Czy to prawda, że Dain będzie dosiadał świnię zamiast kucyka?
Jeśli tak, to według mnie to zepsuje cały film i klimat wcale nie będzie mroczniejszy, niż w
Niezwykłej Podróży...
To też nie brzmi zbyt dobrze, ale zobaczymy jak to będzie wyglądać w filmie. A to jest pewne, że to będzie dzik, czy mogę jeszcze mieć nadzieję, że to będzie jednak kucyk? ;/
W książce były kucyki i to właśnie one najlepiej pasują do bitwy. W końcu wyglądają jak konie, tylko dopasowane do wzrostu krasnoludów.
Kucyki pasują najbardziej. Nie rozumiem czemu się dziwisz, przecież krasnoludy zawsze poruszały się na kucykach. Poza tym sam Tolkien napisał, że Dain przyjechał z armią na kucykach (jak znajdę cytat to ci wyślę).
Nigdzie tak Tolkien nie napisał. A krasnoludy podróżowały na kucykach, owszem, ale nie uzywały ich w bitwach. Oszalałes!
Sprawdziłem, faktycznie armia krasnoludów Daina nie jechała na kucach (a tym bardziej nie na guźcach), tylko maszerowała pieszo. Według mnie właśnie tak powinno być w filmie.
W ujęciu Twórczości Tolkiena to w ogóle nie jest krasnoludzkie...
Krasnoludzkie plemiona nie posiadały kawalerii, nie ujeżdżały zwierzaków w boju.... preferowały piechotę, gdyż miałyku temu warunki fizyczne i swoje predyspozycje fizyczne podkreślały także w stylu walki, kwestii uzbrojenia etc.
Tak więc....sorry.... to w ogóle nie jest krasnoludzkie. Chyba, że marzysz o krasnoludach Tolkiena prezentowanych przez pryzmat gier i innych Twórczości fantasy.
Co z tego, ze Tolkien stworzył krasnoludy idące na wojnę pieszo? Film to co innego. ten pomysł jest świetny:)
No po prostu mi te dziki (czy tam guźce) w ogóle nie pasują do świata Śródziemia i są zbyt dziecinne w moim odczuciu. Film staje się przez to bardziej baśniowy (nie mówię, że źle, ale ja bym wolał, żeby był mroczniejszy) i jeszcze bardziej odbiega od LOTR ;/
Bo z natury Hobbit odbiega od Władcy.... którejś z tych powieści widocznie nie czytałeś.
Czytałem zarówno Hobbita jak i Władcę i wiem, że się bardzo różnią. Mimo wszystko filmy mają być ze sobą spójne (grają ci sami aktorzy, jest wiele nawiązań do LOTR w Hobbicie itp) i chciałbym, żeby klimat też był podobny. Według mnie krasnoludy na dzikach, tak jak Radagast na saniach z królikami są strasznie dziecinne i film nie jest już tak mroczny jak Władca.
Spójność fabularna w książkach a w filmach to dwie różne rzeczy w filmie musi być nie zachwiana łączność ...książka może pozwolić sobie na dystans i partycypację treści wraz z jej odbiorem do różnych grup wiekowych ...
" Świnie bojowe " to zupełnie inny klimat to bardziej Warhammer i proszę nie mieszajmy tych dwóch universów ...jak napisał Khazad7_2 w armii krasnoludów nie było kawalerii żadnej bo mali wojonicy cenili sobie bardziej walory piechoty ...i tyle.
Krasnoludzkie, ale też znowu kłania się mitologia nordycka z której czerpał Tolkien. Bóg germański Frejr dosiadał dzika. Wiele imion w Hobbicie ma swoje pochodzenie z mitologii nordyckiej
http://pl.wikipedia.org/wiki/Frejr
http://fronsac.republika.pl/mitologie/nordycka.htm
Ludzie łykają pewne standardy wraz z grami,filmami ale już nie mają ambicji zainteresować się jakie są korzenie tego co znają. A potem pozostaje tylko porównywanie z tym co już się zna i uważa za historyczny odnośnik- w tym przypadku Warhammer. Czasem warto oderwać się od tego co nam serwuje przemysł gier oraz filmów, zakrztusić się, wypluć i obejrzeć co leży na talerzu. Może nieraz się okazać że źródłem jest właśnie np. mitologia. Tak samo z językami elfów które pochodzą z Finlandii. Ludziska w wieku 12-17 lat łykają wszystko nie zastanawiając się nawet co im zapodano :)
Z tego co wiem, (a wiem) "kuc" oznacza konia, który ma mniej niż 145 cm w kłębie, więc taki znowu mały szetlandzik to nie musi być.
Chyba lepiej na wielkim guźcu niż na kucyku. Kucyki w Bitwie 5 Armii? Dobre sobie...
http://heirsofdurin.files.wordpress.com/2012/09/slide_3-49b2238fa35452a0f45db76c c61e0d25.jpg
O bardzo fajny obrazek :D Jest to jakaś oficjalna grafika, czy raczej zrobiona przez fanów? A tak btw to cała armia krasnoludów będzie na guźcach czy tylko Dain?
To jest zdjecie z gry online jak napisal "hr_dooku" :)
https://www.kabam.com/games/the-hobbit-armies
Ogolnie mysle ze pomysl jest niezly. Szkoda tylko ze zalatuje troche powtorka z rozrywki... w LOTRze pod koniec bitwy na polach Pelennoru przybyla kawaleria Rohanu pod wodza Theodena. W Hobbicie przybedzie "kawaleria" z Gor Zelaznych w postaci krasnoludow na dzikach :D Ciekawe czy Dain tez walnie przemowe w stylu Theodena :P
Mi się akurat pomysł z dzikami nie podoba, ale każdy może mieć inne zdanie ;) W przypadku Daina będzie trochę inaczej, gdyż przyjedzie zanim jeszcze pojawi się armia orków, ale może być podobne do szarży Theodena, oby bo ta scena w LOTR była świetna! :D