka jest łamana tylko wtedy gdy: Czarodziej użyje magii w obecności mugola co skutkuje wydaleniem ze szkoły i złamaniem jego różdżki ;) A Scamander został wydalony z innego powodu co skutkowało tylko i wyłącznie wydaleniem ze szkoły :D

Konoe

W takim razie dlaczego wywalili Hagrida? Przecież nie użył magii przy mugolu. Ściślej rzecz ujmując nie użył magii w ogóle, a został wydalony za pokątne hodowanie domniemanego zabójcy Jęczącej Marty. Tak, wiem, zarzuty wobec Hagrida, choć błędne, były o wiele większego kalibru, ale w świetle Twoich słów, z których wynika, że pozbawienie różdżki dotyczy tylko czarodziejów czarujących przy mugolach, to Hagrid nie powinien mieć złamanej różdżki. Bazując na książce dla mnie wydalenie ze szkoły (jako najsurowsza kara dla ucznia) było skutkiem bardzo poważnej niesubordynacji i pogwałceniem przez niego praw czarodziejów i było równoznaczne ze złamaniem jego różdżki, na zasadzie: złamałeś prawo = wylatujesz ze szkoły = nie jesteś pełnoprawnym czarodziejem = łamiemy ci różdżkę, żebyś nie mógł czarować

ocenił(a) film na 9
Wahnsinn

Masz racje w tym co napisałeś ;) Szkoda że nie mamy "pełnego regulaminu" światu czarodziejów więc zostają nam tylko i wyłącznie domysły ^^

Konoe

Albo twórcy filmu jakoś to wytłumaczą w kolejnych częściach. Chociaż wątpię.

użytkownik usunięty
Wahnsinn

O, właśnie o tym też myśleliśmy ze znajomymi! Trzeba by napisać do Rowling... :D