PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328324
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Od razu nadmienię, że w ogólnym rozrachunku jest lepiej niż gorzej. Jednakże wiele przeinaczeń
Jacksona w pierwszej części było niedopuszczalnych, zmieniały przecież całkowicie świat
zarysowany przez Tolkiena. Także pokrótce jak myślicie co zostawi nietkniętego w Desolation of
Smaug dyrektor Jackson a co zepsuje. Ze swojej strony już czuję, że nie będzie świetnej sceny
gdy Gandalf przedstawiał krasnoludy Beornowi o czym wypowiadali się koledzy w innym temacie,
ale też jak dowodzi użytkownik Khazad zmianą na lepsze będzie wątek DolGuldur. Co chcecie by
zostało jak w książce a czego się obawiacie, że Jackson popsuje?

straightlines

Dlaczego ciągle trollujesz? Nieustannie krytykujesz?

marcin34_2

To temat o tym, co zepsuje jackson, a nie o tym czy ktoś jest trollem czy nie.

hr_dooku

Jak można ciągle coś krytykować? Jemu ciągle się coś nie podoba. Zepsuł to on, ale wiele tematów swoimi śmieciowymi wypowiedziami.

marcin34_2

Można tyle samo krytykować, jak i chwalić.

hr_dooku

To już przesada. To antyfan, który próbuje swoją działalnością zepsuć oczekiwania na film.

ocenił(a) film na 7
marcin34_2

Kolego czekam niecierpliwie na drugą część. jestem fanem Tolkiena od wielu lat, ale podzielam opinie wielu, że Jackson psuje wiele tematów. Ale też sporo daje dobrego. Baśniowy klimat, piosenki, Dol Guldur na duży plus

ocenił(a) film na 7
marcin34_2

Kolego napisałem wyraźnie, że są plusy i minusy a tytuł posta miał być kontrowersyjny żeby wywołać dyskusję...Jakoś wielu ludzi narzeka na parę aspektów...

marcin34_2

Proponuję czytać ze zrozumienie. On nie tylko krytykuje. Chwali również więc nie widze powodu do wyzywania go od trolli.

ocenił(a) film na 8
straightlines

mi ogólnie Azog i gobliny się nie podobają i bajkowy klimat jedynki. Nie mam nic przeciwko zmianom, byleby były w granicach rozsądku i zachowały mniej więcej klimat WP. Pamiętajmy jednak, że to jest interpretacja, trzeba coś zmienić lub pominąć.

ocenił(a) film na 7
natadragon

No tak racja, ale nie myślisz, że opinie fanów powinny być brane pod uwagę?

ocenił(a) film na 8
straightlines

Jackson też jest fanem i jak to rozwiązać skoro jest fanem i uważa inaczej?

ocenił(a) film na 1
straightlines

Szczerze zastanawiam sie czego nie popsuje... Bo z informacji na informacje jest coraz gorzej...

ocenił(a) film na 7
mate3

Ale z tego co już widziałeś z dwójki Ci się najbardziej nie podoba?

ocenił(a) film na 1
straightlines

Ogolnie nie lubie zmian ktore wprowadza jackson bo robi to w sposob kompletnie Irracjonalny, jego zmiany powoduja ze przebieg zdazen traci sens przyczynowo skutkowy...nie ogladalem fimu wiec sie nie wypowiadam...ale wiekszasc wprowadzonych zmian w wp byla bezsensowna jezeli chodzi o logike filmu. O hobbicie nie wspominam bo jak ogladalem film to prawie plakalem na sali. Pomysl zeby elfka byla wojownikiem to jakas,paranoja nie ma to nic wspolnego z uniwersum tolkiena tolkien jasno wytlumaczyl,dlaczego kobiety ELFY NIE ZABIJALY. obawiam sie ze to wszystko zmierza w jednym kierunku niedlugo produkcjacksona beda karykatura tego co stworzyl tolkien...w 3 czesci beda elfki z wielkimi,cyckkami I sama nawalanka...chyba nie o to chodzilo tolkienowi...

mate3

Po co takie rzeczy komentujecie po obejrzeniu dopiero 1 części?

ocenił(a) film na 1
kamilxxx09

Z tego samego powodu z ktorego niektorzu rozpiuja sie na temat tego jaki ten film bedzie fenomenalny...

mate3

Bo będzie. To ze beda pewne zmiany czy dodatki nie skresla od razu tego filmu. Moga byc lepsze pomysły niż w książce.

ocenił(a) film na 1
kamilxxx09

Daj Bog zeby byly dobre sek w tym ze jak zreszta niektorzy zauwazyli jackson wprowadza zmiany niefortune, takie ktore przyciagna mlodego malowymagajacego widza, kosztem jakosci filmu. scenarzusta dextera wklada w usta fotografowi: "nic tak dobrze nie poprawia sprzedarzy piwa jak gole cycki"

mate3

A czego ty jeszcze wymagasz, skoro zostało pokazane wszystko i to w najlepszym świetle?

kamilxxx09

Najlepszym według ciebie. Ale innym może się to nie podobać. USZANUJ ZDANIE INNYCH

ocenił(a) film na 7
sentia

hehe sister my znamy już Kamilka:)

straightlines

Ano... cóż niektórzy się nie zmieniają... ale miejmy nadzieję.

ocenił(a) film na 8
sentia

Nie, proszę. Wy nie macie nadziei , że ktoś się zmieni . Macie nadzieję , że kogoś „wykurzycie z forum z podkulonym ogonem”. Ideologia, ideologią każdy ma własną ale rozróżniajmy ;)

ocenił(a) film na 8
straightlines

Tworzycie sobie „krąg znajomości” przeciwko użytkownikowi ?

calays

Nie twój interes... Musisz się we wszystko mieszać?

ocenił(a) film na 8
sentia

A czemu nie? Skoro połączmy „wy” się mieszacie w każdy komentarz/temat niektórych użytkowników ,to czemu inni nie mogą też wam? To chyba działa w obydwie strony …

W każdym bądź razie pogadałyśmy już sobie i mam nadzieję, iż teraz już wiesz , że na normalne tematy da się ze mną pogadać, wymienić argumenty bez zarzucania komuś swojego „ale”. Tyle , że gdy nie rozmawiamy o jakimś normalnym temacie tylko „zaczepiamy się” w użytkowników, to przepraszam ale nie będę z aprobatą wznosiła owacji wobec takiego zachowania. Na pewno ty i inni męczycie swoimi komentarzami innych użytkowników, zarówno tak samo jak ja Ciebie.

calays

Wiesz mi tam obojętne czy coś napiszesz czy nie... po prostu mogę ci nie odpisywać i tak tez chyba uczynię.
I nie w każdy...

ocenił(a) film na 8
sentia

I super … mnie to nie zniechęca. Tylko z drugiej strony chcecie zmian … czy to nie wymaga dialogu z każdym bez wyjątku? Dobra , nie poruszajmy tego bo przecież, żadnej rozmowy i tak nie będzie. Uprzykrzajcie życie dalej pewnym użytkownikom, a ja będę zaśmiecać wam powiadomienia moimi nudnymi tekstami o szacunku i próbie zrozumienia innej strony poprzez rozmowę ;)

ocenił(a) film na 7
calays

Nie, niektórych, tylko jednego, i to i tak nie każdy. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
sentia

A dodam tylko , że to też „mój interes” gdyż włączyłam się od początku w waszą „wojnę” , tylko nie zajęłam miejsca po „waszej stronie” . Wiec jak najbardziej to ciągle i mój „problem”. To pa ! ;D

calays

Właśnie problem z Tobą jest taki że nie jesteś po niczyjej stronie i tylko pogarszasz sprawę. Owszem próbujesz coś zdziałać ale jesteś upierdliwa i niczego nie wnosisz poza długimi nic nieznaczącymi postami których większość i tak nie czyta. Określ się i po prostu bądź i nie próbuj naprawiać tej sytuacji bo tracisz tylko czas. I tak każdy ma głęboko w poważaniu to piszesz i o co apelujesz. Ani jedna ani druga strona nie odpuści.

ocenił(a) film na 8
sentia

Wiesz, tak się składa ,że min. dzięki moim „ale” jedna osoba już nie odp. na posty i ignoruje inną przez co zmniejszone zostało występowanie kłótni. Być może tylko o 5/10% ale zawsze. Nie mam zamiaru siedzieć i patrzeć, postawa bierna – bardzo ciekawe. A może to wy odpuścicie zamiast mnie? Każdy z nas chce coś udowodnić, ty, ja i koniec. Właśnie przez bierną postawę zakładaliście sobie do woli niemiłe tematy o użytkowniku, albo pisano naprawdę skrajne wypowiedzi. Przez zgłaszanie tego , przynajmniej do chwili obecnej nie pojawiły się już tak nisko upadające komentarze (nie twoje ,to odniesienie do innej osoby ) . Więc ja mam pewien dowód ,że coś się dzieje i niech każdy robie swoje zobaczymy kto do czego doprowadzi. Koniec końców mam nadzieję , że wszystkie strony trochę spuszczą z tonu i się dogadamy. Bo zawsze trzeba mieć "tą" nadzieję.

calays

Pa

ocenił(a) film na 7
calays

Że niby Kamilek sobie odpuścił A to dobre, wciąż widzę jak się wykłóca z innymi użytkownikami.

ocenił(a) film na 8
straightlines

Nie odpisuje tobie, ignoruje... albo nie wdaje się w takim stopniu jak wcześniej. O to mi chodzi , to jest jakiś rodzaj postawy odmiennej.

ocenił(a) film na 7
calays

U niego żadnej odmiennej postawy nie widzę, wciąż wdaje się w pyskówki z wieloma użytkownikami.

ocenił(a) film na 8
straightlines

Ale nie z Toba z tego co ostatnio zauważyłam. Nie daje się tobie sprowokować więc to już zawsze coś. Bardzo minimalna zmiana ale nie powiesz , że żadna.

sentia

Problem jest w was, bo zaczynacie wszystko od dupy strony, zamiast normalnie zignorować to od razu wszczynacie wojnę, która krzywdzi innych użytkowników ( nie posty calays jak ty to napisałaś, bo jej posty są mądre i treściwe, a nie z dupy wzięte byle żeby wszczynać kłótnię).

ocenił(a) film na 8
Little_Loki

O , dziękuję :) Myślę, że ciezko będzie rozmawiać z ludzmi którzy nawołuja do zmian ale uciekaja przed tematem ze strony innych użytkowników , to jest dość ciekawa zależność.

ocenił(a) film na 1
kamilxxx09

ale co zostało pokazane? co to znaczy wszystko? wszystko co było w książce?

mate3

Wszystkie elementy stoją na bardzo wysokim poziomie

ocenił(a) film na 1
kamilxxx09

ale chodzi Ci o?

mate3

Aktorstwo, dialogi, muzykę, scenografię, kostiumy,make up, fabułę, efekty, plenery, zdjęcia, stronę wizualną itp.

ocenił(a) film na 1
kamilxxx09

wybacz ale nie rozumiem...prowadzimy rozmowę o elementach które zmienił jackson w filmie i jaki to ma wpływ na jakośc produkcji...a Ty piszesz nagle o tym ze aktorstwo scenografia itp jest na wysokim poziomie...to bez sensu ...chyba

mate3

Nie. To nie jest bez sensu.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Nie mogą, sam nawet pisałeś że książka jest arcydziełem, niezrównanym wzorem.

mate3

Mądrego dobrze posłuchać. do dziś czuję jak odbiła mi się piętnem na sercu słynna deska surfingowa Legolasa. Ale można postawić sobie pytanie- jak bardzo można udawać że nie mamy do czynienia z elfami ,krasnoludami i smokami, wielkimi jadowitymi pająkami i innymi paskudztwami- postaciami bajkowymi. (Jak bardzo można udawać że Batman to nie facet w silikonowym kubraczku z uszami de facto bardziej kota niż nietoperza tylko postać która zasługuje na kult, szacunek, ekranizację najwyższych lotów i ucieleśnienie mrocznych tajemnych klimatów)

Hobbit to Hobbit. Mały ludek co żyje z ziemnej norze. Ale ludziom to nie wystarcza. I reżyser pokazuje nam że Hobbit to nie mały kudłaty ludek żyjący w ziemnej norze tylko ucieleśnienie brytyjskości, sielskości angielskiej prowincji - oczytany i wykształcony singiel żyjący w rezydencji odziedziczonej po przodkach zasłużonych dla Jej Królewskiej Mości (nawiązania do epoki wiktoriańskiej nie przypadkowe).
Uwielbiam tą brytyjską prowincjonalność jaka była gdzieś w głębi serca Tolkiena, ale czasem trzeba spojrzeć z dystansem i nie oczekiwać po fantasy zbytniej powagi. A właśnie z kinem fantasy mamy tu do czynienia a ono ma swoje prawa

ocenił(a) film na 8
tar_atanamir

Już bym tak nie przesadzał z tym zjazdem na tarczy, nie widzę żadnej ujmy i świętokradztwa. Owszem, Tolkien by na pewno nie umieścił takiej sceny w filmie/książce, ale on tak naprawdę dał nam ogólne informacje dotyczące Śródziemia, a nie szczegóły bitew i potyczek

ocenił(a) film na 8
straightlines

Ja też boję się, że nie będzie sceny z przedstawianiem krasnoludów. Poza tym mam obawy co do Mrocznej Puszczy, z tego co było widać w trailerze i na zdjęciach to bardziej można to nazwać Szarą Puszczą. To ma być ciemny, mroczny las a nie zagajnik, przez który dolatuje światło. Wiadomo bez przesadyzmu bo to w końcu film i musi być widoczne co dzieje się na ekranie ale z tego co pokazali wynika, że nie będzie to miało nic wspólnego z "mroczną" puszczą. I mam nadzieję, że nie pominie fragmentu, w którym słyszeli w puszczy dziwny kobiecy śpiew i śmiechy, to był najbardziej niepokojący dla mnie fragment z przeprawy przez puszczę.

ocenił(a) film na 8
lost24

Mroczną Puszczę widać już w jedynce / Dol Gyldur, dom Radagasta / i myślę, że będzie ona przypominać trochę Fangorn z Dwóch Wierz .