Cześć, wzorem tematu o pierwszej części Godzilli zakładam temat, w którym proponuję zbierać wszystko, co z grubsza wiemy o filmie, a nie było tego wiadomo wcześniej, czyli fabułę, ciekawostki, rzeczy nie wynikające jasno z trailerów czy zapowiedzi. Myślę, że może się przydać, bo chyba nikt w sieci po polsku dotąd tego nie zbierał w kupę. Poniżej oczywiście będą spoilery
- Godzilla w najnowszym filmie ma mieć MINIMUM dwa razy więcej ekranowego czasu, niż w pierwszej części - czyli będziemy mogli go podziwiać przez minimum 20 minut. Mało? Pamietajcie, że w filmie będzie jeszcze kilka innych dużych ról, które też muszą dostać swój czas
- poza potworami, o których dobrze wiemy, że pojawią się w filmie (Godzilla, Ghidorah, Mothra i Rodan) mają pojawić się jeszcze jakieś inne kaiju. Nie wiadomo jednak, kto to będzie. Możliwe, że w formie easter eggów pojawią się inne potwory ze stajni Toho, być może Kong w scenie po napisach lub po prostu znów będą to Muto, gdyż...
- film otwierać ma scena retrospekcji, w której ponownie zobaczymy walkę Godzilli z Muto w San Francisco. Jej fragment widzimy nawet w trailerze. W scenie tej pod gdzieś pod gruzami zginąć ma dziecko pary głównych bohaterów, co ma mieć istotny wpływ na dalszy wątek fabularny
- akcja filmu rozgrywać się będzie m.in. w Chinach (Mothra), Meksyku (Rodan), Antarktydzie (Ghidorah), Waszyngtonie oraz w Bostonie, który ma być areną ostatecznego starcia Godzilli i trójgłowego bydlaka
- Godzilla i Mothra będą oczywiście protagonistami filmu, walczącymi z antagonistą jakim będzie Król Ghidorah. Nie wiadomo, jaka będzie rola Rodana. Jest jednak niemal pewne, że będzie również walczył z Ghidorhą. Ponadto Rodan ma być dużo potężniejszy, niż bylo to pokazane w starych filmach Toho.
- Ryki i dźwięki wydawane przez wszystkie potwory będą opierały się na ich klasycznym brzmieniu stworzonym przez Toho. W filmie ponadto ma być wykorzystany także stary, dobrze znany motyw muzyczny Godzilli.
- W filmie ma pojawić się jedna postać z "Kong: Wyspa Czaszki". Oczywiście nie zdradzono, kto to bedzie. Istnieją przypusczenia, że chodzi o postać Jamesa Conrada, w ktorego może ponownie wcieliłby się postarzony efektami Tom Hiddleston, a może nie, gdyż gra go pokazany w trailerze Charles Dance, bo kim jest jego postać również jeszcze nie zdradzono
- Znana nam organizacja Monarch ma mieć w filmie swojego przeciwnika - inną podobną organizację, tylko taką złą :) będą oni odpowiadać za porwanie Emmy Russell i jej córki oraz prawdopodobnie za uwolnienie/odmrożenie Króla Ghidorah
- możliwe że w jakiś sposób 4 główne kaiju tego filmu będą odpowiadać/być powiązane z 4 żywiołami, co sugerował nam już nawet trailer: Mothra - woda, Ghidorah - potwietrze, Rodan - ogień, Godzilla - ziemia
- Ghidorah podobnie jak w starych filmach będzie posługiwał się żółtymi błyskawicami oraz będzie towarzyszył mu silny huragan. Podobne moce do swoich klasycznych, ma mieć także Mothra, która z kolei będzie mogła m.in. zniwelować huragan wywołany przez Ghidorhę. Rodan będzie mógł wywoływać falę uderzeniową swoimi skrzydłami oraz bardzo możliwe, że będzie dysponował jakimś rodzajem atomowego lub ognistego oddechu lub będzie pluł lawą. Godzilla będzie miał te same moce co poprzednio, ale będzie trochę większy oraz jego wygląd przeszedł lekkie zmiany, np. jego grzbiet.
- O'Shea Jackson Jr. gra w filmie dowódce "G-squad" - jednostki militarnej Monarch, która ma w jakiś sposób odpowiadać za Godzillę, stąd "G" w nazwie. Pozostałe potwory możliwe że będą miały analogiczne jednostki. Prywatnie O'Shea jest fanem Godzilli i statych filmów Toho.
- Thomas Middleditch gra osobę, która jest łącznikiem pomiędzy rządem a organizacją Monarch.
- kogo gra Charles Dance jak wspominałem - oficjalnie nie wiadomo, lecz prawdopodobnie będzie on tym złym, co niestety często przypada roli tego aktora
- Ken Watanabe znów przez cały film będzie robił minę pt. "o kurde ale mam kaca, widzę potwory"
wszystko uklada sie w miare w calosc.
z tym budzeniem sie kaiju potwierdza sie tylko to co juz wygadal troche rezyser.
dawać juz ten film!
A tu do maja jeszcze kawal czasu. Szykuje sie calkiem dobre widowisko. Oby nie byl to jednak film zbytnio wypchany potworami i zbyt efekciarski jak Final Wars.
dla zainteresowanych - do sieci wyciekł dość szczegółowy opis całego filmu, nie jest to cały scenariusz, ale generalnie wygląda to dość wiarygodnie. Nie będę tutaj wklejał wszystkie, bo to trochę bez sensu. Jeśli kogoś interesuje, to powinien dać radę to znaleźć.
Fred, jesli masz na mysli to z reddita, to jest spisane jeszcze z 2018 widze. w komentarzach dochodzi tez troche "plotek".
ale faktycznie wyglad dosc wiarygodnie.
okazuje sie byc wiarygodne jeszcze bardziej - skrypt zawiera info, ze Pani Russell umierajac wypowiada rowniez kwestie „long live the king”, co potwierdza z kolei nowy tv-spot! ten z nowym ujeciem wzlotu Rodana.
po nowym TV spocie mam mieszane uczucia - momenty "wychodzenia" nowych kaiju sa jakies dziwne, o tyle o ile ten pierwszy robi szybki raban, to ten drugi z Monachium zdaje sie w ogole nie wplywac na domki stojace zaledwie kilkadziesiac/set metrow od "gory".
ktos wyczail jeszcze jakies nowe nowinki?
co do Monachium to może niemiecka solidność?? :D ogólnie staram się wyszukiwać informacji ale bardzo ciężko coś znaleźć...podobnie ze stroną monarchsciences.com, gdzie kompletnie nic się nie dzieje...prócz pływającej Sobie Godzilli
Mnóstwo nowych ujęć w kolejnej zapowiedzi!
https://www.youtube.com/watch?v=yHzJSvVGn8k
Więcej najnowszych zwiastunów: Facebook Trailery Srailery
W nowym tv spocie jest bardzo dużo nowych ujęć, także zdradzających fabułę, które potwierdzają ten wcześniejszy wyciek scenariusza. Co ważne, prawdopodobnie niebawem pojawi się nowy pełny trailer no. 3. Co najbardziej istotnego można wyłapać z tego nowego spotu.
- muzyczne i słowne nawiązanie do... Czarnoksiężnika z Krainy Oz (?!)
- Ghidorah polujący na Madison Russel w Bostonie (ostatni akt filmu)
- najważniejsze chyba ujęcie - Ghidorah na wulkanie z którego wcześniej wyszedł Rodan. Ujęcie to prawdopodobnie przedstawia go gdy wykonuje ryk mający obudzić wszystkie kaiju na świecie. Poza tym ujęcie jest bardzo plastyczne, wręcz malarskie. Nawiązuje do klasycznych monster movies oraz do roli kaiju jako tytanów równych lub przewyższających bogów
- bardzo ciekawe ujęcie Rodana walczącego z Ghidorah
- Mothra walcząca z Ghidorah w Bostonie w ostatnim akcie filmu. Ujęcie prawdopodobnie to srogi spoiler bo Mothra ginie w tym momencie, poświecając swoje życie by ocalić Godzillę
- Dr Serizawa dotykający Godzillę. Prawdopodobnie tuż przed swoją śmiercią w wybuchu w tej podwodnej świątyni
Czekamy na nowy trailer, choć dotychczasowe materiały chyba wystarczający spoilują nam cały film. Szkoda, wolałbym żeby kampania promocyjna chyba bardziej przypominała tą do nadchodzących Avengers, gdzie z fabuły prawie nic nie zdradzono, mimo że film będzie miał ponad 3 godziny
Godzilla: King od the monstera ponad 3 godziny, co oni kurde drugiego Titanica tworzą, Polsat w dwóch częściach będzie to puszczał. Zobaczymy, na Godzilli srodze się zawiodłem, teraz liczę na epickie dzieło.
Proszę czytać ze zrozumieniem. Ponad 3 godziny będzie trwać "Avengers: Endgame", a nie Godzilla.
Przyznam, że nie wiedziałem nawet, że zbliża się jakieś nowe Avengers, myślałem, że kolega powyżej się odniósł do Infiniti War.
Generalnie ten ostatni trailer jest słaby, czuję, że spaścili film fabularnie. Co uchodziło w świecie potworów depcących kartonowe pudła nie uchodzi teraz. Jakieś to przekombinowane....
Nie będzie bohaterów poprzedniego filmu? Młodego Cranstona z synkiem? Drżę... Chociaż Mothra faktycznie miała zdolności telepatyczne i to jest nawiązanie...
Młodego Cranstona nie żałuję, irytowała mnie jego rola, natomiast Elizabeth Olsen choć miała rolę drugoplanową będzie mi trochę brakować. Nie jest to jednak film w którym najważniejsi są aktorzy. Zobaczymy, pamiętam, że szykowałem się na epicką Godzillę 2014 a dostałem może 20 minut gada z czego w 90% w ciemnościach. Teraz znowu mam nadzieję na coś wielkiego, a jak będzie
co do 3 main trailera - miejmy nadzieje, ze nie rusza juz w nim nic z fabuly i nie pokaza reszty kaiju.
jak gadów faktycznie ma być w filmie dużo to niech pokażą jakieś początkowe sceny plus jakas walke i final.
ps: o ile dobrze zlapalem wątek pare dni temu, to pisze sie, ze pokaza w filmie (pewnie post credit) Konga.
z tego co wiem, to właśnie nie było mowy, że będą coś zajawiać z Konga. Dougherty zdradził w którymś wywiadzie, że nie było żadnych nacisków ze strony studia, żeby było coś takiego. Ma natomiast pojawić się w filmie jedna postać, która była także w Kong: Skull Island.
Pojawiło się ostatnio kilka wywiadów z twórcami filmu i O’Shea Jacksonem, więc jeśli jesteście ciekawi kolejnych spoilerów i ciekawostek to poniżej kilka zebranych:
- Godzilla i Rodan będą walczyć ze sobą w Meksyku. Nie wiadomo w jakich okolicznościach, ale wiadomo, że Rodan ma wykazywać wyraźny instynkt terytorialny w filmie i bronić swojego terenu
- Rodan ma być w pewien sposób niezależny i nie będzie jednoznacznie stał po którejkolwiek ze stron
- znany z materiałów i zapowiedzi Argojet (ten duży samolot) będzie m.in. służył wyprowadzeniu Rodana z dala poza tereny zamieszkałe. Własnie w trakcie tego lotu na ich drodze stanie Ghidorah, co widzieliśmy już w trailerach
- Rodan ma tez posiadać jakąś specjalną umiejętność/moc, ale nie będzie to zianie ogniem
- na początku prac nad filmem powstały koncepcje, by Ghidorah wygladał bardzo w smoczym stylu, a Rodan jak ptak, ale porzucono obydwa pomysły (koncept art Rodana jest dostępny w sieci)
- w filmie mamy mieć okazję dobrze poznać organizację Monarch. Dużo lepiej niż w poprzednich. Główna baza organizacji będzie znajdować się pod wodą w poblżu świątyni/kryjówki Godzilli. Baza ta ma łaczyć się z platofrmą naftową na powierzchni morza
- początek filmu ma mieć miejsce w światyni Mothry
- pradawne cywilizacje żyły w harmonii z tytanami na Ziemi. Dr Serizawa wierzy, że mogą koegzystować ze sobą także w dzisiejszych czasach
- Godzilla: King of the Monsters jest charakteryzowany jako film akcji. W przeciwieństwie do Godzilli z 2014
- nie ma jednoznacznego potwierdzenia, że Ghidorah pochodzi spoza naszej planety, ale prawdopodobnie tak, bo ma on być ukazany jak tytan naruszający naturalny porządek i harmonię na Ziemi
- Ghidorah określany jest jako "okrutny"
- mają pojawić się klasyczne bliźniaczki towarzyszące Mothrze w filmach Toho, ale raczej w formie cameo
- kluczową rolę w filmie będzie odgrywac urządzenie o nazwie ORCA, służace do jakiejś formy komunikacji z tytanami. Na początku będzie ono w rękach Emmy Russell, następnie zostanie skradzione przez tych złych i przeniesione do Bostonu, gdzie w jakiś sposób wpadnie w ręce córki Emmy Russel, która podłaczy urządzenie do głośników na stadionie, gdzie dopadnie ją Ghidorah. Podłączenie urządzenia do systemu nagłośniającego ma ściągnąć na pomoc do Bostonu wszystkie inne możliwe kaiju na Ziemi.
- Oxygen Destroyer ma pojawić się w filmie, odgrywać w nim w istotną rolę i być zdetonowany, co ma nieść za sobą jakieś niespodziewane konswekwencje
- jest możliwe, że Monsterverse będzie kontynowane po filmie Godzilla vs Kong. Będzie to zależalo oczywiście od wyników finansowych. Sęk w tym że Warner Bros będzie musiał wówczas renegocjować swoją umowę z Toho, która kończy się w 2020. Umowa ta stanowi obecnie m.in. to, że WB i Toho nie mogą wypuszczać filmów z Godzillą, konkurujących ze sobą. Dlatego nie powstał sequel Shin Godzilla. W związku z tym możliwe, że po 2020 roku Monsterverse skupi się na Kongu, jako głównej postaci franczyzy. Na mocy tej samej umowy w najbliższy filmie pojawią sie tylko 4 klasyczne monstra ze stajni Toho. Żadnego Angirusa, Gigana etc. Sorry
- jest możliwość, że Godzilla King of the Monsters doczeka się na blue ray roszerzonej wersji reżyserskiej z niewykorzystanymi w wersji kinowej scenami
w weekend natomiast ma wyjsc ten trailer ktory jak sie okazuje ma byc jednak 5-minutowa scena, prawodop. ta z momentu pierwszego spotkania z Ghidora.
Ta 5-minutówka z IMAXa przebija wszystko co do tej pory wyszło. Póki co wszystko się zgadza z wcześniejszym wyciekiem, ale jakoś mi to nie przeszkadza ;)
dokladnie.
scena pierwszego spotkania (po latach) robi wrazenie - od razu widac, ze lubia sie jak nasze ulubione kluby, mariben.
dobrze, ze nie spojluja innych kaiju i pewnie najciekawszych scen z demolki.
wiadomo ile ostatecznie bedzie trwal film?
Wydaje się optymalnie, mam nadzieję, że po seansie będę zdziwiony, że tak szybko minęły te 132 minuty.
https://www.dreadcentral.com/news/292619/run-time-for-godzilla-king-of-the-monst ers-announced/
Wrzucam link
Dawno nie było filmu na który tak wyczekiwałem, ale pewnie jak zwykle się zawiodę...
byle jak najwiecej scen ze wszystkimi kaiju, a sila rzeczy te 2h minimum powinno wysc. jesli mniej to faktycznie, z uwagi na sceny fabularne, mozemy dostac okrojone sceny starć (jak G vs muto).
Bardzo proszę!
https://www.reddit.com/r/GODZILLA/comments/bfx1i7/godzilla_5_minute_trailer_hd/? utm_source=share&utm_medium=web2x
Więcej najnowszych zwiastunów: Facebook Trailery Srailery
internet "podaje" liste kaiju:
Godzilla,
Ghidorah,
Rodan,
Mothra,
Kong,
Abbadon,
Sargon,
Leviathan,
Methuselah,
Stegosaurus titan,
Baphomet,
Mammoth titan,
Scylla,
Nessie,
Typhoon,
Bunyip,
Muto,
w sumie 17. ciekawe - wiekszosc nazw czerpie z mitologii i legend regionalnych. byle zaden nie byl humanoidalny, bo bedzie nieco beka.
17? Kurde strasznie dużo, za dużo...
Chyba, że to w czterech częściach razem, Godzilla, Kong Wyspa Czaszki, Godzilla 2 Król Potworów, Godzilla kontra Kong, to wtedy okej.
Ostatnie zwiastuny wyglądają jednak niezwykle widowiskowo, nie mogę się doczekać.
Oś filmu skupi się na czterech pierwszych, piąty - Kong dostanie zapewne krótkie cameo. Wiadomo na pewno że zobaczymy tego, który robił za wzniesienie - +/- Angilas który dostanie może z 3 do 5 minut a to i tak dużo. Obstawiam że pokażą Nessie, na początku filmu jako przyjaznego potwora coś w stylu gigantycznej wydry co lubi zabawy z ludźmi. Do tego z 4 max 5 potworów z listy po 30 sekund każdy. To daje 12 potworów z 17, reszty nie będą pokazywać, grunt że widnieją w aktach online MONARCH. Zapewne posłużą ewentualnym kontynuacjom.
A tak w ogóle final trailer prze - genialny.
Właśnie z Kongiem jest o tyle śmiesznie, że skoro w kolejnej części ma być równym rywalem Godzilli to tutaj powinien należeć on już do wiodących postaci a nie schować się w lesie a walkę o panowanie zostawić dorosłym.
Ostatni zwiastun wymiata, mam apetyt na coś wielkiego, coś do czego będę wracał z olbrzymią przyjemnością i oby to był film z jakąś głębią i mimo czystej fikcji nie był głupi jak np. Jurassic World 2
Kong w ogóle mi na przeciwnika Godzilli pasuje średnio a tak naprawdę to w ogóle. W swoim filmie Kong krwawi i ledwo uchodzi z życiem po starciu z dużo mniejszym od siebie Varanem ( czachołazem), nawet biorąc pod uwagę że rośnie, to w starciu z przeciwkiem który ma do dyspozycji nuclear blast - w trailerze Godzilla spycha z drogi blastem kilka razy większego od siebie Gidhorę, zwykły futrzak jakim jest Kong nie ma żadnych szans.
IMO tytuł Godzilla versus King Kong jest o tyle przewrotny że Godzilla stoczy z Kongiem jedną walkę, w zasadzie może być tak że zostaną celowo napuszczone na siebie, a prawdziwy villian jest trzymany w ukryciu. Na YT krąży materiał że swój udział w GvK dostanie Mechagodzilla, ja mam nadzieję na wprowadzenie wątku Obcych co może urodzić w przyszłości starcia Godzilli z BCC.
Myślisz, że ludzkość będzie chciała dalej zniszczyć Godzille po tym jak ewidentnie ta jest ich sprzymierzeńcem w Królu Potworów i stworzy Mechagodzille? W sumie może mieć dalej do siebie wrogo nastawionych.
Nie ukrywam podoba mi się ta interakcja Godzilli z ludźmi, oczywiście jest to bajka, ale przypada mi ten pomysł do gustu. Godzilla zawsze mi się kojarzyła jako bardzo pozytywna postać, choć w Japońskich filmach ona raczej po prostu rozewłała. Tutaj ewidentnie widać w zwiastunie, że nie jest przeciwko ludzkości.
Kong w normalnych okolicznościach raczej by nie chciał walki, nawet gdyby był 2-krotnie większy niż w wyspie czaszki to i tak byłby ze 30-40% mniejszy. Mógłby być natomiast jej sprzymierzeńcem.
https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwikizilla.org%2Fwiki%2Fimages %2Fthumb%2F5%2F52%2FAngilas2.jpg%2F300px-Angilas2.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwi kizilla.org%2Fwiki%2FAnguirus&tbnid=nWHFhBhiUqgTLM&vet=1&docid=5KuzaU2VBgkdXM&w= 300&h=260&source=sh%2Fx%2Fim
Angilas/Angirus tyle że nie mają praw do tego potwora to w King of the Monsters ma sześć nóg i inaczej się nazywa
wiem ktory to z nich, ale bylem ciekawy skad info, ze jest w tym gronie - juz od 2 lat wiadomo wobec ktorych zostaly wykupione prawa. sugerujesz, ze ktorys z nowych bedzie bardzo podobny czy mowisz o tym z Monachium? jesli tak to srednio sa podobne.
Tylko obiło mi się o uszy jakiś miesiąc temu może mniej że ten który wychodzi ze wzniesienia to niejaki https://godzilla.fandom.com/wiki/Rokmutul
tez raczej nie. te nazwy ktore wrzucilem sa podobno juz oficjalne jako leak. poszukaj - sa juz w necie jego szkice na podstawie pokazow przedpremierowych.
Mam nadzieję, że to fejk. Już przy jedynce pokazano, że Amerykanie średnio mają pomysły na oryginalne kaiju. Niech lepiej zakupują od Toho prawa do kolejnych monstrów, bo tego właśnie fani oczekują. Gdyby na miejsce Mothry, Rodana i Ghidory stały inne, generyczne potwory film nie zapowiadałby się nawet w połowie tak ekscytująco.
jest to potwierdzone, chociazby przed najnowsze trailery, wiec na to, ze fejk - nie ma szans. prawa do kaiju z Toho to jedno, ale mysle, ze w ten sposob chca pokazac zjawisko kaiju (tytanow) na ziemii, polowe pewnie pokaza przez kilka sekund, inne moga okazac sie wazniejsze. ciekawe moga byc ich genezy, bo pewnie beda czerpac z mitologi, co widac juz po nazwach.
najwazniejsze, zeby potem nie wymyslili zadnego crossoveru z Pacific Rim (nie to zebym nie szanowal) i nie zrobili zadnego kaiju zombie, mumia, czy innym czlekoksztatnym mutantem.
Z PR nie ma szans, bo to kompletnie inaczej ustanowione uniwersum (na dodatek osadzony w innych czasach), a wymienione przez Ciebie wariacje są jak najbardziej w duchu japońskich filmów. Mam nadzieję, że pozostali tytani będą po prostu mięsem armatnim, w podobnym sensie jak potwory w Kongu, bo naprawdę szkoda by było gdyby po Godzilla: King of the Monsters i Godzilla vs Kong byśmy utrzymali jakieś popłuczyny w których Godzilla walczy z jakimiś randomowymi potworami pokroju Muto.