PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249734
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Of course, many of you asked about the Hobbit Trailer. So, yes - there will be a Hobbit Trailer. But like the previous two years, it’s not going to be released until around Oct. The complex VFX work required to produce the battle shots we’re all wanting to see are simply not far enough along yet.

However … yesterday I finished work on a Teaser Trailer and that has just been delivered to Warner Bros. So no doubt this Teaser Trailer will be making it’s way into the world sometime soon…

Więc pełen zwiastun październik, teaser niedługo :)

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

W poprzednich dwóch latach trailer był wydany około października do NP o PS. Dodatkowo w grudniu był wydany trailer do NP, a w czerwcu teaser trailer do PS.

To zdanie nie wyklucza tego, że pierwszy trailer do NP nie jest trailerem tylko teaser trailerem.

Oba trailery do NP i main trailer do PS trwają ~2:30, a teaser trailer do PS trwa ~2:00. To że teraz wypuszcza się teaser i main trailery nie znaczy, że są to odpowiedniki trailerów 1 i 2. Czasy się zmieniają, kino również.

Ancalagon

Teasery były wydane kolejno: grudzień 2012 i czerwiec 2013

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

2011, nie 2012.

Banner

Sorry. 2011

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Zgoda co do czerwca 2013.

Natomiast w grudniu 2011 był trailer, a nie teaser.

Ancalagon

teaser. Nie był to pełny zwiastun, niewiele też przedstawiał poza krasnoludami.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

To był trailer nr 1, nawet w nazwie filmu masz.

Co masz na myśli pisząc, że nie był to pełny zwiastun?

Ancalagon

To był teaser - info od Jacksona. Koniec tematu.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

To był trailer - proszę link do tego "info od Jacksona".

Ancalagon

http://www.theonering.net/torwp/2014/07/03/90785-peter-jackson-first-hobbit-3-tr ailer-will-be-a-teaser-trailer/

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Widziałem ten post jeszcze zanim zamieszczono go na filmwebie. Szczerze powiedziawszy myślałem, że masz inny link.

To info mówi, że w poprzednich dwóch latach w okolicach października mieliśmy trailer, a w tym roku nie będziemy mieli. Dokładnie to w październiku 2012 mieliśmy 2 trailery do NP, a w październiku 2013 mieliśmy 1 teaser trailer i 1 trailer do PS.

Trailer do BPA będziemy mieli najprędzej w listopadzie. Nie widzę tutaj, aby PJ mówił, że "trailer 1" do NP to "teaser trailer".

Ancalagon

No to jednak źle z Twoim angielskim. jest tam wyraźnie napisane że TRAILER DO BOFA UKAŻE SIĘ TAK JAK W POPRZEDNICH DWÓCH LATACH OKOŁO PAŹDZIERNIKA. I to prawda to trailer do NP był 19 września 2012 a trailer do PS był na początku października. Natomiast teaser do NP był w grudniu 2011 a teaser do Pustkowia w czerwcu 2013.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

But like the previous two years, it’s not going to be released until around Oct.
Ale podobnie jak w poprzednich dwóch latach, nie będzie wydany około października.

Ja tam widzę "not". Z Twoim angielskim też nie jest za dobrze.

Gdzie w całym internecie masz jakąkolwiek wzmiankę, że "trailer 1" do NP to "teaser trailer"? To że pierwszy trailer do PS to był "teaser TRAILER" nie znaczy, że tak samo było w przypadku NP. To było ponad 2,5 roku temu. Przez ten czas Warner Bros zmienił strategię marketingową. Link proszę.

Ancalagon

No chyba z twoim. Tam jeest napisane, ŻE NIE BĘDZIE TRAILERA AŻ DO OKOŁO PAŹDZIERNIKA TAK JAK W DWÓCH POPRZEDNICH LATACH.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Czyli tak jak napisałem.
Zresztą nie schodź z tematu. Nie obchodzi mnie czy trailer do BPA będzie wydane we wrześniu, w październiku czy w listopadzie, będzie kiedy będzie, a nie będzie wydany "until around Oct".

Rozmowa tyczy pierwszego trailera do NP i tego się trzymajmy. I nadal czekam na link. :)

ocenił(a) film na 4
Ancalagon

Przepraszam, że Wam się wtrącę w tą "interesującą" rozmowę teaser-trailer, ale czy to ważne co to było? Wiecie ja nawet nie rozróżniam jednego od drugiego a zawsze wydawało mi się, że najważniejsze jest to że są tam sceny z filmu i nie bardzo wiem o co Wam teraz chodzi.

ocenił(a) film na 6
Belief

No mi chodzi tylko o to aby Kamil my wytłumaczył dlaczego uważa, że "trailer nr 1" do NP jest "teaser trailerem" i podał jakiś dowód na poparcie swoich słów.
Czy istotne jest to co było kiedyś? Z pewnością jeśli mówimy o wydarzeniach z przeszłości. Oczywiście nie ma sensu stawiać na równi ważności II wojny światowej z trailerem do hobbita, bo to by było śmieszne, ale nie widzę powodu, by o tym nie rozmawiać.

ocenił(a) film na 4
Ancalagon

No ale skoro od 3 dni Ci tego nie powiedział to po co to ciągnąć?
Mówiąc o "ważności" nie miałam na myśli II WŚ a raczej forumową przestrzeń Hobbita, tzn. trochę to dla mnie lekki spam. Ale skoro widzicie w tym jakąś istotę to już Wam nie przeszkadzam.

ocenił(a) film na 6
Belief

Nie wiem jak Kamilowi, ale mi nie przeszkadzasz. :)
Na forach Hobbita, nie oszukujmy się, jest wiele rozmów nie mających nic wspólnego z Hobbitem a nawet z kinematografią. Ludzie głównie kłócą się ze sobą kto jest trollem, kto jest multikontem, kto jest prawdziwym, a kto fałszywym fanem, obrzucają się wyzwiskami i docinają sobie. Tutaj przynajmniej rozmawiamy na temat związany z filmami. :)
Od trzech dni mi nie powiedział dlaczego tak uważa, ale od trzech dni na ten temat ze mną rozmawia. :)

Ancalagon

Kamil się nie przyzna do błędu. Jego duma "Największego fana Hobbita" mu nie pozwala. Upierał się już co do premiery wykłócając się z innymi. Więc moim zdaniem nie ma sensu ciągnąc tej rozmowy bo tylko go coraz bardziej pogrążasz.

Ancalagon

bo jest za dużo scen których nie było Gandalf w Dol Guldur na przykład jeśli chodzi o trailer teser 1 z Hobbit NP a jeśli o Pustkowie Smauga było podobnie ale nie za dużo

ocenił(a) film na 6
LobeliaSakvil

LobeliaSakvil (czy też Denisstradowski45, o czym kilka osób mi już mówiło). W trailerze 2 do NP i main trailerze do PS też są sceny, których nie było w filmie. W trailerach do poszczególnych części WP też były sceny, których nie było w częściach do których był przypisany trailer. To nie ma nic do rzeczy. Poza tym Kamil wyżej mówił, że to jest teaser ponieważ tam nie ma nic poza krasnoludami i za wiele nie zdradza, a Ty teraz mówisz że to jest teaser, ponieważ jest tam za dużo różnych scen. Zdecydujcie się we dwójkę. Albo jest teaserem, bo ma za mało scen, albo jest teaserem, bo ma za dużo scen.

Nie dodawaj "teaser" do "trailer 1" w przypadku NP. Nigdzie w internecie tak nie jest zapisywany. Nawet na oficjalnym kanale Warner Bros nie ma słowa o teaserze. To, że Ty dopisałeś teaser nie znaczy ze teaserem się stanie.

Nie chce mi się odpisywać niżej, więc odpiszę tu. Co miało na celu te 5 powtórzonych wiadomości poniżej? Zarówno ja jak i Nerwen_AG uważamy, że trailer będzie w październiku albo jego okolicach. Więc nie wiem po co mi mówisz rzeczy oczywiste o których wiem.

Ancalagon

Już ci podałem. Jest tam napisane, ze w poprzednich dwóch latach, wiec dotyczy to dwóch teaserów.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Tam jest napisane, że w poprzednich dwóch latach mieliśmy zwiastun do okolic października. I tak było, 2 lata temu mieliśmy 2 zwiastuny do października, a rok temu 1 zwiastun do października.

Zresztą podejrzewam, że PJ ma więcej ważnych rzeczy na głowie niż pamiętanie tego czy w grudniu 2011 był teaser trailer czy trailer. Nawet to nie on, a Warner Bros zajmuje się ich wypuszczaniem.

Ancalagon

Nie. Tam jest napisane, że w poprzednich dwóch latach do około paźdizernika nie było pełnego trailera.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Skopiuj to zdanie, bo nie widzę. Co to znaczy pełny trailer. Trailer nr 1 i 2 do NP miały 2:27 długości.

Ancalagon

Pozwólcie, że ja się jeszcze tutaj wtrącę. Chodzi o zdanie wypowiedziane przez PJ

So, yes - there will be a Hobbit Trailer. But like the previous two years, it’s not going to be released until around Oct.

Opierając się tylko na tym zdaniu, mamy:

Więc, tak - będzie TRAILER do Hobbita. Ale JAK W POPRZEDNICH DWÓCH LATACH, nie zostanie wydany AŻ DO około października.

Nie znam się na różnicach między trailerami a teaserami, ale z samej wypowiedzi PJ wynika, że on sam uważa za pełne trailery to co ukazywało się dopiero w październiku, z czego wynika, że poprzednie to były teaser trailery.

ocenił(a) film na 6
Nerwen_AG

To zdanie nie wyklucza tego, że pierwszy trailer do NP to nie jest trailerem. Zdanie przytoczone przez Ciebie mówi, że aż do około października mieliśmy trailery Hobbitów, ale nie mówi ile ich mieliśmy. Teraz do tego czasu nie będziemy mieli żadnego trailera.
Zresztą oba tralery do NP miały identyczną długość i na OFICJALNYM kanale Warner Bros są tytułowane kolejno "trailer 1" oraz "trailer 2", a nie "teaser trailer" i "main trailer" jak w przypadku PS.
Marketingiem i dystrybucją trailerów do Hobbitów zajmuje się Warner Bros, a nie Peter Jakson. PJ dostarcza materiał, Warner Bros ustala długość i daje nazwę. To co wyszło w grudniu 2011 Warner Bros nazwał "trailer 1", a nie "teaser trailer" i na tym dyskusja powinna zakończyć się 3 dni temu.

Ancalagon

Zdanie mówi NIE ZOSTANIE. WYDANY aż do października.
Ale to jest wypowiedź PJ, może on sam to inaczej klasyfikuje po prostu. W każdym razie powiedział że teaser trailer będzie wkrótce, więc go i tak zobaczymy, jakkolwiek sie będzie nazywał :)

ocenił(a) film na 6
Nerwen_AG

Nie rozumiem za bardzo co masz na myśli w pierwszym zdaniu.

Ancalagon

Ale JAK W POPRZEDNICH DWÓCH LATACH, nie zostanie wydany AŻ DO około października.

Chodzi mi o to, że to zdanie znaczy, że tak samo jak w poprzednich latach NIE ZOSTANIE wydany aż do października, czyli ZOSTANIE WYDANY DOPIERO W PAŹDZIERNIKU.

Z tego wynika, że PJ uważa za trailery to co ukazywało się w poprzednich latach dopiero w październiku. A jak klasyfikuje to Warner, to już może być inna sprawa. Poza tym PJ mógł się przejęzyczyć albo coś zapomnieć. Tego już nie wiem i opieram się tylko na tym zdaniu

ocenił(a) film na 6
Nerwen_AG

Z tego wynika ze w poprzednich dwóch latach trailer był wydawany do października. Grudzień 2011 jest przed październikiem 2012, więc wszystko się zgadza.

Z tego wynika, że PJ uważa za trailery też to, co ukazywało się w poprzednich latach przed październikiem.

Ancalagon

Nerwen ma racje, ale tak naprawde nie wiadomo co PJ mial na mysli.

Ancalagon

Zdanie mówi 'był wydawany dopiero w październiku', a nie 'do października'

Takie znaczenie ma UNTIL

Poszukaj sobie gdzieś na necie innych przykładów z tym słówkiem i najlepiej wrócić do tej rozmowy jutro, bo dzisiaj już późno. Dobranoc :)

ocenił(a) film na 6
Nerwen_AG

Zdanie mówi:
But like the previous two years, it’s not going to be released until around Oct.
Ale podobnie jak w poprzednich dwóch latach, nie będzie wydany do około października.
kilka postów wyżej zjadłem "do".
Obaj dobrze tłumaczymy to zdanie, ale inaczej je interpretujemy.

Ja to interpretuję w ten sposób, że w poprzednich dwóch latach, do około października mieliśmy trailer, natomiast w tym roku tak nie będzie. Ty to interpretujesz w ten sposób:
"Chodzi mi o to, że to zdanie znaczy, że tak samo jak w poprzednich latach NIE ZOSTANIE wydany aż do października, czyli ZOSTANIE WYDANY DOPIERO W PAŹDZIERNIKU."
Interpretujemy to w ten sam sposób, tylko inaczej to przedstawiamy. Ja i ty uważamy, że w poprzednich dwóch latach do około października mieliśmy trailer, a w tym roku będzie dopiero w październiku. Czyli wychodzi na to samo i dalsza rozmowa nie ma sensu.

Zresztą zeszliśmy z tematu. Nie rozmawiamy o tym kiedy będzie trailer do BPA, tylko czy pierwszy trailer do NP jest trailerem, czy teaser trailerem.

Co do until. Jak przejrzałem kilka internetowych kursów, słownik, Google tłumacz (słabe źródło) i Wikipedię to wszędzie znaczy to mniej więcej "do" ewentualnie "aż do".

Ancalagon

Ok.
Until samo znaczy 'do' lub'aż do', ale w całym zdaniu jest tak

Nie wydamy trailera aż do października

a to znaczy to samo co

Wydamy trailer dopiero w październiku.

Tak lepiej brzmi po polsku i tak się zazwyczaj tłumaczy takie zdania

PS
Szybko zdążyłeś przejrzeć te kursy ;)

Nerwen_AG

Wiem już skąd się wzięło nieporozumienie. Nie chodziło raczej o 'until' tylko o interpretację 'like the previous two years'

W zdaniu, które podałam po polsku rzeczywiście 'jak w poprzednich latach' można zrozumieć na dwa sposoby.

'Jak w poprzednich dwóch latach, nie wydamy trailera aż do około października.'

czyli w poprzednich latach nie wydaliśmy i teraz też nie wydamy

albo

w poprzednich latach wydaliśmy, a teraz nie wydamy

Angielskie zdanie nie pozostawia wątpliwości

Like the previous two years, it’s not going to be released until around Oct.

powinno być precyzyjnie przetłumaczone jako

Tak samo jak to było w poprzednich dwóch latach, nie zostanie wydany aż do około października.

w przeciwnym wypadku oryginalne zdanie brzmiałoby

UNLIKE the previous two years, it's not going to be realeased until around Oct.

Inaczej niż w poprzednich dwóch latach, nie zostanie wydany aż do około października.

albo

It's not going to be realeased until around Oct like the previous two years.

Nie będzie wydany aż do około października, jak to było w poprzednich dwóch latach. (tutaj dalej polskie zdanie jest wieloznaczne, ale angielskie nie jest)

ocenił(a) film na 6
Nerwen_AG

Ale tak właściwie to co mi teraz tłumaczysz i w jakim celu, bo ja już się pogubiłem. :)

No, bo jeśli chcesz mi wytłumaczyć, że trailer do BPA będzie w październiku to ja się z tym zgadzam co napisałem już wczoraj na samym początku.

Bardziej mnie interesuje jak ma to pomóc w stwierdzeniu, czy trailer z grudnia 2011 to trailer czy teaser trailer. :)

Ancalagon

Strasznie się tu zaplątaliśmy :)

Zgadzamy się co do tego, że trailer będzie mniej więcej w październiku. Wiemy też, że to co się ma teraz niedługo ukazać to teaser trailer.

Chodziło mi o to, co wynika z wypowiedzi Jacksona - czyli że on uważa za trailery dopiero to co się też w poprzednich latach ukazywało dopiero około października, a te wcześniejsze za teaser trailery.

Widziałam te linki do Warnera na YT. Rzeczywiście oni tam nazywają te pierwsze do NP trailerami, ale ten do Pustkowia z czerwca -teaser trailer. Patrzyłam też na newsy na theonering i tam ten pierwszy z grudnia 2011, o który tutaj toczy się cały spór, jest określany zarówno jako trailer jak teaser trailer.

http://www.theonering.net/torwp/page/7/?s=trailer

to jest link do strony z wyszukiwania 'trailer' na theonering - w nagłówkach jest trailer, ale w części tych tekstów jest dalej w treści nazywany teaser trailer.

Wg wikipedii ang (niekoniecznie całkiem wiarygodne źródło, ale jednak zawsze coś) są takie definicje:

A trailer or preview is an advertisement or a commercial for a feature film that will be exhibited in the future at a cinema.

A teaser trailer for an upcoming film, television program, video game or similar, is usually released long in advance of the product, so as to "tease" the audience.

Według tego różnica polegałaby na terminie ukazania się - teaser trailer na długo przed premierą, a trailer to ten bliżej premiery oraz nazwa ogólna na obydwa.

Możliwe, że dlatego wczesne trailery przy Hobbitach nazywają 'teaser trailerami' - a w rzeczywistości i tak praktycznie się od zwykłych trailerów nie różnią - może są tylko minimalnie krótsze.

To tyle, bo więcej już chyba nie wymyślimy, a losy świata od tego nie zależą ;)

Ancalagon

Ale napisał do około października rozumiesz co to znaczy że może i wypuścić go 28 września podobnie jak było z NP

Ancalagon

Ale napisał do około października rozumiesz co to znaczy że może i wypuścić go 28 września podobnie jak było z NP

Ancalagon

Ancalagon

ale właśnie on nie napisał dopiero w pazdzierniku tylko do około pazdziernika co znaczy że może go i se wydać nam 28 września rozumiesz podobnie jak było z NP ale wtedy wydał nam go 19 września

Ancalagon

ale właśnie on nie napisał dopiero w pazdzierniku tylko do około pazdziernika co znaczy że może go i se wydać nam 28 września rozumiesz podobnie jak było z NP ale wtedy wydał nam go 19 września

Nerwen_AG

Jemu nie wytłumaczysz.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Ona mi nie tłumaczy czy trailer w grudniu 2011 to teaser trailer tylko kiedy będzie trailer do BPA.

Ancalagon

Trailer będzie około października. A teaser trailer (tak jak przy poprzednich częściach) będzie wczesniej, bardzo być może w lipcu lub poczatkiem sierpnia.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Zgadzam się, że trailer będzie około października.
Zgadzam się, ze teaser trailer będzie wcześniej, być może w lipcu lub na początku sierpnia.

Nie zgadzam się tylko z stwierdzeniem ta jak przy poprzednich dwóch częściach, co najwyżej tak jak przy Pustkowiu Smauga. Na oficjalnym kanale Warner Bros Niezwykła Podróż ma 2 trailery, a nie 1 trailer i 1 teaser trailer.

Nerwen_AG

DO JASNEJ CHOLERY....
TEASER TO POŁĄCZONE FRAGMENTY JESZCZE NIE W PEŁNI ZROBIONEGO FILMU. ZAZWYCZAJ TRWAJĄ OK 40s
TRAILER TO ZWIASTUN W PEŁNI UKOŃCZONEGO I DOPRACOWANEGO JUŻ FILMU W KTÓRYM NIE BĘDZIE POPRAWEK.

wybacz że się uniosłam ale już mnie cholera bierze od tej gadaniny.

Ancalagon

Nie ważne. Ten w 2011 w grudniu to teaser.