PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328324
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Co za idiota wymyślił taką niedorzeczność?!

ocenił(a) film na 7
lotr_2

Userzy filmebu potrafią się tylko wzajemnie obrażać ;) Na cały wątek jest 5 sensownych wypowiedzi, reszta to wzajemne wrzuty. Nikomu jak widzę nie chce się już podawać argumentów, "bo po co". "Myślę, co myślę, więc po co popierać to czymś więcej" (po to, żeby inni wiedzieli DLACZEGO i mogli zacząć POLEMIZOWAĆ!).

Osobiście uważam, że primo - musimy zaufać del Toro, secundo - w świecie Tolkiena jest tyle materiału do ekranizacji, że mogli by śmiało zbić z tego jeszcze jedną trylogię. Dlatego pomysł na wtopienie tego po Hobbicie uważam raczej za minimalistyczny jak na hollyłódź - i bardzo dobrze!

ocenił(a) film na 7
Hank

Eh... Hobbit 2, to tak jak jest pisane wyżej jest wstępem do WP - czyli przegnanie czarnoksiężnika z Angmaru... i najprawdopodobniej upadek Arnoru...Czyli innymi słowy Biała Rada. Film będzie wyjaśnieniem gdzie do licha polazł Gandalf przed mroczną puszczą...(Przynajmniej tak mi się wydaje) Kto nie czytał nie wie o czym mówię...

_kudlaty_

Może być wypełnienie luki pomiędzy Hobbitem a Władcą Pierścieni, ale jak powiedział pan powyżej to raczej wydarzenia w hobbit 2 będą miały mało wspólnego z niziołkami, więc nadanie tytułu Hobbit 2 jest bardzie chwytem reklamowym, czyli tytuł powinien brzmieć inaczej.

_kudlaty_

Chyba Ci się coś pomyliło. Angmar upadł około tysiąc lat przed akcją Hobbita, a Gandalf szpiegował Dol Guldur (podejrzewał że Czarnoksiężnik powrócił, w istocie był to sam Sauron). Czyli nic Ciekawego. Poza narodzinami bohaterów WP, śmierciami bohaterów Hobbita, przenosinami Saurona do Mordoru nic się w tym okresie nie działo.
Osobiście też uważam że tworzenie czegoś, co nawet według Tolkiena nie było na tyle ciekawe by o tym napomnieć dłużej we WP jest bez sensu. Będzie to tylko komercyjne dziadostwo, nastawione na zarobek i dłużyzny w fabule. Odgrzewanie kotleta.

Moim zdaniem zamiast "Hobbita 2" mogli by zekranizować "Dzieci Hurina".
Albo zabrać się za jedną z 12-tu części "Silmariliona" :D.

Konstal

A ja najbardziej czekam właśnie na tę część, bo podoba mi się jakie zmiany wprowadzono do LOTR pisząc scenariusz, więc jeśli ci sami ludzie napiszą, to jest nadzieja na coś ciekawego. Jedyne co mnie martwi, to reżyser:S stworzenie kilku dziwadeł, to jeszcze nie wszystko.

ocenił(a) film na 9
Konstal

właśnie ;) konstal chyba jako jeden z nielicznych ma jakieś pojęcie o uniwersum Tolkiena ;) A o "Dzieciach Hurina" również napisałem w innym poście i sądzę że byłby to strzał w 10. Co do Silmarillionu... to jest bardzo szeroki zakres danych więc nie jestem do końca pewien czy ktoś by się tego podjął.

ocenił(a) film na 8
Doomsayer

Czemu nie. Kiedyś przyszedł mi do głowy pomysł serialu, zrobionego na wzór tych traktujących o jakiejkolwiek mitologii. Zaznaczam, że myślałem o serialu, w którym główną rolę, podobnie jak w wersji papierowej, odgrywałaby narracja. Zamiast akcji i dialogów, coś w rodzaju paradokumentu.

ocenił(a) film na 9
kondor82

no to jest genialny pomysł! ^^ ale również wątpię czy by to przeszło- jak dla mnie świetnie by się to oglądało ale nikt by tego nie wyprodukował :/

ocenił(a) film na 8
Doomsayer

Kto wie, poczekamy zobaczymy.
Kiedyś sądziłem, że przeniesienie "Władcy pierścieni" na duży ekran graniczy z niemożliwością. I co? Udało się fantastycznie. Mimo drobnych rozbieżności między fabułą filmów a treścią książek, byłem tymi pierwszymi zachwycony. Niedługo wychodzi "Hobbit". Niedługo okaże się, czy dotychczasowy boom na Tolkiena to tylko tymczasowe zjawisko, czy jednak publiczność połknęła bakcyla i każda produkcja traktująca o niesamowitym świecie Ardy będzie strzałem w dziesiątkę.

ocenił(a) film na 9
kondor82

obejrzymy, zobaczymy jak się sytuacja potoczy :) nie zapominajmy, że nie zabija się kury znoszącej złote jaja!

ocenił(a) film na 7
karuzel11

ja to wymyśliłem. myślałem że się ucieszysz. sorry, nie wiedziałem.

ocenił(a) film na 8
karuzel11

To nie Hobbit 2 kretynie, tylko Hobbit część druga.

ocenił(a) film na 9
Dzidas

wiadomo, że podzielili to na dwie części bo zarobią więcej kasy, ale mnie to nie przeszkadza i cieszę się, że będą 2.

ocenił(a) film na 9
cHrzanek

ku.. bo nie mogę. Czy w szkole nauczyli was czytać? TO NIE JEST CZ.2 Hobbita -.-

Doomsayer

Mogli by ukazać np śmierć Matki Aragorna, i początki jego tułaczki, jako strażnika xD

ocenił(a) film na 9
Gotrek09

>.< i zrobiliby w końcu z władcy modę na sukces >_>

ocenił(a) film na 10
karuzel11

To jest wizja scenarzysty, chcesz coś gadać to sam napisz a nie, po za tym oni na pewno są o wiele mądrzejsi od ciebie. Nie obrażaj ludzi których nawet nie znasz.
Druga sprawa skąd wiesz jak będzie to wyglądać skoro nie widziałeś scenariusza?

karuzel11

Yyy a kolega wie ze to jest na podstawie książki Hobbit, i zostało podzielone na 2 części a nie Druga cześć hobbita?

strzalka34

Temat powstawał niespełna 4 lata temu, kiedy pojawiły się plotki o tym, iż 2-ga część będzie niezwiązana z treścią którejkolwiek z książek, a jedynie radosną twórczością scenarzystów. Patrz na daty postów.

Konstal

wybacz moje niedopaczenie:)

ocenił(a) film na 6
strzalka34

Niestety nie każdy wie, że aby zrobić Władcę Pierścieni zmieszczonego w 3 filmach musieli sporo rzeczy wyciąć... Spotkanie Frodo z Tomem Bombadilem, itd.
Mam nadzieję, że w 2'giej części będzie choć wzmianka o nim. W końcu, kto czytał to wie. Większość wypowiadających się w tak negatywny sposób bez podawania argumentów, by były logiczne, po prostu nie czytała dokładnie książki. Może jedynie streszczenia. :) Widocznie w dwóch filmach będzie przedstawione więcej rzeczy z książki. Przynajmniej bardzo na to liczę.
A przecież są jeszcze "Opowieści Niedokończone" Tolkiena...

ocenił(a) film na 9
karuzel11

A ja się cieszę, że ten film wyjdzie. Zobaczymy co wymyślą scenarzyści. A jak ktoś uważa ten pomysł za poroniony to po prostu nie oglądać i tyle a i tak z pewnością większość z was którzy krytykują ten pomysł i tak uda się do kin czy w inny sposób obejrzy go chociażby z ciekawości...

karuzel11

Oj tam, producenci chcą jakoś zarobić i tyle..

karuzel11

moim zdaniem każda okazja do ekranizacji dzieł wspaniałych twórców jest dobra. Nie mniej nie twierdze że zawsze ich treść jest zgodna z pierwowzorem i nie rzadko gorsza ale czasem się udaje zrobić naprawdę porządny film.
Tolkien ma wiele wspaniałych dzieł nawet proste mapy śród-ziemia są arcydziełem jeśli spojrzymy na ich detale i bogactwo każda z książek od Silmarillion do WP aż po zbiór map i opowiadań są godne uwagi i pełne kunsztu tegoż to autora. każdorazowo czytając jedną z jego książek przenoszę się w inny wymiar i nawet jeśli ten film nie będzie do końca taki sam jakim stworzyłby go Tolkien to mam chociaż nadzieje, że choć na chwile znajdę się w tym innym wymiarze do którego zawsze odsyła mnie Tolkien.

A to że dwie części to dlatego żeby podsycić apetyt i dać nam trochę więcej przyjemności. Tyle lat czekałem na jakakolwiek z kolejnych ekranizacji J.R.R. T.

ocenił(a) film na 8
hiob_5

Co wy bredzicie?? Druga część jest kontynuacją ,owszem Hobbit nie jest grubą książką ,ale wszystkich wydarzeń nie da się zrobić w 3 godzinach filmu. Ta część nie wiem gdzie się zacznie ,ale w niej będzie pokazana ta ostatnia bitwa pod tą górą ....

karuzel11

ekranizacja "Hobbita" została podzielona na 2 części

karuzel11

Nie jestem tolkienowskim specjalistą, ale jeśli się nie mylę to książka miała właśnie tytuł Hobbit czyli tam i z powrotem. A to że hobbit 2 no to znaczy kontynuację wątków z 1wszej części.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
karuzel11

Sedho. Sedho, nin!

ocenił(a) film na 10
Annqa

Mae, mae!