PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 424799
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Po prostu skandal ! Właśnie przeczytałam nominacje do tegorocznych Oscarów. Gdzie nominacja
dla Richarda Armitage jako najlepszego aktora drugoplanowego?? Gdzie za najlepsze
kostiumy?? ( jakoś dla Królewny Śnieżki i Królewny Śnieżki i łowcy znalazło się miejsce w
nominacjach a nawet do pięt Hobbitowi nie dorastają). Jedna wielka komercja. Aczkolwiek
najbardziej boli brak nominacji dla Richarda Armitage bo jego rola była genialna.

MajMajn

Ja myślałam, że od tamtego czasu coś się zmieni, że fantasy zostanie docenione. Czy też sci-fi. Niestety. Jednorazowe wydarzenie. Dlatego ja oceniam Oskary negatywnie mimo nagród dla WP.

ocenił(a) film na 5
Lorien91_2

nie jest slaby. ale gro z tych oscarow dostal za nazwe. samo godzinne zakonczenie przekresla go jako wybitny obraz, mozna wyjsc 30 min. przed koncem i nic nie stracic.

ocenił(a) film na 9
hetzer

Dla mnie jest perfekcyjny od 1 do ostatniej minuty i wychodząc wcześniej z kina można bardzo dużo stracić. No ale zależy co się komu podoba.

ocenił(a) film na 5
Lorien91_2

obrazki mozna staracic tylko, bo tresci jest tam na 5 minut. sceny batalistyczne sa slabe, nawet efekty byly slabe, tu wyraznie zaszkodzilo krecenie wszystkich czesci na raz.

ocenił(a) film na 9
hetzer

Hmm to, że w filmie krew nie leci na prawo i lewo jak np w Django nie oznacza, że film jest słaby. Nie każdemu tony ketchupu są potrzebne. Film mistrzowsko nakręcony, w żadnym innym nie widziałam tak świetnej gry kamerą.

ocenił(a) film na 5
Lorien91_2

o boze... to ogladnij Fortepian, Amores perros, Hakuchi, Miasto Boga albo glupie filmy ze zdjeciami Sobocińskiego i dopiero mow cos o pracy kamery. ktora zreszta w Powrocie jest slaba, ponownie klaniaja sie np. slabo przedstawione bitwy.

ocenił(a) film na 9
hetzer

To, że ty tak uważasz nie oznacza, że większość ludzi uważa tak samo.

ocenił(a) film na 5
Lorien91_2

wiele osob krytykuje zdjecia w Powrocie, bo sa zwyczajnie srednie. a zwlaszcza w scenach bitewnych...

kamilxxx09

Oscary są przereklamowane.
Dobry przykład można zobaczyć w Powrocie Króla...

MajMajn

Kiedyś było inaczej. teraz to wszystko jest dla picu

kamilxxx09

Podobno zabraniasz ludziom krytykować "Hobbita" bez oglądania materiałów, videoblogów i śledzenia produkcji. Jak rozumiem, Twoje inwektywy wobec Akademii są wypadkową doskonałej znajomości tematu, pilnego obserwowania sezonu przyznawania nagród i bycie z członkami kapituły oscarowej za pan brat?

ocenił(a) film na 6
Galadh

Sława Kamila go wyprzedza, jak widzę.

Ciri94

Nic z tych rzeczy, szanowna koleżanko; po prostu zerkam tutaj wystarczająco regularnie, aby być "na czasie", a sformułowanie powyższej sentencji miało odrobinę sarkastycznego ducha.

ocenił(a) film na 6
Lorien91_2

Dlaczego akurat dla Richarda? Trochę drewniana rola, duma, upór, siła i nic więcej do pokazania. Tak miało być, owszem, ale to nie jest wymagająca rola - Armitage już więcej się nagrał w "North & South", bo pokazywał różne odcienie emocji.
Ja był wręczyłam Oscara Andy'emu Serkisowi. Nie wiem, jak on to zrobił, ale, cholera jasna, Gollum był jeszcze lepszy niż w trylogii.

ocenił(a) film na 9
Ciri94

Hmm jak dla mnie rola genialna. Nie wiem jak on to zrobił ale w jego oczach było widać taki smutek... A Andy'emu też by się należał, ale on to zawsze gra Golluma świetnie.

ocenił(a) film na 6
Lorien91_2

Ee tam, bez przesady oscarowa rola to nie jest. Richard w przyszłości zagra dziesiątki lepszych. ;)

Ciri94

Niesamowite jest ile Armitage i Freeman wyciągali z czasem prostych tekstów! Wiadomo, że scenariusz w fantasy jest prostszy. Tym bardziej szacunek się należy dla tych aktorów. Nie sztuka dobrze zagrać Szekspira czy jakąś dramatyczną postać. Znacznie trudniej wyciągać maxa z prostszych tekstów.

Lorien91_2

Oskary dla WP nie zmieniają mojej oceny Akademii. To był jednorazowy wyskok. Ogólnie fantasy czy tez sci-fi sa niedoceniane. Hobbit jest tego przykładem, ale jest więcej filmów niedocenianych, tylko dlatego, że nie mają pewnego profilu, w którym mieści się np Diango albo Lincoln.

amavelka

Bo słabym filmom muszą zrobić reklamę.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Nie są to słabe filmy. Nie naśladuj tych idiotów i nie neguj produkcji ot tak.

kordrum

Może nie słabe ale średnie lub tylko dobre.

ocenił(a) film na 9
Lorien91_2

Nie był najlepszym aktorem w tym filmie.

ocenił(a) film na 9
kordrum

Jedynie lepszy był Andy Serkins.

ocenił(a) film na 9
Lorien91_2

Freeman i Stott też.

ocenił(a) film na 9
kordrum

Wiesz nie będę się kłócić bo myślę, że po prostu każdy ma swoich ulubionych bohaterów filmu ;)

ocenił(a) film na 9
Lorien91_2

Nominacje oscarowe w dziedzinach technicznych są sprawą wielce kontrowersyjną i dyskusyjną. Akademia nie zwróciła (lub nie chciała zwrócić uwagi) na kostiumy, muzykę, montaż, dźwięk. W kwestii aktorskiej Armitage bez wątpienia wywiązał się świetnie, ale nie pokonałby Daniela Day Lewisa. Choć oczywiście rola Thorina była w moim odczuciu genialna ;)
Liczę, że za rok Akademia będzie nieco bardziej obiektywna patrząc na kolejną część Hobbita.

ocenił(a) film na 5
Marvolo666

gdyby byli obiektywni, to Hobbit by mial tylko 2 nominacje a w efektach bylby Carter.

ocenił(a) film na 9
hetzer

Moim zdaniem Carterowi mogłaby ustąpić miejsca tylko Królewna Śnieżka i Łowca.

Marvolo666

Moim zdaniem też.

ocenił(a) film na 5
Marvolo666

na miejscu Sniezki to powinien byc Battleship.

użytkownik usunięty
Lorien91_2

jestes uposledzony