PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249833
5,5 53 krytyków

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Kolejny maraton Hobbita! ;)

"Zgodnie z obietnicą, na specjalne życzenie wielbicieli tolkienowskiej serii powtarzamy NOC HOBBITA! Spędź epicką noc w fascynującym Śródziemiu!"

http://enemef.pl/intro.php

https://www.facebook.com/events/995948903766487/

Ja osobiście czekam na maraton LOTRa ;)

1

Wielu ludzi to ma. :D

bartoszcyc8

a to się leczy jakoś?

Raczej nie.

bartoszcyc8

Szkoda

calays

i gdzie tu post....

calays

Hurra! Mam już bilet :D Ależ dziś jest piękny dzień :D

meylo

jeszcze trzy tygodnie musisz czekać :D

Minie jak oka mgnienie. A Zając już mi wiezie wersje reżyserskie NP i PS, więc doczekam z łatwością. Chyba :)

meylo

oooo no to pięknie masz :) a będziesz mieć na dvd?

Tak. To wydanie 5-płytowe.

meylo

ooo to masz szczęście :)

Jaki ma to związek ze szczęściem?

meylo

nie wiem :)

Podoba mi się Twoja odpowiedź :) Na pewno mój poziom odczuwanego szczęścia wzrośnie po otrzymaniu filmów ;)

meylo

teraz czekam na Avengers :)

Ja też. A po co te posty z kropkami?

.

.

.

meylo

no to gratuluje ;) ja póki co się nie wybieram, mam traumę jeszcze po maratonie z przed premierą Hobbita BOFA :P

calays

Traumę po czym dokładnie?

meylo

Czekałam na super epicki film a maraton (czyli przypomnienie sobie poprzednich części przed 3 cz.) tylko uświadomiło mnie, że 3 nie dała rady przy poprzednich ;( chyba lepiej byłoby iść tylko na samą 3 część + co jak co, ale na maratonach nie da się poważnie filmu oglądać ;P

calays

Może mam inne wymagania albo mniej analizuję :) Podobały mi się wszystkie, może dlatego, że od dawna lubię fantasy. A maraton ma dla mnie dodatkowy, ciekawy klimat, szczególnie w nocy. Jadę specjalnie z Zielonej Góry do Poznania, coś mnie ciągnie :)

meylo

Ja do dnia dzisiejszego jestem zachwycona 1 cz. Hobbita. Ogólnie potrafiłam wiele wybaczyć filmowi. Zmiany wobec książki, nowi (nie wiadomo po co ) aktorzy – OK, ale liczyłam, że 3cz. Będzie niesamowita a była śmieszna. Dlaczego wszędzie na ekran PJ wpychał aktorów 2,3…. 6 planowych. Po co mi te dzieci Barda i Alfrid? No po co? OK, 1-2 sceny byłoby fajnie ale dostali za dużo czasu. Jeżeli mam wybierać to wolę zrezygnować z Legolasa, rudej,Alfrida, dzieciaków na rzecz – np. pogrzebu Thorina, którego bardzo, bardzo mi brakowało. Poza tym, 3 filmy idą po złoto, a koniec końców coś jest na ten temat? Ja wiem, jak kończy się kwestia złota przez znajomość książki, ale przecież nie ma nigdzie małym druczkiem na bilecie – w celu dokończenia wątku proszę w domu przeczytać „od-do”. Nawet bitwę mogę wybaczyć PJ ale dlaczego tak elegancko zniszczył śmierć Thorina? W ogóle śmierć bohaterów? Już bym chyba wolała, żeby Thorin przeżył niż to co się stało w filmie.
Ogólnie film, jest niedokończony, pocięty, chaotycznie zmontowany. Widać, że PJ lepiej funkcjonuje albo w poważnych materiałach – co widać przy Białej Radzie, moty szaleństwa Thorina, Arcyklejnot, relacja Thorin-Bilbo. To mu wyszło pięknie, szkoda, że tak cały film nie wygląda ;/ mam wrażenie, ze po 1 cz. Hobbita za bardzo przejął się uwagami/ opiniami na temat akcji itd. I próbował na siłę coś udowodnić. PJ najlepiej wychodzi na tym przy filmach jak ma za przeproszeniem w dupie co inni o nim myślą, i robi film po swojemu. Tutaj coś nie wyszło – podczas premiery w Londynie powiedział, że on jeszcze filmu nie widział, i inne osoby były odpowiedzialne za montaż… i tutaj pojawił się pierwszy sygnał, że coś może być nie tak… nie skreślam PJ i chciałabym aby kiedyś (jeżeli pojawi się taka szansa) stworzył coś w ramach Śródziemia, niestety ostatni kinowy Hobbit jest dla mnie rozczarowaniem, i mam wysoką ocenę tylko przez te sceny o których pisałam powyżej, gdyż autentycznie chwyciły mnie za serce. Teraz czekam na EE – mam nadzieję, że PJ tym razem będzie doglądał materiału i on sam będzie miał ostatnie zdanie co do kwestii montażu EE ;)

meylo

P.S. życzę miłego seansu w kinie!!! :)

calays

Dziękuję :) Już wiem dlaczego mamy odmienne "widzenie" filmu. Ja zwyczajnie nie przeczytałem jeszcze książki ( przepraszam fanów ). Rozpocząłem poznawanie Śródziemia od obejrzenia Hobbita 1 i 2. Później dopiero przeczytałem WP, następnie był Hobbit nr 3 a na samym końcu filmy WP. Taka dziwna kolejność, zawsze chciałem najpierw przeczytać Władcę Pierścieni a później obejrzeć film.
Dlatego do Hobbita podszedłem bezkrytycznie, ponieważ nie miałem go do czego porównać. To będzie dziwne przeczytać go teraz i widzieć postacie takimi jakie były w filmie.
Ogólnie nie znam się na produkcji filmów, nie wiem czym różni się dobry montaż od złego itp., itd. Chłonę historię jak dzieciak i sprawia mi to dużo radości, czego dowodem jest pewnie kolejna wycieczka do kina.
Dziękuję za miłą rozmowę i pozdrawiam :)

calays

21 sierpnia kolejny maraton w kinach Helios, tyle że 2D.

kamilxxx09

2D HFR by się przydało... a u mnie jak na złość w Warszawie zamknięto jakiś czas temu ostatnie kino sieci Helios :/
Mam nadzieję, że CC albo Multikino zorganizują taki maraton, choć wolałbym aby po prostu wszystkie rozszerzone wersje pokazano niż teraz iść na kinówki...

khazad7_2

To dobrze, ze zamknięto :D ja ostatnio musiałem iśc na Ant-mana do Heliosa - obraz wręcz mrówczej wielkości :P i te twardziuchy pod tyłkiem :P Fuu

kamilxxx09

No niedobrze... bo kino FEMINA było kinem o ponad 70-letniej historii. Założone było zaraz przed II Wojną Światową i jeszcze przed zamknięciem oferowało, w moim przekonaniu, najlepszą jakość obrazu z dostępnych w Wawie kin. Świetne mieli projektory i miało się wrażenie oglądania filmów jak z plazmy a nie ekranu projekcyjnego.
Do tego ogólne warunki były bardzo dobre... wygodne i nowoczesne wyposażenie sal, wspaniały dźwięk...

Zamknięcie tego kina na rzecz Biedronki było dla mnie wyraźnym sygnałem zezwierzęcenia części społeczeństwa, gdzie kultura i historia jest gdzieś na marginesie a najważniejsze jest by mieć pod nosem promocje na schab etc. I to właśnie boli, że w Stolicy niekiedy po cichu udaje się zniszczyć coś co było kawałkiem historii miasta na rzecz tak przyziemnych spraw. Akurat dobra kultury, architektura, zabytki etc. w Stolicy są mi wyjątkowo bliskie. I w zasadzie każdemu powinny być, bo przecież to nasza STOLICA - wszystkich... obojętnie w jakiej części Kraju żyje czy poza nim.

khazad7_2

No to rzeczywiście chamskie posunięcie. Ale po co dbać o polską kulturę, gdy można postawić 3000 market w jednym mieście :P
Mnie raczej ogólnie chodziło o heliosy, których nie lubię.

khazad7_2

Wiesz... Piramida potrzeb... Najpierw fizjologiczne a później te wyższego rzędu

khazad7_2

Zamknęli Femine na Jana Pawła?

Belief

Tak .....

Belief

http://wiadomosci.onet.pl/warszawa/kino-femina-zamkniete-nazwa-przystanku-zostan ie/k8web

wort801

Trochę szkoda.

Belief

No szkoda tam pierwszy raz obejrzałem władce :(

wort801

W dzieciństwie do tego kina zawsze chodziłam. Też mam do niego sentyment.

Belief

Teraz chodzę do wola parku ale małe kino też miało swój urok ale takie czasy....

wort801

Wola Park? To kino jest straszne. To już lepiej do Arkadii podjechać do cc (bo widzę, że przestrzennie w tych rejonach operujesz :). Albo na Bemowo do CC. Tam jest dobrze bo nigdy nie ma tłumów w przeciwieństwie do Arkadii :)

Belief

No wiem też tam do Arkadii jadę jak mi pasuje godzina seansu ... i dzięki rady :)

Belief

Filmiki o Lokim już widziałaś ??? :)

wort801

Dostałam powiadomienie i obejrzę jak będę miała chwile wolnego czasu. Lokim trzeba się podelektować a nie na szybko tak na chama :D. Ale jeszcze dzisiaj obejrzę :)

Belief

:)

wort801

przyjmij moje wyrazy współczucia :( chamstwo w państwie... mam nadzieję że u mnie nikt kina nie zamknie.

Belief

I bardzo mi żal tego kina ......

khazad7_2

Pamiętam w moim mieście stało kino Ars, funkcjonowało od 1919roku. W 2005r zostało zamknięte, zostawiając Dąbrowę Górniczą bez żadnego kina, aktualnie budynek stoi i niszczeje.

Anthrax91

http :// www. dabrowa . pl /DG_F OTO_2004/20040501_11_pldg_ue_centrum_ul-kosciuszki_kino-ars+.jpg

o te chodzi? współczuję, dosyć dobre kino :) byłem tam na jakimś filmie z kuzynkami :)

wybacz za spacje nie chciało się wkleić :P

Tak, dokładnie to.

Anthrax91

u mnie za to kino w którym ostatnio widziałem Władcę Pierścieni, jest remontowane do jesieni :) ale nie zamykają. Swoją drogą, jak tak nadal będą zamykać kina to w końcu się ludzie zbuntują i nie będą chodzić. Ja tylko się boję że dożyję chwili gdy CC zostanie zamknięty i pozostaną tylko heliosy i multikina gdzie bilety są drogie :P