PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250146
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Sauron

ocenił(a) film na 9

Mam pytanie, czy w trzeciej części ma zostać znacznie rozszerzony wątek z Sauronem? Bo tak
słyszałem i bardzo bym się ucieszył gdyby okazało się to prawdą.

BowB

też na to liczę :)

ocenił(a) film na 7
wort801

ja najbardziej jestem ciekawa ewentualnej walki Sauron vs Galadriela. Chociaż to raczej w drugiej części. Mam nadzieję :) Pewnie pokażą jego postać ale będzie trochę niematerialny, w końcu nie ma ciała.

natadragon

w książce była taka walka ????

ocenił(a) film na 7
wort801

nie, ale jak będzie bitwa w Dol Guldur, to chyba jest to dość prawdopodobne.

natadragon

aha ok czytałeś ??? to mam jedno pytanko Sauron walczył tylko mieczem ???

ocenił(a) film na 7
wort801

w książce była tylko wzmianka o Dol Guldur, właściwie prawie nic o bitwie nie wiadomo. Wiadomo tylko, że Biała Rada przepędziła Czarnoksiężnika z Dol Guldur i po tym Mroczna Puszcza nie była już tak mroczna. A Sauron nie miał ciała, albo tej swojej powłoki, więc nie mógł walczyć bronią. A i bronią Saurona była buława, nie miecz.

natadragon

aha dzięki ze wyjaśnienia :)

ocenił(a) film na 7
wort801

proszę bardzo :)

natadragon

Była wzmianka o przepędzeniu Czarnoksiężnika z Dol Guldur, ale według lini czasu którą znalazłam z tyłu "Władcy" to Sauron zdążył uciec. Jak dla mnie to będzie jeden z najciekawszych wątków i już nie mogę się doczekać.

ocenił(a) film na 7
Wronia15

z tego co pamiętam, po przegranej walce z Radą przeprowadził "taktyczny odwrót" do Mordoru. :) Zwiódł tym samym Radę, która myślała, że pokonała go na dłuższy czas. Tam zaczął odbudowywać Barad-Dur.

ocenił(a) film na 4
wort801

w książce nie było Galadireli ani Saurona

Borsu_2

Byli. W dodatku B.

Borsu_2

W samym Hobbicie nie byli wymienieni po imieniu, ale wszystko zostało uzupełnione przez Tolkiena w dodatku B z WP i w Niedokończonych Opowieściach.

ocenił(a) film na 4
Popow85x2

a czy to można gdzieś zakupić po polsku??

Borsu_2

A i owszem, sam mam egzemplarz

Borsu_2

Jasne że można. Hobbit, Władca Pierścieni (z dodatkami na końcu), Silmarilion, Niedokończone Opowieści, Dzieci Hurina i kilka innych były wydane po polsku. Na samym allegro można znalezć większość z nich, a na pewno wszystkie które wymieniłem z tytułu.

ocenił(a) film na 8
BowB

Ja mam nadzieję, że wreszcie pokażą jego twarz... Znaczy, Benedict Cumberbatch podkłada głos pod dwie postacie, a ani razu nie widziałam jego twarzy :(

Rachel3

Raczej nie pokażą. Smok to smok, a Sauron w owych czasach nie miał materialnej twarzy.

ocenił(a) film na 6
BowB

Oczywiste już jest, że w 3 filmie bedzie walka Galadrieli z Sauronem.
Biała rada przepędziła Czarnoksiężnika z Dol Goldur i jest o tym wzmianka. Historia jest opisana chyba w "Niedokończonych opowieściach".
Galadriela potem niszczy huraganem Fortece Dol Goldur i zostają z niej same ruiny.

Rated_R_

Galadriela zniszczyła Dol Guldur dopiero podczas kolejny bitwy, podczas Wojny o PIerścień... Ale tak, tu mogą to połączyć, zwłaszcza że wzmianka o tym nie pojawiła się w "Powrocie Króla".

Keodred

We Władcy pominięto wiele wątków więc może dla odmiany pokażą coś w Hobbicie.

ocenił(a) film na 9
Rated_R_

To by było świetne :)

ocenił(a) film na 7
Rated_R_

"bedzie walka Galadrieli z Sauronem".

A wydawać by się mogło że Yoda walczący w II i III Epizodzie to szczyt czegoś co można uznać zawczasu za absurdalne:P.

Byłoby to ciekawe, tym nie mniej liczę szczególnie na ponowne zobaczenie w akcji Christophera Lee :).

ocenił(a) film na 7
tc1987

SAURONEM nie Sarumanem.

ocenił(a) film na 7
Binz

No i w jaki sposób obecność jednego wyklucza drugiego?

W sumie nawet w książce jest trochę sugerowane że mógłby tam być.

ocenił(a) film na 7
tc1987

Saruman jako sprzymierzeniec Mordoru odkrył się dopiero w "Drużynie Pierścienia".

ocenił(a) film na 4
Binz

Saruman przez długi czas nie był sprzymierzeńcem Mordoru, Białej Radzie wmawiał że Pierścień przepadł w morzu, a tak naprawdę szukał go na własną rękę dla siebie, jest prawdopodobne że brał udział w wypędzeniu Saurona z Dol Guldur, ponieważ ten również szukał Pierścienia więc był dla Sarumana niewygodny.
Dopiero gdy Saruman zaczął używać palantiru, został zniewolony przez Saurona i stał się jego marionetką.

ocenił(a) film na 7
Anthrax91

Ja wszystko wiem czytałem książki :)

Anthrax91

Ostatnio odświeżyłem sobie wiadomości na ten temat. Tolkien napisał że akcja w Dol Guldur i przepędzenie Saurona była ostatnią w której Saruman sprzymierzył się z Biała Radą. Potem już nigdy więcej nie uczestniczył w jej obradach i zaczął działać na własną rękę próbując odnależć Pierścień Jedyny, mając swoich szpiegów w każdym zakątku Śródziemia. Jednak dopiero kiedy uwięził Gandalfa w swojej wieży podczas Władcy Pierścieni ujawnił swoje prawdziwe zamiary.

Popow85x2

Otwarcie tak, ale Saruman szukał już w czasie Hobbita Jedynego Pierścienia od kilkuset lat. Od roku 3000 zaczął gromadzić już małą armię orków. To dużo wcześniej niż przed Hobbitem.

Qster_filmweb

Zgadzam się.
To była tylko odpowiedz na ''jest prawdopodobne że brał udział w wypędzeniu Saurona z Dol Guldur''
Bo to jest pewne ;)
A Pierścienia szukał już od dawna to jasne.

ocenił(a) film na 7
Binz

A co to ma do rzeczy że Saruman mógłby razem z Gandalfem i spółka robić nawalankę z Sauronem i jego pomagierami?

W dalszym ciągu nie wiem czemu nie mógłby pojawić się w takiej roli w 3 części Hobbita.

ocenił(a) film na 7
tc1987

Może ciekawie wyglądać taka walka jak, np. Galadriela, Saruman, Gandalf, Radagast i Elrond przeciwko Sauronowi i jego 9 przydupasom. W każdym bądź razie przynajmniej Galadriela i Radagast (nie sądzę, żeby go wprowadzili przypadkowo) na pewno staną naprzeciwko Sauronowi, bo ten w Pustkowiu Smauga [SPOILER SPOILER SPOILER] samego Gandalfa poskładał z palcem w du**e, a ktoś go uratować musi.

ocenił(a) film na 7
fabcio93

Scena Gandalf vs Sauron i jego uwięzienie przypomina mi totalnie Gandalf vs Saruman i jego uwięzienie. Czekam na orły. Ciekawe kto Gandalfowi odda miecz i kapelusz co zgubił uciekając. No i gdzie czardozieje kupują swoje różdżki skoro stara już nie istnieje ?

ocenił(a) film na 4
Binz

W sklepie Olivandera :P
Jeśli się przyjrzeć w Władcy Pierścieni Gandalf ma taki kostur jak Radagast, ktoś wysnuł hipotezę że Gandalf dostanie kostur brązowego czarodzieja.

ocenił(a) film na 7
Anthrax91

Myślałem o tej różdżce intensywnie od wczoraj i też pomyślałem, że Radagast odda mu swoją skoro jest człowiekiem lasu i zasadniczo jej nie potrzebuje. Być może uśmiercą Radagasta aby fani nie pytali się dlaczego nie było go w WP.

ocenił(a) film na 4
Binz

Też się zastanawiam czy uśmiercą Radagasta, chociaż byłoby to niezgodne z książką, bo wiemy że Radagast żyje w czasie Wojny o Pierścień...ale różnie to w filmach bywa.
W sumie to samo pytanie rodzi się gdy Gandalf zostaje uwięziony przez Sarumana.

Anthrax91

Azoga nie uśmiercili, Śmierć musi wyrównać rachunek, "Oszukać Przeznaczenie" i te sprawy. Przykro mi Radagaście. Przykro mi jeżu Sebastianie.

ocenił(a) film na 8
Keodred

Nieee tyylko nie jeż Sebastian ;(... :P

Anthrax91

"Jeśli się przyjrzeć we Władcy Pierścieni Gandalf ma taki kostur jak Radagast, ktoś wysnuł hipotezę że Gandalf dostanie kostur brązowego czarodzieja." - na sto procent tak bedzie. Jak tylko zobaczylem kostur Radagasta na zdjeciach do "Podrozy" rok temu sugerowalem juz, ze to pozniejszy kostur Gandalfa z Władcy Pierscieni ale niektorzy sie smiali. W dodatkach do Hobbita - Niezwyklej podrozy teoria ta zostaje potwierdzona :) a wiec mialem racje :)

ocenił(a) film na 9
MrBaggins

O jak dobrze... zatem pozostaje mi zakup tylko jednego :-)))

ocenił(a) film na 4
MrBaggins

Ja już się pogubiłem, wygląda na to że Gandalf ma dwa róże kostury w Drużynie Pierścienia.
http://images.bluegartr.com/bucket/gallery/86d300c9829aa0e5afd3495b558ee3fc.jpg

Anthrax91

Logiczne, że pod bramami Morii na nową laskę, wszak Saruman zabrał odbił mu starą.

ocenił(a) film na 4
Keodred

Ma to sens, nie pomyślałem o tym.

ocenił(a) film na 7
Binz

I tak Gandalf siedzi w klatce i nagle widzi ćmę. Serce skacze mu z radości i odradza się w nim nadzieja. Macha do niej ręką i nakazuje podlecieć. Nagle wiązka pomarańczowego ognia spopiela biednego owada. W ciemnościach złowrogi głos szepcze:
- Don`t even think about it...

ocenił(a) film na 8
natadragon

wymyśliłeś czy z "Niedokończonych opowieści" ?

ocenił(a) film na 7
filmowy_laufer

haha, fajnie by było :) Nie, wymyślone, chociaż może PJ myśli tak samo. Chociaż jednak nie, wolę nie oglądać humorystycznych scen z Sauronem w tym filmie. Tylko nie to.

natadragon

Ale to dobry pomysł na parodie. Swoją drogą dziwne że jeszcze taka nie powstała. Amerykanie parodiują wszystkie filmy.

ocenił(a) film na 7
Popow85x2

jak już mają coś parodiować to błagam, w osobnym filmie! :O

natadragon

No raczej. O tym właśnie pisze :)