PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=95938}
6,7 112 tys. ocen
6,7 10 1 111816
4,8 19 krytyków
Gothika
powrót do forum filmu Gothika

wypuscili ja bo miala traumatyczne przezycia?wiec wypuscic z wiezienia wszystkich mordercow bo nikt nie ma w zyciu latwo i ta druga psycholka tez wyszla ozdrowiala mimo ze wiadomo ze choroby psychiczne sa niewyleczalne a jedynie uleczalne a wiec na troche robi im sie lepiej za takie bzdury dalem 2/10 niech mi ktos wytlumaczy jak zrozumieliscie czy tez odebraliscie koncowke filmu ze dajecie 8,9 czy 10 dla mnie glupie dno

ocenił(a) film na 6
Discoman

Miranda mogła uniknąć więzienia dlatego, że miała traumatyczne przeżycia (tak jak wspomniałeś), była nie do końca poczytalna w chwili gdy go zabijała, no i "rozwiązała" zagadkę. Sąd mógł wziąć też pod uwagę, że jej mąż był mordercą. A pani Miranda mogła dostać wyrok w zawieszeniu jeśli się temu tak dokładnie przyjrzeć.
Ale czy to ważne dlaczego nie została ukarana?? Przecież nie o to w tym całym filmie chodziło. Z resztą horrory zazwyczaj kończą się dobrze dla głównych bohaterów.

ocenił(a) film na 8
Discoman

hehe spokojnie, to tylko film ;)

przede wszystkim nie daję oceny tylko za końcówkę. Fabuła + obsada + gra aktorska + zdjęcia + muzyka + KLIMAT etc. zmuszają mnie do postawienia oceny mniej więcej około 7,5; 8.

a tego jak zabiła męża mogliby jej nawet nie udowodnić, tzn. mogłaby powiedzieć że czuła się zagrożona i to była obrona własna. Przecież nie mogliby jej udowodnić co on zrobił, nie było ich tam.
No i jest coś takiego jak zabójstwo a afekcie. I to nieprawda, że mordercy nie mają za to dużo łagodniejszej kary. Jest różnica pomiędzy zabójstwem planowanym, na kimś zupełnie bezbronnym, nie robiącym nikomu krzywdy, a zabójstwem "pod wpływem chwili". Nie zawsze jest wutłumaczenie i na to drugie,
ale tutaj dziewczyna dowiaduje się, że jej kochany mąż, najbliższa osoba, której ufa ponad wszystko, jest chorym potworem, który w straszny sposób torturował i zabijał swoje ofiary. Ona nie tylko zapoznaje się z tym faktem, ona widzi miejsce zbrodni, czuje ten przerażający strach i widzi nagrania! Nie wiem jak wy byście się czuli, ale ja nie wiem czy zostałabym przytomna... Opętało ją, a jeszcze jak go zobaczyła to potwornie się wystraszyła. Jak dla mnie wcale nie jest takie dziwne to, że nie poszła do więzienia. Dodajmy jeszcze że swoje w psychiatryku odsiedziała. No i to jest Ameryka, nie Chiny ;) Wiem że to niby ten duch w jej ciele zabił tego kolesia, ale jak wiadomo taka wersja w ogóle nie wchodzi w grę u śledczych.