PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328304
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Znacie może te pozycje i wiecie czy warto się w nie zaopatrzyć?

1) Świat Tolkiena Śródziemie Postacie i miejsca - Hanrahan Gareth
http://www.gandalf.com.pl/b/swiat-tolkiena-srodziemie-postacie/

2) Bestariusz Tolkienowski - David Day
http://encyklopediafantastyki.pl/index.php?title=Bestiariusz_tolkienowski

kamilxxx09

Ale do Pustkowia będzie jeszcze jedna. Chyba latem.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Ach faktycznie te dwie po polsku są do pierwszej części. Źle spojrzałam.

A to oni w ogóle zrezygnowali już z kronik jak widzę.

Ok dzięki za wyjaśnienie wszystkiego.

Belief

No niestety Amber zrezygnował.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Amber i wszystko jasne. Nie liczyłabym na rzetelność tego wydawnictwa.

Belief

Masz rację.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

dziś z biblioteki znowu wzięłam NIEDOKOŃCZONE OPOWIEŚCI - lubię do nich wracać - warto - warto - ciekawie tam o Thranduilu piszą i generalnie zapoznaj się:)

ocenił(a) film na 7
Baronek7

A pisałaś, że Ci się nie podobały? Ja na pewno je przeczytam. Musze tylko kupić. Teraz bym zamówiła, ale w tym sklepie którym zamawiałam ich nie mieli. Za to idą już do mnie "Listy" :D. Ale jestem happy :).

Sprawdzałam ostatnio bibliotekę do której kiedyś należałam i okazało się, że mają niezły zbiór książek Tolkiena i o Tolkienie. Mają nawet te 3 tomy historii Śródziemia. Zauważyłam, że one czasem też się nazywają "Niedokończonymi opowieściami" zamiast "Księgą zaginionych opowieści".

Baronek7

Mam je w domu :)

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Czy to jest ta kronika, której nie wydali po polsku?

http://www.wetanz.com/tdos-chronicles-art-and-design/

Belief

tak.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Wczoraj specjalnie zaszłam do Empiku obejrzeć te "Kroniki", "Przewodniki do filmu" oraz "Postacie i miejsca". I muszę powiedzieć, że najbardziej to się opłaca kupić ten "przewodniki po filmie". Dużo treści o tym jak tworzyli filmy, sporo zdjęć.... Gorsze są "Postacie i Miejsca". Tzn. fajnie jest je kupić za niską cenę poniżej (20 zł) choćby dla zdjęć, ale nie za cenę empikową. Za to te "Kroniki" się nie opłacają. Są potwornie drogie to raz. Nie powiem ładnie wydane, ale treści tam praktycznie zero. Pełno zdjęć postaci a w zasadzie różnych wersji jak miały wyglądać, jaki był ich etap tworzenia. Jakoś mnie to nie porwało. A cena zabójcza. (Choć teraz Amber ma do końca marca obniżkę i wszystko sprzedaje za połowę ceny a jak się dobrze poszuka to i taniej się znajdzie, mimo wszystko nie kupiłabym tego)

Belief

Treści zero w kronikach? Chyba nie to oglądałaś.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Nie ma innych kronik. Są tam teksty złożone z 3 zdań. Za to pełno zdjęć i to takich dla mnie niepotrzebnych. O wiele byłoby fajniej jakby dawali więcej zdjęć prawdziwych. Taki album byłby fajny. Zresztą kroniki w całości można obejrzeć na youtube. Zamiast Kronik lepiej zaopatrzyć się w przewodnik filmowy.

Belief

Proszę cię, nie komentuj, jak się nie znasz. Ja posiadam kroniki i wiem, że są one świetnymi pozycjami. 1 zawiera szkice i rysunki, dopiero druga zdj. z filmu. A informacji jest ogrom.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Ogrom informacji jest też w przewodnikach. Większość tych zdjęć z filmu zawierają pozostałe wymienione pozycje, a o ile tańsze. Jedynie co to szkice były fajne, to fakt, mi też się podobały. Miałam je w ręku, kartkowałam strona po stronie i twierdzę, że nie są warte swojej ceny. Aby ocenić książkę nie potrzeba specjalnych kwalifikacji. Może dla Ciebie liczne zdjęcia postaci z różnymi fryzurami, bronią itd są ciekawe. Dla mnie nie bardzo. I proszę Cię formułuj w przyszłości trochę grzeczniej swoją dezaprobatę.

Belief

90 zł to nie tak dużo.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Się wtrące.Akurat 90 zł za książkę to dużo. Możnaby za to kupić 2 dobre książki.

ocenił(a) film na 7
pemmil

Dokładnie.

pemmil

To jest porządnie wykonany album, pięknie ilustrowany zresztą, nie byle co.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

To prawda. Samo wykonanie technicznie albumu jest porządne. To zawartość pozostawia wiele do życzenia. Mam wrażenie, że właśnie płaci się za to wykonanie.

Belief

Powiem tak: nie czytałas ich, więc twój błąd. Jest tam ogrom informacji, szczególnie w dwójce.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

No nie nie nie czytałam, a to co przeczytałam mało mnie interesowało. Ja nie potrzebuje informacji z jakiego materiału był np. strój Elronda.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

A widziałeś trzecią? Bo trzecia kronika akurat wydaje się ciekawa. Tą bym kupiła po przecenie :)

http://www.youtube.com/watch?v=2c1GFummRok

Belief

Mam ją.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

A można zapytać za ile kupiłeś i gdzie? Od razu mówię, że na to pytanie nie musisz odpowiadać.

Belief

Na stronie Kraina Książek za 129 zł.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Dzięki

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Jesteś pewien na 100 % że Amber na pewno nie będzie chciało wydać 3 kroniki? Dziwne bo wydali dwie pierwsze a trzecia wydaje się być naprawdę fajna i o wiele lepsza od poprzednich. Mam na nią okropną ochotę.

A orientujesz się może kiedy wyjdzie 4 kronika?

Belief

Amber porzucił projekt. A co do 4 to chyba wychodzi jakoś latem.