Pod koniec filmu, w scenie na drzewie, gdy Azog widzi po latach Thorina mówi do niego, że czuje zapach strachu jak jego ojca przed śmiercią ( Thrain ). Raczej schwytał go tylko i przekazał do Dol Guldur na tortury, bo Thrain jak wiemy pojawi się w drugiej części i da Gandalfowi mapę i klucz.
W tej samej scenie kiedy Azog mówi to Thorina "tak samo śmierdział Twój ojciec Thorinie synu Thraina" przed słowami Thorina "to niemożliwe" Gandalf mówi cichutko "co". ledwo to słychać ale wymawia słowo "What?". Po tych słowach Azog zauważa Gandalfa. A to by świadczyło również o tym, że Gandalf na tą chwilę nie wiedział o śmierci Thraina.
Eee, chyba się przesłyszałeś. Nic nie słyszę żeby Gandalf coś mówił, a pogłosiłem na maxa :P
Słychać (w wersji dubbingowej na tej scenie jest wyraźnie powiedziane "co", w wersji oryginalnej słychać cichutko, tylko to jest tak powiedziane pod nosem)
Ups mój błąd :) Nie przed a po słowach Thorina "To niemożliwe" Gandalf mówi "co" :)
http://www.youtube.com/watch?v=qb2u2Yqw-SQ
Chodzi mi o moment z 0:26 (jeśli chodzi o czas z powyższego fragmentu)
Kurczę, mówił! Powiekszyłam sobie specjalnie obraz, zeby popatrzec na twarz Gandalfa i faktycznie, jest jak pisze sev! No to ładny gips, ale nam rezyser namieszał...
Ja tam nic nie słyszę, poprostu wydaje lekki dzwięk, ale napewno nie mowi nic konkretnego ;p
Kurczę, no ruszył ustami, fakt, że słychać to raczej nic nie słychać...
A może juz popadam w paranoję..?
W każdym razie - ewidentnie Azog i Gandalf reagują na siebie intensywnie (bez podtekstów ;D)