PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249728
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

I to nie są żarty. Najbardziej ciekawi mnie Elrond wyciągający miecz. Czyżby on tez brał udział w
ataku na Dol Guldur?
http://www.theonering.net/torwp/2014/04/01/88192-spoiler-analysis-examining-a-fe w-more-
teasers-for-the-hobbit-there-and-back-again-out-of-cinemacon/

kamilxxx09

Na theonering żartują jedynie 1 kwietnia i zawsze jest to jedynie jedna notka.

straightlines

Akurat to nie sa żarty. To było na CinemaConie.

kamilxxx09

Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, ale czy to mnie dziwi? Ani trochę.

straightlines

Widocznie nie piszesz jasno i konkretnie.

kamilxxx09

"Na theonering żartują jedynie 1 kwietnia i zawsze jest to jedynie jedna notka." - ta wypowiedź jest i jasna i konkretna, nie mój problem że nie umiesz czytać ze zrozumieniem.

straightlines

Ale to jest prawda akurat. I to ty nie zrozumiałes mojego tematu.

kamilxxx09

Zrozumiałem wszystko bardzo dobrze. Jednak ty nie możesz zrozumieć że na theonering żartują jedynie raz do roku. Więc Twój tekst jest niestosowny i nie na miejscu.

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Jeżeli to nie jest żart na 1 kwietnia to nawet mi się to podoba. Uwielbiam Elronda. Im go więcej tym dla mnie lepiej :D. Skoro Jackson chce pokazać jak Biała Rada atakuje Dol Guldur to czemu nie miałoby być tam Elronda? Przecież on sam do Białej Rady należy. A poza tym i tak Biała Rada została mocno okrojona z członków a przecież sama Galadriela na Dol Guldur nie ruszy. Tylko nie podoba mi się że ona teraz może zniszczyć mury tej twierdzy.

Belief

Czemu ci się nie podoba? Ja chcę to zobaczyć.

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Bo kłóci się to z chronologią. Z Dol Guldur były prowadzone ataki na Thranduila, Galadrielę i Celeborna podczas wyprawy Froda. Jeśli teraz zniszczą Dol Gudur to nie bardzo będą miały tam prawo bytu siły Saurona. A skoro tak to czemu Thranduil i reszta nie pomogli w wojnie? Czemu nie wyruszyli do Gondoru i pod bramę?

Belief

To tylko w ksiażce. A skoro w Lotrze w filmach sprawa Dol Guldur nie jest poruszana to należy zamknąc ją w Hobbicie. I ja to chce zobaczyć :D

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

No niby tak. Ciężko mi oceniać coś czego jeszcze nie widziałam. Na razie tylko wyrażam obawy. W tej chwili to się jednak bardziej cieszę z Elronda niż przejmuję planami Galadrieli :D.

A może pokarzą dodatkowo Dol Guldur za czasów Władcy? I tamtejsze późniejsze ataki? (choć chyba mało prawdopodobne)

Belief

Nie, raczej nie. Ja się watku Dol Guldur nie moge doczekać :D

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

Nakręcili chyba nawet sekwencje ataku na Lorien, ale potem ich nie wykorzystali.
Obecność Elronda w Dol Guldur wydaje się normalna, a cały wątek z grubsza (poza uwięzieniem Gandalfa) zgadzałby się z Tolkienem. Christopher Lee już jakiś czas temu obiecywał, że w trzeciej części Sarumana będzie sporo. Wszystko wskazuje więc na to, że Elrond, Galadriela i Saruman odbiją Gandalfa i przepędzą Saurona. Nie sądzę, żeby PJ bawił się w zburzenie twierdzy.

kamilxxx09

To info sprzed kilku dni.
Marzy mi się zobaczyć w walce Elronda i Galadrielę.

ocenił(a) film na 9
obleh

W pełni się pod tym marzeniem podpisuję :-) Zwłaszcza jeśli o Galadrielę chodzi.
Ale mam jeszcze jedno... chciałbym zobaczyć Radagasta w akcji :-) Trochę by się zrehabilitował w oczach tych, którzy uważają go za tchórza, wariata etc. Jak dla mnie i tak wykazał się niebywałą odwagą, że sam do Dol Guldur poszedł. Może zatem pokaże jeszcze na co go stać by uwolnić Gandalfa? :-) Czuję, że mimo wszystko Radagasta czeka wspaniałe "5 minut" ;)

khazad7_2

Czekaj kto uważa Radagasta za tchórza??

ocenił(a) film na 9
straightlines

Różni ludzie na forach...

Moje zdanie jest jednakże zupełnie inne na ten temat :-) Nie musi się w moich oczach ta postać rehabilitować w filmie, ale mimo wszystko miło byłoby go zobaczyć jak przykłada się do uwolnienia Gandalfa :-) Liczyłem na więcej cen w Pustkowiu Smauga z Radagastem... a dostałem dosłownie kilka ujęć. Mam nadzieję, że Czarodzieja tego nie zabraknie w 3 części Hobbita.

khazad7_2

Ja myślę, że nie będzie go wiele, jednakże kogo wolisz, Sarumana czy Radagasta? Myślę, że będziesz zadowolony:) Ja będę zadowolony tylko i wyłącznie gdy dostanę więcej Beorna zarówno w Pustkowiu EE o raz w trojce:)

ocenił(a) film na 9
straightlines

To nie kwestia kogo wolę, tylko tego, ze warto by było jednak więcej scen dać z Czarodziejami.
No i na obecność Sarumana w 3 części Hobbita także bardzo liczę :-)

khazad7_2

A ja Ci piszę że z pewnością wolisz Sarumana, którego ma być sporo:) Nie wszystko możemy mieć przecież.

ocenił(a) film na 8
straightlines

Czym więcej Beorna tym lepiej

beornwielkiniedzwiedz450

Zgadzam się w 100%. Beorn został świetnie ukazany, ale niestety takie drewno jak Legolas musiał być połowę filmu podczas gdy jedna z najlepszych postaci Śródziemia miała dosłownie 2 minuty.

straightlines

Beorn został troche po macoszemu potraktowany w Pustkowiu.
W książce, podczas bitwy, są pewne momenty- dośc znaczące- w których Beorn sie pojawia i mam nadzieję że tego nie pominą.

majeranek2013

Ja również mam taką nadzieję.

ocenił(a) film na 8
straightlines

Szczerze mówiąc to gdy usłyszałem ze PJ bierze się za hobbita to najbardziej nie mogłem się doczekać Beorna

beornwielkiniedzwiedz450

Ja najbardziej czekałem na: Beorna, Puszczę oraz Smauga. W tej kolejności :)

ocenił(a) film na 8
straightlines

Mnie powoli zaczyna ciekawić Dain wkońcu według Tolkiena to on zabił Azoga oby nie zrobili tak w filmie

beornwielkiniedzwiedz450

a jak uwazasz ze jak bedzie?

ocenił(a) film na 8
straightlines

Myśle i mam nadzieje ze nie

beornwielkiniedzwiedz450

Chciałbym by Azoga ukatrupił Thorin a Beron Bolga.

khazad7_2

A na końcu porzuci rolę Istari, przekaże kostur Gandalfowi i tak dalej.

kamilxxx09

Poproszę źródło, z którego wiesz, że Radagast przekaże swój kostur Gandalfowi.

Lonelier

Proszę bardzo:
Na samym poczatku:
http://www.youtube.com/watch?v=DGhQPeyu5nc

kamilxxx09

Żartujesz sobie? Na video przez dosłownie sekundę widać niewyraźnie jak Gandalf trzyma laskę w czasie BPA, która wyglądem przypomina tą z początku Drużyny Pierścienia. Ale co to ma wspólnego z Radagastem i jego kosturem? Nic. Jest to efekt Twojej bujnej wyobraźni, która już nie raz wprowadzała ludzi w błąd. Według Ciebie miała być bitwa o Dol Guldur na miarę tej o Helmowy Jar, a Smaug na pewno miał zginąć na koniec 2 części...

Lonelier

Kostur Radagasta to ten sam, co Gandalf ma go w DP. Nawet producenci w dodatkach do EE to potwierdzili.

kamilxxx09

Ale one są zupełnie inne:

http://farm9.staticflickr.com/8235/8506835060_a5f0a093de_o.jpg

http://www.alleycatscratch.com/lotr/Wizard/Gandalf/Grey/Gandalf_staff_fg.jpg

Ale jeśli rzeczywiście potwierdzili to producenci w dodatkach do EE to ok. Jednak po tylu Twoich kłamstwach nie wierzę Ci, dlatego proszę o rzetelne źródło ;)

Lonelier

Już ci podałem. Skoro kostur Gandalfa został w Pustkowiu zniszczony, a w videoblogu ma on kostur Radagasta własnie z tym kryształem to logiczne, że radagast mu go da.

kamilxxx09

"Skoro kostur Gandalfa został w Pustkowiu zniszczony, a w videoblogu ma on kostur Radagasta"

To nie jest kostur Radagasta. Jest zupełnie inny.

"własnie z tym kryształem"

:O Nie ma tam żadnego kryształu.

"to logiczne, że radagast mu go da."

Nie jest to logiczne. Nawet gdyby to rzeczywiście był kostur Radagasta (chociaż nie jest) to jest sto innych sposobów na wyjaśnienie tego, że Gandalf go trzyma w czasie BPA, Radagast nie musiał mu go wcale dawać.

"Kostur Radagasta to ten sam, co Gandalf ma go w DP"

http://www.alleycatscratch.com/lotr/Wizard/Gandalf/Grey/Gandalf_staff_fg.jpg

Jeśli to są dla Ciebie te same kostury, to lepiej skończmy tą dyskusję..

Lonelier

Ale Gandalf miał własnie ten kostur (kostur Radagasta) w Morii po starciu z Sarumanem. Za rzadko tu jestes i nawet nie wiesz, co się dzieje.

kamilxxx09

Wyraźnie widać różnicę:
http://www.council-of-elrond.com/castdb/gandalfgrey/gandalfgrey6.jpg

Klocuch12

Nie robili by dwóch bardzo podobnych kosturów, tylko zrobiliby całkiem inny (nowy projekt). Widocznie Gandalf wprowadzi z czasem drobne modyfikacje. Tak czy inaczej Gandalf będzie miał kostur Radagasta w Bitwie.

kamilxxx09

Może będzie je miał, ale w dupie.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Klocuch12

Straightlines, wiem ze to twoje konto, nie udawaj. Jak wszedłes na to, to twoje prawdziwe od razu zrobiło się nie-online. Dziwne?

kamilxxx09

Zaproszę tu Straightlinesa i pogadamy jeszcze raz. Co ty na to?

Klocuch12

Dla mnie to ty sobie możesz nawet Trynkiewicza tutaj zaprosić.

kamilxxx09

Aż tak chcesz? Zapraszam cię do Trinkypolis!

Klocuch12

To niedaleko twojego domu.

kamilxxx09

To twój znajomy ??? ok spoko