PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476021}

Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
2011
7,7 364 tys. ocen
7,7 10 1 363861
6,8 64 krytyków
Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II
powrót do forum filmu Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II

Trzecia część ma już 1000 odpowiedzi więc zakładam nowy temat. Zasady te same co poprzednio . Miłej zabawy .

Odpowiedź na pytanie Imperatora : Harry wlał eliksir do butleczki i zaniósł na biurko Snape do oceny a ten zrzucił butelkę i ją zbił . Resztę eliksiru usunęła Hermiona zaklęciem Evanesco bo myślała że Harry już skończył .

Moje pytanie ; Jak nazywali się rodzice Nimfadory tonks ?

ocenił(a) film na 8
JaTezMamNick

harry użył dwóch zaklęć niewybaczalnych i trzeciego próbował.
Pierwszy raz użył zaklęcia Cruciatus na Belatrix tuż po tym jak zabiła Syriusza w ministerstwie. Drugi raz użył Imperio na goblina w Banku gringotta, gdy włamywali sie do skarbca Lastrenge'ów.
I raz harry probował użyć zaklęcia Avada Kadavra na Belatrix po tym jak namawiał go ku temu Voldemort, także tuz po zabiciu syriusza.
Nie liczę rzucania zaklęć przez Moody'ego, pod postacią którego był wtedy syn Croucha

ocenił(a) film na 8
Zgrywus90

Moje pytanie:
Gdzie Voldemort odnalazł zaginiony diadem Roveny Ravenclav ?

ocenił(a) film na 5
Zgrywus90

Zdecydowanie za mało, Harry nie jest jedynym dobrym bohaterem w tej serii, poza tym w przypadku Harry'ego te dwie sytuacje to też za mało (dwie, bo nie było takiej sytuacji że Voldemort namawiał Harry'ego do zabicia Bellatrix, to było tylko w filmie, poza tym nawet w filmie Harry nie próbował rzucać żadnego zaklęcia oprócz Crucio, tylko stał i próbował się przełamać).

Zgrywus90

tam gdzie mu powiedziała - w dziupli drzewa na pustyni
jaka to była pustynia?

ocenił(a) film na 5
cezarywi

Żadna.

Pytanie ode mnie: czy się różni pustynia od puszczy? :D

ocenił(a) film na 10
Zgrywus90

Na pustyni jest piasek? :D

ocenił(a) film na 10
JaTezMamNick

Masz racje to bylo pytanie pdhlitliwe

ocenił(a) film na 10
cezarywi

Wzieli ja dzieki pisemnemu pozwololeniu Gilderoy Lockhart
Ksiega pchodzila z dzialu ksiazek Zakazanych

ocenił(a) film na 5
tomasz_ryt

Odpowiedź na pytanie "tomasz_ryt": w dziupli drzewa w Albanii.
Żeby powyższy post nie ciągnął się w nieskończoność na dole tematu niech dyskusja toczy się dalej tutaj. Aktualnie obowiązujące pytanie:
"Wymień wszystkie sytuacje, gdy bohater ze "strony dobra" rzucał / próbował rzucić zaklęcie niewybaczalne.
(Jeżeli nie ma pewności do której ze stron zakwalifikować bohatera to lepiej napisać niż nie napisać.)"

ocenił(a) film na 5
JaTezMamNick

(odpowiedź na pytanie "Zgrywus90" oczywiście)

ocenił(a) film na 8
JaTezMamNick

nie wiem za bardzo czy zaliczyc tutaj Malfoy'a, bo nie wiem na ile on był sam w sobie zły a na ile robił to co mu każą inni, więc uważam że zaliczę go tutaj bo chyba nie był tak do końca zły.Tak samo Crabe i Goyle.

-Szalonooki rzucał zaklęcia niewybaczalne na lekcji obrony przed czarną magią
-Harry próbował rzucić Crucio na Bellatriks po tym jak zabiła ona Syriusza
- Harry próbował rzucić Crucio na Sneyp'a kiedy zabił on Dumbledora
-Malfoy rzucił Crucio w Harry'ego kiedy walczyli w łazience w 6 części
-Harry rzucił Crucio w Carrowa w pokoju krukonów
-wydaje mi się że McGonagall rzuciła któreś zaklęcie niewybaczalne w Sneap'a, zanim uciekł w 7 części ale dokładnie nie ma tego napisane
-Crabe rzucił w Harry'ego Crucio w pokoju życzeń I Avada Kedavra w Hermionę a potem w Rona
Harry rzucił Imperius na Traversa i goblina podczas wizyty u Gringotta
McGonagall rzuciła Imperius na Carrowa w Pokoju krukonów
-Snape rzucił Avada Kedavra w Dumbledora
-Draco rzucił Imperius na Rosmertę
-Molly Weasley rzuciła Avada Kedavra w Bellatriks
-Dumbledor rzucił Cruciatus w Grandewalda podczas ich walki
-Krum rzucił Cruciatus w Cedrica podczas 3 zadania Turnieju
-uczniowie Hogwartu byli zmuszani do rzucania Cruciatusa na innych nieposłusznych uczniów na lekcjach Carrow'ów
-Barty Crouch rzucił Imperius na swojego syna

Nie zadaję pytania, bo na pewno wszystkiego nie wymieniłam, ale tylko tyle pamiętam.

ocenił(a) film na 5
gosia986

Jak dla mnie Crabbe i Goyle są jednoznacznie źli, z Malfoyem wiadomo jak jest, ja bym powiedział że jest złym bohaterem, który pod koniec się opamiętał, ale rzeczywiście można go tu też wymienić. Nie zgadzam się z 3 punktami:
-"Szalonooki rzucał zaklęcia niewybaczalne na lekcji obrony przed czarną magią" - nie Szalonooki, tylko Crouch, a więc zły bohater
-"wydaje mi się że McGonagall rzuciła któreś zaklęcie niewybaczalne w Sneap'a, zanim uciekł w 7 części ale dokładnie nie ma tego napisane" - też mi się wydaje że nic takiego nie było
-"Dumbledor rzucił Cruciatus w Grandewalda podczas ich walki" - nie kojarzę, mógłby ktoś potwierdzić?
Generalnie brawo, wypisałaś tyle co ja, bo zostały jeszcze dwa, ale za to ja nie pamiętałem że McGonagall rzuciła imperio na Carrowa i jakoś nie przyszło mi do głowy wypisanie uczniów Hogwartu co oczywiście powinno było być oczywiste.

Więc zostały jeszcze dwa, dosyć trudne przykłady ;)
edit: Oczywiście nie mam na myśli tego, że na Bogroda Harry imperio rzucił dwa razy i Snape'a Crucio próbował też dwa, zakładam że takie sytuacje się zamykają w jednym punkcie.

ocenił(a) film na 8
JaTezMamNick

rzeczywiście to Grinnewakld rzucił Cruciatus na brata Dumbledora, więc to się nie liczy.
Ale Ariadna jakoś musiała zginąć, a pisze że nie wiadomo kto rzucił zaklęcie, które ją zabiło.

ocenił(a) film na 5
gosia986

Co niekoniecznie oznacza, że ugodziło ją zaklęcie niewybaczalne. ;) W wyniku podeszłego wieku cztery oszałamiacze w pierś były groźne dla McGonagall, tak słabą osobę jak Ariana mogło zabić jakieś nieszczególnie groźne zaklęcie rzucone z taką siłą jakiej z pewnością użyli przeciw sobie Dumbledore i Grindelwald.

ocenił(a) film na 8
JaTezMamNick

Stan nie-pamiętam-nazwiska, ale chodzi o tego z Błędnego Rycerza trafił Avada Kedavra w Hedwigę gdy był pod wpływem Imperius

ocenił(a) film na 8
gosia986

no i jeszcze Rosmerta rzuciła Imperius na Katie Bell aby ta zaniosła naszyjnik Dumbledorowi

ocenił(a) film na 5
gosia986

Rosmerta - zgadza się, co do Stana to w książce nie było chyba nic o tym, może w źródłach pozaksiążkowych. Jeszcze jedno (przynajmniej ja jedno widzę, może znajdziecie więcej).

ocenił(a) film na 8
JaTezMamNick

ale przecież Harry później mówi że to Stan zabił Hedwigę, a podczas ucieczki pisze że trafiło ją charakterystyczne dla Avada Kedavra zielone światło.

ocenił(a) film na 8
gosia986

ok no to sprawdziłam jeszcze na wikipedi i tam pisze że prof. Flitwick trafił Avada Kedavra w Dołohowa ale ja absolutnie czegoś takiego w książce nie czytałami dla mni to się nie liczy.
No i pisze że Draco został zmuszony przez Voldemorta do użycia Cruciatusa na Rowle ale ja nie pamiętam w której to było części i w jakich okolicznościach.

ocenił(a) film na 5
gosia986

Naprawdę nie przypominam sobie żeby była mowa że to był Stan. Flitwick to jak mówisz, pewnie wyjaśnienie spoza książki, o Draco było w Insygniach, nie było napsiane że to Crucio choć chyba można to uznać za oczywiste, ale jak pisałem ja nie brałem Draco jako dobrego bohatera. Podpowiem że chodzi o Imperius (lub jeśli udowodnisz że to Stan zabił Hedwigę to uznam że limit jest osiągnięty i sam powiem co miałem na myśli ;) ).

ocenił(a) film na 8
JaTezMamNick

Ok to ze Stanem źle zrozumiałam. Harry mówił że był on w śród śmierciożerców ale nie powiedział że to on zabił Hedwigę, Nie wiem o co jeszcze może chodzić, przejrzałam już 5.6 i 7 część i nie mogę znaleźć.

gosia986

Eee, nie przychodzi mi do głowy nic poza Bartym Crouchem Sr., który rzucał Imperiusa na swojego syna.

Do kogo i w jakim celu Cho Chang wysyłała list w sowiarni w V tomie, kiedy spotkał ją tam Harry?

ocenił(a) film na 8
losiek13

o Bartym już pisałam i ciągle myślę o jaki przypadek jeszcze chodzi

ocenił(a) film na 5
gosia986

Więc może już powiem. Imperiusa rzucał Thicknesse, o którym się zawsze zapomina bo znamy go tylko jako poddanego działaniu klątwy imperius czyniącego zło ministra, zapominając że to jednak dobry bohater. Niech obowiązuje pytanie lośka, bo ja nie pamiętam więc nie odpowiem.

JaTezMamNick

Ale na kogo on miał rzucić tego Imperiusa, bo nie pamiętam? Na początku VII tomu jest mowa o tym, że on ma pomoc przeciwstawić szefów departamentów przeciwko Scromgeourowi. Nie wiemy czy miał na nich od razu rzucać Imperiusy...

Do kogo i w jakim celu Cho Chang wysyłała list w sowiarni w V tomie, kiedy spotkał ją tam Harry?

losiek13

Cho wysłała list do mamy, bo ta miała urodziny.

Kto powiedział w V tomie Fredowi i George'owi, że Harry chce rozmówić się z Syriuszem?

ocenił(a) film na 10
Disappear16

Ginny Wesley

W jakie zwierzę mogła się zmieniać McGonagall ?

ocenił(a) film na 8
Severussoholiczka

w kota

jaki zespół grał na Balu Bożonarodzeniowym?

ocenił(a) film na 10
gosia986

Fatalne Jędze

Jaki tekst pojawił się na Mapie Huncwotów kiedy Snape próbował ją odczytać ?

ocenił(a) film na 9
Severussoholiczka

Panowie Lunatyk, Glizdogon, Łapa i Rogacz pozdrawiają serdecznie profesora Snape’a i… i proszą, aby nie wtykał swojego długiego nosa w sprawy, którego nie dotyczą.

Dlaczego Dursleyowie opuścili Privet Drive w siódmej części?

looki14

Bo zagrażało im niebezpieczeństwo ze strony Lorda Voldemorta, bo mogli być torturowani, a Harry wtedy chciałby ich ratować, co mogłoby skończyć się źle dla niego i dla nich.

Jak nazywała się stacja w radiu, w której śpiewała Celestyna Werback?

ocenił(a) film na 9
Disappear16

Magiczna Rozgłośń Radiowa.

Co Hagrid wyczarował Dudleyowi za podjadanie tortu Harry'ego?

looki14

Świński ogon.

Jak Trelawney nazywała Firenzo ?

Negacja

Chabeto.

Dla kogo i za co, Snape odjął 5 punktów, na pierwszej lekcji Eliksirów w III tomie?

losiek13

Hermionie- za pomoc Nevilowi przy sporządzaniu eliksiru

beekay_2

jakiego koloru atramentu używał Profesor dumbledore piszac listy do Harrego?

beekay_2

Zielony albo jaskrawo zielony, nie pamiętam dokładnie jak go określano ;p

Na jakiej londyńskiej ulicy pojawili się główni bohaterowie po ucieczce z wesela?

losiek13

Tottenham Road

W jakim miesiącu odbyła się masowa ucieczka z Azkabanu w V tomie ?

ocenił(a) film na 9
Negacja

W styczniu.

Dlaczego Ron nie lubił Krzywołapa?

looki14

Bo polował na Parszywka.

Jak Ginny dostała się do Klubu Ślimaka ?

Negacja

Tottenham Court Road, właściwie...

Rzuciła świetnego Upiorogacka, który zaimponował Slughornowi.

Jak nazywał się bratanek słynnego wynalazcy Wywaru Tojadowego?

losiek13

Belby... chyba :)

Czyje wspomnienia oglądał Harry, gdy do wiedział się jak Riddle zdobył czarkę Huffelpuff i medalion Slitherina?

beekay_2

Marcus Belby chyba :D

Oglądał wspomnienia Bujdki - skrzatki Chefsiby Smith

Z którym teoretykiem magii korespondował Dumbledore ?

Negacja

Zgadza się ;)

Korespondował z Adalbertem Wafflingiem, autorem "Teorii Magii".

Pochodzeniem z jakiego rodu czystej krwi czarodziejów, szczyciła się Dolores Umbridge?

losiek13

Selwyn, chociaż mogła to wymyślić.

Kto zostawił "na pamiątkę" spory ubytek w nosie Szalonookiego ?

Negacja

Evan Rosier.

Którzy ze Śmierciożerców, towarzyszyli Voldemortowi w jego podróży do Hogsmeade, gdy ten starał się o posadę nauczyciela OPCM?

losiek13

Był w towarzystwie Notta,Rosiera, Muldbera i Dolohova

Jaki tytuł nosila ksiązka z której wiedze o horkruksach zdobył Harry Ron i Hermiona i w jaki sposób i ja zdobyli?

beekay_2

"Tajemnice Najczarniejszej Magii". Zdobyła ją Hermiona, przywołując książkę na próbę zaklęciem "Accio!" z gabinetu Dumbledore'a, było to niedługo po jego śmierci.

W których latach nauki i dlaczego, Harry nie mógł słyszeć piosenki Tiary Przydziału?

losiek13

* na drugim roku, z Ronem, ponieważ spóźnili się na ceremonię (rozbili się Fordem pana Weasley'a)
* na trzecim roku, z Hermioną, ponieważ McGonagall chciała zobaczyć się z nimi w jej gabinecie
* na szóstym roku, sam, ponieważ spóźnił się na ceremonię (Malfoy rzucił na niego zaklęcie Petrificus Totalus)

Jaki napis widniał na ścianie sklepu Magiczne Dowcipy Weasley'ów w 6 części ?

Negacja

DLACZEGO MARTWISZ SI SAM-WIESZ-KIM?
POWINIENEŚ MARTWI Ć SI Ę U-NO-POO – KONSPIRACYJNĄ SENSACJĄ CHWYTAJCĄ NARÓD!

To w takim razie- jaki napis widniał nad Bankiem Gringota?