Znacie może te pozycje i wiecie czy warto się w nie zaopatrzyć?
1) Świat Tolkiena Śródziemie Postacie i miejsca - Hanrahan Gareth
http://www.gandalf.com.pl/b/swiat-tolkiena-srodziemie-postacie/
2) Bestariusz Tolkienowski - David Day
http://encyklopediafantastyki.pl/index.php?title=Bestiariusz_tolkienowski
Zależy od ciebie. Jeśli chcesz to kup. Jest to pozycja nadobowiązkowa. Bestiariusz czytałem, jest dobry, ale krótki.
Ale co to jest w ogóle? Bo z tych opisów w necie to niewiele można się dowiedzieć.
Bestiariusz to po prostu opis potworów i istot takich jak balrogi z uniwersum śródziemia. Podobnie jest z postaciami i miejscami śródziemia.
ŚWIAT TOLKIENA? nie opłaca się moim zdaniem ani trochę....
lepsze te albumy były z WŁADCY wydawane po dwa z każdej części - FILMOWE POSTACIE I MIEJSCA oraz JAK KRĘCONO FILMOWĄ TRYLOGIĘ - z Drużyny wyszły dwa takie - filmowe postacie i drugi czyli jak kręcono i z Dwu też wyszły i powiem ci,że te szczególnie były ciekawe jak kręcono - materiały z planu - jak to wszystko wyglądało - to z ręką na sercu polecam - do Powrotu wyszedł tylko filmowe postacie:)
Aha, a chociaż te informacje w nim zawarte sa jakieś rozszerzone czy raczej nic czego nie można się dowiedzieć z WP, Hobbita czy Silmarillionu?
Część jest rozszerzona w bestiariuszu. Kupować się jednak nie opłaca. Lepiej przeczytać e-booka.
I na taką odpowiedź czekałam :) Czy warto kupić :) Teraz wiem, aby dać sobie spokój.
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/5130/atlas-srodziemia
jeszcze ATLAS ŚRÓDZIEMIA polecam bo miałam z biblioteki - ENCYKLOPEDIA ŚRÓDZIEMIA - bo miałam z wydawnictwa Amber - NIEDOKOŃCZONE OPOWIEŚCI - i dowiesz się wiecej niż z tego ŚWIATA TOLKIENA....
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/81045/j-r-r-tolkien-wizjoner-i-marzyciel
I TO TEŻ POLECAM:)
Niedokończone opowieści to nawet nie rozszerzenie a taka sama część uniwersum jak sillmarillion. A atlas fajny, ale autorka to chyba jakąś obsesję miała.
mnie o te opowieści chodzi gdzie będzie miała opis Numenoru i istarich itp:0)
Atlas mi się podobał - najpierw to niech sobie w bibliotece poszuka - zanim,powiedzmy,kupi - ja tak zrobiłam:)
Słonko ja Atlas Śródziemia to już dawno bym kupiła gdyby można było dostać w księgarni. Z tego co widzę "Wizjoner i marzyciel" też jest niedostępny.
Teraz mam zamiar kupić "Listy" i "Niedokończone opowieści".
Zastanawiam się też czy warto kupować "Opowieści z niebezpiecznego królestwa" i "Encyklopedie Śródziemia"
.....jak mieszkasz w dużym mieście - popytaj w bibliotekach - jest jeszcze Allegro i inne takie - ja dostałam w bibliotekach bez problemu.....
ENCYKLOPEDIA to masz tam alfabetycznie wymienione wszystkie miejsca i postacie oraz artefakty - wszystko :)
mnie się podobała i polecam:)
OPOWIEŚCI się mi nie podobały:(
Mam juz Tolkiena w domu (Hobbit, WP, Silmarilion). Teraz mam manie na Grę o Tron i skupuje wszystkie sezony serialu i książek ;-)
Powinieneś zdobyć jeszcze niedokończone opowieści. Naprawdę warto. A w grze o tron najgorsze jest że ciągle jest tworzona :(
Szukałem ich ale nigdzie nie znalazłem (na allegro pewnie będę musiał kupić) i Dzieci Hurina - nawet na allegro nie widziałem tej książki.
Co do Gry o Tron - ma być podobno tylko siedem części ;-)
Przynajmniej tak czytałem ze ma być siedem części - ale moze jednak sie rozmyślił i postanowił wykorzystać sławę serialu i bedzie pisał kolejne części a szkoda :-(
I dlatego ja czekam. Nie mam zamiaru potem czekać 10 lat bo pisarz będzie chciał zbijać kokosy na sławie. A nienawidzę niezakończonych historii.
Który skończy się jeszcze później a my będziemy czekać na kolejne sezony :) wychodzi na to samo :)
Dwie już są zapowiedziane na 100 %. Jak coś potem by tworzył to nie chciałoby się mi tego pewnie czytać bo wszyscy by już zginęli :)
Dokladnie. Chyba ze da jakieś 20 lat później i nowe rodziny - powinien zakończyć na tych tylko 7 częściach
Martin napisał teraz "Rycerz siedmiu królestw". To może na jakiś czas zastąpić GoT.
Tyle, że większość fajnych postaci już umarła. A część nowych jest kiepska
POTĘŻNY SPOILER
JEŚLI NIE CZYTAŁEŚ WSZYSTKICH PIĘCIU KSIĄŻEK TO POMIŃ TO
Z tych fajnych to przetrwał tylko Tyrion, Arya i Deanerys( chyba). To było dosyć wkurzające, że zabito Jona
KONIEC SPOILERÓW
Nie rozmawiajcie tu o Grze o tron! Nie każdy chce spotkać spoiler innego swojego serialu. Nie po to się unika tematycznych forum danego serialu aby dowiedzieć się o nim gdzieś indziej.
Rozmawiajcie sobie na pw bądź na forum tego serialu.
Ja napisałem "potężny spoiler i dałem dużo spacji. To straightlines wygadał :) wiem, nie powinienem spoilerować :/
Więc mu nie odpowiadaj. Wiem że napisałeś SPOIJLER i dzięki za to bo sama tą treść ominęłam, ale jego już nie ;/