PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249634
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Krasnoludy

ocenił(a) film na 6

Konkurs z nagrodą. Spróbujcie scharakteryzować krasnoludy z kompanii thorina. Nie można wspominać o wyglądzie, a wypowiedzi powinne być lepsze niż: bombur lubi jeść.

ocenił(a) film na 6
Kjcdudbjsdv

Nie obchodzą mnie przewodniki. Jako, że w filmie nie ma nic o tym kto jest najmłodszy to trzeba spojrzeć do książki. Tam jest napisane, że kili i fili są najmłodsi.

ocenił(a) film na 10
pemmil

Jak wcześniej napisałeś, Król Goblinów powiedział że Ori jest najmłodszy. Czyli w filmie jest.

ocenił(a) film na 6
Kjcdudbjsdv

Wybrał na chybił trafił. Przecież ich nawet nie znał. A ori stał najbliżej.

pemmil

Nie. ori w filmie jest najmłodszy.

ocenił(a) film na 7
Kjcdudbjsdv

To prawda Ori był najmłodszy. Fili i Kili byli zaraz po nim w wieku :)

ocenił(a) film na 6
Thranduil231

W książce nie, a to wygląda dla mnie tak. Jak nie ma czegoś w filmie, patrzę w książce. Jeśli tam też tego nie ma, mogę uznać to co jest w przewodniku. Ale w książce jest, że fili i kili są najmłodsi.

ocenił(a) film na 7
pemmil

Właśnie też to zauważyłem :-) Takie niedopaczenie :D

Kjcdudbjsdv

Kolejna fantastyczna wypowiedź.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Dzięki :)

pemmil

Jaka jest nagroda?

ocenił(a) film na 6
sentia

Dowiecie się jak ktoś wygra

pemmil

Dobra. Pic na wodę i tyle. Nie chce kota w worku.

ocenił(a) film na 7
sentia

Wieczna chwała jak sądzę :3

ocenił(a) film na 10
sentia

Sława, poważanie, szacunek, uznanie.

Kjcdudbjsdv

Czyli nic ciekawego.

ocenił(a) film na 6
pemmil

Do kiedy można zgłaszać swoje propozycje ? Czy nie ma "terminu ważności" dla twojego tematu?

ocenił(a) film na 6
calays

Do niedzieli

ocenił(a) film na 6
pemmil

OK ;)

calays

To już wiemy kto wygra :P

ocenił(a) film na 4
calays

Już zaczynasz pisać esej? ;)

Anthrax91

Już wiadomo kto zwycięży :)

ocenił(a) film na 6
Anthrax91

hahaha ;p jeszcze nie zaczęłam, ale powiem szczerze, że zastanawiam się czy do niedzieli podołam z opisem całej kompanii. Wiadomo o jednych można pisać więcej, o innych mniej aczkolwiek to spore wyzwanie ;) A ty podejmujesz się zadania ?

ocenił(a) film na 4
calays

Nie podejmę się, musiałbym mocno szare komórki nadszarpnąć. Póki co nie widzę w temacie żadnej godnej uwagi charakteryzacji, bo większość krasnoludów osobowości nie ma lub jest bardzo skąpa (wyjątkiem chyba byłby Thorin i Balin).

ocenił(a) film na 6
Anthrax91

Dlatego to jest trudne wyzwanie, nawet w książce nie mamy zbyt obszernej charakterystyki, dlatego trzeba czytać "między wierszami" ale na siłę też nie będę tworzyć nie wiadomo czego. Ne mam zielonego pojęcia czy ciekawie da się opisać wszystkie krasnoludy z kompanii ;p

ocenił(a) film na 4
calays

Ja tam w książce w ogóle nie odróżniałem krasnoludów, w filmie podobnie. Może jakby obejrzeć dokładnie obie części, przeczytać jeszcze raz Hobbita to coś by można większego naskrobać.

ocenił(a) film na 7
Anthrax91

Można sobie przyswoić Grając w Lego Hobbit.

ocenił(a) film na 4
thorin3

Rzeczywiście świetne źródło żeby scharakteryzować krasnoludów :|
Z gier dla dzieci już dawno wyrosłem, a w te dla dorosłych najczęściej mnie nudzą.

ocenił(a) film na 7
Anthrax91

Trudno się mówi :|

ocenił(a) film na 8
Anthrax91

Tolkien by się w grobie przewracał gdyby wiedział, że ludzie czerpią wiedzę o bohaterach jego książek z jakichś gierek Lego.

ocenił(a) film na 4
Julia_20

Otóż to.
Dlatego zamiast grać w gry już wole jeszcze raz Hobbita przeczytać i tam sobie przypomnieć krasnoludów, tylko po prostu mi się nie chce, bo czytałem go już kilka razy i mam inne książki do przeczytania.

ocenił(a) film na 8
Anthrax91

Cóż, taki zazwyczaj problem gdy ma się już listę książek do przeczytania ;) Osobiście chciałabym jeszcze raz przeczytać Hobbita przed premierą Bitwy, żeby chociaż wiedzieć jakie są różnice.

ocenił(a) film na 4
Julia_20

Zapewne będzie ich pierdyliard i jeszcze trochę. W sumie jeśli dobrze pamiętam to w książce opisu bitwy nie ma, Bilbo traci przytomność czy coś w tym stylu? Zawsze możesz sobie przeczytać ostatnie rozdziały, bo ogólnie historię znasz.

ocenił(a) film na 8
Anthrax91

I raczej tak zrobię. Zerknęłam dziś do książki i opis bitwy jednak tam jest, Bilbo chyba przez jakiś czas w niej uczestniczy i dopiero później (kiedy nadlatują orły) traci przytomność.

calays

O już wiadomo kto najlepszy post napisze :) w tym temacie Esej jak nic będzie :);)

ocenił(a) film na 6
wort801

Nie wiem czy najlepszy bo oprócz mnie jest parę innych osób które świetnie poradziłby sobie z tym zadaniem, ale spróbuję ;) Najlepszy opis powstałby z połączenia sił różnych osób, ale nie wiem czy przewidziana jest w regulaminie "praca zbiorowa" ;)

calays

Lepiej badz ostrozna bo co zrobisz jesli nagroda okaze sie np soczysty buziak od zalozyciela tematu, juz nie wspomne o kolacji ze sniadaniem...chyba, ze lubisz ryzyko ;)

ocenił(a) film na 6
sabciaa

Hahaha ;D no wiesz co ... po twoim komentarzu chyba serio zastanowię się nad udziałem w tym konkursie ;p

ocenił(a) film na 4
sabciaa

Ha ha ha to teraz pojechałaś :D. Pemmil nie potrzebuje takich podstępów. Pamiętaj, że on nie wiedział zakładając temat czy wygra płeć piękna czy brzydka. Chyba, że dla każdego przewidział inną nagrodę. :P

pemmil

Najwyraźniej niektórzy nie do końca ogarniają na czym polega (nawet krótka) charakterystyka postaci. Może przedstawię na paru przykładach:

Faramir (filmowy): Szanowany przez swoich ludzi dowódca. Darzy szczerą miłością swojego starszego brata, mimo, że całe życie spędził w jego cieniu. Odrzucany przez ojca, stara się za wszelką cenę zdobyć jego przychylność, nawet za cenę własnego życia. Łagodny i rozważny, charakterem bardzo różni się od swojego dumnego brata i ojca. Mimo, że w ekranizacji początkowo daje się skusić Pierścieniowi, w dalszym ciągu uosabia to co najlepsze w rasie Ludzi.

Thorin: władca - żebrak rządzący ludem skazanym na tułaczkę. Dumny, uparty i nieufny, potrzeba wiele wysiłku by zdobyć jego przyjaźń, długo pamięta zaznane krzywdy - posiada wszystkie cechy, które Tolkien przypisywał jego rasie. Charyzmatyczny przywódca potrafiący siłą własnej woli pociągnąć za sobą towarzyszy i nie wahający się przed podjęciem trudnych, niepopularnych decyzji. Z upływem czasu pragnienie odzyskania własnego dziedzictwa i domu jego plemienia przeradza się w obsesję, w imię której gotów jest poświęcić nawet życie swoich przyjaciół.

Ori: używa procy i nosi książkę

Bombur: jest gruby bo lubi jeść

widać różnicę?

ocenił(a) film na 6
Xoxoxox

Do mnie to piszesz czy do nich?

pemmil

Oczywiście, że do nich, ale dodawanie postów na tym serwisie wygląda jak wygląda, więc uznałem, że dam go jako odpowiedź na pierwszą wypowiedź w temacie :(

ocenił(a) film na 7
Xoxoxox

Nie napisałem, że Ori ma procę i nosi książkę. A według ciebie jak można by napisać o Bomburze?

ocenił(a) film na 4
Thranduil231

Że jest gruby i lubi jeść, po za tym dostaje +10 do szybkości gdy ściga go niedźwiedź oraz serie combosów podczas spadania w beczce.

ocenił(a) film na 7
Anthrax91

Tak dokładnie :D Nabijał combosy :P

Thranduil231

Jeszcze trochę i może zrozumiesz jaki cel przyświeca temu tematowi.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
spycialec

DOBRZE ROZUMIEM TOBIE PODOBA SIĘ LOTR ja też wolę Lotra, ale Hobbit też jest super. Pewnie większość osób tak powie, ale nie musisz spamować, że Lotr jest lepszy...

ocenił(a) film na 7
spycialec

No i co dalej bo nie rozumiem?