8,1 793 tys. ocen
8,1 10 1 792523
7,6 76 krytyków
Gladiator
powrót do forum filmu Gladiator

to z jedenj strony jest fenomenalny jeśli chodzi o strone artystyczną, ale z drugiej strony scenarzysta powinien zawisnąć na drzewie. daleko Gladiatorowi do serialu Rzym. między innymi dlatego, że tam nie ma żadnego cukierkowatego patosu i prób "amerykanizowania" Rzymu.

ocenił(a) film na 8
Wojt4s

ps: to do shaggy'ego źle mi się odpowiedziało, nie pod tym co trzeba :P

ocenił(a) film na 7
Wojt4s

Cóż... ja zostaję przy swoim zdaniu ;)

A mój nick to shaqqy nie shaggy !!

;]

_Pablos_

obywatel rzymski wbrwe woli nie może być zmuszany da walki na arenie, upomnieć sie o niego może kazdy senator

maximus mówi do senatora, że przyjdzie z legionami, zgładzi cezara i odda władza. to wizja rózna od zyczen Aureliusza, wiec nie znała jego woli

nie ma znaczenia, ile lat ma Lucjusz. zdarzali cesarze-niemowlęcia. matka mogła by być conajwyżej nieformalną legatką

ocenił(a) film na 9
petergt

"maximus mówi do senatora, że przyjdzie z legionami, zgładzi cezara i odda władza. to wizja rózna od zyczen Aureliusza, wiec nie znała jego woli"

Mam Gladiatora na płycie i mogę w każdej chwili sprawdzić jak było na prawdę. Sprawdzam i widzę, że mam rację więc nie wciskaj mi kitu. Senator mówi:

"A co się stanie po twoim wspaniałym wyczynie? Zabierzesz swoich wojowników i wyjedziesz?"

Maximus: "Tak, wyjadę. Żołnierze zostaną jako twoja ochrona pod wodzą senatu"

Senator: "Więc, jak Rzym będzie twój, oddasz go ludowi? Dlaczego?"

Maximus: "Dlatego, że była to ostatnia wola konającego. Zabiję Kommodusa, a przyszłość Rzymu zostawię Tobie"

Przy całej rozmowie była siostra Kommodusa.

Teraz przypomnijmy sobie o co prosił Aureliusz w rozmowie z Maximusem:

Aureliusz: "Mam jeszcze jedno zadanie dla ciebie zanim pojedziesz do domu"
Maximus: "Cesarzu, czego sobie ode mnie życzysz?"
Aureliusz: "Chciałbym abyś zaopiekował się Rzymem po mojej śmierci. Dam ci władzę do jednego: abyś oddał władzę mieszkańcom Rzymu i zakończył korupcję, która się tu wdarła"

Później Aureliusz wyraźnie podkreśla, że "Kommodus nie może przejąć władzy. Nie może!". Miał również nadzieję, że syn pogodzi się z jego decyzją. Tylko w tym elemencie wizja Aureliusza różniła się od dalszych wydarzeń. Dlatego siostra Kommodusa wiedziała o planach Aureliusza dzięki tej rozmowie. Poznała jego wolę w całej rozciągłości.

ocenił(a) film na 7
_Pablos_

Lol to ty nie wciskaj kitu ;]

Prosze oryginalny scenariusz:

Of course. No matter. In this
letter I denote my intention to
nominate you to stand for the
Emperorship after my death.

//nominacja MAximusa na cesarza poparta wolą Aureliusza

Nastepnie Aureliusz mówi o tym jak Rzym się zeszmacił, a sam był jak barbarzyńca. A potem:

Before I die I will give the people
this final gift. I will give them
the Senate reborn. The voice of the
people empowered again, as it was
always meant to be. It is my design
that they will elect the next
Emperor. And I would put forward
your name with my backing.

//odrodzenie senatu, który wybierze cesarza, a jednym z kandydatów bedzie Maximus.

Potem Aureliusz mowi, ze to jego by chcial miec za syna. koniec sceny.

http://www.imsdb.com/scripts/Gladiator.html

Takze Aureliusz chciał, zeby Maximus był cesarzem i nie oddawał władzy senatowi. Takze oddanie władzy po podbiciu Rzymu i zabiciu Kommodusa JEST sprzeczne z jego wolą.

peace.

ocenił(a) film na 9
shaqqy

Ludzie. Kolejny wciskacz kitu. Tym kitem jest oryginalny scenaiusz, który w niektórych scenach został całkowicie przerobiony i poprawiony przez Johna Logana, który jest finalnym twórcą scenariusza do Gladiatora. Proszę:

http://pl.youtube.com/watch?v=rC2QKQdMJI4

Przewiń do 3:45 i sobie posłuchaj i przetłumacz, bo mi się nie chce. Wyjdzie ci mniej więcej to co napisałem w poprzednim poście. W tej scenie Aureliusz chce, żeby Maximus objął protektorat nad Rzymem i zwrócił władzę mieszkańcoem Rzymu czyli senatowi.

ocenił(a) film na 9
_Pablos_

Z resztą, część najważniejsza brzmi tak:

Marcus Aurelius: "I want you to become the protector of Rome after I die. I will empower you, to one end alone, to give power back to the people of Rome and end the corruption that has crippled it..."

ocenił(a) film na 7
_Pablos_

Hahaha człowieku źle zrozumiałeś tą wypowiedź:

"Dam ci władze , Tobie jedynemu (a nie do jednego jak napisałeś), abyś przywrócił władzę ludowi Rzymskiemu i zakończyć korupcję która go okaleczyła."

Tyle, że teraz inna sprawa co oznaczało protektor? Czy chciał, żeby Maximus oddał władzę od razu senatowi? Nie sądzę. Ale też nie powiedział ty będziesz cezarem. Ale chciał, żeby to on przejął władzę. Nie zaraz ją oddawał jak miał w planach po zabiciu Kommodusa.

I tyle.

ocenił(a) film na 7
shaqqy

A dałem tamte wypowiedzi bo nie posiadam gladiatora, ale w scenariuszu było podobnie do tego co wyżej napisałem. Aureliusz na pewno nie chciał aby Maximus oddawał władzę.

ocenił(a) film na 7
shaqqy

Ja bym już skonczył na tym dyskusję i tak prowadzącą do niczego, ale jak chcesz mieć ostatnie słowo to proszę bardzo.

Kurde, życie bez edytowania jest ciężkie.

ocenił(a) film na 9
shaqqy

Nie hahuj tutaj tylko przeczytaj uważnie to zdanie: "I want you to become the protector of Rome after I die. I will empower you, to one end alone, to give power back to the people of Rome and end the corruption that has crippled it...". Dokładnie takie zdanie pada z ust Aureliusza. Ta scena różni się zupełnie od pierwotnej wersji scenariusza, którą zapodałeś.
To zdanie znaczy: "Dam ci upoważnienie do jednego (to one) i tylko tobie (and alone), abyś dał władzę z powrotem (back) ludziom Rzymu i zakończył korupcję, która go (Rzym) okaleczyła". To oczywiste, że Maximus miał się stać tymczasowym i jedynym władcą Rzymu, ale tylko po to aby zwrócił władzę ludowi. Ktoś to musi zrobić jako władca. Oczywiste jest także to, że z dnia na dzień to nie nastąpi. Wszystkie zamiary Maximusa pokrywają się z tym co życzył sobie Aureliusz.

ocenił(a) film na 9
_Pablos_

Tam jeszcze ominąłem fragment, że po śmierci Aureliusza miało to natąpić.

ocenił(a) film na 9
_Pablos_

Jednak źle przetłumaczyłęm jeden fragmencik: "to one end alone" nie and tylko end (pomyłka literowa), czyli to będzie coś w stylu "raz na zawsze". Generalnie jednak dalej jest napisane o zwróceniu władzy ludowi. Dlatego Aureliusz chciał aby Maximus po objęciu władzy zwrócił ją ludowi.

ocenił(a) film na 7
_Pablos_

Oj faktycznie tam jest "end" nie "and", sorry.

Ale nie wydaje mi sie, żeby Aureliusz chciał powrotu władzy do senatu.

ocenił(a) film na 9
shaqqy

Z tym end to moja pomyłka, bo cały czas tłumaczyłem to jakby tam było "and", a nie "end" :] Tylko nie wiem jak przetłumaczyć zwrot "to one end alone". Przydałby się jakiś anglista.

ocenił(a) film na 7
_Pablos_

A jak przetłumaczyli na twojej płycie? Bo szczerze to nie mam pomysłów :/

ocenił(a) film na 9
shaqqy

U mnie jest tak jak napisałem powyżej:

"Aureliusz: "Mam jeszcze jedno zadanie dla ciebie zanim pojedziesz do domu"
Maximus: "Cesarzu, czego sobie ode mnie życzysz?"
Aureliusz: "Chciałbym abyś zaopiekował się Rzymem po mojej śmierci. Dam ci władzę do jednego: abyś oddał władzę mieszkańcom Rzymu i zakończył korupcję, która się tu wdarła"