PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=113008}

Harry Potter i Zakon Feniksa

Harry Potter and the Order of the Phoenix
2007
7,5 335 tys. ocen
7,5 10 1 335174
6,0 55 krytyków
Harry Potter i Zakon Feniksa
powrót do forum filmu Harry Potter i Zakon Feniksa

Jak myślicie..W jakich kategoriach film "Harry Potter i Zakon Feniksa" ma szanse na Oscara lub przynajmniej na nominację

Ja typuję:
Najlepsze efekty specjalne
Najlepszy dźwięk
Najlepsza scenografia i dekoracje

co myślicie??piszcie..:D

Mr_MarQx

efekty na 100%nie bo Transformers bije na głowe Hp.
Dźwięk raczej nie choć nie mam uzasadnienia.
Scenografia i dekoracje mają według mnie najwieksze szanse.

co o tym myslicie

michas551

no dobra..ale nominacja za efekty specjalne może się znajdzie..nie musi być Oscar..bo moim zdaniem też dostanie go "Transformers"...

michas551

Myśle że HP ma też przecież szanse odnieść sukces w najlepiej dobranej obsadzie filmowej.Nikt inny nie mógłby się wcielić w postać Syriusza Blacka jak nikt inny tylko Gary Oldman.Chociaż za ekipe nie dostaje się Oscara a szkoda wielka szkoda.

Mr_MarQx

za dekoracje to może nominacje, bo zeby tak od razu u Oskara to chyba nie. al e z tych wszystkich najlepsze wedlug mnie byly efekty specjalne;]

Mr_MarQx

Jeśli już to mysle, że za muzyke zalezy się Oscar

Mr_MarQx

a ja uwazam ze za muzyke OSkara powinni dostac "Piraci z Karaibow"

Mr_MarQx

uwazam ze nie ma szans;/

Mr_MarQx

Za najlepszą scenografie i dekoracje na 75%
Najlepszy dżwięk...wogóle niema co startować
efekty specjalne...ha ha...gdyby był nakręcony w 2002 roku to byc może by dostał za to oscara...

nagini1905

Za muzykę nie dostanie nawet nominacji do Saturna a wy myślicie o Oscarach.... być może trafi sie za efekty specjalne lub scenografie, nic innego nie brane jest pod uwagę.

nagini1905

Uważam, że za scenografię i efekty ma szansę dostać nagrodę. Przypomnijcie sobie dom Syriusza i ministerstwo.

Mr_MarQx

za scenariusz, najlepszy film, co najmniej dwie nagrody za aktorów.

taki żart

Mr_MarQx

może jest to odważne stwierdzenie, ale co myślicie o nominacji za drugoplanową rolę dla Imeldy Staunton(prof. Umbridge)???hihihi..:P

Mr_MarQx

ona bardzo dobrze zagrała, ale nie sądzę, by Akademia ją doceniła ;>

Mr_MarQx

Transformer miażdży pottera w efektach specjalnych. Okularnik nie ma z robtami żadnych szans.

Arkhan

Eh no jakby to powiedzieć.... Imeldy szanse są takie same jak i moje ;-)

Mr_MarQx

Jesteś tak dobrą aktorką jak Imelda??w jakim filmie grałaś??nie kojarze..:P

Mr_MarQx

"W jakich kategoriach film "Harry Potter i Zakon Feniksa" ma szanse na Oscara lub przynajmniej na nominację "

hmmmm

Oskar za najlepszą rolę chłopięcą - Harry Portier
Oskar za potrafienie podniecić 12-letnich dzieci

Milanese

"potrafienie podniecić"?! A po jakiemu to? Ja nie rozumieć!

Mr_MarQx

aha...to znaczy, że Cię podniecił jeżeli masz nadzieję, że wygra w kategorii przez Ciebie podanej??

Mr_MarQx

podobno nominacje do oskara ma aktorka która grała Dolores Umbridge

Luna_Jones

raczej nie sądzę żeby ta część miała szanse nie tylko na oskara ale nawet na jakiekolwiek nominacje

fenix

Nie kojarzysz w jakim filmie grałam? Ja? No co ty... jak możesz

Według mnie HP ma szansę dostać oskara za najlepsze efekty dźwiękowe, bo największą zaletą tej części jest muzyka. Dzięki niej w głównej mierze ten film ma taką ocenę u mnie...

Kikuuuni

Muzyka akurat w porównaniu do poprzednich części jest najsłabsza. Hooper nie może się mierzyć z Williamsem pod względem niczego.

fenix

"raczej nie sądzę żeby ta część miała szanse nie tylko na oskara ale nawet na jakiekolwiek nominacje"

Jestem tego samego zdania

Mr_MarQx

racja...Williams to w końcu jeden z najlepszych kompozytorów filmowych...szczególnie podobał mi się Soundtrack do "Więźnia Azkabanu"..jak narazie najlepszy do filmów o Potterze..

Mr_MarQx

mysle ze dostanie wszystkie pozytywne : )

pozdro dla wszystkich

zapraszam na swojego bloga : )

Mr_MarQx

Idziakowi by się należał Oscar za zdjęcia.
W sumie jedyna rzecz, która przypadła mi do gustu.
Zdjęcia były niesamowite..

Mortiana

W sieci pojawił się kolejny plakat filmu "Harry Potter i Zakon Feniksa". Jest to nieco inny plakat niż zwykle, ma on charakter informacyjny. Otóż według niego V część ekranizacji brana jest pod uwagę jako film nominowany do Nagrody Amerykańskiej Akadami Filmowej czyli do Oscara. Ceremonia rozdania nagród Oscarów 2008 odbędzie się w lutym.

Film "Harry Potter i Zakon Feniksa" nominowany jest w 5 kategoriach:
"Najlepsze Efekty Specjalne"
"Najlepsze Zdjęcia" autorstwa polaka Sławomira Idziaka
"Najlepszy Montaż"
"Najlepsze Efekty Dźwiękowe"
"Najlepszy Montaż dźwięku"

Plakat
http://www.snitchseeker.com/gallery/displayimage.php?pos=-10814

Żaden z potterowskich filmów nie otrzymał do tej pory tej najbardziej zaszczytnej z nagród. Miejmy nadzieje ze tym razem będzie inaczej.

Pozdro

BradMan

"Najlepszy Montaż"?! To byłby bardzo kiepski żart. Większość pretensji do twórców filmu jest wynikiem tego, że montażyści powycinali i poprzycinali wszystko, co się tylko dało!
Nie wiem, czy nakręcono jakąś scenę, której montażyści później nie skrócili (ku niezadowoleniu Potteromaniaków, tj. naszym).

weronika_bester

Powinni sie cieszyc jak dostana nominacje za scenografie ;p ale mozna sie spodziewac;p przeciez 4 czesc dostala nominacje w tej kategorii ;pp
co do efektow specjalnych...yhm... wapie w nominacje;p
na dzien dzisiejszy nominacje za efekty wizualne dostana:
PIRACI z KARAIBOW 3
SPIDER-MAn3
TRANSFORMERS
....chociaz pod uwage bedzie sie bralo jeszcze ZAKON FENIKSA, ZŁOTY KOMPAS, FANTASTYCZNA4 NARODZINY SREBRNEGO SERFERA, ewentualnie inne typu GHOST RIDER ;pp

ZA montaz napewno nominacj nie dostana;p

hmm mi osobiscie nasuwa sie mysl, nominacja za ZDJECIA...
coz IDziak jest szanowanym fotografem;pp

skasowany

Najlepsz są zdjęcia. Liczę na nominację dla Sławomira Idziaka, a tak poza tym to w rzadnej innej nie mają zupełnych szans.

Bialy_Pielgrzym

Członkowie Amerykańskiej Akademii Filmowej odpowiedzialni za wyłonienie kandydatów do na Oscarów w kategorii najlepsze wizualne efekty specjalne ogłosili dziś listę 15 filmów, które ubiegać się będą o nominację.

Ku zaskoczeniu wszystkich, wśród kandydatów znalazły się aż dwa obrazy animowane.

Z 15 tytułów wybranych zostanie w najbliższym czasie siedem, z których następnie trzy otrzymają nominacje do Oscarów.

Alfabetyczna lista kandydatów przedstawia się następująco:

"300"
"Beowulf"
"Evan Wszechmogący"
==> "Harry Potter i Zakon Feniksa" <==
"Jestem legendą"
"Koń wodny: Legenda głębin"
"Piraci z Karaibów: Na krańcu świata"
"Ratatuj"
"Skarb Narodów: Księga Tajemnic"
"Spider-Man 3"
"Szklana pułapka 4.0"
"Transformers"
"Ultimatum Bourne'a"
"W stronę słońca"
"Złoty kompas"

http://www.filmweb.pl/15+kandydat%C3%B3w+do+Oscar%C3%B3w+za+efekty+specjalne,New s,id=39563