PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249633
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Krasnoludy

ocenił(a) film na 6

Konkurs z nagrodą. Spróbujcie scharakteryzować krasnoludy z kompanii thorina. Nie można wspominać o wyglądzie, a wypowiedzi powinne być lepsze niż: bombur lubi jeść.

pemmil

Większość Krasnoludów nie posiada charakteru i osobowości więc będzie ciężko. A jaka jest nagroda? :P

ocenił(a) film na 6
lolmiki

Musisz scharakteryzować najlepiej to się dowiesz.

pemmil

No wiesz co :D Ale jest szansa, może scharakteryzuje jako jedyny :) A do kiedy trwa konkurs?

pemmil

Do kiedy trwa konkurs?

ocenił(a) film na 7
pemmil

Challenge accepted :D
Thorin- Ceni sobie honor odwagę. Nosi ciężki ciężar-odzyskać Królestwo Krasnoludów. Thorin czuje się odpowiedzialny za swoich siostrzeńców Filego i Kilego. Dawniej udało mu się pokonać Azoga Plugawca broniąc się konarem dębu (i stąd jego przydomek : Thorin Dębowa Tarcza)

Fili i Kili- Fili i Kili są następcami tronu po Thorinie. Są dumni, że płynie w ich żyłach królewska krew. Są jednymi z najmłodszych krasnoludów. Są rządni przygody. Czasem bywają nierozważni.
Bifur- uważany jest za dziwnego krasnoluda. Wszystko przez odłamek toporu w głowie, który wbił mu pewien ork. Bifur nie mówi po normalnym językiem. Używa starej mowy krasnoludów. Tylko Gandalf się z nim dogaduje. Kiedy przyjdzie co do czego jest odważnym krasnoludem. Nienawidzi orków.
Bofur- jest sympatycznym krasnoludem, który uwielbia muzykę. Jako jeden z niewielu rozumie co czuje Bilbo. Przyjaźni się z Bomburem (często sobie z niego żartuje)
Bombur-jest najgrubszym krasnoludem. Ceni sobie jedzenie. Nie mówi byt wiele. Nie za bardzo wie w co się wpakował godząc się na wyprawę. Do walki używa przedmiotów kuchennych np. Tasak. Jest obiektem kpin wśród krasnoludów (choćby w Rivendell)
Dwalin-Dwalin jest najwierniejszym towarzyszem Thorina. Razem walczyli w Bitwie poda Azanublizar(nie wiem jak się pisze) Jest jednym z najbardziej walecznych krasnoludów. Nienawidzi orków. Lepiej z nim nie zadzierać.
Balin- brat Dwalina. Jest najstarszym krasnoludem w kompani. Przyjaźni się z Bilbem. Jest najmądrzejszym krasnoludem. Mimo wieku nadal jest dobrym wojownikiem.
Dori- Lubi piwo, dobre jedzenie i walki.Jest nadopiekuńczy wobec Oriego. Dobrze radzi sobie w polu bitwy.
Nori- jest podstępny. Często lubi sobie coś ,,pożyczyć". Jest dobry w polowaniu i odnajdowaniu jedzenia.Jest tajemniczym krasnoludem,który nie lubi opowiadać o swoim życiu.
Ori- jest niedoświadczonym krasnoludem. Jest młodym krasnoludem. Używa procy oraz małego sztyletu do walki. Jest skrybą krasnoludów. Zawsze pakuje się w kłopoty.Zawsze opisuje przygody i szkicuje w swoim notatniku. Jest otoczony specjalną opiekąwobec wszystkich.
Oin-jest mistrzem w rozpalaniu ognisk. Zbiera rośliny, z których wykonuje specjalne lekarstwa. Ma kłopoty ze słuchem. Jest lekką zrzędą. Jest bratem Gloina. Gdy urodził się Gimli Oin upuścił przez przypadek dziecko.
Gloin-Zawsze potrawi wyrazić swoją opinię.Bardzo dba o pieniądze nie pozwoli wydać ich na byle co. Jest ojcem Gimliego. Jest skarbnikiem kompanii. Jest walecznym krasnoludem. Później oddaje swój topór synowi.
Się rozpisałem :D

ocenił(a) film na 10
Thranduil231

Bardzo ciekawa wypowiedź ;)

ocenił(a) film na 7
GandalfTheWhite

Dzięki :D

ocenił(a) film na 4
Thranduil231

Teraz pytanie: czy to było w filmie?
"Nori- (...) jest dobry w polowaniu i odnajdowaniu jedzenia.Jest tajemniczym krasnoludem,który nie lubi opowiadać o swoim życiu."
"Ori- (...) jest skrybą krasnoludów. (...) Zawsze opisuje przygody i szkicuje w swoim notatniku."
"Oin- (...) Zbiera rośliny, z których wykonuje specjalne lekarstwa. (...) Gdy urodził się Gimli Oin upuścił przez przypadek dziecko."
Więc nie chce mi się cytowac. A konkurs chyba polega na tym, żeby scharakteryzowac na postawie filmu a nie spisac z dupy, czy jakiejś innej kroniki.

ocenił(a) film na 7
Banner

Nori-Gdybyś czytał Przewodniki to byświedział.
Ori- przykłądem, że jest skrybą widać we Władcy Pierścieni w Morii
Oin-zna się na roślinach przy ratowaniu Kiliego przed strzałą Morgulu :)
Więc masz do mnie jeszcze jakiś problem?

ocenił(a) film na 7
Banner

Fakt faktem, że pisałem wszystko z własnej głowy i pamięci bo przewodnik dawno czytałem i nie przepisywałem z jakiejś książki tylko z pamięci.

ocenił(a) film na 7
Banner

Jak jesteś taki mądry to czemu nie opisałeś krasnoludów tylko czepiasz sięinnych?

ocenił(a) film na 4
Thranduil231

Bo nie czytałem żadnych przewodników, kronik, czy innych dupereli tylko oglądałem film. A na samej jego postawie wręcz nie da się tak opisac wszystkich krasnoludów. A w konkursie chodzi chyba o to, żeby na podstawie samego filmu opisac. Bo co to byłby za konkurs jakby mogli wziąc udział tylko posiadacze ww książek?

ocenił(a) film na 7
Banner

Więc nie potrafisz wychwycić takich rzeczy. Takie momenty łatwo zobaczyć na filmie, ale widać, że masz poziom obserwacji 1 klasisty :)

ocenił(a) film na 4
Thranduil231

To poproszę o dokładny czas, gdzie można wywnioskowac, że Oin upuścił Gimlego, geniuszu.

ocenił(a) film na 7
Banner

To wymyślił reżyser geniuszu. Sami reżyserzy wymyślali historie krasnoludów. Ogarnij się dziecko bo czepiasz się szczegółów. Czemu przyczepiłeś się do mnie a nie zwracasz uwagi na opisy innych?

ocenił(a) film na 4
Thranduil231

Zbastuj trochę! Gówno mnie obchodzi, że to wymyślił reżyser. Nie ma tego w filmie i tyle. Widzę, że fanatycy Hobbita to najwięksi hipokryci na forum. A napisałem do ciebie, bo twój post był pierwszy.

ocenił(a) film na 7
Banner

Spokojnie człowieku! Nie jestem Fanatykiem, a ty chyba nie wiesz kto to jest fanatyk i czym się wyróżnia. Zauważ, że inaczej nie dało ich się opisać bo w książce nie było zbyt wiele o ich charakterze. A jeśliby się trzymać filmowego opisu to musiałbym opisać wygląd i charakterystykę około 6 bohaterów bo nie wszyscy dużo mówią.... Tak więc uspokój się i nie wyzywaj innych od fanatyków mimo, że nie wiesz jacy są w realnym życiu ;)

ocenił(a) film na 4
Thranduil231

Chłopie... Ty pierwszy nazwałeś mnie dzieckiem. Poza tym, skoro musiałbyś opisac tylko 6 bohaterów to trudno. W konkursie o filmie chodzi o opisanie na postawie samego filmu.

ocenił(a) film na 7
Banner

Dobra nie będę kontynuował rozmowy bo nic to nie da, a powstanie spam -,-

ocenił(a) film na 6
Banner

Prawda, tylko z filmu.

ocenił(a) film na 6
Thranduil231

Jak dla mnie to wszyscy nienawidzili orków, ale ok :) jednak dałeś, że lubi jeść :)

ocenił(a) film na 7
pemmil

:)

Thranduil231

Wspaniała wypowiedź. JAK WIDAC - DA SIĘ, TYLKO NIEKTÓRZY CHYBA SA TROCHĘ ZA MŁAO SPOSTRZEGAWCZY ALBO LENIWI.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

YaY Dzięki :D Nie wiem czemu Banner itd. się czepiają...

Thranduil231

Zwykły trolling. Nie zauwazyłeś, że zawsze czepiaję sie jedne i te same osoby? Banner, multikonta straightlinesa, sentia, lolmiki, spyciales, który jest multikontem WielkiegoBoba itp?

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Tia zauważyłem dziwie się, że Admini usunęli Konta Lobeli, a im nic nie zrobili.Ehhh

Thranduil231

No dokładnie.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Lobelia ostatnio mało aktywna na forum.

Thranduil231

Lobelia to byl dopiero troll!

lolmiki

Patrz jakich to świetych udają. Jacy oni to są poszkodowani, a reszta to wszyscy trolle. Sami trollują na potęgę.

kamilxxx09

Tyle że połowy z tych "faktów" nie było wspomnianych w filmie!

lolmiki

Istotnie.

lolmiki

Tobie trzeba jak kawe na ławe, bo jako 12-letnie dziecko nie potrafisz jeszcze samemu coś doczytac z filmu.

kamilxxx09

Proszę powiedz, gdzie masz w filmie powiedziane że Dori jest nadopiekuńczy wobec Oriego? Gdzie pokazano w filmie że Nori jest podstępny. Często lubi sobie coś ,,pożyczyć". Jest dobry w polowaniu i odnajdowaniu jedzenia.Jest tajemniczym krasnoludem,który nie lubi opowiadać o swoim życiu?No gdzie? Nigdzie! A skąd z filmu wiadomo że Ori jest skrybą krasnoludów. Zawsze pakuje się w kłopoty.Zawsze opisuje przygody i szkicuje w swoim notatniku. Jest otoczony specjalną opieką wobec wszystkich? Skąd wiemy że Oin jest mistrzem w rozpalaniu ognisk i że gdy urodził się Gimli Oin upuścił przez przypadek dziecko? Gdzie masz w filmie pokazane że Gloin jest skarbnikiem kompanii? Pewnie zaraz wyzwiesz mnie od dzieciaków ale nie odpowiesz z prostego powodu - To ja mam rację!

ocenił(a) film na 10
lolmiki

"gdzie masz w filmie powiedziane że Dori jest nadopiekuńczy wobec Oriego"
Zawsze trzyma się blisko niego. W domu Beorna kazał odsunąć mu się od drzwi za którymi stał Beorn.

"Gdzie pokazano w filmie że Nori jest podstępny. Często lubi sobie coś ,,pożyczyć""
W EE Niezwyłej Podróży. Król Goblinów zabrał Noriemu rzeczy które ukradł z Rivendell. Potem Nori mówi że to tylko pamiątki.

"A skąd z filmu wiadomo że Ori (...) jest otoczony specjalną opieką wobec wszystkich?"
Jest najmłodszy z kompani i nigdy nie brał udziału w bitwach. To łatwe, trzeba tylko pomyśleć.

"Skąd wiemy że Oin jest mistrzem w rozpalaniu ognisk"
Oin i Gloin rozpalają ogniska, a ie tylko Oin. W NP gdy kompania nocuje w jaskini w górach Thorin każe im rozpalic ogień.

"Gdzie masz w filmie pokazane że Gloin jest skarbnikiem kompanii?"
Chociażby w Pustkowiu Smauga. Na barce Barda. Gloin mówi wtedy że nie ma żadnych pieniędzy.

Kjcdudbjsdv

Dokładnie tak. Widzisz lolmiki, po prostu jestes za mały na ten film. Wracaj do szafy :)

ocenił(a) film na 7
Kjcdudbjsdv

Kurczę to samo chciałem napisać :D

ocenił(a) film na 10
lolmiki

Także już możesz trzymac buzie na kłódke.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Zastanawiam sie nad jednym: Thranduild i i ten drugi z plakatem Hobbita na awatarze to twoi koledzy czy multikonta? Jak już innych oskarżasz o zakładanie następnych kont to nie bierz z nich przykładu. Btw argumenty naprawdę marne.

W przeciwieństwie do niektórych na tym forum, ja multikont nie posiadam.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Jednak tu lolmiki ma rację. Z samego filmu nie da się tego wszystkiego dowiedzieć. Trzeba spojrzeć do innych źródeł. Części nie powinno się uznawać. Np: jest odważny, nienawidzi orków. A część to tylko przypuszczenia bez solidnych podstaw.

ocenił(a) film na 7
pemmil

Czyli kompania uwielbia orków?

ocenił(a) film na 6
Thranduil231

Wszyscy nie nawidzą orków. Nie ma nawet sensu tego pisać. I nie udawaj, że nie wiesz o co chodzi.

ocenił(a) film na 4
pemmil

Nie przetłumaczysz. Próbowałem.

ocenił(a) film na 10
pemmil

Thorin - potomek Durina, syn Thraina, wnuk Throra, król krasnoludów na wygnaniu, posiada siostrzeńców: Kiliego i Filiego, jego przydomek pochodzi od tego że kiedyś w boju użył konara dębu zamiast tarczy, zginął w Bitwie Pięciu Armii.
Fili - syn Dis - siostry Thorina, ma brata Kiliego, jest starszy od brata o pięć lat, po Thorinie jest następny w kolejce do tronu, posiada dobry wzrok, od najmłodszych lat szkolony w technikach bojowych, zginął w Bitwie Pięciu Armii.
Kili - syn Dis - siostry Thorina, ma brata Filiego, razem z Filim są świetnymi zwiadowcami, tropicielami i łowcami, jest młody i nieokiełznany, kocha się w elfce Tauriel, zginął w Bitwie Pięciu Armii.
Balin - starszy brat Dwalina, syn Fundina, ma 178 lat, był przy ataku Smauga na Erebor, towarzyszył Thrainowi w jego wyprawie odzyskania Khazad-dum, najstarszy i najmądrzejszy członek kompanii, zginął w Morii.
Dwalin - syn Fundina, brat Balina, wierny towarzysz Thorina, każde ważne wydarzenie w swoim życiu upamiętnia tatuażem, nosi młot bojowy, kastety i dwa topory, jego topory mają imiona: Chwytak i Hak.
Bifur - brat Bofura i Bombura, w jego żyłach nie płynie krew Durina, w głowę ma wbity kawałek orkowego topora, używa języka który rozumie tylko Gandalf, zajmuje się robieniem figuem z drewna.
Bofur - brat Bifura i Bombura, w jego żyłach nie płynie krew Durina, wygadany, optymista, pięknie śpiewa i gra na flecie, walczy wielkim kilofem, nie był szkolony na wojownika, dołączył do kompani ponieważ chciał zdobyć złoto, a także bo ktoś mu powiedział że będzie darmowe piwo,
Bombur - brat Bofura i Bifura, w jego żyłach nie płynie krew Durina, rzadko się odzywa, gotuje dla całej kompanii, walczy głównie tasakiem lub patelnią, uwielbia jeść.
Dori - brat Noriego i Oriego, spokrewniony z Thorinem, najstarszy z braci, nadopiekuńczy w stosunku do brata Oriego, często krytykuje Noriego, krasnoludy uważają go za czarnowidza, lubi dobrze się ubierać i walczyć doskonałą bronią.
Nori - brat Doriego i Oriego, spokrewniony z Thorinem, podstępny i przebiegły, w młodości opuścił rodzinny dom, był górnikiem, mistrz w polowaniu i kradzieży, ma zły wpływ na Oriego, trudno mu się dogadać z Dorim.
Ori - brat Noriego i Oriego, spokrewniony z Thorinem, najmłodszy członek kompanii, nigdy nie widział goblina i nie brał udziału w bitwach, podziwia Thorina, walczy nożem i procą, jest skrybą kompanii.
Oin - brat Gloina, syn Groina, zajmuje się rozpalaniem ognia, daleki kuzyn Thorina, uwielbia książki, jest lekarzem kompanii, ma 167 lat, ma kłopoty za słuchem i używa trąbki, był obecny przy narodzinach Gimliego i upuścił niemowle które spadło na głowę.
Gloin - brat Oina, syn Groina, dyplomata, liczy się z pieniędzmi, jest skarbnikiem kompanii, ma żonę i dziecko, jego syn Gilmi był członkiem Drużyny Pierścienia.

ocenił(a) film na 6
Kjcdudbjsdv

Pisanie z kim jest postać spokrewniona lub gdzie umarł się nie liczy tak jak wygląd. A ori nie był najmłodszy.

ocenił(a) film na 10
pemmil

Wyglądu nie napisałem, a Ori był najmłodszy.

ocenił(a) film na 6
Kjcdudbjsdv

Fili i kili byli najmłodsi. Mam nadzieję, że nie opierasz się na tekście króla goblinów. Z wyglądem chodziło mi o topór w głowie.

ocenił(a) film na 10
pemmil

Nie. Ori był najmłodszy. Fili i Kili byli tylko trochę starsi od niego. Tak jest napisane w przewodniku.