Filadelfia

Philadelphia
1993
7,9 294 tys. ocen
7,9 10 1 293989
7,5 48 krytyków
Filadelfia
powrót do forum filmu Filadelfia

Czytając komentarze mam wrażenie, że ludzie od ludzkiego dramatu oczekiwaliby kina akcji! Ja sobie nie wyobrażam np, w tym filmu jakiegoś dynamizmu - człowiek umiera i co ma biegać z pistoletem i załatwić te osoby które go poniżyły przez jego chorobę?! Chyba nie o to chodzi?! Niektóre sceny są przeciągane, ale to w końcu opowieść o człowieku, a nie wybieranie tych "najciekawszych" momentów z jego życia - np. może dla niego taniec stanowił coś bardzo ważnego, oderwanie się od rzeczywistości i dlatego tak długo było to ukazane... Czy pomyślał ktoś o tym? tak jak np. gdy umiera, umierał powoli i tak to za pewne chciał przekazać reżyser, a nie tylko zapakować go do trumny i po sprawie... W filmie tym ukazana jest tragedia człowieka który wraz ze swoim zdrowiem traci też pozycję społeczną praktycznie na którą przez całe życie pracował. Świetna rola Hanks'a i Washington'a! Film mi się bardzo podobał i uważam, że jako jeden z nielicznych niesie ze sobą jakieś przesłanie... Jestem zwolenniczką tego filmu i nie uważam, że to jakaś "kicha"!