PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=95938}
6,7 112 tys. ocen
6,7 10 1 111816
4,8 19 krytyków
Gothika
powrót do forum filmu Gothika

Zamordowała męża i tak sobie chodzi wolno? Co z tego, że był mordercą - porąbała człowieka siekierą. Może nam się to wydawać sprawiedliwe, ale myślę że żaden sąd nie byłby takiego zdania...

Jesienna

heh no masz rację niestety... ale to standard w filmach. Może kojarzysz "Taken - Uprowadzoną" ? Tam też główny bohater ratując swoją córkę z rąk porywaczy, morduje kogo się da i ile się da, oczywiście również "tych złych". A potem...? Wraca jakby nigdy nic samolotem rejsowym do kraju :) Cóż chyba musimy przymknąć oko na takie niedociągnięcia. Musiało wszystko ładnie się skończyć, a filmy z długimy rozprawami sądowymi trzeba szukać na innej półce :) pozdrawiam ciepło!

ocenił(a) film na 9
Jesienna

Może ,że w obronie własnej czy cuś;)Mi film się bardzo podobał mimo naiwnego zakończenia

CelineMarie

W ogóle nie rozumieliście widzę co oglądaliście! Na moście duch Rachel (zamordowanej dziewczyny przez Daga) wniknął w nią i pod jej postacią zamordował swojego oprawce czyli Daga. Nie widzieliście jak w urywkach scen zachowywała się Miranda? W ogóle nie była sobą! Coś takiego przeoczyć to trzeba być wami... Eh...

ocenił(a) film na 7
klaudusia761212

Ja tez zabije czlowieka i w sadzie powiem ze opetal mnie duch i to on to zrobil. Wyrok? niewinny?

dolce8

To jest film. Czy Ty wiesz co to jest film? Film to wirtualny świat, nie musi być wszystko w nim takie jak w życiu!

ocenił(a) film na 8
klaudusia761212

no i ok, tylko co z tego?
-Panie sędzio, to nie ja zamordowałam mojego męża, to był duch dziewczyny, który we mnie wszedł
-Aaa, no chyba, że tak. Niewinna.

wierzysz w to?

m_szymon

:D hehehe napiszcie do scenarzysty tego filmu taki tekst. Oglądaliście film ADRENALINA? Tam główny bohater robi takie rzeczy że zwykły człowiek by po nich na pewno umarł. Więc co? Ma umrzeć bo w życiu by tak się stało a w filmie nie?

klaudusia761212

(MOŻLIWY SPOJLER, JEŚLI NIE OGLĄDAłEŚ FILMU TO NIE CZYTAJ)

Z pewnością nikt tego nie przeoczył, bo tego nie dało się przeoczyć. Dlatego niestety nie zabłysłaś zbytnio... Fizycznie to nadal była Miranda a nie Rachel! ;) czy w filmie było coś w stylu: ''Nie pójdziesz do paki bo to nie ty porąbałaś Douga tylko duch Rachel''? Nie wydaje mi się...do końca nie wiadomo czy doktorek w to uwierzył. Po prostu, Doug miał wiele na sumieniu, jak wiadomo, Rachel nie była jego pierwszą ofiarą. Domyślam się że Grey nie poszła siedzieć bo przecież to ona odkryła co robił Doug i że Rachel wcale nie popełniła samobójstwa tylko właśnie Doug ją zabił. Na dodatek zdemaskowała jego pomocnika, gdyby nie to, to zapewne szeryf zabawiałby się z kolejnymi ofiarami. Drugi powód to myślę że jest taki - chcieli jej wynagrodzić za to że jej nie wierzyli i za to że posłali ją do psychiatryka chociaż nic jej nie było. I trzeci - przecież wszyscy by się za nią wstawili - Pete, ojciec Rachel cieszący się poważaniem, koledzy po fachu Mirandy i pewnie Chloe. A Doug - jeśli nie skazaliby go na dożywocie to pewnie poszedłby na krzesło elektryczne.
Według mnie to nic tu nie było naciągane! I żeby zrozumieć film, po prostu musicie odstawić logiczne myślenie gdzieś w kąt. Jak powiedziała Miranda: ''Przeceniamy logikę''. Jedyne co mi się tu nie podobało to zakończenie (spacerująca Miranda która widzi ducha jakiegoś Tima, którego potem przejeżdża ciężarówka...ona dalej spaceruje jak gdyby nigdy nic a w tle leci nazbyt pozytywne Behind Blu Eyes....) I to za to odjąłem ten jeden punkt bo za całokształt 9/10...i strasznie wkurzają mnie te komenty w stylu ''2/10 - bo to słaby horror był'' (?) WTF? To nie miał być horror po którym moczylibyście się w łóżku, więc skąd pomysł że to horror? Bo taką ktoś mu przyczepił etykietkę na Filmwebie? ;)

użytkownik usunięty
rpd0

Oglądałem film wczoraj tylko do momentu jak ona wzięła auto i uciekła z
tego zakładu. Proszę o spojler co się stało później.

ocenił(a) film na 10
Jesienna

To byście trafili tam gdzie ona czyli do psychiatryka. trzeba film umieć oglądać!!!

ocenił(a) film na 7
severus007

Ta, rownie dobrze po opetaniu mogla wyrznac pol szpitala, tych psycholi ktorzy tam siedza, ktorzy zabijali male dziewczynki etc. A sad wydalby wyrok uniewinniajacy, bo wszyscy sie za nia wstawili, bo byla wzorowym lekarzem, bo to duch ja opetal..

Nie wiem jakie tam jest prawo, ale nie sadze zeby za porabanie czlowieka siekiera, nawet mocno zdemoralizowanego sad bylby tak przychylny.

Tak filmy trzeba umiec ogladac, tylko w niektorych momentach trzeba miec wylaczony mozg zeby to kupic. A co do tej twojej Adrenaliny to wydaje mi sie ze ten film jest troche ambitniejszy, to i wymagam od niego wiecej.

Reasumujac film jest niezly, wciaga, ale ten watek jest niejasny.

dolce8

Myślą przewodnią tego filmu chyba raczej było to że Rachel chciała się na Dagu zemścić za pomocą Mirandy. A nie na całym szpitalu. To nie jest film dokumentalny tylko filmowa fikcja. Jak widziałeś nawet sądu tam nie było bo nie chciał sobie chyba reżyser zaprzątać tym głowy bo miał na myśli takie a nie inne wątki. Więc spieranie się na ten temat nie ma już więcej sensu. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 5
Jesienna

A mnie bardzo irytują takie niedociągnięcia. Jeszcze żeby to był jakiś szczególik- wtedy można byłoby wybaczyć reżyserowi. Ale przecież widzieliśmy scenę, kiedy to adwokat rozmawia z Mirandą i tłumaczy jej, że za taki czyn niełatwo będzie złagodzić karę.

Kitty93

No z tym się jednak zgodzę. Fakt, opuścili za dużo. Ale czy to aż takie ważne?

ocenił(a) film na 7
klaudusia761212

A powie mi ktoś co oznaczały słowa 'nie tylko ty' ? bo jakoś przeoczyłam ten fragment

dzastaa

To nie jest tak łatwo powiedzieć sama się w tym zgubiłam bo Miranda kilka razy wyjaśniała te słowa. 1. Dag zabił NIE TYLKO Rachel (lecz też wcześniej jakąś dziewczynę i 3 ofiara była na tej ich farmie). 2. NIE TYLKO Dag był zamieszany w te morderstw, ale też jego przyjaciel który nadal był na wolności czyli policjant. 3. NIE TYLKO Mirandę oszukał i okłamał Dag. Więc sama do końca nie wiem co mogły te słowa oznaczać, ale tu jest tylu znawców z którymi się już spotkałam na forach FILMWEBU że na pewno Ci to klarownie wytłumaczą.

użytkownik usunięty
Kitty93

A czy wydarzenia, które zostały ukazane w ostatniej scenie nie działy się przypadkiem rok później? Mało prawdopodobne jest, ale jednak, że Miranda przebywała potem w szptalu psychiatrycznym przez jakiś czas. Kiedy lekarze stwierdzili, że jest już "stabilna umysłowo", to ją wypuścili.
I czy scena z adwokatem nie była przed odkryciem prawdy o mężu Melindy i tym policjancie? Bo to, kim byli ci ludzie zmienia nieco oblicze o tym, co zrobiła bohaterka. Choć fakt, że zabiła swojego męża bardzo brutalnie, więc gdyby ją oskarżono, z więzienia by tak prędko nie wyszła.

Nie wiem ile się działy czasu później te wydarzenia ale możliwe że rok. Chloe w końcu miała już długie włosy to pewnie po tym można poznać że sobie trochę posiedziała ale czy Miranda też była w zakładzie po tych wszystkich wydarzeniach to nie wiadomo. Wizyta adwokata i policjanta była przed odkryciem Mirandy prawdy o Dagu więc żadnych środków łagodzących nie było wobec jej winy w tamtej chwili, ale myślę że chyba jednak reżyser tego filmu nie chciał się zajmować tym co nurtuje wszystkich ludzi na tym forum czyli zajęciem się Mirandom od strony prawnej ale chciał zrobić thriller o duchach i prawdziwym ludzkim obliczu skrywanym tak że nawet najbliższe osoby nie potrafią go dostrzec. Dlatego to jest thriller psychologiczny a nie dokument oparty na faktach.