PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=720753}

Godzilla II: Król potworów

Godzilla: King of the Monsters
2019
5,6 36 tys. ocen
5,6 10 1 35770
4,6 33 krytyków
Godzilla II: Król potworów
powrót do forum filmu Godzilla II: Król potworów

Cześć, wzorem tematu o pierwszej części Godzilli zakładam temat, w którym proponuję zbierać wszystko, co z grubsza wiemy o filmie, a nie było tego wiadomo wcześniej, czyli fabułę, ciekawostki, rzeczy nie wynikające jasno z trailerów czy zapowiedzi. Myślę, że może się przydać, bo chyba nikt w sieci po polsku dotąd tego nie zbierał w kupę. Poniżej oczywiście będą spoilery

- Godzilla w najnowszym filmie ma mieć MINIMUM dwa razy więcej ekranowego czasu, niż w pierwszej części - czyli będziemy mogli go podziwiać przez minimum 20 minut. Mało? Pamietajcie, że w filmie będzie jeszcze kilka innych dużych ról, które też muszą dostać swój czas
- poza potworami, o których dobrze wiemy, że pojawią się w filmie (Godzilla, Ghidorah, Mothra i Rodan) mają pojawić się jeszcze jakieś inne kaiju. Nie wiadomo jednak, kto to będzie. Możliwe, że w formie easter eggów pojawią się inne potwory ze stajni Toho, być może Kong w scenie po napisach lub po prostu znów będą to Muto, gdyż...
- film otwierać ma scena retrospekcji, w której ponownie zobaczymy walkę Godzilli z Muto w San Francisco. Jej fragment widzimy nawet w trailerze. W scenie tej pod gdzieś pod gruzami zginąć ma dziecko pary głównych bohaterów, co ma mieć istotny wpływ na dalszy wątek fabularny
- akcja filmu rozgrywać się będzie m.in. w Chinach (Mothra), Meksyku (Rodan), Antarktydzie (Ghidorah), Waszyngtonie oraz w Bostonie, który ma być areną ostatecznego starcia Godzilli i trójgłowego bydlaka
- Godzilla i Mothra będą oczywiście protagonistami filmu, walczącymi z antagonistą jakim będzie Król Ghidorah. Nie wiadomo, jaka będzie rola Rodana. Jest jednak niemal pewne, że będzie również walczył z Ghidorhą. Ponadto Rodan ma być dużo potężniejszy, niż bylo to pokazane w starych filmach Toho.
- Ryki i dźwięki wydawane przez wszystkie potwory będą opierały się na ich klasycznym brzmieniu stworzonym przez Toho. W filmie ponadto ma być wykorzystany także stary, dobrze znany motyw muzyczny Godzilli.
- W filmie ma pojawić się jedna postać z "Kong: Wyspa Czaszki". Oczywiście nie zdradzono, kto to bedzie. Istnieją przypusczenia, że chodzi o postać Jamesa Conrada, w ktorego może ponownie wcieliłby się postarzony efektami Tom Hiddleston, a może nie, gdyż gra go pokazany w trailerze Charles Dance, bo kim jest jego postać również jeszcze nie zdradzono
- Znana nam organizacja Monarch ma mieć w filmie swojego przeciwnika - inną podobną organizację, tylko taką złą :) będą oni odpowiadać za porwanie Emmy Russell i jej córki oraz prawdopodobnie za uwolnienie/odmrożenie Króla Ghidorah
- możliwe że w jakiś sposób 4 główne kaiju tego filmu będą odpowiadać/być powiązane z 4 żywiołami, co sugerował nam już nawet trailer: Mothra - woda, Ghidorah - potwietrze, Rodan - ogień, Godzilla - ziemia
- Ghidorah podobnie jak w starych filmach będzie posługiwał się żółtymi błyskawicami oraz będzie towarzyszył mu silny huragan. Podobne moce do swoich klasycznych, ma mieć także Mothra, która z kolei będzie mogła m.in. zniwelować huragan wywołany przez Ghidorhę. Rodan będzie mógł wywoływać falę uderzeniową swoimi skrzydłami oraz bardzo możliwe, że będzie dysponował jakimś rodzajem atomowego lub ognistego oddechu lub będzie pluł lawą. Godzilla będzie miał te same moce co poprzednio, ale będzie trochę większy oraz jego wygląd przeszedł lekkie zmiany, np. jego grzbiet.
- O'Shea Jackson Jr. gra w filmie dowódce "G-squad" - jednostki militarnej Monarch, która ma w jakiś sposób odpowiadać za Godzillę, stąd "G" w nazwie. Pozostałe potwory możliwe że będą miały analogiczne jednostki. Prywatnie O'Shea jest fanem Godzilli i statych filmów Toho.
- Thomas Middleditch gra osobę, która jest łącznikiem pomiędzy rządem a organizacją Monarch.
- kogo gra Charles Dance jak wspominałem - oficjalnie nie wiadomo, lecz prawdopodobnie będzie on tym złym, co niestety często przypada roli tego aktora
- Ken Watanabe znów przez cały film będzie robił minę pt. "o kurde ale mam kaca, widzę potwory"

ocenił(a) film na 5
mastachaz

No niestety, ale ja się zawiodłem, walki okej ale wszystko co było poza nimi czyt. Fabuła i dialogi było na płytkim poziomie.

ocenił(a) film na 9
3bit

no to co poradze :) moge jedynie polecic jakis powazniejszy film :D

ocenił(a) film na 5
mastachaz

Ty nic, pretensje mam do scenarzystów, jak ma się mnóstwo czasu a scenariusz i tak się pisze na kolanie to później nie ma co się dziwić mocno średnim recenzją, a co za tym idzie, niewielkiemu zainteresowaniu i zyskom że sprzedaży biletów. Dawno nie widziałem filmu, który tak genialnie się zapowiadał a wyszedł tak średni, szkoda, ale z samego faktu, że jestem fanem Godzilli nie będę wysoko oceniał filmu, bo jest w nim Godzilla. Tak samo jest z dinozaurami, uwielbiam je, ale uważam, że to co serwują nam w "upadłym królestwie" to jest po prostu obraza dla widza.

ocenił(a) film na 6
szmyrgiel

nie wiem o co chodzi z glupota to film o monsterkach wiec ma byc wielkie ostro i do przodu - i tak jest. Jak dla mnie Sceny z potworkami sa nakrecone spoko - tylko zblizenia troche dziwne. Obejrzalem dwa razy w IMAX walki wygladaja naprawde super!

ocenił(a) film na 10
3bit

Oglądałem wczoraj.
Jestem mega zadowolony. Na moje trochę mało Rodana i Mothry.
Przydałoby się rozwinąć ciut bardziej ich wątek. Pochodzenie, dlaczego znajdują się w takich miejscach a nie innych itp.
No ale cóż, nie można mieć wszystkiego.
Co do wątku ludzi, czułem jakby momentami wszystko było przyspieszone, film spokojnie mógł mieć ze 3h. Nie nastawiałem się na dialogi i dramat rodem Shawshank wiec nie czuje rozczarowania pod tym względem.
Kolejna sprawa; Nie ma czegoś takiego jak za dużo potworów w filmie o potworach.
Film uzupełnia całkowicie poczucie braku i niedosytu które zostawiła we mnie część z 2014r.
Są spotkania ludźmi z potworami, potworów z innymi potworami. Tłuką się epicko, jest moc, rozp*erdol ; po to szedłem do kina.
Każdy fan Godzilli będzie wniebowzięty.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
Saaydo

jak tematy pozostalych kaiju - o tych to pewnie w ogole prawie nic nie mowia, poza tym, ze je pokazuja na chwile gdzies w koncowce filmu..?

ocenił(a) film na 10
Amigo_88

Tego byłem pewny od samego początku ze pozostałych kajiu pokażą (o ile w ogóle) pare sec.
Były wykorzystane tylko by podkreślić pewien wątek i chyba na tyle..
no szkoda tak jak pisałem materiału mieli na 3h minimum co nie znaczy ze wyszło zle. Film jest zajebisty i na pewno pojde jeszcze raz do kina :)

ocenił(a) film na 9
Amigo_88

Na reszte nie ma co liczyc bo sa pokazane w jednej scenie ktora jest spoilerem a tak to mnirj wiecej to co w trailerach no i ich wyglad moim zdaniem.jest kiepski od takie cloverfield itd

ocenił(a) film na 10
mastachaz

co za dużo to nie zdrowo.

ocenił(a) film na 9
Smok_Eustachy

Niby tak ale jak pisalem wyglady ich byly takie sobie moim.zdaniem.nie pasowaly do reszty ;)

Ale ghidorah i rodan to masakra

ocenił(a) film na 6
Saaydo

w sumie masz racje lepiej gdyby sie skupili na stworkach o co chodzi a nie na ludzkich typowych ideach dobrych czy zlych - no i te drewno aktorskie troche razi. ale nie zgadzam sie stary film 90 minut to optimum zwlaszcza na podstawie historiach o potworach. Jedyny film ktory powinien byc dluszy to gra endera -oczywiscie z inna obsada ( glebia psychologiczna, socjologiczna i sf ksiazki zabija ). A jestem fanem sf od 8go roku zycia

ocenił(a) film na 5
Mediocrity_killer

Drętwa gra aktorska? Myślałem, że Mille Bobby Brown, farminga czy Watanabe się sprawdzili. Na szczęście to nie jest film w którym aktorzy są najważniejsi, natomiast jeśli chodzi o potworów to pewnie pozostałych potraktowali trochę po macoszemu, może niepotrzebnie w ogóle ich wciskali.

ocenił(a) film na 6
3bit

Watanabe jest ok. Ale reszta slabo-moze to przez to ze na sile probuja zrobic z tego dramat psychologiczny i wypada to dretwo. Ale tak jak napisales wazne sa stworki a te sa supcio. dzis ide jeszcze raz udalo mi sie namowic dziewczyne ;). Bo bylo pare wpadek technicznych z glebia i proporcjami w 3D nie wiem czy to wina ekranu w 4Dx dzis bede w imax to obejrze na ekranie ktory na potzrby takich wielkich stwoekow byl stworzony :D

ocenił(a) film na 9
3bit

moim zdaniem gra byla na poziomie :)

ocenił(a) film na 5
mastachaz

A na rottetomatoes Godzilla tylko na 41%, strasznie nędznie...

ocenił(a) film na 9
3bit

Ale popatrz na procent publiki.

ocenił(a) film na 5
kacperkocik1

Właśnie spojrzałem, 90% ocenia film na plus, a jak poczytasz komentarze i oceny, najwięcej jest ocen 5/5, następnie 4/5.

3bit

Na IMDB oceny widzów nie schodzą poniżej 7/10 a znakomita większość ocen to 10/10 i 9/10. Średnio wychodzi że KotM jest filmem na tyle dobrym żeby zebrać 7.5 - 8/10. Czyli i tak dobrze i lepiej od A Endgame. Do tego trzeba dodać że to film od WB więc koniecznie musi być zdenuncjowanyprzez oficjalną krytykę bo to nie Disney. Być może to nie to czego oczekiwałem i się zawiodę ( oczekiwałem fantasy na poziomie historii rodem z legacy of Kain, wielkich Przedwiecznych itp.) ale nie uwierzę że to film tak gówniany żeby obrywac jak Punisher War Zone oceną 41%.

ocenił(a) film na 9
Jasir_Karim

ja moge poręczyć ze jeżeli ludzisz Godzillę , i japońskie filmy to ten film po prostu zmiażdży :)

ocenił(a) film na 9
3bit

bardzo mi szkoda , ale wierz mi film jest mega .

ocenił(a) film na 5
mastachaz

Dlatego nie mogę doczekać się premiery u nas. :)

ocenił(a) film na 9
3bit

i super :) planuje się wybrać jeszcze raz niedługo :D

ocenił(a) film na 6
mastachaz

sorry ale wiecej gry twarza wykazala Godzilla niz ta glowna aktorka :D

ocenił(a) film na 9
Mediocrity_killer

ja akurat ja lobie i w mojej ocenie było ok , pamiętaj ze to film o potworach a nie ludziach

ocenił(a) film na 6
mastachaz

No wiem hehe. Ale to jednak kiepsko swiadczy o aktorach ze Godzille lepiej gra :D :P

ocenił(a) film na 9
Mediocrity_killer

bo Godzilla to klasa sama w sobie :) a aktorzy jak im się zachce :)

ocenił(a) film na 6
Saaydo

w zasadzie zgadzam sie w 99 procentach. ale jeszcze w zyciu nie obejrzalem filmu ktory by usprawiedliwial 3 h na ekranie :D

ocenił(a) film na 5
Mediocrity_killer

Zaczynam się coraz bardziej obawiać, że dostanę naszpikowaną efektami specjalnymi papkę, a ja oczekuje jednak czegoś więcej niż efektów specjalnych, chcę dobrej fabuły, gry aktorskiej, filmu w który się wczuje, który będzie tak zrobiony, że pomyśle, że to jest realne, coś jak Jurassic Park.

ocenił(a) film na 6
3bit

Wies to jest opowiesc o nierealnych stworkach. Choc jurrasic tez byl fantasy to bazowal na pomysle ktory teoretycznie moglaby sie w przyszlosci spelnic. A ten film to bajka i jakkolwiek probuja w filmie wyjasnic to “naukowo” dlacZego sie pojawiaja to jednak wychodzi to sztucznie. To film dla fanow Godzilli bo sie fajnie nawala z innymi, robi te swoje miny no i zajebiste ujecia miasta na dnie oceanu. Mnie brakowalo poczucia dystansu - podejscie powazne wzbudza we mnie smutny smiech. Dlatego juz nie dzierze ostatnich produkcji marvela na infinity war zasnalem z nudow.

ocenił(a) film na 6
Mediocrity_killer

Mialo byc “ Wiesz”

ocenił(a) film na 5
Mediocrity_killer

Ale ja na Infiniti war również zasnąłem, podobnie jak na spider-man homecoming.

ocenił(a) film na 7
Fred_9

Moja krótka i szczera ocena jako wielkiego fana Godzilli jest taka, że jest ok, ale jednak czegoś brakuje. Chodzi mi o to, że dużo wątków potraktowano po macoszemu, a samych walk wcale nie jest tak dużo ( Rodan vs Ghidora to zaledwie kilkanaście sec.) Mimo wszystko 2 godzinki w kinie lecą bardzo szybko i przyjemnie się to ogląda. Do tego oryginalny motyw muzyczny wbija w fotel ;)