PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328304
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Pod koniec filmu, w scenie na drzewie, gdy Azog widzi po latach Thorina mówi do niego, że czuje zapach strachu jak jego ojca przed śmiercią ( Thrain ). Raczej schwytał go tylko i przekazał do Dol Guldur na tortury, bo Thrain jak wiemy pojawi się w drugiej części i da Gandalfowi mapę i klucz.

ocenił(a) film na 9
obleh

Ale to chyba w retrospekcji tylko ? Bo klucz i mapę już Gandalf przekazał.

ocenił(a) film na 6
Marvolo666

W retrospekcji. Albo w edycji rozszerzonej do jedynki ;p

Marvolo666

Racja Thraina zobaczymy tylko pewnie w retrospekcji. Chodzi mi raczej o to, czy on sam własnoręcznie go zabił. Ciekawe jak pokażą jego śmierć, po spotkaniu z Gandalfem.

obleh

Ciekawi mnie czy Gandalf wie o śmierci Thraina. Podczas kolacji u Bilba gdy daje klucz Thorinowi raczej powinien mu powiedzieć czy ojciec żyje, czy nie. Może nie wie, a może chce to ukryć przed Thorinem. Z tego co pamiętam to ledwo się udało Gandalfowi powrót z Dol Guldur, więc może faktycznie była tam jakaś jatka z udziałem Azoga.

ocenił(a) film na 6
obleh

Raczej chce ukryć. Możliwe że była jakaś jatka z udziałem Azoga. Podczas kiedy Balin kończy opowiadać o bitwie pod Morią, a Thorin mówie że Azog dawno zdechł, Gandalf spogląda na Balina i wydaje się że obaj wiedzą iż ork żyje.

Joecrou

Balinowi udało sie zbiec z Mirkwood, gdy pojmano Thraina. Więc jeśli w filmie to Azog go porwał, to Balin go widział, więc wie, że Azog żyje. A Gandalf może wiedzieć albo od niego, albo się natknął na Azoga w Dol Guldur.

ocenił(a) film na 6
Liv_and_Let_Die

Wydaje mi się że raczej wie od Balina.

Joecrou

Kurczę, chyba jednak nie, bo przypomniałam sobie, że w filmie jest zdanie Balina, że Thrain "zaginął, pojmany albo zabity, tego nie wiemy". Czyli tutaj akurat Jackson trzymał się książki. Więc moja poprzednia spekulacja, iż Balin widział Azoga chyba się nie sprawdzi... :/

ocenił(a) film na 6
Liv_and_Let_Die

No tak, mówi coś takiego. Chyba że kłamał : P Czyli wychodzi na to że Gandalf musiał widzieć Azoga i powiedział o tym Balinowi. Albo się tylko domyślają że żyje.

Joecrou

Trudno wyczuć, co Jackson wymyślił ;) Mnie się wydaje, że wiedzą obaj. Może obawiali się powiedzieć Thorinowi, bo znają jego charakter i pewnie bali się, że to Thorin zacznie ścigać Azoga ;)) Taki spisek staruszków ;D
Więc na razie zakładamy dwie opcje:
1. Balin widział porwanie Thraina przez Azoga (ale okłamał w opowieści)
2. Gandalf widział Azoga (prawdopodobnie w Dol Guldur)
Może jeszcze ktoś coś wymyśli.

I ciekawe, czy Jackson na przykład nie wymyślił, ze to jednak Azog zabił finalnie Thraina...bo po tych wszystkich spekulacjach zaczynam wątpic, czy to zdanie o zapachu Thraina przed śmiercią to była jedynie prowokacja...

ocenił(a) film na 6
Liv_and_Let_Die

Tak, wydaje mi się że w filmie to Azog zabił Thraina, dzięki temu Thorin jeszcze bardziej będzie chciał się zemścić.

Joecrou

No, to by już wbiło ostatni gwóźdź do trumny... Rany, jak się Thorin dowie o czymś takim, to w finalnej bitwie będzie polował tylko na Azoga, znowu się zapowiada spektakularny pojedynek.

ocenił(a) film na 6
Liv_and_Let_Die

A tu bach ! Azog zabija Thorina w BPA, a przy okazji giną Kili i Fili w jego obronie. Albo Thorin zabija Azoga, ale ginie od ran które tamten mu zadał.

Joecrou

Azoga w 3 cześci raczej nie bedzie.

kamilxxx09

Jest wymieniony w obsadzie 3 części, poza tym Manu B. mówił o tym, ze Azog będzie jeszcze w 2 i 3 części.

Joecrou

Ja optuję za drugą opcją :D

ocenił(a) film na 6
ocenił(a) film na 10
Joecrou

No właśnie też zauważyłam ten spojrzenie Gandalfa i się zastanawiałam czy on czegoś nie wie.

ocenił(a) film na 6
_Myszaa_

Mi się wydaje, że w tym momencie kiedy Gandalf spogląda na Balina, w edycji rozszerzonej pojawi się jego retrospekcja. Opowieść Balina dobrze by z tym współgrała, skoro już im się zbiera na wspominki.

ocenił(a) film na 10
Fladrif

No w sumie, dobry pomysł. Możliwe, że tak zrobią.

ocenił(a) film na 6
Fladrif

No raczej nie... Nie pasuje w tym momencie kompletnie. Jeżeli pojawi się w edycji rozszerzonej to napewno w innym momencie.

ocenił(a) film na 10
obleh

btw. macie tutaj ciekawy wywiad z odtwórcą ostatecznej roli Azoga...dużo wyjaśnia, więc polecam ;)
http://www.empireonline.com/interviews/interview.asp?IID=1660

pozdr

DaroO2222

Czyli Azog będzie chyba tylko jeszcze w 2 cześci.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

dlaczego tak myślisz...przecież wyjawił,że zjawi się na dokrętkach w czerwcu...
po za tym jest tam w nawiasie napisane,że Bolg pojawi się w kolejncyh odsłonach...w co jednak wciąż ciężko mi uwierzyć.

DaroO2222

Bolg będzie na pewno w 2 i 3.

ocenił(a) film na 9
DaroO2222

O Boże! Uderzające podobieństwo! Azog jest całkiem sexy ;D

Aredhel125

Azog jak Azog...... ;P

obleh

Mnie się wydaje, że Azog chciał go sprowokować. Żeby go dorwać. I jak widać, udało się ;)

ocenił(a) film na 9
Liv_and_Let_Die

Mi też się tak wydaje. Szczerze powiedziawszy to nawet nie myślałam, że mogło by być inaczej, po prostu zwykła prowokacja.
Jakoś miałam wrażenie widząc Balina kończącego opowieść o Morii, że on jedynie przypuszcza, że Azog żyje. Gandalf chyba siedział jakoż z tyłu i nie spoglądał w ogóle na Balina wtedy.

ocenił(a) film na 9
Aredhel125

A co to było z Azogiem i Gandalfem w Dol Guldur dokładnie?

Aredhel125

Tego nie wiemy, bo to sa nasze spekulacje, co mogł wymyślic Jackson w tej kwestii ;)
Normalnie Azog juz wtedy nie żył. Ale w filmie jak widać ma dotrwac do prawie końca.

Co do wymiany wzrokowej Balina i Gandalfa to wymienili spojrzenia, oj, wymienili...

ocenił(a) film na 9
Liv_and_Let_Die

Trochę napieprzyli z tym. Może kwestię Thraina w lochach Dol Guldur w ogóle pominą i wyjdzie na to, że go zabili w bitwie pod Morią i tyle. Chociaz w sumie iby kiedy krasnolud dałby klucz Gandalfowi? Ee lepiej nie będę się nad tym zastanawiać. W każdym razie nie wiem co by Azog miał robi w Dol Guldur, jakoś mi się to nie klei.

Do tej sceny wymiany spojrzeń muszę wrócić, bo jakoś wydawało mi się, że Gandalf tyłem siedzi oparty o drzewo.

Aredhel125

Scena gdy Thrain daje mapę Gandalfowi będzie na pewno, więc nie zginął w Morii. Przypuszczam, że Azog po prostu schwyta Thraina w Mrocznej Puszczy i dostarczy go na tortury Czarnoksiężnikowi do Dol Guldur. Jedno jest pewne, że Gandalf coś w Dol Guldur niepokojącego zobaczy.

ocenił(a) film na 9
obleh

Czyli wcześniej czarnoksiężnik nie ukazał się Gandalfowi, skoro dopiero potem poinformował go o nim Radagast. Ciekawa jestem jak wyglądały relacje Azoga z Czarnoksiężnikiem, jak to w ogóle pokażą.

ocenił(a) film na 6
Aredhel125

Gandalf spogląda na Balina po tym jak Thorin mówi że Azog juz zdechł, jest zbliżenie na niego, lekko się obraca w kierunku Balina, a potem zblizenie na tego drugiego, i znowu na Gandalfa, który lekko "wzdycha".

ocenił(a) film na 9
Joecrou

Dziwne, ze Thorinowi nic nie powiedzieli. Może chcieli mu oszczędzić nerwów, bo nie wiedzieli, ze ich ścigają. Gdy film rozmija się z oryginałem to trochę trudno to racjonalnie połączyć. Ale, że co, że Thrain mógł powiedzieć Gandalfowi w Dol Guldur, że Azog żyje i przy okazji dać klucz i błogosławieństwo na tą wyprawę?

ocenił(a) film na 6
Aredhel125

Może Thrain powiedział Gandalfowi, może ten sam go widział gdzieś, lub widział go Balin, a możę tylko się obaj domyślają iż ork może nie być martwy.

ocenił(a) film na 10
obleh

ja zauważyłem jedną rzecz. Mianowicie w scenie kiedy wszyscy są na drzewach i azog przemawia do dębowej tarczy, a później thorin mówi 'it cannot be' Gandalf wychyla się z gałęzi, kamera pokazuje Azoga, który wydaje się być zaskoczony i przerażony na widok Gandiego, następnie mówi 'ten jest mój, resztę zabić'. To by też wyjaśniało dlaczego azog sam nie chciał odciąć thorinowi głowy, tylko kazał yaznegowi. Może to oznaczać, że Azog i Gandalf spotkali się wcześniej :)))

nosiu

Teraz, jak to napisałeś, to obejrzałam to znowu i faktycznie, Azog na widok Gandalfa poderwał się, jakby mu ktoś szydło wbił w 4litery.
Być może jak już Gandalf znalazł Thraina, Azog miał go akurat zabić (stąd to porównanie o zapachu) i Gandalf mu coś zrobił? Coś, przez co się go boi?

ocenił(a) film na 9
nosiu

Interesująca teoria, też zwróciłem na to uwagę podczas oglądania. Cóż, jak dotąd żaden ork ni goblin nie był w stanie podołać Gandalfowi :)

Marvolo666

A o kim mówi Azog, mówiąc ten jest mój?

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

O Thorinie.

Joecrou

Aha dzięki:)

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Spoko ; P

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Myślę, że właśnie o Gandalfie :)))

ocenił(a) film na 6
nosiu

Nie. Oczywiście że chodzi o Thorina.

ocenił(a) film na 10
Joecrou

To czemu później sam sie nie pofatygował żeby zabić thorina, który leżał na ziemi po walce, tylko kazał to zrobić innemu orkowi??? Balin: 'Azog poprzysiągł wyrżnąć ród Durina. Zaczął od Króla...' :)

nosiu

Yaznegowi? To nie był Yazneg bo on zginął na Wichrowym Czubie zabity przez wargów.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Mój błąd. XD pomyliłem się w nazwie. :)