Filadelfia

Philadelphia
1993
7,9 294 tys. ocen
7,9 10 1 293989
7,5 48 krytyków
Filadelfia
powrót do forum filmu Filadelfia

Pomarudze !!

ocenił(a) film na 8

Uwazam, ze to bardzo dobry dramat. Powiedzialbym nawet, ze to dramat społeczny. Denzel Washington wcielil sie w bardzo wazna postac, ktora faktycznie symbolizowala spoleczenistwo. Toma Hanksa nie lubie jakos specjalnie. Dla mnie to bardzo dobry rzemieslnik. Sadze, ze z tej roli wyciagnal tyle ile sie dalo. Co mi sie nie podobalo? Hmmm.... nasluchalem sie, ze to taki wyciskacz łez, a mnie tak naprawde w ogole nie wzruszyl. Moze nie powinienem czytac komentarzy ludzi, ktorzy juz to ogladali, przed obejrzeniem filmu??

ocenił(a) film na 7
grzesznik_3

Wiesz chyba sie nie mylisz... Ten film mnie tez nieporuszył. Wydaje mi się,, ze poza swietną rolą Hanksa niewiele w tym filmie dobrego. Rezyseria taka sobie. Nie ma w tym filmie wielkich scen, które się pamięta i może dlatego nie porusza.

ocenił(a) film na 8
fidelio

W tym filmie nie chodzi o to, żeby były wielkie, na siłę poruszające sceny (moim zdaniem niektóre są), tylko o to, żeby przedstawić problem, jakim była (jest?) dyskryminacja gejów i chorych na AIDS.

grzesznik_3

to zalezy, czy nie obchodzi Cie los ludzi chorych na AIDS. Nie film ma poruszac, ale sama choroba, jesli nie jestes nia wzruszony, przeczytaj sobie o smierci np. Freddiego Mercurego(polecam ksiazke napisana, przez jego partnera zyciowego, niestety nie pamietam tytulu).

ocenił(a) film na 10
grzesznik_3

Dla mnie film genialny, poruszający z dobrą obsadą i muzyką Springsteena(Moja najlepsza piosenka "Streets of Philadelphia"). Niewiem czemu wieksząsc narzeka na ten film. Pierwszy raz ten film oglądałem ten film z 5 lat temu, miałem wtedy 11 lat i film mnie bardzo poruszł. Teraz go kupiłem na dvd i jest tak samo jak wtedy