PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10015975}

Filip

2022
7,0 36 tys. ocen
7,0 10 1 36260
6,8 73 krytyków
Filip
powrót do forum filmu Filip
ocenił(a) film na 8
junia45

Mylisz porządki. Im dalej na wschód, tym te kraje mają coraz większy problem z własną tożsamością, ale przede wszystkim z własną historią. Swego czasu Andrzej Wajda, odbierając Oscara za całokształt twórczości dziękował światu zachodniemu za to, że z powrotem wciągnął Polskę do rodziny cywilizacji zachodnich. Miał rację. Wschód to jest dzikus, cham. Chodzi o to, że my też nierzadko się nim okazywaliśmy. Ale jeszcze bardziej chodzi o to, że umieliśmy się z tego podźwignąć. Co nie przyszło łatwo, uszanować trzeba.

https://www.youtube.com/watch?v=rImCpUzwGx0

Najwyraźniej ta nauka jeszcze przed Ukraińcami. Inna rzecz, że oni teraz inne problemy mają na głowie...

junia45

Który "nazizm"? Putinowski? Przeszkadza, jak najbardziej! Oglądaj dalej tvn

Dariusz_Zarczynski

przeciez tvn jest pro banderowski, tvp ci mozg wyzarlo

Dariusz_Zarczynski

tvp i tvp to JEDNA SITWA pamietaj o tym dziecko, wspolnie graja do jednej bramki

junia45

Nie nadążam z Tobą I nie chcę. Bez odbioru.

Dariusz_Zarczynski

Pewnie, ze nie , jestes za glupi. Jak pojedziesz do doniecka , gdy cie dudus wysle to zobaczysz nazistowskie polskie czolgi

junia45

Postaraj się zasnąć. Już masz halucynacje.

Dariusz_Zarczynski

na tik toku ukry sami ładują filmiki i się chwalą, naiwno ciotko

ocenił(a) film na 8
Dariusz_Zarczynski

SYJONIŚCI NA SYJAM!
:-)

AutorAutor

W oryginale było "do Syjamu".

ocenił(a) film na 8
Dariusz_Zarczynski

Tak czy tak bez sensu:-)
https://www.filmweb.pl/film/Marcowe+migda%C5%82y-1989-7549

AutorAutor

Jesteś podobno katolikiem to jak Ci się podoba atak na kard. Sapiehe i JP2 oraz prof. Wandę Poltawska w wykonaniu gazety żydowskiej zwanej wyborczą? Wykopali w tym celu ubeckie materiały z czasów stalinowskich.

ocenił(a) film na 8
Dariusz_Zarczynski

Dopóki była to rewelacja Wyborczej, zachowywałem zdrowy dystans, teraz gdy piszą o tym "Rzeczpospolita" i "Tygodnik powszechny", nie pozostaje nic innego jak tę informację sprawdzić. Nie ma innej drogi do prawdy. Tomasz Terlikowski.

AutorAutor

No tak, skoro kilka gazetek zrobiło 'kopiuj- wklej to ma pewnie podnosić rangę tego obrzydlistwa. Tygodnik Powszechny to taka wyborcza udajaca katolicką. Der Onet też już napisał. Terlikowski skręca w lewo i ma problem m in z ks. Chmielewskim- cóż, bywa. Roman Giertych, Stefek 'Psychol' Niesiołowski też zaczynali od udawania prawicowców. Nie da się JP2 przykleić kochanki, pedofilii, złodziejstwa to chociaż rzekome pokazanie pedofilii może się przyklei. Może jeszcze spróbują przykleić coś ks. Popieluszce? Słychać chichot urbana zza grobu......

ocenił(a) film na 8
Dariusz_Zarczynski

Odmawiając sobie prawa do myślenia, do czytania, sam siebie obrażasz.

AutorAutor

Prawo mam- wyboru w tym odrzucania badziewia.

ocenił(a) film na 8
Dariusz_Zarczynski

Zachowujesz się, jakby głupota była cnotą. Dlaczego?

AutorAutor

Kto ma oczy niech patrzy i widzi, kto ma uszy niech slucha i słyszy. Pożytecznym idiotom wystarcza rewelacje wyborczej i tvn.

ocenił(a) film na 8
Dariusz_Zarczynski

https://www.youtube.com/watch?v=6adjcdqm-JA

AutorAutor

Szukaj sobie treści i prawdy u urbana itp. Łykaj pokłosia i Jedwabne.

ocenił(a) film na 8
Dariusz_Zarczynski

https://35mm.online/vod/fabula/marcowe-migdaly
Ogląda się z przyjemnością!

AutorAutor

Oglądaj durny GOJU.

ocenił(a) film na 8
Dariusz_Zarczynski

Wyzywa ten, komu brakuje słów.

AutorAutor

Z tego co i jak piszesz wynika że albo jesteś Żydem ( wówczas przynajmniej można by tłumaczyć Twoje brednie jako poparcie dla rodakow - należy przy tym pamiętać że u Żydów instynkt stadny przybiera rozmiary patologiczne co wiąże się także z ich specyficzna kulturą) albo durnym , łykającym propagandę, gojem. Wsuwaj te migdały i zachwycaj Filipem który istniał tylko w wyobraźni Tyrmanda.

ocenił(a) film na 8
Dariusz_Zarczynski

Jesteś paradny. I z pewnością nie jesteś chrześcijaninem, bo twój język, twoja mowa nie jest chrześcijańska. Nie jest chrystusowa.

"Jestem Polakiem Żydem Ukraińcem Muzułmaninem gejem... myślałem, że w Polsce tego mówić nie trzeba. Moi przodkowie służyli tej ziemi I ja jej służę”
- tak powiedział muzułmanin I tatar Sulkiewicz rosyjskiemu oficerowi na pytanie dlaczego zadaje się z tym "buntownikiem" Piłsudskim.

Jego przodek zginął za Polskę w Powstaniu Listopadowym a on sam zginął za Polskę w pierwszej wojnie światowej. Tatarzy I muzułmanie to byli najwierniejsi patrioci dawnej Rzeczpospolitej wielu narodów, walczyli za Polskę w każdym powstaniu: "my tatarska jazda półksiężyc I gwiazda "...

Żydzi wypędzani z Europy zachodniej tu znaleźli swoje miejsce do życia "POLIN", " po-lan-yah", " tu spocznij", "tu mieszka Bóg"...
- tragedia Holocaustu I Polacy co brali w tym udział to wieczna hańba która jednak nie przekreśla prawie tysiąca lat wspólnej pięknej historii.
Pewien Rabin z Krakowa w 16tym wieku powiedział:
" bez tego kraju los Izraela byłby ciężki"...

AutorAutor

I znowu bredzisz o Polakach którzy rzekomo brali udział w holocauscie a o oprawcach z UB ani słowa. Piękna historie od wielu dziesięcioleci przekreślają sami Żydzi swoim chamskim postępowaniem. Najbardziej opluwają Polske ci z nich którzy się w Polsce wychowali i którzy pławią się w luksusie. O postawie kolejnych rządów Izraela nie muszę Ci pewnie przypominać. Polecam ci, durny goju, doczytać kto spiwodowal ukrzyżowanie Jezusa. Jest w Ewangelii- fragment gdy Piłat umył ręce i nazywał Jezusa "tym sprawiedliwym" w którym on nie widział żadnej winy. Nie lżyj zatem bo to brzydko. Zastanów się nad swoim chrześcijaństwem, a mnie Bog rozliczy a nie Ty- durny goj. I więcej szacunku dla tragicznej historii Polski w XX wieku, nawet jeśli 100 lat to kropla czasu w morzu wieczności. Pozdrow Bogusia Bagsika i zapytaj kiedy odda to co ukradł Polsce. Przepros Adasia Szechtera za migdały i uczcij pamięc jego braciszka Stefana. Doczytaj kim on był jeśli nie wiesz.

ocenił(a) film na 8
Dariusz_Zarczynski

Nie jedz czekolady Wedla.
Bo to Żyd był.
Na pewno trująca.
Powstała w wyniku spisku żydowskiego, żeby zapanować nad Polakami, zamienić ich w posłusznych niewolników słodyczy i stopniowo przejąć kontrolę nad całym aparatem państwa.

Wiem doskonale kim oni byli. Jeszcze nie słyszałem, żeby brat miał odpowiadać za grzechy brata. To dopiero pomylenie porządków. Może zacznijmy sądzić matki za grzechy dzieci, ojców za synów bądź dziadków.
Adam Michnik spędził w polskich więzieniach za wolną Polskę 6 lat.
Kuroń - 9.
Modzelewski - kto by to policzył,
Leszek Kołakowski został wypędzony z Polski. Pojechał do Izraela, gdzie spotkał się z takim nacjonalizmem, jadem, pretensjami do Polski za 1968 rok, że natychmiast się spakował i pojechał do Anglii. Bo kochał Polskę. I nikt mu Polski nie odbierze, zwłaszcza tacy podlecy jak Gomułka, Kempa, Moczar...
Polska i żydowska historia jest bardzo skomplikowana, zgoda. Po wojnie pełna żydowskich agentów w UB (o czym traktowała przecież na wskroś obiektywna "Ida" Pawlikowskiego), ale ta historia jest... wspólna. Jest nasza. Ma 600 lat! Dlaczego bezmyślnie chcesz ją sprowadzać wyłącznie do Shoah, stalinizmu i 1968 roku. To raptem wycinek, epizod z tak wielu wielu wspólnych lat...
Pomyśl.

ocenił(a) film na 8
AutorAutor

Brawo za ten komentarz, dzięki za przypomnienie. Wszystkie pozycje znam, ale nawet człowiek nie pamięta, nie myśli o żydowskim pochodzeniu twórców...

ocenił(a) film na 8
aaagatadm

https://www.youtube.com/watch?v=40eqoQHJU_E

ocenił(a) film na 10
miki_58

Też tak myślałam, spodziewałam się kolejnej chały made in TVP. Jakże miło się było rozczarować!!!! Film jest zrealizowany w klasie Inglorious Bastards, aż trudno uwierzyć, że to polska realizacja. Piękne kino!