Konkurs z nagrodą. Spróbujcie scharakteryzować krasnoludy z kompanii thorina. Nie można wspominać o wyglądzie, a wypowiedzi powinne być lepsze niż: bombur lubi jeść.
Większość Krasnoludów nie posiada charakteru i osobowości więc będzie ciężko. A jaka jest nagroda? :P
Challenge accepted :D
Thorin- Ceni sobie honor odwagę. Nosi ciężki ciężar-odzyskać Królestwo Krasnoludów. Thorin czuje się odpowiedzialny za swoich siostrzeńców Filego i Kilego. Dawniej udało mu się pokonać Azoga Plugawca broniąc się konarem dębu (i stąd jego przydomek : Thorin Dębowa Tarcza)
Fili i Kili- Fili i Kili są następcami tronu po Thorinie. Są dumni, że płynie w ich żyłach królewska krew. Są jednymi z najmłodszych krasnoludów. Są rządni przygody. Czasem bywają nierozważni.
Bifur- uważany jest za dziwnego krasnoluda. Wszystko przez odłamek toporu w głowie, który wbił mu pewien ork. Bifur nie mówi po normalnym językiem. Używa starej mowy krasnoludów. Tylko Gandalf się z nim dogaduje. Kiedy przyjdzie co do czego jest odważnym krasnoludem. Nienawidzi orków.
Bofur- jest sympatycznym krasnoludem, który uwielbia muzykę. Jako jeden z niewielu rozumie co czuje Bilbo. Przyjaźni się z Bomburem (często sobie z niego żartuje)
Bombur-jest najgrubszym krasnoludem. Ceni sobie jedzenie. Nie mówi byt wiele. Nie za bardzo wie w co się wpakował godząc się na wyprawę. Do walki używa przedmiotów kuchennych np. Tasak. Jest obiektem kpin wśród krasnoludów (choćby w Rivendell)
Dwalin-Dwalin jest najwierniejszym towarzyszem Thorina. Razem walczyli w Bitwie poda Azanublizar(nie wiem jak się pisze) Jest jednym z najbardziej walecznych krasnoludów. Nienawidzi orków. Lepiej z nim nie zadzierać.
Balin- brat Dwalina. Jest najstarszym krasnoludem w kompani. Przyjaźni się z Bilbem. Jest najmądrzejszym krasnoludem. Mimo wieku nadal jest dobrym wojownikiem.
Dori- Lubi piwo, dobre jedzenie i walki.Jest nadopiekuńczy wobec Oriego. Dobrze radzi sobie w polu bitwy.
Nori- jest podstępny. Często lubi sobie coś ,,pożyczyć". Jest dobry w polowaniu i odnajdowaniu jedzenia.Jest tajemniczym krasnoludem,który nie lubi opowiadać o swoim życiu.
Ori- jest niedoświadczonym krasnoludem. Jest młodym krasnoludem. Używa procy oraz małego sztyletu do walki. Jest skrybą krasnoludów. Zawsze pakuje się w kłopoty.Zawsze opisuje przygody i szkicuje w swoim notatniku. Jest otoczony specjalną opiekąwobec wszystkich.
Oin-jest mistrzem w rozpalaniu ognisk. Zbiera rośliny, z których wykonuje specjalne lekarstwa. Ma kłopoty ze słuchem. Jest lekką zrzędą. Jest bratem Gloina. Gdy urodził się Gimli Oin upuścił przez przypadek dziecko.
Gloin-Zawsze potrawi wyrazić swoją opinię.Bardzo dba o pieniądze nie pozwoli wydać ich na byle co. Jest ojcem Gimliego. Jest skarbnikiem kompanii. Jest walecznym krasnoludem. Później oddaje swój topór synowi.
Się rozpisałem :D
Teraz pytanie: czy to było w filmie?
"Nori- (...) jest dobry w polowaniu i odnajdowaniu jedzenia.Jest tajemniczym krasnoludem,który nie lubi opowiadać o swoim życiu."
"Ori- (...) jest skrybą krasnoludów. (...) Zawsze opisuje przygody i szkicuje w swoim notatniku."
"Oin- (...) Zbiera rośliny, z których wykonuje specjalne lekarstwa. (...) Gdy urodził się Gimli Oin upuścił przez przypadek dziecko."
Więc nie chce mi się cytowac. A konkurs chyba polega na tym, żeby scharakteryzowac na postawie filmu a nie spisac z dupy, czy jakiejś innej kroniki.
Nori-Gdybyś czytał Przewodniki to byświedział.
Ori- przykłądem, że jest skrybą widać we Władcy Pierścieni w Morii
Oin-zna się na roślinach przy ratowaniu Kiliego przed strzałą Morgulu :)
Więc masz do mnie jeszcze jakiś problem?
Fakt faktem, że pisałem wszystko z własnej głowy i pamięci bo przewodnik dawno czytałem i nie przepisywałem z jakiejś książki tylko z pamięci.
Jak jesteś taki mądry to czemu nie opisałeś krasnoludów tylko czepiasz sięinnych?
Bo nie czytałem żadnych przewodników, kronik, czy innych dupereli tylko oglądałem film. A na samej jego postawie wręcz nie da się tak opisac wszystkich krasnoludów. A w konkursie chodzi chyba o to, żeby na podstawie samego filmu opisac. Bo co to byłby za konkurs jakby mogli wziąc udział tylko posiadacze ww książek?
Więc nie potrafisz wychwycić takich rzeczy. Takie momenty łatwo zobaczyć na filmie, ale widać, że masz poziom obserwacji 1 klasisty :)
To poproszę o dokładny czas, gdzie można wywnioskowac, że Oin upuścił Gimlego, geniuszu.
To wymyślił reżyser geniuszu. Sami reżyserzy wymyślali historie krasnoludów. Ogarnij się dziecko bo czepiasz się szczegółów. Czemu przyczepiłeś się do mnie a nie zwracasz uwagi na opisy innych?
Zbastuj trochę! Gówno mnie obchodzi, że to wymyślił reżyser. Nie ma tego w filmie i tyle. Widzę, że fanatycy Hobbita to najwięksi hipokryci na forum. A napisałem do ciebie, bo twój post był pierwszy.
Spokojnie człowieku! Nie jestem Fanatykiem, a ty chyba nie wiesz kto to jest fanatyk i czym się wyróżnia. Zauważ, że inaczej nie dało ich się opisać bo w książce nie było zbyt wiele o ich charakterze. A jeśliby się trzymać filmowego opisu to musiałbym opisać wygląd i charakterystykę około 6 bohaterów bo nie wszyscy dużo mówią.... Tak więc uspokój się i nie wyzywaj innych od fanatyków mimo, że nie wiesz jacy są w realnym życiu ;)
Chłopie... Ty pierwszy nazwałeś mnie dzieckiem. Poza tym, skoro musiałbyś opisac tylko 6 bohaterów to trudno. W konkursie o filmie chodzi o opisanie na postawie samego filmu.
Jak dla mnie to wszyscy nienawidzili orków, ale ok :) jednak dałeś, że lubi jeść :)
Wspaniała wypowiedź. JAK WIDAC - DA SIĘ, TYLKO NIEKTÓRZY CHYBA SA TROCHĘ ZA MŁAO SPOSTRZEGAWCZY ALBO LENIWI.
Zwykły trolling. Nie zauwazyłeś, że zawsze czepiaję sie jedne i te same osoby? Banner, multikonta straightlinesa, sentia, lolmiki, spyciales, który jest multikontem WielkiegoBoba itp?
Tia zauważyłem dziwie się, że Admini usunęli Konta Lobeli, a im nic nie zrobili.Ehhh
Patrz jakich to świetych udają. Jacy oni to są poszkodowani, a reszta to wszyscy trolle. Sami trollują na potęgę.
Tobie trzeba jak kawe na ławe, bo jako 12-letnie dziecko nie potrafisz jeszcze samemu coś doczytac z filmu.
Proszę powiedz, gdzie masz w filmie powiedziane że Dori jest nadopiekuńczy wobec Oriego? Gdzie pokazano w filmie że Nori jest podstępny. Często lubi sobie coś ,,pożyczyć". Jest dobry w polowaniu i odnajdowaniu jedzenia.Jest tajemniczym krasnoludem,który nie lubi opowiadać o swoim życiu?No gdzie? Nigdzie! A skąd z filmu wiadomo że Ori jest skrybą krasnoludów. Zawsze pakuje się w kłopoty.Zawsze opisuje przygody i szkicuje w swoim notatniku. Jest otoczony specjalną opieką wobec wszystkich? Skąd wiemy że Oin jest mistrzem w rozpalaniu ognisk i że gdy urodził się Gimli Oin upuścił przez przypadek dziecko? Gdzie masz w filmie pokazane że Gloin jest skarbnikiem kompanii? Pewnie zaraz wyzwiesz mnie od dzieciaków ale nie odpowiesz z prostego powodu - To ja mam rację!
"gdzie masz w filmie powiedziane że Dori jest nadopiekuńczy wobec Oriego"
Zawsze trzyma się blisko niego. W domu Beorna kazał odsunąć mu się od drzwi za którymi stał Beorn.
"Gdzie pokazano w filmie że Nori jest podstępny. Często lubi sobie coś ,,pożyczyć""
W EE Niezwyłej Podróży. Król Goblinów zabrał Noriemu rzeczy które ukradł z Rivendell. Potem Nori mówi że to tylko pamiątki.
"A skąd z filmu wiadomo że Ori (...) jest otoczony specjalną opieką wobec wszystkich?"
Jest najmłodszy z kompani i nigdy nie brał udziału w bitwach. To łatwe, trzeba tylko pomyśleć.
"Skąd wiemy że Oin jest mistrzem w rozpalaniu ognisk"
Oin i Gloin rozpalają ogniska, a ie tylko Oin. W NP gdy kompania nocuje w jaskini w górach Thorin każe im rozpalic ogień.
"Gdzie masz w filmie pokazane że Gloin jest skarbnikiem kompanii?"
Chociażby w Pustkowiu Smauga. Na barce Barda. Gloin mówi wtedy że nie ma żadnych pieniędzy.
Zastanawiam sie nad jednym: Thranduild i i ten drugi z plakatem Hobbita na awatarze to twoi koledzy czy multikonta? Jak już innych oskarżasz o zakładanie następnych kont to nie bierz z nich przykładu. Btw argumenty naprawdę marne.
Jednak tu lolmiki ma rację. Z samego filmu nie da się tego wszystkiego dowiedzieć. Trzeba spojrzeć do innych źródeł. Części nie powinno się uznawać. Np: jest odważny, nienawidzi orków. A część to tylko przypuszczenia bez solidnych podstaw.
Wszyscy nie nawidzą orków. Nie ma nawet sensu tego pisać. I nie udawaj, że nie wiesz o co chodzi.
Thorin - potomek Durina, syn Thraina, wnuk Throra, król krasnoludów na wygnaniu, posiada siostrzeńców: Kiliego i Filiego, jego przydomek pochodzi od tego że kiedyś w boju użył konara dębu zamiast tarczy, zginął w Bitwie Pięciu Armii.
Fili - syn Dis - siostry Thorina, ma brata Kiliego, jest starszy od brata o pięć lat, po Thorinie jest następny w kolejce do tronu, posiada dobry wzrok, od najmłodszych lat szkolony w technikach bojowych, zginął w Bitwie Pięciu Armii.
Kili - syn Dis - siostry Thorina, ma brata Filiego, razem z Filim są świetnymi zwiadowcami, tropicielami i łowcami, jest młody i nieokiełznany, kocha się w elfce Tauriel, zginął w Bitwie Pięciu Armii.
Balin - starszy brat Dwalina, syn Fundina, ma 178 lat, był przy ataku Smauga na Erebor, towarzyszył Thrainowi w jego wyprawie odzyskania Khazad-dum, najstarszy i najmądrzejszy członek kompanii, zginął w Morii.
Dwalin - syn Fundina, brat Balina, wierny towarzysz Thorina, każde ważne wydarzenie w swoim życiu upamiętnia tatuażem, nosi młot bojowy, kastety i dwa topory, jego topory mają imiona: Chwytak i Hak.
Bifur - brat Bofura i Bombura, w jego żyłach nie płynie krew Durina, w głowę ma wbity kawałek orkowego topora, używa języka który rozumie tylko Gandalf, zajmuje się robieniem figuem z drewna.
Bofur - brat Bifura i Bombura, w jego żyłach nie płynie krew Durina, wygadany, optymista, pięknie śpiewa i gra na flecie, walczy wielkim kilofem, nie był szkolony na wojownika, dołączył do kompani ponieważ chciał zdobyć złoto, a także bo ktoś mu powiedział że będzie darmowe piwo,
Bombur - brat Bofura i Bifura, w jego żyłach nie płynie krew Durina, rzadko się odzywa, gotuje dla całej kompanii, walczy głównie tasakiem lub patelnią, uwielbia jeść.
Dori - brat Noriego i Oriego, spokrewniony z Thorinem, najstarszy z braci, nadopiekuńczy w stosunku do brata Oriego, często krytykuje Noriego, krasnoludy uważają go za czarnowidza, lubi dobrze się ubierać i walczyć doskonałą bronią.
Nori - brat Doriego i Oriego, spokrewniony z Thorinem, podstępny i przebiegły, w młodości opuścił rodzinny dom, był górnikiem, mistrz w polowaniu i kradzieży, ma zły wpływ na Oriego, trudno mu się dogadać z Dorim.
Ori - brat Noriego i Oriego, spokrewniony z Thorinem, najmłodszy członek kompanii, nigdy nie widział goblina i nie brał udziału w bitwach, podziwia Thorina, walczy nożem i procą, jest skrybą kompanii.
Oin - brat Gloina, syn Groina, zajmuje się rozpalaniem ognia, daleki kuzyn Thorina, uwielbia książki, jest lekarzem kompanii, ma 167 lat, ma kłopoty za słuchem i używa trąbki, był obecny przy narodzinach Gimliego i upuścił niemowle które spadło na głowę.
Gloin - brat Oina, syn Groina, dyplomata, liczy się z pieniędzmi, jest skarbnikiem kompanii, ma żonę i dziecko, jego syn Gilmi był członkiem Drużyny Pierścienia.
Pisanie z kim jest postać spokrewniona lub gdzie umarł się nie liczy tak jak wygląd. A ori nie był najmłodszy.
Fili i kili byli najmłodsi. Mam nadzieję, że nie opierasz się na tekście króla goblinów. Z wyglądem chodziło mi o topór w głowie.