Wesja kinowa (88 minut)
Wersja skrócona (84 minuty)
-pielęgniarka podaje Wynnowi narodzone właśnie dziecko Jamie, a Jamie mówi "Bądź przeklęty" (w wersji kinowej mówiła to do pielęgniarki)
-dodany fragment z części 5 reżyserskiej (Doktor Wynn wzywa do siebie Jamie) - sen Jamie
-narracja z offu do Doktora Loomisa, a nie do Tommy'ego Doyle'a i jest inna
Dalej nie wiem, bo nie oglądałem do końca
Werssja reżyserska (96 minut)
-Ucięty fragment, kiedy Jamie mówi: "Unccle Michael, please, don't hurt me", wstawiony do sceny walki o zycie w szpitalu)
-pielęgniarka podaje Wynnowi wnarodzone właśnie dziecko Jamie, a Jamie mówi "Bądź przeklęty!" (w wersji kinowej mówiła to do pielęgniarki)
-narracja z offu eży do Tommy'ego Doyle'a, lecz do doktora Loomisa i jest inna
-dodany fragment z reżyserskiej części 5 - (oktor Wynn mówi: "Jamie, chodź do mnie") - sen Jamie
-wydłużona scena ataku Michaela na Jamie w Stodole
-wydłużona scena przy stole w domu państwa Strode
-dodana scena rozmowy Debry i Johna przed oknem. John mówi o Karze: "Ona już nie jest moją córką, Debro"
-wydłużona scema przed szkołą Danny'ego, kiedy Kara ogląda rysunek Danny'ego
-wydłużona scena przyjazdu policji pod stodołe z Jamie (w tej wersji jeszcze żywą)
-wydłużona scena rozmowy Tommy'ego z Loomisem
-wydłużona sekwencja walki Jamie o życie i rozmowy Loomisa z Wynnem
-wydłużona scena rozmowy Loomisa z Tommym w sekwencji końcowej
-wydłużona scena rozmowy Loomisa z Wynnem w sekwencji końcowej
-Tommy nie uwalnia Kary z celi przed nadchodzącym Michaelem i nie ratują Danny'ego i nie biegną do laboratorium, gdzie Tommy zabija Michaela rurą.
Zamiast tego Tommy podąża za mężczyzną w kapturze i ratuje dziecko Michaela przed śmiercią z ręki Michaela, a Karę przed śmiercią z ręki Danny'ego. Biorą Wynna jako zakładnika, Tommy nakazuje Wynnowi się wynosić, powstrzymuje Michaela za pomocą druidowskich kamieni. Ukłąda z nich krąg, a gdy Michael staje w nim i łapie Tommy'ego za gardło, Tommy mówi: "Samhain". Michael puszcza Tommy'ego i nieruchomieje. Uciekają do samochodu
-wydłużona scena siedzącego w samochodzie Tommy'ego ze stojącym przed szpitalem Loomisem
-dodana scena uwolnienia Michaela przez Wynna. Gdy podchodzi Loomis i zdejmuje maskę, dostrzega, że to Wynn, który mówi: "Michael...Michael uciekł...Teraz to pańska gra, doktorze Loomis". Loomis zauważa pod swoim nadgarskiem znak ciernia. Michael w czarnej pelerynie i kapeluszu Wynna opuszcza szpital. Cięcie na maskę Michaela i ryk boleści Loomisa z offu (co było i w wesji kinowej) i również cięcie na dynię.
Wielkie dzięki, ale dwa pytania: dlaczego pod nadgarstkiem Loomisa pojawia się znak, a Wynn mówi, że to teraz jego gra ? W wersji 88 minutowej na samym końcu widzimy maskę Michaela, obok strzykawkę, a w oddali słychać krzyk Loomisa, co to oznacza?
To krzyk szaleństwa i szoku, który wywołała w Loomie świadomość tego, że Michael uciekł. Strzykawka obok maski to ta, którą chwilę wcześniej wbił Michaelowi Tommy, gdy go zaatakował w obronie Danny'ego. Maska prawdopodobnie oznacza, że ktoś z druidów przebrał się za Michaela, gdy tamten uciekł (nie mógł to jednak być doktor Wynn, bo został zadźgany przez Michaela w sali szpitalnej).
Obejrzałem właśnie część szóstą w telewizji na jedynce bo chciałem z lektorem i była to wersja krótsza, ale w dalszym ciągu nie rozumiem kilku rzeczy, może prostych do zrozumienia, ale dla pewności.
1. Skąd wziął się Tommy, czyżby wcześniej nie mieszkał w Haddonfiled ?
2. Czy sala gdzie odbywały się rytuały znajdowała się w szpitalu psychiatrycznym Smith Groove, w którym lata temu był zamknięty Michael ? Skoro tak, to zaprzecza to wydarzeniom z pierwszej części, ponieważ Michael uciekł samochodem siostry Loomisa, czyżby oznaczało to, że Wynn pozwolił mu uciec, aby zabił swoją siostrę i złożył mu w ofierze ?
3. Jak wytłumaczyć fakt, że gdy Kara zabiera Danny'ego z domu i ucieka do domu Tommy'ego idzie za nimi Michael,a gdy już w nim jest to nagle rozpływa się i widzimy go dopiero w szpitalu gdzie wychodzi z celi ?
4. Okazuje się, że dr Wynn jest szalony, ale czy gospodyni Tommy'ego w takim razie również była i czy współpracowała z Wynnem ? Gdzie się potem podziała gdy Kara wypadła z okna ?
5. Jaka była zawartość strzykawek, które wbił Tommy Michaelowi ?
6. Wygląda na to, że Michael mieszkał sobie w szpitalnej celi, od tak sobie wychodził z ośrodka, aby zabić ludzi i potem rodzinę Strode, i tak się działo przez wcześniejsze odcinki ?
7. Jeszcze raz zapytam o maskę, na końcu leży na ziemi obok strzykawki, ale oznacza to, że Michael wstał i odszedł sobie jak gdyby nigdy nic w nieznaną stronę ? Bo wiadomo, że Tommy, Kara, Danny i dziecko Jamie się uratowali, ale Loomis został, co chciał załatwić ? Potem słychać jego krzyk, w domyśle, że Michael uciekł czy biorąc pod uwagę to, że na nadgarstku pojawił się znak, który zresztą pojawił się z niewiadomych przyczyn ?
8. Idąc dalej w porównaniach obydwu wersji, co dzieje się z Wynnem w wersji krótszej ? Czy przyjąć przypuszczenia, że leży sobie na podłodze w korytarzu i rozmawia z Loomisem, a Michael ucieka ? Czy może nie porównywać obu wersji, bo to dwie inne historie ?
9. Widać jak z ukrycia Kara i Tommy spoglądają na salę operacyjną, gdzie kogoś operują, ale kogo ? Widać też dr Wynna, który przebiera się w fartuch, gdzie się podziewa po ataku Michaela na jego pomocników, czy w tej wersji filmu też ginie z jego rąk właśnie na tej sali ?
10. Michael był po stronie Wynna, czy nie ?
11. Rodzina Strode to ta, która adoptowała Laurie, a Kara to ich prawdziwa córka, z kim ma Danny'ego ?
12. Pod koniec 5 częśći Jamie wchodzi na posterunek policji, a tam widzi zniszczoną celę, do której wpakowali Michaela, gdzie się ona potem podziewa, bo Michaela zabrał Wynn, czy ją również ?
13. Skoro odbywały się rytuały to dlaczego nie zabrano wcześniej jakiegoś dziecka, tylko właśnie Jamie ? Dlatego, że było spokrewnione z Michaelem ? Miał je zabić i wtedy przestał by już ? Czy może MIchael też po urodzeniu został naznaczony, stając się wyklętym ?
To wszystko nie trzyma się kupy, ale mam obawy, że zostanę potraktowany jako świr, który przejmuję się filmem, ale jako zwolennik jasności w produkcjach, które ciągną się serią filmów, chciałbym w miarę jasne odpowiedzi.
Postanowiłem w końcu udzielić (logicznych chyba) wyjaśnień. Oto one:
1.Mieszkał tam już w części 1, wcale nie musiał się przeprowadzać
2.Pierwsza kwesta - odpowiedz brzmi: tak. Kwestia druga - odpowiedź brzmi - tak
3.Źle zobaczyłeś: Wynn telepatycznie wezwał Danny'ego do domu Michaela, tam walczy z Michaelem. W domu Tommy'ego zastaje Wynna, którego chwilę potem, jak Kara zatrzasnęła przed nim drzwi Wynn zapewne odsyła telepatycznie do Smith's Grove.
4.Gospodyni również była z nimi. Gdy zrobiła swoje, nie była już potrzebna (wniosek: Wynn ją zabił lub uwięził w Smith's Grove)
5.W strzykawkach była zapewne mała dawka substancji zaburzającej koncentrację
6.Według scenariusza było tak między częścią 5 a 6
7.Tak. Loomis zaś zapewne chciał sprawdzić, czy Michael na pewno nie żyje (co zostaje potwierdzone w wersji reżyserskiej). Co do znaku ciernia (co widać w wersji reżyserskiej), to tak, choć musiał to zauważyć sam, bez Wynna.
8.Zostało wyraźnie pokazane, że Wynn zginął wraz z czterema innymi
lekarzami w sali szpitalnej
9.patrz odpowiedź nr.8
10.Tak. Wynn go kontrolował, zajrzyj do poprzednich odpowiedzi
11.John Strode to brat przybranego ojca Laurie, Kara kest córką Johna, a to, z kim Kara ma Danny'ego nie jest istotne
12.Podczas audycji Barry'ego Simmsa podane zostaje w radiu, że Jamie i Michael "zginęli w wybuchu posterunku". Prawda jest taka, że Wynn wkroczył, wymordował policjantów, zabrał Michaela i Jamie (w wersji reżyserskiej pokazane jest w śnie Jamie, jak Wynn ją do siebie przyzywa) i wysadził posterunek.
13.Chodziło o dziecko z rodziny Michaela. Jamie była ostatnią krewną Michaela i Michael ją zapłodnił, ich dziecko miało być jego ostatnią ofiarą. Resztę tłumaczy Karze Tommy pokazując materiały o druidach na swoim komputerze. W sekwencji końcowej (w wersji rezyserskiej) okazuje się, że dzieckiem, które ma zająć miejsce Michaela jest Danny (zabijając najpierw swoją matkę). Gdy umrze ostatni jego krewniak, jego miejsce zajmie ktoś inny (na szczęście do morderstw nie dochodzi, bo Tommy nadciąga z odsieczą)
To prawda, że (choć mam nadzieję, że rozwiałem Twoje wątpliwości) wszystko w tej części jest ni - przypiął, ni - przyłatał, choć wersja reżyserska (skądinąd z wieloma istotnymi różnicami) conieco wyjaśnia.
To tyle. Pozdrawiam.
Bardzo dziękuję, teraz gdy zadałem tyle pytań i udzieliłeś mi odpowiedzi, mniej więcej rozumiem, ale tak naprawdę nikt nie jest w stanie do końca wszystkiego wyjaśnić, bo i film jest momentami niezrozumiały, na szczęście wszystkie inne części sprzed i po szóstce są już, że tak powiem łatwe.
Ostatnie pytanie, a właściwie wniosek. Film został nakręcony po to, aby logicznie wyjaśnić dlaczego Michael morduje, ale czy na pewno logicznie ? Wychodzi na to, że w częściach 1-5 Michael morduje bo jest psychicznie chory, w tej, że działa pod rozkazem Wynna, by w końcu się wyłamać i w częściach 7-8 ponownie mordować dla przyjemności.
Pozdrawiam i dzięki, że jednak znalazł ktoś chęć i cierpliwość.
Co do twojego wniosku to sprawa ma się tak, że w części 6 - tej zostaje nam zasugerowane (czy też - scenarzyści nam wmawiają), że druidzi pod wodzą Wynna zaczęła kierować Michaelem jeszcze zanim zabił on swoją siostrę. Pani Blankenship (opiekunka - druidka) mówi, że głos (zapewne Wynna, który w "szóstce" słyszy również Danny) kazał Michaelowi zabić siostrę.
No tak rzeczywiście jest, i tu są dwie możliwości: albo takie miało być wytłumaczenie morderstw Michaela albo scenarzyści zupełnie pchnęli serię w innym kierunku i wyszła kontrowersyjna szóstka. Uważam, że powinni skończyć na piątce, a jeśli nie na niej to na siódemce, bo ósemka chcąc nie chcąc jest gorsza od "Przekleństwa..."
Pozdrawiam.
chciałbym się poprawić: w wersji reżyserskiej scena w stodole jest krótsza (nie ma nadziewania na maszynę rolniczą tylko dźgnięcie i rzucenie na ziemię (Jamie mówi: "Nie możesz dostać dziecka, Michael. Nie dostaniesz go". Umiera w szpitalu, gdzie ma wizje dłuższe niż te kawałki teaser z wersji 88 minut i 84 minuty. Nie mówi tylko: "Wujku Michaelu, proszę, nie rób mi krzywdy", ale także "Boże, proszę, wybacz mi", chwili gwałtu. Jej wizje są pokazane na niebiesko.
Jeszcze jedno pytanie. Czy w wersji dłuższej w czasie dodanych scen celowo dodany jest inny obraz czy może ja widziałem taką ?
Nie za bardzo wiem jak to określić, w czasie dodanych scen w dłuższej wersji obraz staje się inny, ciemniejszy i bardziej zamazany. Tak tylko to mogę wytłumaczyć.
Nie wiem, kiedy ja oglądałem wersję reżyserską, to (o ile dobrze pamiętam) wszystkie dodane sceny (bąź ich przedłużenia) przebarwiały się na zielono. Może był to skutek nieostrożnego montażu albo częściowego naświetlenia dodanych fragmentów przy wicinaniu ich w montażu wersji kinowej.
Nie jest to ani skutek nieostrożnego montażu ani celowy zabieg. Tylko po prostu kopia jaką oglądałeś ściągnąłeś z sieci. I różnice są dlatego gdyż osoba która to montowała dodawała sceny z kasety VHS wklejała do obrazu właściwego(czytaj wersji ogólnodostępnej). Dlatego tak widoczne są różnice w jakości obrazu.