PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249869
5,6 60 krytyków

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

o jakie armie chodzi ? jaka jest ta piąta ?

Meija17

Legolas.

Meija17

ludzie, elfy, krasnoludy, armia Bolga z Gundabadu, armia Azoga z Dol Guldur

kamilxxx09

Rzeczywiscie, dwie armie orków.

kamilxxx09

Ale brednie

realowiec

Tak masz na drugie imię co? :D

Meija17

Według książki piątą armią były wargi. W filmie było ich jak na lekarstwo, więc rozkład sił (4 armie) nijak ma się do tytułu filmu.

Nominację na ową tajemniczą piątą armię otrzymali Orkowie pod wodzą Bolga.

jesiennamuza

Którzy nawet nie dotarli na bitwę :P

Edin181

Dotarli, tylko my tego nie widzimy, bo od pewnego momentu w ogóle nie widzimy bitwy ;)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Meija17

Według mnie to elfy i ludzie, krasnoludy ,orkowie, zwierzaki(orły,Radagast,Beorn) no i jeszce te wilekie stwory(jak się nazywały?)

LordVader345

Od kiedy to radagast jest zwierzakiem :P

kamilxxx09

No nie jest nim ale on je kocha i one go kochają,więc...

kamilxxx09

Hahaha, rozbroiło mnie to :D

Meija17

W filmie nie zostało to wyjaśnione co jest absurdalnym błędem. W końcu film nazywa się "Bitwa Pięciu Armii" i gdy oglądam taki film nawet przez myśl mi nie powinno przejść "chwiiiila? ale kto do cholery jest tą piątą armią?". Według mnie karygodny błąd filmu.

W książce Piąta armia to Wargowie. Czemu ich nie ma filmie...? Nie wiem, może Jac$on zarzucił za dużo grzybków od Radagasta (nie to że grzybki są złe, ale umiar trzeba znać)
W filmie Piąta armia to Orkowie z Gundabadu pod dowództwem Bolga...dowodzenie można rozumieć jako puszczanie latawców (bez komentarza)

Anthrax91

W filmie jest wyraźnie słowami powiedziane, że armia Bolga jest liczona osobno. Legolas to mówi do Gandalfa, a potem Bilbo do Thorina:
"Jest jeszcze druga armia (orków), która nadchodzi z północy".

Przypominam, że tytuł filmu brzmi Bitwa Pięciu ARMII, a nie Bitwa Pięciu RAS, więc na potrzeby filmu spokojnie można liczyć osobno armię Azoga - orkowie z Morii wyruszający na bitwę z Dol Guldur- i armię orków z Gundabadu - dowodzoną przez Bolga.
Wargowie w filmie nie nadają się na osobną armię ze swoim własnym wilczym dowódcą.
Zachowano nazwę bitwy od Tolkiena, ale zmieniono armie. Moim zdaniem nie ma w tym nic złego. Podobnie postąpiono przy Dwóch Wieżach. Tytuł musiał pozostać, ale dopasowano do niego inne wieże.

Nerwen_AG

W końcu ktoś pisze do rzeczy :)

Nerwen_AG

Pamiętaj, że przy Dwóch Wieżach Tolkien sam wahał się o które wieże chodzi, więc uważam że jest to trochę inna sytuacja niż to co zrobili tutaj.

Ale nie o tym. Kiedyś mówiłaś że Galadriela chciała aby to Gandalf a nie Saruman został przewodniczącym Rady. A możesz powiedzieć skąd to wiesz. Nie pamiętam tego z Silmarillionu a Niedokończone Opowieści niedawno skończyłam i albo mi to umknęło albo nic o tym tam nie ma. Skąd zatem to wiesz?

Pozdrawiam :)

Belief

Hej, super, że znowu jesteś!

Nie pamiętam gdzie to czytałam, ale pomyślę nad tym. Chyba to gdzieś w WP było.
Również pozdrawiam :)

Nerwen_AG

Oj pomyśl, pomyśl. Strasznie mi to chodzi po głowie. Myślałam że to będzie w Niedokończonych, ale nie było. A ciekawa jestem ich "układów". :)

(Tylko jakbyś mogła odpowiedz na priv. Nie wiem kiedy tu ponownie zajrzę a okazuje się że wyświetlają się powiadomienia tylko z ostatnich 10 dni ;/)

Belief

Ok :D

Belief

Szkoda że ominęła cię blokada 4 moich tematów o Oscarach... chyba założę oskary part V

sentia

Trzeba przyznać, że jesteś wytrwała ;]

Edin181

dziękuję :D

sentia

Właśnie widzę że tu pełno blokad. A to o oscarach nie można pisać? Trafiłam też na jakieś kłótnie - oczywiście bartosza w zaślepieniu broniącego wiadomo kogo lecz obecności tamtego jak zwykle brak. Za to czytałam, że dał szczególny popis w jakimś temacie niestety juz usunietym. Szkoda że tego nie widziałam.

Belief

Daj spokój mam go już dość ......

wort801

Domyślam się. Widzę te niekończące się wpisy. Kiedyś miałam go za mądrzejszego człowieka. Olej go. Szkoda czasu na takich.

Belief

Wiem

wort801

Wiesz, a za chwilę będziesz mnie prowokował.

Belief

Też miałem cię kiedyś za mądrzejszą osobę.

bartoszcyc8

Napracowałeś się na swoją opinie .....poza tym bartoszcyc8 sam policz ile raz ty mnie prowokowałeś ....

wort801

No ile? Prawie zawsze ty piszesz do mnie pierwszy.

wort801

To akurat wtedy raz do ciebie napisałem. Pomyśl trochę czasami...

bartoszcyc8

Co tylko raz haha dobre .... masz humor ...

bartoszcyc8

A dziś kto napisał pierwszy może ja to ciebie ??

wort801

Dzisiaj ty pisałeś o mnie i znowu prowokacyjnie!

bartoszcyc8

No super a wiec kto to kogo piszę pierwszy ???

wort801

No super a kto prowokuje? I napisałem do ciebie drugi raz, a ty do mnie o wiele więcej.

bartoszcyc8

Jasne fajnie że drygi raz .... nie ma sensu gadać z tobą cały czas kłamiesz ......

wort801

Ty kłamiesz i prowokujesz, a potem się dziwisz, że są kłótnie.

bartoszcyc8

Dobra z iloma osobami ja i się kłocie?? a ty z iloma ??? podlić sobie i wyjdzie ci kto powoduje awantury ....

LukeuszLFC

Ta dziś jeszcze bardziej mi pokazał kim jest naprawdę .....oby z nim adminy porządek zrobili.

LukeuszLFC

Taki z ciebie wojownik forum? A tak się stawiałeś... Hahah życzę powodzenia w walce z kamilem. Czy ja będę w tym uczestniczył czy nie i tak nic nie zdziałasz.