Nie obejrzałam do końca, nie wytrwałam. Jak dla mnie zdecydowanie zbyt dziecinne. Tak, rozumiem, że "Hobbit" to bajka dla dzieci, ale każdą bajkę można zrobić na fajny film dla starszego widza (a myślę, że tego wszyscy się spodziewali). Miałam wręcz wrażenie, że to jest reżyserowane specjalnie dla dzieci (brak krwi na mieczu po walce, zachowania głównych bohaterów, które chyba miały być śmieszne, zdecydowanie zbyt sielankowe).
No właśnie. Książka Hobbit jest napisana dla dzieci. Dlaczego niby z filmem miałoby być inaczej? Chociaż ja nie wiem co w nim jest takiego dziecinnego. Zachowanie bohaterów? Może, ale brak krwi na mieczu to zdecydowanie za mało...
Na szczęście film nie jest tak dziecinny jak powieść. No i jest rozbdowany względem ksiązki.
"Chociaż ja nie wiem co w nim jest takiego dziecinnego."
Świat , muzyka, klimat, a już zdecydowanie dubbing, który jest tak uparcie robiony do zagranicznych filmów.
"Książka Hobbit jest napisana dla dzieci. Dlaczego niby z filmem miałoby być inaczej?"
Po prostu spodziewałam się zupełnie czegoś innego, drugiego Władcy, albo chociaż odrobinę klimatu z LOTR. A tu bardzo się zawiodłam, tym bardziej, że film określany jest jako przygodowy, dla starszych, a tak spokojnie bym go puściła mojemu młodszemu bratu.
Po jakiego ogladasz taki film z dubbingiem?... Do wyboru są też napisy. Słabo się robi, jak kolejna osoba pisze że spodziewała się Władcy. Hobbit to inny klimat, to nie miał być drugi LOTR... Film i tak jest bardziej poważny niż powieść, i bardzo dobrze.( i mamy bardzo dużo nawiązań do Drużyny) Muzyka dziecinna? WTF? Swiat? Czyli ten w WP nie był? ...
Jeśli ktoś nie zgadza się z Twoją opinią to najlepiej nazwać go trollem/hejterem? Bardzo mądrze, naprawdę.
Co do filmu faktem może być obsada, czy rok produkcji, ale na pewno nie subiektywna ocena.
Nie to działa inaczej. Możesz powiedzieć że nie podoba ci się jakiś aktor i jego gra ale faktem jest np. że świetnie zagrał. Może nie podobać ci się muzyka bo nie lubisz muzyki epic music ale tak naprawdę taka muzyka będzie świetna w swojej kategorii. Może ci się nie podobać scenografia co jest opinią bo wolisz miasto od gór czy elfickich dolin ale faktem jest że scenografia jest wykonana na wysokim poziomie.
Czyli wszystkie filmy powinny być ocenione tak samo. W jakimś filmie jest świetna muzyka, gra aktorska, scenografia, itp. ale ten film z różnych powodów Ci się nie podoba. I mimo to dajesz wysoką ocenę?
nie ma sensu z nim rozmawiac ...
dobrze mowisz fakt to data wydania czy miejsce produkcji, jego "fakty' to oceny (nawet jesli obiektywne- ciagle oceny ! )
nie pisze do niego bo zaraz mi napisze, że troluje (jak zwykle -bo się z nim nie zgadzam)... ale ciężko się zgodzić z kimś kto nie myśli -.-
Mniej więcej tak to działa. Opinia stanowi jakieś 20-30 % oceny. Reszta powinna opierać się na faktach.
Tak oceniają profesjonalni recenzenci, a już na pewno nie my, prości użytkownicy filmuweb. Nie wiem jak ty, ale ja oglądam filmy dla przyjemności i w większości oglądania filmu zwracam uwagę na ogólne odczucia i nie wgłębiam się w szczegóły.
Oglądałam z napisami, ale większość jak zauważyłam z dubbingiem, dlatego o nim napisałam.
Jakoś nie zauważyłam, żeby film był oznaczony gatunkiem choćby familijny lub żeby ktoś o tym napisał. Wtedy bym na pewno tego filmu nie obejrzała. Zawiodłam się, bo moim zdaniem film miał wielki potencjał na miarę LOTR, a stracił w moich oczach na wartości, ze względu na baśniowy klimat, historię przedstawioną bardzo bajkowo. Dajmy na to podczas seansu nie martwiłam się w ogóle o losy bohaterów, nie myślałam "Jak oni z tego wyjdą", tylko myślałam "Kiedy zacznie się coś dziać". Muzyka była dziecinna, sielankowa, ale być może jest to tylko moje zdanie i każdy odczuwa to inaczej. Chociaż muszę przyznać, że jest dopasowana dobrze do świata, do obrazu, który jednak mi się nie podobał.
,,Zawiodłam się, bo moim zdaniem film miał wielki potencjał na miarę LOTR, a stracił w moich oczach na wartości, ze względu na baśniowy klimat, historię przedstawioną bardzo bajkowo"
Wymieniłaś chyba najbardziej charakterystyczne cechy Hobbita książki. Spodziewałaś się, że zrobią z tego dramat psychologiczny?
Nie, miałam nadzieję, że zrobią z tego film fantasy-przygodowy, jak tu na filmieweb jest opisane, a nie familijny-fantasy, jak ja to odczułam.
To może raczycie się zdecydować, żebym wiedziała jak ocenić film. To jest bajka/familijny/baśń czy też fantasy/przygodowy? Jeśli to drugie to nie wypada najlepiej w swoim gatunku
" Świat ' i muzyka są niemalże identyczne jak we " Władcy ", z tą różnicą, że tutaj film kręcony jest w cieplejszych barwach ale i wydźwięk samego filmu jest inny niż w WP - tam mamy wielkie zło i bój o losy całego świata, tutaj jest zwykła wyprawa po skarby - czyli, fabuła typowa dla filmu przygodowego - Jackson i tak dokonał zmian, które nadały opowieści wielowątkowości i które zniwelowały choć trochę liniową fabułę książki, wprowadził więcej elementów zagrożenia ( Azog ) oraz rozbudował całą historię tak, aby pasowała do Władcy.
Świat jest inny niż w LOTR, przekoloryzowany, bajkowy, postacie niezbyt ciekawe (krasnoludy). Muzyka jest trochę podobna, ale bardziej sielankowa, wesoła. Np. podczas walki zbyt lekka muzyka sprawiała, że nie czuło się zagrożenia. Fabuła akurat była w porządku, podobało mi się, że reżyser pozmieniał i pododawał wiele rzeczy.
Ja nie słyszałem " sielankowej " muzyki podczas walki, ba, słyszałem muzykę podobną do tej z WP / mam soundtracki do wszystkich, czterech filmów / - świat jest ten sam, tylko pokazany jest w innych tonacjach barw, a to ze względu na 3D i HD, technologię 48 klatek - w WP stosowane są różne zabiegi rozmycia obrazu, w " Hobbicie ' jest on wyraźny i ostry jak brzytwa.
Co do muzyki to widocznie mamy różne odczucia. Świat - przez inne, bardziej wyraziste barwy, 3D,itp itd- jest zupełnie inny. Pomysł jest ten sam , ale realizacja zupełnie inna.
Posłuchaj sobie i powiedz, czy to jest " sielankowa " muzyka:
http://www.youtube.com/watch?v=P5r3KCYCD60
http://www.youtube.com/watch?v=O3R8lbWqgyc
http://www.youtube.com/watch?v=5uW8movDLgE
To nie będę się rozpisywać, jak chcesz to przeczytaj tą recenzję, bo oddaje dokładnie moje odczucia co do filmu. http://www.soundtracks.pl/reviews.php?op=show&ID=1058
Wiesz, mogę zarzucić muzyce Shore'a wtórność i brak nowości ale na pewno nie " sielankowość " - zwłaszcza, że, np. akcji w mieście Goblinów towarzyszy muzyka bardzo zbliżona do tej znanej z wędrówki Drużyny Pierścienia przez kopalnię Morii - itp.
poza tym, film ma zupełnie inny charakter i tam gdzie trzeba, muzyka musi być lżejsza, nie pamiętam jednak momentów, żeby była ona zabawna - poza jedną z piosenek śpiewanych przez Krasnoludy.
do wszytskich miast poniżej 100 tys. film wszedł z opóźnieniem ( w niektórych kinacg nawet półtora miesięcznym) i teraz jest ilmem nr. 1 ze względu na familijność i reklamę... ponadto nawet w samej wawie można sie załapać ... nie wiem jak w innych dużych miastach ale podejrzewam, że podobnie...
nie, w mniejszych miejscowościach właśnie tak jest (np. w mojej), repertuar zwykle ogranicza się do 3 filmów i zmienia się raz na dwa miesiące, niezależnie od daty premiery... truchę to staroświeckie ale Polska jest zacofana poza dużymi miastami niestety
Już są 1080p, więc jakościowo są bardzo dobre. Oczywiście nie mówię o wersji dubingowanej ;p
No, a co do tematu to częściowo cię popieram kamilxxx09, niestety niektórzy nie potrafią "bawić" się w ocenianie filmów...
Zgodzę się z tobą... ten film zabiły dialogi głównie. żałosne były. Trzy pierwsze części otrzymały ode mnie ocenę 10, tutaj niestety tylko lub aż 6.
"Trzy pierwsze części " Niektórzy mam wrażenie robią z siebie niepełnosprawych umysłowo celowo... o.O
ty jesteś taki głupi czy tylko udajesz ?
WP to zupełnie inna historia a nie jakis prolog do hobbita... Hobbit to też nie czwarta część WP, to raczej zupełnie inna historia, o odmiennym klimacie, pisana dla dzieci, przygodowa- co najważniejsze i jedynie osadzona w tym samym miejscu co WP 60 lat wczesniej...
co z tego skoro ci którzy lubią WP obejrzą właśni Hobbita? Ja gdybym nie oglądał gdybym nie znał 3 części WP. Więc ja traktowałem ten film jako wyjasnienie, jak ten pierścień znalazł się u Bilbo. Co z tego, że inny historia?! jeśli w ogóle inna... Postacie te same, pierścień ten sam, Hobbit pasuje na prolog do 3 części WP.
Hobbit JEST prologiem do trylogi WP historia jest zupełnie inna, abstrahując już od tego, że hobbit był pisany dla syna tolkiena, to wydarzenia w nim zawarte dzieją się jak słusznie zauważył marq 60 lat przed wydarzeniami z pierwszej części WP... Postacie te same ?! Ja naliczyłem tylko 4 o ile się nie mylę... Frodo, ale to tylko na samym początku, Gandalf, Gollum no i Bilbo a ten pierścień przetacza się przez dość długi okres, choć żeby to wiedzieć to trzeba by przeczytać sillmarilion