PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 424 tys. ocen
7,6 10 1 423768
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Nie rozwodząc się nad niższością efektów komputerowych w stosunku do makiet z WP, przechodzę
do straszliwego sedna tematu.
JAKIM PRAWEM Radagast widzi Króla Nazguli w Dol Guldur w biały dzień takiego, jakim można go
ujrzeć tylko po założeniu Pierścienia? I ten jeszcze sobie fruwa jak jakiś duszek, obrywając od
naszego poczciwca drewnianą lagą? To policzek wymierzony w fanów LotRa, i to nie tylko
książkowego, ale przede wszystkim filmowego. Niekonsekwencja razi nawet mniej zapalonego fana
Śródziemia. Wspomnieć też można o kłamstwie dotyczącym ,,śmierci'' i ,,pochowania''
Czarnoksiężnika po upadku Angmaru. Jest to kłamstwo nierzutujące w żaden sposób na akcję, więc
zupełnie nieuzasadnione. O CO CHODZI?

ocenił(a) film na 2
lelen_lis

z klimatem bardzo być może, z duchem na pewno nie...

ocenił(a) film na 2
lelen_lis

proponuje przeczytac hobbita jeszcze raz i potem oceń czy jest wierny pierwowzorowi... nie zajmie Ci to wiele czasu a napewno nie będzie uciążliwe dlafana twórczości tolkiena...

użytkownik usunięty
mate3

Tak swoją drogą właśnie czytam "Hobbita" kolejny raz i szczerze mówiąc... Średnio mi się podoba. To po prostu bajka dla dzieci, nie to, co styl "Władcy..." czy "Silmarillionu".
Jackson zachował względną wierność pierwowzorowi, ale zmiany przez niego poczynione, według mnie, wychodzą filmowi na dobre.
Poza tym, Thorin pochodzi z dumnego rodu, był świadkiem, jak Thranduil składał hołd jego dziadkowi, więc elfów mógł nawet nie traktować na równi. Długo można by się rozwodzić nad przyczynami.
A Bilbo jest taki, jaki powinien być choć trochę Frodo we "Władcy".

Reżyser poza tym ma prawo do własnej wizji, a zerżnięcie wszystkiego z książki jest zupełnie bezsensowne. Gdyby Jackson i scenarzyści zrobili wszystko tak jak w książkach, to... Szczerze mówiąc... Co z nich za scenarzyści i reżyserzy?

ocenił(a) film na 2

Jackson tak jak wiele osób wie że tolkien żałował swojej decyzji napisania hobbita w formie bajki dla dzieci, Tolkien sam wiele razy przyznawał że wolał by hobbita w takiej formie jak WP zaczął nawet go przepisywać na tą modlę ale to by zajęło mu za dozo czasu i zrrezygnwał.
składał hołd dziadkowi w filmie co jest kolejną kompletną nielogicznościa i nieścisłością w stosunku do histori śródziemi
ma prawo do własej wizji ale musi być świadomy że tworzy coś na podstawie ksiązki tu stworzył adaptację ksiazki hobbit a nie film na luźno oparty na ksiązce i dodając do tego fakt że jest to jedna z najbardziej popularnych ksiażek musi sie liczyć z tym że będzie porównywany do orginału...

ocenił(a) film na 9
mate3

Elfy tak nie postępowały? U Elfów była nawet bratobójcza wojna. Elfy ulegały pierścieniowi, wiec również miały w sercach zło. W innym poście piszesz jak znawca, a tutaj nie uwzględniasz w ogóle historii Śródziemia.

ocenił(a) film na 2
kordrum

nie w trzeciej erze. w trzeciej erze w Śródziemnemu zostaly już tylko elfy chcące walczyć z złem jakim był sauron . poza tym tam chodziło o silmarile i przysięgę złożoną przez synów feanora. nie elfy nie uległy pierścieniowi gdy dowiedziały sie co sie świeci ukryly 3 najważniejsze i zaczęła sie wojna z Sauronem żaden elf nie uległ żadnemu pierścieniowi, elfy w 3 erze zostały ukazano jako te najczystsze i rozważne stworzenia więc tym bardziej dziwi taka nieścisłość z ich natura... ich złe czyny w pierwszej erze związane bezpośrednio były z machinacjami Morghota gdy go zabrakło na świecie żaden elf nie został przedstawiony od drugiej ery w negatywnym świetle...

ocenił(a) film na 10
lelen_lis

hmm tu się nie zgodzę albowiem Tranduil bul znany z miłości do złota i klejnotów :)

ocenił(a) film na 8
Hador_Thunn

Wiesz, nie czytałem jeszcze " Silmarilionu " ani innych dzieł Tolkiena, więc nie wiem jeszcze wszystkiego ;)

ocenił(a) film na 9
mate3

Azog jest inny niż były Orki w WP bo jest z Gundabadu. Druga rzecz, że jakby PJ zrobił dokładnie takich samych orków jak poprzednio, to zarzucałbyś mu brak nowości. Od czasu Ciemnych Dni, (bliżej nie pamiętam kiedy to) krasnoludy i elfowie nie przepadają za sobą. Kiedyś razem budowali miasta, a w trzeciej erze już stosunki są złe. Thranduil nie pomógł w obronie Ereboru, dlatego, że nie miał po co - Thror zapewne zapatrzony w bogactwa nie zajmował się sprawą niedaleko mieszkających elfów - nie chciał narazić swój lud na śmierć i zniszczenie oraz nie miał długu wdzięczności ani dobrych stosunków z krasnoludami. Tutaj też PJ tłumaczy wspólną niechęć, przecież jak pamiętamy w WP Gimli nie lubi elfów łagodnie ujmując. Thorin to krasnolud, fizyczne rany jest w stanie znieść wielkie, dodatkowo miał krasnoludzką zbroję która oparła się zębom warga.

ocenił(a) film na 2
kordrum

super ja też sobie moge powymyślac rózne historyjki bombur był kucharzem na dworze króla rohanu i był niemowa... przecież ty wszystko sobie wymyślasz. nikt nie chce słuchac wymyslonych historii które mają uwiarygodnić wesję przedstawioną w filmie skoro wszystkie szczegóły dotyczące historii niechęci krasnoludów i elfów są znane a w hobbicie i kronikach relacje króla elfów leśnych i krasnoludów jasno określone...

ocenił(a) film na 9
mate3

Nic nie wymyślam. Nie pamiętam dokładnie dlaczego krasnoludy i elfy nie pałały do siebie miłością. PJ w filmie ukazał jedynie, że niechęć ta głęboko zakorzeniona jest w obu rasach. Ja Ci piszę jak to w filmie wygląda, bo jak wiadomo film nie jest taki sam jak książka.

ocenił(a) film na 2
kordrum

Ty piszesz jedynie swoje przemyslenia, interpretacje filmu a niejak to w filmie wygląda... nie możesz opowiadac takich historii i mówić że tak jest w filmie to jest jedynie Twoja fantazja poniewarz w filmie nic takiego nie zostało powiedzianego.
widzisz a ja pamiętam i niechęć krasnoludów i elfów w orginale jest zdecydowanie bardziej logiczna i wytłumaczalna w filmie peter przedstawia błachy powód , który na dodatek jest niezgodny z logiką...

ocenił(a) film na 9
mate3

Nie wszystko Ci powiedzą na "ein, zwei, drei". Trzeba interpretować to co się widzi, a to co piszę w filmie jest i większość to nie mój wytwór. Już doczytałem co nie wiedziałem i nadal Twoje wypowiedzi są pełne wyssanych z palca żali, a film dobrze wszystko obrazuje.
W oryginale Thranduil jak pisałem niżej nawet nie ruszył w stronę siedzenia, a krasnoludy, które złapał w Mirkwood od razu wsadził do więzienia. Wspólna niechęć spowodowana była tym, że krasnolud Mim chcąc ratować swe życie zdradził sługom Morgotha wejście do Nargothrondu, który został zniszczony. Dodatkowo to nie powód, a efekt wspólnej niechęci jest w filmie. Znów piszesz nie mając pojęcia o historii śródziemia. Od tego momentu krasnoludy i elfy dzieliła nienawiść, zaprzestano wspólnego handlu ,a nawet toczono wojny.

poniewa[ż]

ocenił(a) film na 2
kordrum

co ty wogóle za przproszeniem pierd....lisz... jaki mim, niechęc krasnoludow i elfów bierze się z tego że kowale krasnoludzcy zabili Thingola króla elfów by odebrac mu silmaril znajdujący sie w najwspanialszym krasnoludzkim medalionie.... i stąd wzieła sie niechec obu rodów. mim wystepuje w 4 róznych opowieściach i ta o której mówisz nie jest ostateczna raz jest krasnoludem u ktorego zakwaterowała się brygada turina turumbara , raz strzaznikiem złota które zrabował smaug.... jeden krasnolud nie może odpowiadac za niechęc dwóch ras...

ocenił(a) film na 9
mate3

Pierd....lnąć to się możesz książka w głowę.
Czytaj:

{[(A nawet toczono wojny)]} <--------

Jak wiemy z Silmarillionu, Nargothrond padł pierwszy przez Krasnoluda, ocalali z niego trafili do Doriathu, gdzie masz rację krasnoludy zdradziły Elfy po raz drugi. Ja napisałem gdzie konflikt się rozpoczął, a Ty napisałeś swego rodzaju efekt pierwszych kłopotów, którym była właśnie wojna. Jeden krasnolud[...] A jeden Hobbit nie może zniszczyć Saurona? Jak by to Gandalf powiedział "Jeden kamyczek może wywołać lawinę."

ocenił(a) film na 9
mate3

Faktem jest, że Thranduil nie pomógł Ereborowi. Miał chrapkę na skarby ale najważniejsze dla niego było utrzymanie przy życiu nielicznego ludu.

ocenił(a) film na 2
kordrum

dokładnie a co ryzykował pomagając krasnoludom uciekającym z ereboru bo skoro nie gonił ich smok to król elfów nic nie ryzykowal a gdyby ich gonił to i tak nigd by nie przezył...

ocenił(a) film na 9
mate3

Zgadzam się z tym tokiem rozumowania, ale teraz popatrz na to od strony krasnoludów. Atakują moje królestwo, a niedalecy sąsiedzi, mimo że potężni nie robią nic aby pomóc (czy w filmie będąc prawie pod Górą, czy w książce będąc oddalonymi o kilka dni wędrówki) . Można się na nich zdenerwować czyż nie? Bo mimo wieków niezgody Elfy i Krasnoludy potrafiły się dogadać w jednym wypadku - przeciw wspólnemu wrogowi.

ocenił(a) film na 2
kordrum

w książce nie robią nic ponieważ z samotnej góry ocalała Garstka.... i porostu nie mieli komu pomagać..

ocenił(a) film na 9
mate3

Thorin raczej wtedy nie myślał logicznie, tylko mógł mieć żal o to, że Dali i Ereborowi nikt nie pomógł.

ocenił(a) film na 2
kordrum

kolejne domysły. rozmawiajmy o faktach. igdzie w książce nie ma mowy o żaluThorina stosunku do króla elfów z powodu tego że im nie pomógł...

ocenił(a) film na 8
mate3

Racja, Azog to była porażka animacji komputerowej.

ocenił(a) film na 2

To powiedz mi po co w takim razie krasnoludy walczyły pod bramami morii bo nie widzę sensu tej bitwy w filmie

ocenił(a) film na 2

To powiedz mi po co w takim razie krasnoludy walczyły pod bramami morii bo nie widzę sensu tej bitwy w filmie

ocenił(a) film na 8
mate3

Zacytuję Ci Kroniki III Ery:

2790 - Thór ginie z ręki orka w Morii. Krasnoludowie przygotowują się do zbrojnej zemsty.
2793 - Początek wojny Krasnoludów z orkami.
2799 - Bitwa o Nanduhirion przed Wschodnią Bramą Morii.

ocenił(a) film na 2
lelen_lis

dokładnie porównaj to z historia z filmu i wymieś 10 róznic któere totalnie zminieły historię i sens opowieści...

ocenił(a) film na 8
mate3

Film widziałem raz, więc jak mam to porównać? - ważne jest to, że taka bitwa MIAŁA miejsce u Tolkiena
zaraz potem wspomniany jest Thorin więc musiał w niej brać udział
Widzisz, ja nie jestem takim ortodoksem, żeby czepiać się dat i innych pierdół - tak, to są pierdoły nieistotne dla filmu.

ocenił(a) film na 2
lelen_lis

no to ja ci przedstawię jak się ma sytuacja w filmie.
thrór zakłada erebor i odnajduje arcyklejnot( zwróć uwagę że erebor został założony w orygianale o wiele wcześniej jakieś 3 pokolenia wcześniej)
zostaje napadniety i wygnany
nagle wpada na genialny pomysł że mimo nędzy i niewielkiej liczby oddanych może odzyskać morie mimo że w niej czych ktoś groźniejszy niz smaug... i zaczyna bić się z orkami w bitwie pod bramami morii gdziie zabity przez Azoga.. jego syn traci rozum a wnuk odcina rękę Azogowi który ucieka do kopalni , krasnoludy po zwycieństwie w którym poniosły wielki straty odchodza do swojej siedziby nie rowiązawszy broblemu morii
koniec...

ocenił(a) film na 9
mate3

W filmie nie ma nic o założeniu Ereboru. Poczytaj Tolkiena potem marusź, ponieważ nie masz pojęcia o czym piszesz.

ocenił(a) film na 2
kordrum

oglądałem w piatek film, o raz drugi owszem jest mowa o założeniu ereboru przez dziadka Tolkiena.
"Władca Pierścieni tom III Powrót Króla" Amber 2001 str. 324- "Założenie Ereboru- 1999" - zgodnie z tą data oraz drzewem genealogicznym znajdującym się na tej samej stronie żyjącym wówczas królem był Thrain I.
dalej cytuje str. 319 (to samo źródło)-
"Większość zbiegów udała się na północ i Thrain I syn Naina, przybył w końcu do Ereboru, Samotnej Góry, blisko wschodniego skraju mrocznej puszczy. Założył tam nowe kopalnie i stał się Królem spod góry. znalazł pod Ereborem piękny klejnot, Serce Góry"

ocenił(a) film na 2
lelen_lis

nie są pierdoły tylko krasnoludy w orginale walczyłyu ponieważ azog zabija thróra i one walcza o honor zwołują cały ród i inne plemiona...
a nie tak jak po stracie jednej siedizby przez złego gada idą odzyskac dróga z rąg 10 razy gorszego gada...

ocenił(a) film na 8
mate3

Tyle, ze ja nie pamiętam żeby w filmie padły słowa o tym, że Krasnoludy chcą odzyskać Morię aby w niej zamieszkać?
może nie pamiętam tej kwestii?
a Balin nie był niemądry, iż opuścił królestwo pod górą i udał się do Morii, gdzie zginął? - On też musiał wiedzieć o czyhającym tam złu.

ocenił(a) film na 2
lelen_lis

to po co innego mieli by walczyć pod bramami morii według filmu? każdy inny powód jest równie niedorzeczny...
różnica jest taka (i owszem balin był głupcem sam gandalf o tym mówi...) że balin wyruszając do morii był w komfortowej sytuacji był bliskim krewnym krola a krasnoludom spod gory powodziło sie jak nigdy...
natomiast w w filmie krasnoludy podczas bitwy pod moria były na wygnaniu i zdziesiatkowane...

Nie jest tajemnica , że siły Mordoru maja pewną słabość do biżuterii ;)

ocenił(a) film na 10
latelamb

hahaha :D

ocenił(a) film na 9
mate3

A co miał mieć zamiast ręki? łyżkę?Nogę? Broń, Ork będzie miał broń. Balin, Ori, Oin i wyprawa opisana w księdze Mazarbul poszła później odzyskać Morię i też im się nie udało, więc całkiem sensownie zrobił tę bitwę, która też odbyła się rzeczywiście. Honor rodu można odzyskać zdobywając swą siedzibę. Thorin był wtedy młodym księciem krasnoludzkim - miał 53 lata. Logiczne było w filmie, że Thorin obraził się na Gandalfa za na siłę prowadzenie ich do Rivendell. Gandalf tak jak inni Istari miał wiele mocy ale ocucić kogoś, przywrócić świadomość to może nawet normalny człowiek. Dobrze Jackson wprowadza wątki, tylko trzeba na nie trzeźwo i otwarcie patrzeć.

kordrum

"A co miał mieć zamiast ręki? łyżkę?Nogę?"

Głowę krasnoluda. Wtedy byłoby epicko i hardcorowo ;)

ocenił(a) film na 10
Treehouse

Błagam przestańcie już bo umrę ze śmiechu :D

ocenił(a) film na 2
kordrum

nic ponieważ azog nie żył od 200 lat... hak wyglada komicznie ściganie go akurat w trakcie wyprawy za to jest bardzo logiczne miał na to 200 lat i akurat wybiera ten moment... ale jak już pisałem krasnoludy wiedziały że nie zdobendą mori i nie chciały jej zdobywać ponieważ wiedziały że tam czai się zguba durina, tak straciły erebor iwłaśnie dlatego zdecydowały sie odzyskać siedzibę 10 razy potęrzniejsza której strzeże wróg 10 razy groźniejszy od smauga... to jest logiczne... no tak..
z Tym ze Balin
tak wielki i rozsądny wódz ktory prowadził swoj lud od dziesiecioleci obraża sie na gandalfa i ucieka z rivendel i dyma przez 200 mil bez kucy i pomocy... logiczne

ocenił(a) film na 9
mate3

Azog w filmie żyję więc tego nie bierzemy pod uwagę. 200 lat nie było krasnoludów w Górach Mglistych to Azog za nimi nie ścigał.
Z Morią było tak, że wiedzieli o Balrogu ale tak jak w przypadku Smauga nie było wiadomo, czy wciąż tam jest oraz czy jest żyje.
14 krasnoludów nie potrzebuje przewodnika ani kucy, a że Thorin podejmował decyzję to sobie poszli.
Czepiasz się bez sensu.

ocenił(a) film na 2
kordrum

oj chyba nie czytaleś dokładnie książek dobrze bylo wiadomo ze zyje mówi to nawet Dain żelazna stopa w dodatkach do władcy...
z tym że on go tropił jeszcze przed rivendel czyli w połowie drogi do gór mglistych a siedziba Thorina była w takiej odległości ze niewidzę róznicy gdzie znajdował się Thorin skoro Azog i tak wyszedł z Morii żeby go zabic

ocenił(a) film na 9
mate3

Sam nie czytałeś chyba nic i filmu tez nie oglądałeś - Azog goni Thorina, gdyż zwiadowcy wargów ich zauważyli. Dain o Balrogu mówi jak bitwa pod Morią się skończyła, Thrain chciał odzyskać Morię ale reszta krasnoludów nie poszła na to. Gimli w filmie WP za to sądzi, że Moria jest krasnoludzka. Rivendell w połowie drogi do gór mglistych? Nie.

ocenił(a) film na 2
kordrum

sprawdź sobie gdzie leży rivendel a gdzie brama morii. potem zauważ gdzie krasnoludy zostały zaatakowane przez orków od azoga i dodaj do tego fakt że azog wtedy był na wichrowych czubach... teraz odpowiedz mi czy azog jak powiedziałeś chciał dobrać się do Thorina dlatego że akurat był w górach mglistych?
po drugie "Dain o Balrogu mówi jak bitwa pod Morią się skończyła" -co świadczy właśnie o tym że krasnoludy wiedziały co tam czachy...

ocenił(a) film na 9
mate3

Wiem doskonale gdzie leży Rivendell i Moria, poczytaj sobie Atlas śródziemia i ogarnij odległości bo bredzisz już strasznie. Obejrzyj Hobbita dokladnie i wtedy zrozumiesz, że wszystko jest spojnie i sensownie ułożone jeśli chodzi o orki i Azoga. O Balrogu porzytaj bo też nie wiesz nic, ogólnie gratuluje braku obeznania z tematem.

ocenił(a) film na 2
kordrum

to w takim razie wymieni mi jedną niedokładną lub nieprawdziwą informacje którą zamieściłem w powyrzszym poście

ocenił(a) film na 9
mate3

Po co mam kopiować Twoje posty - przeczytaj je sobie sam.

ocenił(a) film na 2
kordrum

:) widzisz jeżeli zarzucasz mi że mój ostatni post jest niezgodny z prawda to pokaż na to dowód ... a jeżeli nie potrafisz znaleźć w moim tekście nieprawdy to nie zarzucaj mi że "bredzę"... istotne są argumenty których ty albo nie masz albo nie chce Ci się ich pisać...
a skoro nie chce ich Ci się pisać to po co ta dyskusja?

mate3

Dain wiedział, że Zguba Durina wciąż czai się w Morii, bo w czasie bitwy ujrzał go za drzwiami Morii.
+ Krasnoludy niekoniecznie wiedziały czym on właściwie jest. Od ich wypędzenia z Morii minęło prawie 1000 lat, dodatkowo w Trzeciej Erze prawdopodobnie tylko Elfy i Istari wiedzieli jeszcze kim i jak potężni byli Balrogowie.

ocenił(a) film na 2
Xoxoxox

nie ujrzał samego barloga tylko "ledwie zajrzałem w ciemności przez bramę. za nimi wciąż czeka na ciebie zguba Durina"- cytat z dodatku "plemię duriana"

mate3

I patrząc na same li tylko ciemności przeżył chwilę grozy i wywnioskował z nich, że Balrog dalej przebywa w Morii?