Mam bzika na punkcie starszych horrorow. Lubie takie dzieła jak Lśnienie, Egzorcysta, Omen, Autostopowicz, czy slashery jak Piątki 13ego czy Halloween.
Ale Hellaiser to dla mnie kompletna porażka. Ma klimat i dobre dosyć efekty, ale nie wciąga widza, pozostawiając go kompletnie obojętnym na wydarzenia na ekranie. Nuda. Głupoty. Nie straszy.
Ktoś spyta: a piątek 13 był m,ądry. Nie, ale oglądało się go z zapartym tchem, nie nudził, straszył, trzymał w napięciu.
Hellraisera nie polecam, jak i jego kontynuacji, które sobie dla ciekawości obejrzałem (dwie części), bo słyszałem, że niektórzy mówią, ze lepsze. Guzik prawda. Jeszcze gorsze śmieci.
ojoj, ortodoksi Cię teraz ukrzyżują.
film jest dobrze opisany w recenzji. efekty ciekawe, ale jednak trochę archaiczne.
Krzyżować nikt nie będzie,adekwatną zemstę za te blużnierstwa wymierzą Cenobici.Wychodzę z założenia,że jak coś się komuś nie podoba to jest to jego problem a nie mój,chociaż dziwi mnie tak krytyczna opinia gościa,który wydaje się że liznął trochę horroru(tytuły które wymieniłeś).Co do archaicznych efektów to moim zdaniem są wykonane świetnie przyczepić się można jedynie do sceny gdy Kirsty odsyła Cenobitów z powrotem do piekła- w tym momencie niewielki budżet Barkera już się chyba wyczerpał).Charakteryzacje,modele i sztuczna krew to podstawa w horrorze.Dzisiaj reżyserzy tego nie rozumieją pakując do swoich filmów to komputerowe gówno i całkowicie zabijając klimat.Dlatego właśnie najbardziej cenię starsze pozycje z tego gatunku.
Ja edukację w dziedzinie kostki i cenobitów liznąłem od 5 Hellraiser 6 : Hellseeker i muszę powiedzieć że byłem raczej pozytywnie zaskoczony. Poza tym mówię to jako fan wokół tej serii jest mnóstwo wątków pobocznych i suplementów które ją jeszcze poszerzają. Np to skąd biorą się cenobici :) w filmie pokazano że tworzy ich Pinhead, ale z źródeł mniej oficjalnych dowiedziałem się że chodzi o odpowiednie ułożenie konfiguracji. A są dwa :) Zresztą mało która seria filmowa ma tak sugestywne postacie jak Cenobici. Zresztą polecam ci przeczytać komiks Hellraiser...a konkretnie nowelę "Pieśń metalu i ciała" może wtedy zmienisz zdanie :)
Znam ten komiks tzn album wydany w Polsce.Jest tam materiału na kilka świetnych filmów serii Hellraiser a ci kretyni uparli się aby robić remake jedynki.