Filadelfia

Philadelphia
1993
7,9 294 tys. ocen
7,9 10 1 293989
7,5 48 krytyków
Filadelfia
powrót do forum filmu Filadelfia

# słyszałem o tym filmie i dzisiaj w końcu go obejrzałem. Muszę przyznać, że bardzo się zawiodłem. Dla mnie film był to typowym amerykański gniot, przepełnionym kiczem i nadęciem. Szczytem wszystkiego była dla mnie scena, w której Andrew wpada w uniesienie podczas słuchania opery. Sama tematyka filmu też za bardzo do mnie nie przemówiła. Tak na prawdę nie rozumiem dlaczego niby główna ofiara - Andrew, był taki pokrzywdzony, to wszystko dla mnie nie trzymało się kupy. Oglądając ten film miałem jedynie uczucie głupoty czasów, w jakich żyjemy, kiedy za legalne zwolnienie z pracy, pracodawca może zostać ukarany dużą sumą pieniędzy... Nie rozumiem tego, dlatego film mi się nie podobał.

ocenił(a) film na 8
komntarat

zwolnienie z pracy nie jest legalne, jeśli opiera się na dyskryminacji... pracodawca nie może wyrzucić kogoś tylko dlatego, że jest inny i chyba nie wymaga to wiele do rozumienia.

użytkownik usunięty
lavik

Pięknie zrobiony film,cudowna muzyka podkreśla nastrój,tematyka trudna i jak widzę powyżej wzbudza emocje.
Aspekty prawne-oczywiste,ze nie zwalniamy z pracy bo gej i bo chory.A rozumienie.....nie zawsze się je posiada,niestety ;-)