PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5788}

Gatunek

Species
1995
6,0 18 tys. ocen
6,0 10 1 17893
5,4 13 krytyków
Gatunek
powrót do forum filmu Gatunek

ten film to najlepszy przykład na potwierdzenie tej tezy. Można czerpać z tych klasyków, ale nawet jeśli próbuje się stworzyć na pozór oryginalny horror-sci-fi to i tak za bardzo otrzemy się o te ideały. I taki jest "Gatunek", zapowiadało się fajnie: ciekawy scenariusz i znane twarze, a wyszło dosyć przeciętnie. Odkąd zobaczyłem Michaela Madsena wiedziałem że będzie to już produkcja bardziej klasy B niż arcydzieło gatunku. Swoją drogą to najfajniej właśnie on tu zagrał, w typowy dla siebie sposób hehe... a ta pożal się boże aktorka-modelka nic ciekawego nie pokazała, poza cyckami oczywiście. Niektóre efekty specjalne i charakteryzacje wyglądały fajnie ale te ewidentnie komputerowe już nie. Przez to że film utrzymany w konwencji sensacyjnego kina pościgowego to trzyma trochę w napięciu, ale i tak zakończenie wszystko zepsuło i upewniło mnie w przekonaniu że ogólnie to było nie za bardzo...

ocenił(a) film na 7
Nu_RaKu

Ja bym powiedział, że na potwierdzenie tej tezy to jeden z gorszych wyborów.

W przeciwieństwie do "Czegoś" i "Obcego" na równi z bohaterami filmu solidaryzujemy się z potworem, który jest tu ukazany z drugiej, bardziej ludzkiej strony. Właściwie to nawet historia potwora i jego dorastania jest w tym filmie ważniejsza od bohaterów ją ścigających. W przeciwieństwie też do tamtych filmów, zagrożenie ze strony obcej istoty jest wynikiem ludzkiej lekkomyślności - raz w kwestii stworzenia Sill, a dwa w kwestii jej zaszczucia i niejako zmuszenia do obrony.

Może i film nie błyszczy, ale jest zdecydowanie odmienny od "Obcego" i "Czegoś". Jeżeli "Gatunek" coś udowadnia, to właśnie tezę dokładnie przeciwną do Twojej. Aż szkoda że ten film tak zjeżdża do B-klasy.

ocenił(a) film na 6
Nu_RaKu

Racja, takie kino to nic fajnego. Od biedy jak nie ma nic innego można obejrzeć. Za cycki podwyższam o 1.