PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=381109}
6,2 13 tys. ocen
6,2 10 1 13182
2,5 2 krytyków

Gabriel
powrót do forum filmu Gabriel

Myślałam, że zrezygnuję z oglądania już po samym wstępie (upadanie - aktorstwo rodem z
Trudnych Spraw, myślę, że nawet Szwagry zaadaptowaliby to lepiej), ale jakoś się przemogłam - i
bardzo mocno żałuję. Dno i wodorosty, zero spójności, i choć uwielbiam filmy o takiej tematyce -
tutaj się niestety zawiodłam.
Tego, który polecił mi ten film, bo "jest podobny do Constantina" powinnam wrzucić do lochów i
spalić żywcem :-)

2
Shavire

Proponuję - ze względów czysto praktycznych - najpierw spalić żywcem, a potem wrzucić do lochu. Ten film jest jednym z setek (a może i lepiej) przykładów, że w kinie (jak i całej sztuce) chodzi głównie o "jak" nie o "co".

Shavire

Głupiec nie zrozumie tego, co mędrzec do niego mówi...! Wyczaj że nie jesteś pępkiem świata i nie musisz wszystkiego pojąć. Film może jest nisko budżetowy, ale (jak dla mnie) w treści jasny... Obejrzyj może z 20 razy to zajarzysz :) Założę się że "Dzień świra" uwielbiasz :D

Tangarth_Tahngarth

Zacznijmy od tego, że ten film nie ma treści. To fantastyka, wyssana z palca historyjka, w której przewijają się oklepane wątki i głupiomądre nauki dla ograniczonych umysłowo przygłupów z problemami w indywidualnym myśleniu.
'Dzień Świra' z kolei to bardzo mądry i wbrew pozorom głęboki film. Tylko tępak zestawia takie ścierwo z jedną z czołowych produkcji KP.

Shavire

Zacznijmy od tego że polska kinematografia to syf z dniem świra na czele! Ani to śmieszne, ani tragiczne! Przekaz ma? Hahahaha... podchodziłem do tego filmu ze 2 razy i nie chciało mi się obejrzeć więcej niż 15 min. Nie mówię że Gabriel to film wybitnych lotów, ale opowiadanie głupot w stylu "oklepanych wątków i głupiomądrych nauk" mnie osobiście drażni. Za ostro się odnoszę w stosunku do Ciebie? Powiedz fanowi "Gwiezdnych wojen" że ten temat jest oklepany itd to cię udusi. A z drugiej strony pokaż mi coś lepszego w tym temacie, co by powstało w ostatnich latach... I w ogóle jak nie ogarniasz to się nie odzywaj bez potrzeby. Najlepiej pooglądaj sobie "Rolnik szuka żony" może Ci się bardziej przyda...

Tangarth_Tahngarth

Szkoda, że przy instalacji internetu nie uwzględnia się testów na inteligencję. Świat byłby taki piękny...

Shavire

Internetu się nie instaluje inteligentko...

Tangarth_Tahngarth

Nie no, to jest wręcz zadziwiające. Boże kochany, za jakie grzechy żeś mnie tu zostawił? Słownik synonimów polecam. I tak, internet się instaluje. Po ichnemu montuje. Po jeszcze innemu podłącza. Po Twojemu - wkłada, może być?

Shavire

Wiesz co szkoda słów do Ciebie (nie wiem, czy powinienem pisać to słowo z dużej litery, bo tak Cię szanuję jak to, co wydalam w ubikacji... brzydko mówiąc) Jesteś gówniarą której wydaje się że wszystko wie i za wszelką cenę chcesz o tym przekonać innych... A internetu się ani nie wkłada, ani nie montuje, ani nie instaluje dziecko neo(strady)... poszukaj "se" w Google dziecko skąd się internet wziął i jak działa...

Shavire

Albo idż na kurs poprawnego wysławiania się...

Tangarth_Tahngarth

Głupich nie sieją :D

Shavire

No, sami się rodzą dlatego szkoda mi na "Ciebie" więcej słów...

Shavire

Mi się bardzo podobał. Czyściec jest taki ja powinien być - świat k***rew i złodziei, ogólna patologia, któremu bliżej jest do piekła niż do nieba. Może to za sprawą Sammaela i przewagi zła nad dobrem... Nie wiem. Ludzie nie są w nim źli ,tylo zepsuci i uzależnieni od dragów, zamotani, zgubili sens życia i jakiekolwiek wartości. Myślę,że to lepszy obraz czyścca niż w Boskiej Komedii Dantego Alighieri o bardziej realny i przez to wzbudza strach bo to taka jaky spirala,w którą wpadasz i ciężko się z niej wydostać. Dlatego są potrzebn Aniołowie- Ludzie sami nie mają aż tak silnej woli.
Co do gry aktorskiej. Nie wiem jak można nazyać grę Andy- ego Whitfielda aktorem rodem z Trudnych spraw. Może mi to ktoś wyjaśni bo dla mnie to objawienie talentu(szkoda,że nie żyje bo jest wręcz nieodżałowany). Myślę,że każdy oglądał Spartakus- Krew piach i auor niepochlbnych postów o tym filme już od dawna się wstydzi.
Ne myślcie,że pszę bo najpierw obejrzałam Spartakusa i potem Gariela. Nie patrzę przez ten pryzmat, po prostu dość rzadko przeglądam Filmweb nie natrafiłam wcześniej na ten post. A Gabriela widziałam hyba w 2008 roku na DVD i od razu mi się spodobał. Grze Andyego daję 10/10 a całemu filmowi 8/10 bo mimo ,że temat mi się podoba i film również jednak to niskobudżetówka. Za to realizatoom 11/10 bo nakręcili naprawdę dobry film, mając niewiele pieniędzy na to.

Shavire

Ojej, film za trudny? :P