Jak myślicie..W jakich kategoriach film "Harry Potter i Zakon Feniksa" ma szanse na Oscara lub przynajmniej na nominację
Ja typuję:
Najlepsze efekty specjalne
Najlepszy dźwięk
Najlepsza scenografia i dekoracje
co myślicie??piszcie..:D
efekty na 100%nie bo Transformers bije na głowe Hp.
Dźwięk raczej nie choć nie mam uzasadnienia.
Scenografia i dekoracje mają według mnie najwieksze szanse.
co o tym myslicie
no dobra..ale nominacja za efekty specjalne może się znajdzie..nie musi być Oscar..bo moim zdaniem też dostanie go "Transformers"...
Myśle że HP ma też przecież szanse odnieść sukces w najlepiej dobranej obsadzie filmowej.Nikt inny nie mógłby się wcielić w postać Syriusza Blacka jak nikt inny tylko Gary Oldman.Chociaż za ekipe nie dostaje się Oscara a szkoda wielka szkoda.
za dekoracje to może nominacje, bo zeby tak od razu u Oskara to chyba nie. al e z tych wszystkich najlepsze wedlug mnie byly efekty specjalne;]
Za najlepszą scenografie i dekoracje na 75%
Najlepszy dżwięk...wogóle niema co startować
efekty specjalne...ha ha...gdyby był nakręcony w 2002 roku to byc może by dostał za to oscara...
Za muzykę nie dostanie nawet nominacji do Saturna a wy myślicie o Oscarach.... być może trafi sie za efekty specjalne lub scenografie, nic innego nie brane jest pod uwagę.
Uważam, że za scenografię i efekty ma szansę dostać nagrodę. Przypomnijcie sobie dom Syriusza i ministerstwo.
może jest to odważne stwierdzenie, ale co myślicie o nominacji za drugoplanową rolę dla Imeldy Staunton(prof. Umbridge)???hihihi..:P
Transformer miażdży pottera w efektach specjalnych. Okularnik nie ma z robtami żadnych szans.
"W jakich kategoriach film "Harry Potter i Zakon Feniksa" ma szanse na Oscara lub przynajmniej na nominację "
hmmmm
Oskar za najlepszą rolę chłopięcą - Harry Portier
Oskar za potrafienie podniecić 12-letnich dzieci
aha...to znaczy, że Cię podniecił jeżeli masz nadzieję, że wygra w kategorii przez Ciebie podanej??
raczej nie sądzę żeby ta część miała szanse nie tylko na oskara ale nawet na jakiekolwiek nominacje
Według mnie HP ma szansę dostać oskara za najlepsze efekty dźwiękowe, bo największą zaletą tej części jest muzyka. Dzięki niej w głównej mierze ten film ma taką ocenę u mnie...
Muzyka akurat w porównaniu do poprzednich części jest najsłabsza. Hooper nie może się mierzyć z Williamsem pod względem niczego.
"raczej nie sądzę żeby ta część miała szanse nie tylko na oskara ale nawet na jakiekolwiek nominacje"
Jestem tego samego zdania
racja...Williams to w końcu jeden z najlepszych kompozytorów filmowych...szczególnie podobał mi się Soundtrack do "Więźnia Azkabanu"..jak narazie najlepszy do filmów o Potterze..
mysle ze dostanie wszystkie pozytywne : )
pozdro dla wszystkich
zapraszam na swojego bloga : )
Idziakowi by się należał Oscar za zdjęcia.
W sumie jedyna rzecz, która przypadła mi do gustu.
Zdjęcia były niesamowite..
W sieci pojawił się kolejny plakat filmu "Harry Potter i Zakon Feniksa". Jest to nieco inny plakat niż zwykle, ma on charakter informacyjny. Otóż według niego V część ekranizacji brana jest pod uwagę jako film nominowany do Nagrody Amerykańskiej Akadami Filmowej czyli do Oscara. Ceremonia rozdania nagród Oscarów 2008 odbędzie się w lutym.
Film "Harry Potter i Zakon Feniksa" nominowany jest w 5 kategoriach:
"Najlepsze Efekty Specjalne"
"Najlepsze Zdjęcia" autorstwa polaka Sławomira Idziaka
"Najlepszy Montaż"
"Najlepsze Efekty Dźwiękowe"
"Najlepszy Montaż dźwięku"
Plakat
http://www.snitchseeker.com/gallery/displayimage.php?pos=-10814
Żaden z potterowskich filmów nie otrzymał do tej pory tej najbardziej zaszczytnej z nagród. Miejmy nadzieje ze tym razem będzie inaczej.
Pozdro
"Najlepszy Montaż"?! To byłby bardzo kiepski żart. Większość pretensji do twórców filmu jest wynikiem tego, że montażyści powycinali i poprzycinali wszystko, co się tylko dało!
Nie wiem, czy nakręcono jakąś scenę, której montażyści później nie skrócili (ku niezadowoleniu Potteromaniaków, tj. naszym).
Powinni sie cieszyc jak dostana nominacje za scenografie ;p ale mozna sie spodziewac;p przeciez 4 czesc dostala nominacje w tej kategorii ;pp
co do efektow specjalnych...yhm... wapie w nominacje;p
na dzien dzisiejszy nominacje za efekty wizualne dostana:
PIRACI z KARAIBOW 3
SPIDER-MAn3
TRANSFORMERS
....chociaz pod uwage bedzie sie bralo jeszcze ZAKON FENIKSA, ZŁOTY KOMPAS, FANTASTYCZNA4 NARODZINY SREBRNEGO SERFERA, ewentualnie inne typu GHOST RIDER ;pp
ZA montaz napewno nominacj nie dostana;p
hmm mi osobiscie nasuwa sie mysl, nominacja za ZDJECIA...
coz IDziak jest szanowanym fotografem;pp
Najlepsz są zdjęcia. Liczę na nominację dla Sławomira Idziaka, a tak poza tym to w rzadnej innej nie mają zupełnych szans.
Członkowie Amerykańskiej Akademii Filmowej odpowiedzialni za wyłonienie kandydatów do na Oscarów w kategorii najlepsze wizualne efekty specjalne ogłosili dziś listę 15 filmów, które ubiegać się będą o nominację.
Ku zaskoczeniu wszystkich, wśród kandydatów znalazły się aż dwa obrazy animowane.
Z 15 tytułów wybranych zostanie w najbliższym czasie siedem, z których następnie trzy otrzymają nominacje do Oscarów.
Alfabetyczna lista kandydatów przedstawia się następująco:
"300"
"Beowulf"
"Evan Wszechmogący"
==> "Harry Potter i Zakon Feniksa" <==
"Jestem legendą"
"Koń wodny: Legenda głębin"
"Piraci z Karaibów: Na krańcu świata"
"Ratatuj"
"Skarb Narodów: Księga Tajemnic"
"Spider-Man 3"
"Szklana pułapka 4.0"
"Transformers"
"Ultimatum Bourne'a"
"W stronę słońca"
"Złoty kompas"
http://www.filmweb.pl/15+kandydat%C3%B3w+do+Oscar%C3%B3w+za+efekty+specjalne,New s,id=39563