PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476021}

Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
2011
7,7 363 tys. ocen
7,7 10 1 363249
6,7 63 krytyków
Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II
powrót do forum filmu Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II

Trzecia część ma już 1000 odpowiedzi więc zakładam nowy temat. Zasady te same co poprzednio . Miłej zabawy .

Odpowiedź na pytanie Imperatora : Harry wlał eliksir do butleczki i zaniósł na biurko Snape do oceny a ten zrzucił butelkę i ją zbił . Resztę eliksiru usunęła Hermiona zaklęciem Evanesco bo myślała że Harry już skończył .

Moje pytanie ; Jak nazywali się rodzice Nimfadory tonks ?

losiek13

przeczytaj uważnie :)
DOT to mężczyzna :P

Darka891

Wybacz, ale ja opieram się na oryginalnej wersji w języku angielskim. "Dot" jest to imię żeńskie, zdrobnienie od Dorothy, stąd moje pytanie.
Rzeczywiście masz rację, w polskiej wersji językowej pan Polkowski po raz kolejny udowodnił mi jak marnym jest tłumaczem, przypisując to imię mężczyźnie...

losiek13

no tak, pan Polkowski ma czasem dziwne tłumaczenia :) ja się akurat nie zagłębiałam w oryginalne wersje językowe tylko w język polski :)

ocenił(a) film na 8
Darka891

Ron dostał od rodziców miotłę

a z peleryny Harry/ego kożystał kiedyś jego ojciec, Dumbledor, Ron, Hermiona i chyba Ginny ale nie jestem pewna

ocenił(a) film na 10
gosia986

Ginny nie , w każdym razie nie przypominam sobie nic takiego . Reszta się zgadza więc zadawaj pytanie :)

Severussoholiczka

Dumbledore? On nie potrzebował peleryny by być niewidzialnym, a wziął od Jamesa pelerynę aby dokładnie się jej przyjrzeć, bo wiedział o insygniach. Pod peleryną ukrywała się też Luna wraz z Harrym :)

jak nazywała się sówka Rona?

ocenił(a) film na 8
Darka891

świstoświnka

jakie zwierzę mogli zabrać do Hogwartu uczniowie?

gosia986

kota,żabę,sowę

Na jaką ulicę deportowali się Hermiona, Ron i Harry podczas wesela?

Darka891

Tottenham Court Road

jak nazywa się firma Vernona Dursleya produkująca świdry?

imperator111

Grunnings

w który dzień tygodnia obudzili się Dursleyowie, od którego zaczyna się opowieść? :)

Darka891

We wtorek.

Czego używał Filch, by zmyć napis "Komnata tajemnic została otwarta (...)" ?

Negacja

uniwersalnym zmywaczem magicznych zanieczyszczeń Pani Skower

Losiek mogli mieć, ale w liście, który otrzymał Harry były podane tylko te trzy zwierzaczki :)

jakie było antidotum na Wywar Rozdymający?

gosia986

Mogli mieć też szczura, czy pufka pigmejskiego ;d Trzy główne to raczej tylko taki standard...

ocenił(a) film na 10
losiek13

Wywar dekompresyjny

czy zabijanie czarownic przez ludzi w średniowieczu było efektowne i dlaczego?

timeisrunningout

nie było, ponieważ palone na stosie czarownice rzucały proste zaklęcie zamrażające, które sprawiało, że płomienie je łaskotały a nie paliły.

jakie lody kupił Harremu Hagrid podczas pierwszej wyprawy na Pokątną?

Darka891

truskawkowe!

Ile składników użyła Hermiona na eliksirach ze Slughornem? Chodzi o lekcje z Feliksem:)

Disappear16

niepełna odpowiedź :)

Darka891

No a przecież ona nie zapytała o to jakie zostały wymienione w liście, nie?

ocenił(a) film na 8
losiek13

czekoladowe i truskawkowe posypane wiórkami orzechowymi

A jaki był pierwszy sklep do którego poszedł Harry na Pokątnej w I tomie?

gosia986

Madam Malkin - Szaty na wszystkie okazje

jak nazywała się kawiarnia do której wybrał się Harry i Cho?

Darka891

Herbaciarnia u pani Puddifoot.

Jak rodzi się Bazyliszek ?

ocenił(a) film na 10
Negacja

Bazyliszek rodzi się z kurzego jajka podłożonego ropusze

Komu służyła Mrużka ?

Severussoholiczka

Rodzinie Crouch.

dokąd prowadził tunel pod wierzbą bijącą?

Darka891

Do Wrzeszczącej Chaty.

Co znajduje się w "Podręcznym zestawie miotlarskim" ?

Negacja

Był tam wielki słój pasty Fleetwooda do polerowania rączki miotły, para lśniących, srebrnych klipsów do spinania gałązek, maleńki mosiężny kompas z uchwytem do rączki, bardzo użyteczny podczas długich lotów, a także Poradnik samodzielnej konserwacji mioteł

Czego Hagrid szukał na Nokturnie?

ocenił(a) film na 8
Darka891

Środków przeciw ślimakom

Ile razy knot odwiedzał premiera mugoli w HP i Książe Półkrwi

Igorekt95

* żeby się przedstawić
* żeby opowiedzieć mu o Syriuszu Blacku
* żeby poinformować go o Turnieju Trójmagicznym
* żeby opowiedzieć o masowej ucieczce z Azkabanu
* żeby poinformować go o powrocie Voldemorta
razem 4.

Kto opiekował się psami Marge w czasie jej wizyty u Dudley'ów ?

Negacja

Sory, 5 razy xD

Negacja

Pułkownik Fubster

jak nazywała się szkoła, do której rzekomo Dursleyowie posłali Harrego?

ocenił(a) film na 8
Darka891

Ośrodek Wychowawczy Świętego Brutusa dla Młodocianych Recydywistów

Jaki był 6 punkt w regulaminie postępowania ochrony przed ciemnymi mocami wydanym przez Ministerstwo w HP i Książę półkrwi

Igorekt95

Jeśli nad jakimś domem mieszkalnym lub innym budynkiem zobaczysz Mroczny Znak, NIE WCHODŹ do niego, tylko powiadom o tym natychmiast Biuro Aurorów.

jak nazywał się goblin, na którego Harry rzucił zaklęcie imperio podczas włamania do Gringotta?

Darka891

Bogrod.

Jak nazywało Harry'ego lustro w jego pokoju w Dziurawym Kotle ?

Negacja

"kochasiu" (Nawiasem mówiąc, madame Malkin też tak się do niego zwróciła w I tomie.)

Wymień kto, kiedy i przeciw komu użył zaklęcia Sectumsempra (4 razy).

ocenił(a) film na 10
losiek13

Więc tak :
- Snape który zresztą był wynalazcą tego zaklęcia użył go przeciwko James' owi Potterowi kiedy oboje byli w piatej klasie ( to 1 raz)
- Harry użył Sectumsempry dwa razy przeciwko Malfoyowi w czasie pojedynku w łazience i przeciwko Snape'owi kiedy ten " uciekał " razem ze Śmiercożercami ( już 3 )
- Snape prze przypadek trafił Sectumsemprą Georga kiedy wraz ze Śmiercożercami "ścigał obstawę Harrego ( nawiasem mówiac Snape napewno używał go częściej w końcu jakoś musiał je wyćwiczyć )
- nie pamiętam czy w książce też tak było ale w filmie Harry używał Sectumsempry przeciwko Inferiusom w czasie kiedy z Dumbledorem szukali Horkruksa
To chyba tyle , wyszło nawet pięć razy

Co podawano na uczcie z okazii 500 rocznicy śmierci Prawie Bezgłowego Nicka ?

Severussoholiczka

* zgniłe ryby
* spalone ciasteczka
* gulasz z podróbek baranich
* ser pokryty zieloną pleśnią
* szare ciasto w kształcie trumny z napisem ze smołowatego lukru

wymień wszystkich spetryfikowanych w kolejności napaści

Severussoholiczka

Tak myślałem o tej sytuacji z Jamesem, ale jakoś trudno mi się przekonać co do tego, że Snape skaleczył mu policzek Sectumsemprą.

Więc niech będzie, że pięć. Ale przeciwko Malfoyowi użył tego zaklęcia raz. Nie wiem skąd wzięłaś tam drugi. Tak, Harry użył go przeciw Inferiusom i stwierdził, że nie daje to żadnego efektu. Oczywiście, że używał go częściej, ale przecież pytanie ogranicza się do książek.

ocenił(a) film na 10
losiek13

Chodziło mi o to że Harry użył tego zaklęcia dwukrotnie ( raz przeciw Malfoyowi , drugi raz przeciwko Severusovi ) ale i tak trochę zagmatwałam bo potem jeszcze mi się przypomniała walka z Inferiusami i nie wiedziałam czy to się liczy czy nie . W sumie to powinnam napisać że Harry użył Sectumsempry trzy razy . Mój błąd :)

Darka891

pani norris, colin creevey, justin finch-fletchey, prawie bezgłowy nick, penelopa clearwater i hermiona granger...

Wymień wszystkie czekoladki z bombonierek lessera

ocenił(a) film na 10
Severussoholiczka

Zresztą i tak Losiek masz rację bo to co napisałeś jest najbardziej zgodne z książką :)

Disappear16

i pierwsza jeszcze marta z łazienki

Disappear16

Wymiotki Pomarańczowe, Krwotoczki Truskawkowe, Omdlejki Grylażowe, Karmelki Gorączkowe, Bąblówka Krwawa.

Jakiego zaklęcia użył Lupin, przez które Irytek dostał gumą w dziurkę od nosa ?

ocenił(a) film na 10
Negacja

Waddiwasi ( nie jestem pewna czy dobrze napisałam ale w każdym razie jakoś tak to brzmiało )

A w jaki sposób Irytek i inni walczyli z Umbridge ? Podajcie choć kilka przykładów ... ;)

Severussoholiczka

fajerwerki użyte przez bliźniaków, bagno na korytarzu również stworzone przez bliźniaków, niuchacze podrzucane przez okno do jej gabinetu przez Seamusa, nauczyciele prosili o usunięcie każdego rozbrykanego fajerwerka, demolowanie klas przez Irytka

jaki kształt przybierał patronus Hermiony?

Darka891

Wydra.

Jak Dean zmierzył się z boginem ?

Negacja

ręka, w którą zmienił się bogin uwięzła w pułapce na myszy.

Ile razy czarownica Wendelina została spalana na stosie?

Darka891

47 razy.

Jak nazywał się królik Lavender ?

Negacja

było :) Albinek.

jakiego smoka wylosowała Fleur w 1 zadaniu?\

Darka891

Walijskiego Zielonego.

Próbki jakich słodyczy przynieśli Harry'emu Ron i Hermiona z Miodowego Królestwa ?

Negacja

karmelków

jaki numer nosi sklep Bliźniaków na pokątnej?

ocenił(a) film na 10
Darka891

UlicaPokątnej 93 :)

W jakim pokoju w Dziurawym Kotle zatrzymał się Harry w 3 części?