PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=651341}

Gołąb przysiadł na gałęzi i rozmyśla o istnieniu

En Duva satt på en gren och funderade på tillvaron
2014
6,6 7,9 tys. ocen
6,6 10 1 7934
7,3 29 krytyków
Gołąb przysiadł na gałęzi i rozmyśla o istnieniu
powrót do forum filmu Gołąb przysiadł na gałęzi i rozmyśla o istnieniu

Mistrz!

ocenił(a) film na 10

Andersson mistrz!
Scena z wojskowymi w barze znakomita. Przemarsz za oknem, batożenie klienta od gier, czekanie na WC...
Ciekawe są scenografia i kolorystyka. Charakterystyczne dla Anderssona. Sceny plenerowe wyglądają jak w dawnych filmach, gdy kręcono wyłącznie w studiu. Pokoje jak makiety, projekty wnętrz. Puste, jasne, wyszorowane i brudne zarazem. Podłoża, ściany są pokryte piaskową patyną. W nich poustawiano ludziki- aktorów. Mają niekiedy dziwne sylwetki, głowy. Chodzą w niezgrabnych garniturach, z archaicznymi teczkami co jeszcze bardziej podkreśla ich nieszczęśliwość. Siedzą w pomieszczeniach, na stałe do nich przypisani- pracownicy, klienci restauracji, barów, ludzie czekający na przystankach, nawet para leżąca na plaży jest w tym miejscu nieodzowna. Jest zabawnie, ale smutno, strasznie i dziwnie, gdy kręci się wielki miedziany walec, dyszy przerażona małpka lub żołnierz Karola XII wypędza kobiety z dzisiejszego baru. Bardzo mi to kino odpowiada, trzeba by jeszcze raz obejrzeć, więcej wyłowić, tyle się tam dzieje za oknami, uchylonymi drzwiami, ale rozumiem, że niektórzy nie mogą sobie z nim poradzić.
Obejrzałam też dawne reklamy Anderssona. Myślałam, że odwalał tę fuchę żeby zarobić na filmy,a one są starannie przemyślane, świetne. Przypominają trochę kino Tatiego.

se7rid

to bardzo specyficzny film. Wiele osób wychodziło podczas seansu. Ja zostałam do końca, bo byłam ciekawa. Ten film daje do myślenia. Scena z małpką i walcem były dla mnie najcięższe. Nie żałuję, że zostałam do końca.