Filadelfia

Philadelphia
1993
7,9 294 tys. ocen
7,9 10 1 293989
7,5 48 krytyków
Filadelfia
powrót do forum filmu Filadelfia

"Filadelfia" to mój ulubiony film, ale nie będę się za nadto rozpisywać (niedawno napisałam prawie 10 stronicową analizę tego dzieła) Uważam, że "Filadelfia" to film kompletny, dopracowany. Nie tylko z poruszającą historią, ale też świetnie zrealizowane i genialnie zagrane. Tom Hanks zagrał niesamowicie wiarygodnie (Oscar w pełni zasłużony). Film jest piękny, wzruszający, stonowany. To film przełomowy ze względu na tematykę. Pamiętajmy, że „Filadelfia” była kręcona w 1993 roku. To jedna z pierwszych produkcji traktujących o dyskryminacji osób chorych na AIDS i homoseksualistów. Zmusza nas do zastanowienia nad tym dziwnym światem. Jest wiecznie aktualny. Dyskryminacja z powodu różnych aspektów jest wszechobecna. I to nie tylko (cytując piosenkę Bruc'a Springsteena): "Na ulicach Filadelfii".To dzieło o braku empatii i zwykłego ludzkiego zrozumienia i współczucia. O strachu, który powoduje niewiedza, o szacunku do człowieka, o zmianie nastawienia do niektórych spraw (Joe, który stał się przyjacielem Andy'ego). Przede wszystkim o walce do końca o godność i sprawiedliwość, o niezłomności człowieka.

W każdym razie uważam, że miarą dobrego filmu (zresztą to samo tyczy się książek) jest to jak długo o nim myślimy, zastanawiamy się, co twórcy chcieli nam przekazać, to ile możemy o nim powiedzieć, jak silnie odczuwamy emocje. Krótko mówiąc: im lepszy film, tym dłużej nie możemy się pozbierać po jego obejrzeniu. Ja nie mogłam się pozbierać przez długi czas. Niesamowicie poruszający. Zwłaszcza z piękną piosenką "Streets of Philadelphia" która jest chyba najlepszą piosenką napisaną na potrzeby filmu.

Arcydzieło!!! Tylko tyle mogę powiedzieć. Na pewno wrócę do niego jeszcze nie raz.

ocenił(a) film na 10
kaska_111

Zgadzam się. Nieczęsto zdarza mi się dać 10. Zwykle wtedy, gdy oprócz perfekcji film niesie ze sobą coś więcej, jest z jakiegoś powodu istotny.