PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 327590
6,4 65 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Zakładam ten temat, aby podzielić się z Wami ciekawostkami z Hobbita. Mam nadzieję, ze dla
tych, którzy nie posiadają książek o filmie, będzie to gratka :) Zapraszam do czytania :)

ZACZYNAMY
1. Kamienni giganci w poczatkowych projektach mieli posiadac głowy pośrodku piersi, ale
projekt nie przeszedł, gdyż wyglądało to zbyt abstrakcyjnie, a widzowie mogliby nie rozponać
ich sylwetek i działań.

2. Uszy elfów są wykonane z żelatyny, takiej samej, jakiej używa się do pieczenia ciasta.
Natomiast protezy krasnoludów wykonane zostały z silikonu wypełnionego żelem, co nadało ich
twarzom naturalny wygląd, a także pozwoliło na naturalna mimikę

3. Elfy tak naprawdę nie były krecone w 48 klatkach/s ale w 54 a nawet 60 klatkach/s. Potem te
klatki były synchronizowane z normalną predkością. Zabieg ten miał nadac elfom nieziemskiego
wyglądu :)

4. Galadriela nosi soczewki kontaktowe. Miały one rozjaśnić i podkreslić jej bladobłekitne oczy.

CHCECIE WIĘCEJ?

natalii03012000

Niestety nie.

kamilxxx09

:( niee...hmmmhm... ):

ocenił(a) film na 4
natalii03012000

Bard ma 183 cm, bo tyle ma Luke Evans ;)

EvilMonkey

Niestety, tak się tego nie liczy. Christopher lee ma 196 cm wzrostu, a Saruman którego gra - 200 cm.

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Tak z ciekawości - skąd masz informację o wzroście Sarumana?

EvilMonkey

Tabela porównawcza postaci - Kronika 2 :)

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Acha ,czyli chodzi o dane wymyślone przez scenarzystów na potrzeby filmu?

EvilMonkey

Tak,chodzi o film. taki wzrost maja postaci filmowe z Hobbita :)

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Armitage i Pace są mniej więcej podobnego wzrostu - są takie zdjęcia gdzie raz Armitage stoi przed większą kukłą a raz Pace przed mniejszą:)

ocenił(a) film na 8
Baronek7

a tak generalnie - jak dla mnie - elfowie powinni mieć nie mniej niż 190 cm - :)

Baronek7

zgadzam się Tobą. Z resztą nie wyobrażam sobie filmowego Thranduila jako niższego. Wiesz... on i tak na wszystkich patrzy z góry

majeranek2013

Właśnie... nawet na miłość ♥♡♥, ciekawe jak on sobie znalazł żonę ?! Hmm...jeśli wogóle ją miał :P

natalii03012000

no wiesz... Legolasa pewnie w kapuscie nie znaleziono :p

majeranek2013

Ale może go bocian przyniósł... :P
No i nic nie mogę znaleźć o jego ukochanej, chyba że ktoś coś wie to poproszę :)

A tu takie cośki http://forum.tolkien.com.pl/viewtopic.php?t=2145&start=0&postdays=0&postorder=as c&highlight=&sid=52177274e06cad0819a14eb382cc7f5

natalii03012000

temat żony Thranduila spedza sen z powiek chyba wielu osobom :p

EvilMonkey

Hahha, to już wiem :) ale zawsze coś ;)

kamilxxx09

NOWE CIEKAWOSTKI:

1. Aby zneutralizowac niebieski zarost, który pojawiał sie aktorom grającym elfów pod koniec dnia krecenia zdjęć używano pomarańczowej farby.

2. Charakteryzatorzy potrzbowali na tydzień filmowania aż 136 par uszu dla elfów.

3. Na dziedzincu Dol Guldur znajduje się tajemniczy posąg z kula w ręku oraz dziewięć nisz :) DZIEWIĘĆ

4. Na poczatku Niezwykłej Podróży przy scenie ze starym Bilbem można zauwazyć w jego skrzyni nie tylko pióro orła, ale także FIGURKĘ SZACHOWĄ BEORNA

kamilxxx09

Jest tam też tajemniczy pazur, który w pierwszym założeniu twórców miał być pazurem Smauga, ale potem doszli do wniosku, że jest O WIELE za mały ... :)

(Mówią o tym PJ i Philippa w komentarzach reżyserskich do rozszerzonej NP)

Nerwen_AG

No prosze :) Dzięki za info.

Nerwen_AG

No supcio, też dzięki.
Jednak zastanawiam się jak duża musiała by być skrzynia, żeby zmieścić właśnie pazur Smauga ?!

kamilxxx09

Mam pytanie do punktu 1.
Elfowie wogóle mnieli zarost ? Typu wąsy itp.

natalii03012000

Nie mieli W późniejszych notatkach Tolkien nawet opisywał wpływ elfich przodków na cechy ludzi z mieszanych związków, co m in objawiało sie brakiem u nich zarostu. Chociaż to musiało działać tylko przez kilka pokoleń, bo Aragorn, a nawet jeszcze Elendil brody mają.

Ciekawostka - elf Kirdan z Szarych Przystani opisany na końcu Powrotu Króla ma długą brodę - widocznie Tolkien jeszcze wtedy nie wymyślił tej zasady braku zarostu u elfów

Nerwen_AG

Dzięki, wolałem się upewnić. :)

natalii03012000

Chodzi o aktorów.

kamilxxx09

Ahh... :) ale chyba też nie powinni, przynajmniej podczas kręcenia, no chyba że rozchodzi się o inne rasy (typu ludzie itp.) ??

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

punkt 4 - ohoho, to teraz będzie oglądnie tej sceny sekunda po sekundzie / klatka po klatce aby się dopatrzeć ;) a to ciekawostka :D

calays

Jutro będa kolejne :)

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

to super :)

ocenił(a) film na 7
calays

Zamierzasz zrobić analizę NP????

ocenił(a) film na 8
SZYM33

Tak ;) aczkolwiek obecnie gonią mnie terminy pisania pracy , dlatego mogę rozpocząć temat na dniach albo równie dobrze za parę tyg. ;)

ocenił(a) film na 7
calays

To super =D

kamilxxx09

Ten posąg w Dol Guldur był pokazany w Pustkowiu?

hr_dooku

Nie wiem.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

A o ten posąg w Dol Guldur chodzi co Nazgull za niego wychodził to był w Niezwykłej podróży

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Ale był w Lego :)
http://www.bootic.com/lego/toys-and-games/toys/lego-lord-of-the-rings-79014-dol- guldur-battle-building-kit

kamilxxx09

musze jutro włączyć Podróż a propos 4 punktu :p

odnośnie 1 - niebieski?

majeranek2013

No wiesz, faceci po goleniu mają niebieski odcień np. pod nosem :) Więc musieli to zakryć.

kamilxxx09

nigdy nie zwróciłam uwagi :p

majeranek2013

u brunetów tak to wygląda - bardzo szybko widać 'odrosty'

Nerwen_AG

Nie wnikam. Ale Legolas był... no tak Bloom ma ciemne włosy haha :)

kamilxxx09

Pace też- czyżby ich tak 'rodzinnie' dobrali ;)

Nerwen_AG

Może :)

kamilxxx09

muszę poszukać zdjec Orlando z lekkim zarostem i przyjrzeć sie :p

majeranek2013

Hehe :)

Nerwen_AG

ten niebieski mnie zdziwił :)

majeranek2013

Może to w pewnym oświetleniu tak wygląda. Zresztą bywają takie czarne włosy z niebieskawym połyskiem

Nerwen_AG

wyszukałam pare zdjec Legolasa z WP i mam wrażenie że faktycznie nad górną wargą ma taki niebieski
odcien ale nie wiem czy to kwestia jakosci zdjecia czy to jest to :)

majeranek2013

To chyba właśnie chodzi o zdjęcia, czyli jak to potem wygląda na filmie