PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=336820}
6,7 38 tys. ocen
6,7 10 1 38030
7,4 25 krytyków
Funny Games U.S.
powrót do forum filmu Funny Games U.S.

Wielu pewnie obejrzy wersję amerykańską nie sięgając po pierwowzór a szkoda.

ocenił(a) film na 8
Karl86

Mógłbyś mi powiedzieć w czym jest róznica miedzy oryginałem a wersją angielsko-języczną? Bo zaintrygowany tym co przeczytałem o tym filmie obejrzałem wersję z 2007 roku, film mi się podobał, ale nie wiem czy dużo przegapiłem i czy jest sens obejrzeć teraz oryginał? ;)

QUENTI

Wersja amerykańska to prawie idealna kopia oryginału, oba filmy wyreżyserował Michael Haneke i scenariusz jest niemal identyczny, nawet ujęcia są praktycznie te same. Osobiście minimalnie bardziej podobała mi się pierwsza wersja, wydawała mi się jakoś bardziej realistyczna, może to zasługa aktorów sam nie wiem. Gdyby można było ocena różniła by się jedynie 7.5 a 8.0. Polecam obejrzeć wersję z 1997 ale jak zawsze - nic na siłę :)

Film z 2007 na pewno jest atrakcyjniejszy wizualnie ale to chyba w pierwowzorze odczułem większe napięcie.

ocenił(a) film na 8
Karl86

Dzięki za odpowiedź :)

ocenił(a) film na 9
Karl86

z jednej strony chętnie bym obejrzała, z drugiej odrzuca mnie język niemiecki i aktorzy z pierwowzoru. Amerykańska przeróbka jest mistrzowska, świetni aktorzy, z budżetem widać nie było problemu, gra pierwszoklasowa. Nie widzę wręcz sensu psucia sobie ogromnego wrażenia, jakie wywarła na mnie wersja US.

ocenił(a) film na 9
neonwoods

Dla mnie też lepsza jest wersja US.