Obejrzalem ten film przez pryzmat komentarzy typu "Najlepszy horror!", "Nie moglem sie wysrac w nocy!". Jak dla mnie to jakieś żarty, ten film jest równie straszny jak Shrek. Edawrd Wood robił beznadziejne horrory, na których przynajmniej można było się pośmiać, natomiast "Hellraiser"... gniot. Zaczne od fabuły, która jest niemiłosiernie nudna, odnioslem wrazenie ze cala historia zostala wymyslona przez ucznia z podstawowki. Malzenstwo sie przeprowadza do nowego domu (ciekawe rozpoczecie) --mija troche czasu-- NA STRYCHU MIESZKA POTWOR KTORY JE LUDZI --. Zenada. Jedynym plusem tego filmu jest Pan Palec i Pan Akupunktura (jeden mial morde podobna do palca, a drugi byl po zabiegu akupunktury), oni potrafia rozsmieszyc, chociaz tak byc nie powinno. Gra aktorów jest słaba, sztuczna, dialogi sa bezsensowne, tylko przedluzaja ten film. (dlaczego Pan Palec jest idolem Lennona?). Podsumowujac, historia jest naiwna, az wstyd taką chałę wyreżyserowac.
Zdecydowanie odradzam, a jezeli ktos sie zacznie klocic ze mna w rodzaju "ten film powstal tak dawno temu! musisz to zapamietac!" , no i co z tego? Taki "Piątek trzynastego" jest starszy od Hellraisera, i miliard razy lepszy, straszniejszy, ciekawszy.
2/10
"NA STRYCHU MIESZKA POTWOR KTORY JE LUDZI" widać,że jak "uważnie" oglądałeś początek filmu...włącz sobie jeszcze raz (początek) to może więcej zrozumiesz...według mnie film 5/10.
jak dla mnie- gniot 3/10. Szczególnie mnie dziwia te tytuły "najlepszego horroru". W tamtych czasach i tak były lepsze.
Przyłączam się do stanowiska autora tematu - film nie jest żadną rewelacją
Wystawiłem mu 4/10, głównie za jakieś tam scenki i coś tam jeszcze - ogólnie nie pamiętam, a uwierzcie mi to nie wina mojej pamięci, która jest dobra - lecz filmu, który po prostu mnie nie urzekł swoją formą, treścią - i całą resztą.
Zgadzam się. Gniot i tyle. Zresztą pisałam już to w swoim temacie. Nie było w tym nic strasznego. Może sam pomysł, bo przecież w końcu piekło i zło stamtąd od zawsze przeraża ludzi, ale mogliby pomysł nieco bardziej rozkręcić. ;)
Ja również dałam 2/10. I to tylko właśnie za ten pomysł i ew. charakteryzacją, np. Pinheada.
Czekam aż się ściagnie 2 część, a potem następne... ;)
O rany, tak to jest jak się dzieci wypowiadają na temat takich filmów! Mogę się założyć, że "Evil Dead" byś obejrzała i też powiedziałabyś, że "gniot i tyle". A wiesz dlaczego? Bo tam w sumie też nie ma nic aż tak strasznego, ale to po prostu jest klasyka, czy tego chcesz czy nie! No tak, ale wam dzieciakom dziś starczą filmy z mnóstwem fajerwerków, nastawione na typową komerchę, gdzie pcha się w nie grube miliony (przeczytałaś w ogóle jaki Hellraiser miał budżet?), robi sztuczne efekty a wy się podniecacie. Dziś właśnie w takich filmach, jak to ujęłaś "rozkręca się pomysły nieco bardziej" tylko, że zamiast czegoś dobrego, wychodzi z tego totalna kupa i kicz, że ciężko przełknąć!
O! I taki mały przykład na to, żeby przedsawić moją powyższą wypowiedź w nieco jaśniejszych barwach:
Oceny filmów w twoim wykonaniu: Hellraiser 2/10, Zapowiedź 10/10 - no litości! Aż chce się wyjść z siebie i stanąć obok.
Zgadzam się. Gniot i tyle. Zresztą pisałam już to w swoim temacie. Nie było w tym nic strasznego. Może sam pomysł, bo przecież w końcu piekło i zło stamtąd od zawsze przeraża ludzi, ale mogliby pomysł nieco bardziej rozkręcić. ;)
Ja również dałam 2/10. I to tylko właśnie za ten pomysł i ew. charakteryzacją, np. Pinheada.
Czekam aż się ściagnie 2 część, a potem następne... ;)
"Zapowiedź" 10/10 , "2012" ocena 10/10 ... litości... dziewczynko, nie komentuj filmów których nie rozumiesz:).do tego "ściągaj" gacie a nie filmy <-motto filmweb'u.pozdrawiam "piracie;)"
"Taki "Piątek trzynastego" jest starszy od Hellraisera, i miliard razy lepszy, straszniejszy, ciekawszy."
To Twoje zdanie, kwestia gustu. Moim zdaniem oba się zestarzały, ale przynajmniej w "Hellraiserze" tkwi potencjał i ma kilka ciekawych pomysłów.
Zgadzam się w 100 procentach.
A komentarze typu "gniot..." są rozkoszne, ehhh ci domorośli "krytycy filmowi"...
No tak - wpada gówniarstwo wychowane na komputerowych efektach i zaniża ocenę flmu, który najwyraźniej biedne dzieci Neostrady przerasta...
Powiem tak, napisałbym ci coś ale wolę się opanować i nie nadużywać zbędnych wulgaryzmów.
W ogóle ciężko dyskutować z kimś kto daje "Hellraiser" 2/10 a filmowi "Oszukać Przeznaczenie 4" daje 7/10. No i tu właśnie widać twoje żałosne podejście do takich filmów!
10/10 arcydzieło tego gatunku oglądałem ten film jako dzieciak teraz po wielu latach postanowiłem go sobie odświeżyć i się nie zawiodłem wspaniały film!
Klimat tego filmu aż wbija w fotel. Wiele razy go już oglądałem, a znam go praktycznie od czasów premiery. Gorąco polecam!
Hellraiser: jestem w stanie zrozumieć dlaczego ten film podoba się tak wielu, ale... ja do nich nie należę :) Po pierwsze ten typ horrorów nie jest dla mnie atrakcyjny, ale nie mówię z góry nie, po drugie... raczej się wynudziłem nie czując nic klimatu, o którym tak dużo tu jest napisane.
no niestety trochę zawiodłem się na tym filmie.
przede wszystkim pierwsza część filmu jest dla mnie niemiłosiernie nudna. pod koniec film się rozkręca, ale jednak to za mało.
efekty są w moim odczuciu najmocniejszą stroną filmu. aktorstwo na średnim poziomie, pomysł ciekawy, ale wykonanie nie do końca.
niestety, ode mnie 4/10, czyli poniżej oczekiwań i raczej za inne części się nie wezmę ;]
aha, i proszę zwolenników tego filmu, żeby się aż tak nie rzucali :D to że oceniłem ten film tak nisko jest spowodowane tym, że od 'klasyka' zdecydowanie więcej oczekuje ;] innym filmom dawałem wyższe oceny bo np. miałem inne oczekiwania ;]
pozdrawiam
Może zabrzmi to śmiesznie, jednak jedyną "wadą", jaką tutaj się dopatrzyłem to ostatnia część filmu. Można to jednak reżyserowi i jednocześnie scenarzyście wybaczyć, ponieważ pomysł na nią powstał "po suto zakrapianym weekendzie".
Pewnie South Park miał wspaniałą fabułę według ciebie dzieciaku.
Pooglądaj sobie słownik ortograficzny, bo takie filmy nie są dla ciebie.
Nie jestem żadną gówniarą, która "wychowała" się na efektach, bo OBCY jest jakieś 10 lat starszy od HELLRAISERA i miał o wiele lepsze ekfekty, jak dla mnie. Mam 23 lata i trochę już filmów obejrzałam, a gniotem nazwałam go nieobiektywnie. To MOJA ocena, do której mam prawo.
Aha, takie małe P.S.
Ktoś tu mnie upomniał, że dałam ZAPOWIEDZI 10/10, a HELLRAISEROWI tylko 2/10. Sorry, ale raczej nie porównuje się 2 filmów, które są z dwóch w ogóle różnych gatunków, prawda? Poza tym ZAPOWIEDŹ jest jak dla mnie bardziej realistyczna i dająca do myślenia, a HELLRAISER jest zupełnie czym innym.
Pozdrawiam. :)
"Ktoś tu mnie upomniał, że dałam ZAPOWIEDZI 10/10, a HELLRAISEROWI tylko 2/10. Sorry, ale raczej nie porównuje się 2 filmów, które są z dwóch w ogóle różnych gatunków, prawda?"
i napisane wcześniej:
"OBCY jest jakieś 10 lat starszy od HELLRAISERA i miał o wiele lepsze ekfekty, jak dla mnie"
No ręce opadają!!! Po pierwsze to ja cię upominałem, a po drugie najpierw pierniczysz o porównywaniu dwóch róznych gatunków filmow, a następnie sama to robisz. Rzeczywiście "Hellraiser" ma tyle wspólnego z "Obcym", co "Hellraiser" i "Zapowiedź". 23 lata, heh jak ty masz 23 lata to ja mam 130 i jestem najstarszym człowiekiem na Ziemi.
Heh. Nie ma to jak porównywanie ze sobą filmów, które nie mają ze sobą nic wspólnego. Obcy? Piątek XIII? Z Koszmarem z ulicy wiązów, to jeszcze bym zrozumiał. Zresztą co to za porównania: "były o wiele lepsze" - naprawdę twórcza i dogłębna analiza.
Ale o filmie. "Straszny" jakoś specjalnie nie był, drastyczny, na owe czasy wystarczająco, aktorstwo... to nie adaptacja sztuki Szekspira, tu się trzeba tylko głośno drzeć z przerażenia i powtarzać: "wiem jak to brzmi, ale to prawda" ;). Pomysł ciekawy, nie wpatrywałem się co prawda w ekran z zapartym tchem obgryzając paznokcie, ale wciągnął Mnie na tyle, żeby nie zastanawiać się: "kiedy to się kurde skończy".
Natomiast do wszystkich tych, którzy twierdzą, iż fabułę wymyślił uczeń podstawówki lub temu podobne - zróbcie lepszą, skoro potrafi dzieciak z podstawówki to co za problem.
Ocena 5/10
a ja tam uważam że super choć konflikt pokoleń widać w całej okazałości : neostrada - VHS
To nie jest kwestia uważania:) Ten film jest super. Prawda obiektywna tak jak teraz mamy u nas lato.
oczywiście, że hellraiser jest super. dawno się tak nie śmiałam jak podczas oglądania tego właśnie filmu :]
Takie filmy powinny oglądać i wypowiadać się osoby które są fanami horrorów, a nie byle dzieciaczki karmione dzisiejszą piłą, rzeźnią, toporem, hostelem itp dziadostwem.
Obejrzeli Hellraiser przypadkiem, skacząc po kanałach i wcinając coś w nocy, bo się im nie chciało spać a teraz mają czelność wypisywać swoje opinie nie znając nawet precyzyjnie fabuły, a tym bardziej istoty i charakteru filmu...żałosne