Filadelfia

Philadelphia
1993
7,9 294 tys. ocen
7,9 10 1 293991
7,5 48 krytyków
Filadelfia
powrót do forum filmu Filadelfia

film zrobiony by smucić, wyszedł dość miernie. Wg mojej oczywiście oceny - przydługawy, mało dynamiczny, niektóre sceny ciągnące się w nieskończoność, scena z tańcem dość kwaśna, nienaturalna, ja rozumiem że producenci chcieli mieć 'głębszy smaczek' aczkolwiek uzyskali raczej mizerny, plastykowy efekt. Zakończenie mało efektowne, to miało być smutne? Generalnie film - ponoć kultowy - wyszedł blado. Nie wiem w jaki sposób może gościć 24 miejsce na liscie filmwebu. To nieporozumienie.

ocenił(a) film na 10
rzymol

Tak głupiej wypowiedzi to juz dawno nie widziałem!
Najlepiej według ciebie to byłoby tak jakby Toma Hanks ganiał z karabinem maszynowym Washingtona. Wtedy to miał bys film dynamiczny!!! I jeszcze do tego przydługawy??!! Film trwa zaledwie 120 minut! Ciekawe czy oglądałes "Ojca chrzestnego 2" he he pewnie nie. Dla mnie film jest genialny.

ocenił(a) film na 7
dragon_28

prostactwo z Ciebie wychodzi, chłopcze, gdyż ja mam prawo do swojej opini, a to że się bulwersujesz w odpowiedzi na nią jest tylko dowodem że masz jakieś kompleksy.

Spróbuj sformułować jakies arguemnty, no i nie do końca chyba rozumiesz znaczenie słowa 'dynamiczny'. Jak równiez mówiąc o filmie 'przydługawy' nie mam na myśli jego rzeczywistego czasu trwania.

takie texty możesz sobie pisać na wp.pl = tam znajdziesz towarzystwo do polemiki. a teraz żegnam.

ocenił(a) film na 10
rzymol

Jakiś mądry człowiek powiedział kiedyś: "Nienawidzę Twoich poglądów, ale oddałbym życie za Twoje prawo do ich głoszenia". Myślę, że ten cytat pauje idealnie do tej sytuacji. Scena, którą nazwa Pan "Kwaśną i nienaturalną" mnie bardzo wzruszyła. Muszę przyznać jednak Panu trochę racji, jeżeli chodzi o zakończenie. osobiście uważam, że zakończenie filmu 5 minut wcześniej sceną w szpitalu wypadłoby korzystnie. Ostatnie minuty rzeczywiście "ciągnęły się w nieskończoność".
Pozatym film, przynajmniej moim zdaniem, nie zotsał nagrany i rozpowszechniony tylko po to, żeby pokazać sytuację jednego, konkretnego człowieka, ale żeby nauczyć nas wszystkich tolerancji zarówno dla mniejszości seksualnych jak i dla chorych na choroby takie jak AIDS. Inny mądry człowiek napisał: "Fight AIDS, not people with AIDS".

ocenił(a) film na 9
Emeth

"Nienawidzę Twoich poglądów, ale oddałbym życie za Twoje prawo do ich głoszenia" - piękny cytat i jakże trafny.

Filadelfia to przepiękny film. Nie zgadzam się z głosami krytyki pod adresem tego filmu. Jednak... De gustibus non disputantum.

Pozdrawiam.