PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=998}
8,5 1 milion ocen
8,5 10 1 1026709
8,0 99 krytyków
Forrest Gump
powrót do forum filmu Forrest Gump

Scena

ocenił(a) film na 9

[W YT wpisać "Forrest Gump best scene" i drugi wynik wyszukiwania]

Witam.
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć fenomen tej sceny? Widziałem wiele opinii, że to właśnie ta scena z całego filmu jest najlepsza.
Sam tytuł filmiku na YT to potwierdza.

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź

ocenił(a) film na 6
Cartey

Chodzi o tą scenę kiedy po przemowie w Waszyngtonie rzuca się ramiona tej swojej przyjaciółki z dzieciństwa? Nie wiedziałem że ta scena jest jakimś fenomenem. Może po prostu chodzi o to że została rzucona na konkretne tło historyczne, prostesty 1968, wojna w indochinach. Z kolei moja ulubiona scena to ta w której Gump opowiada o wojskowym (Gary Sinise) jak to jego przodkowie ginęli w każdej wojnie - i jest pokazany Sinise w strojach wojskowych z różnych epok jak pada martwy na ziemię raz za razem. Mistrzostwo! Żeby coś takiego wymyślić.

ocenił(a) film na 10
Cartey

Nie wiem, czy najlepsza, ale jest piękna. Nie umiem wytłumaczyć jej fenomenu, ale do mnie przemawia, jest taka... urocza, nieżyciowa, słodka, ściskająca za serce. Za każdym razem mam takie nie do końca świadome pragnienie, aby na tym skończył się film, aby żyli razem długo i szczęśliwie. To infantylne, ale wielu ludzi ma w sobie coś z dziecka, może właśnie dlatego ta scena jest taka popularna?