Nie to nie jest LOTR i taki ma nie być. Nie jest to też prznudnawa jedynka co wlecze się jak flaki
z olejem. To prawie nowa jakość. Prawie robi różnicę. Już uspokajam. Powielone zostały
nieliczne błędy z jedynki plus jeden masakrycznie błąd Jacksona , jak on mógł to tak spartolić?
Ale do rzeczy. Tak jak pisałem, wierzyłem, że będzie lepiej. Pajaki?? Miodzio! Mirkwood,
świetne. Sceny w Laketown zajebiaszcze. Ale najlepsze zostawili na koniec. Nie liczyłem czasu
ale Smaug jest dobre 40 minut bohaterem. Bilbo żwawszy, Legolas commando. Tauriel to jest
bardzo jasny punkt filmu, spaja jakby całość nadając jej kształtu filmu akcji. Teraz minusy:
znowu rzeczy jak w mIRKWOOD BYŁO), Armitage powrócił do gęby wkurzonego dwulatka
któremu zabrano zabawki i nie raczy jej opuścić i przede wszystkim....tu brak mi słów...Jak oni
mogli dać tak mało Beorna...wtf??? Oj Panie Jackson. Overall, film zdecydowanie lepszy od
kiepskiej jedynki, pacing o wiele lepszy, nowe postacie nadają charakteru temu filmowi no i
oczywiście Bilbo jest gwiazdą na równi ze Smaugiem. W końcu! Przecież ten film nosi nazwę
Hobbit a nie zgraja bezdomnych górników:).
Ocena 8,5/10 :D
p.s. Smaug wymiata!:D
Stary poczekaj, że te 2 tygodnie, nie lepiej takie szczegóły samemu się dowiedzieć?:) Nie przyszedlem tu spojlerowac jak inni bo sam tego nie lubie tylko wystawic opinie:)
Zreszta i tak jestem wqrzony bo widze ze do Bolga nie przykuwaja duzej uwagi w filmie a to zle wrozy.Qrna czy PJ nie widzial potencjaly w tej postaci ehhhh.Szkoda.Ja juz filmowi daje 2\10
Ja sie wkurzylem bo Beorna dali mało. Ja ci szczerze powiem, że orki to tak po macoszemu w tym filmie. Mało kto o nich pamieta po seansie.
To zle bardzo zle !.Bo jak by nie patrzec Orki powinny byc pokazane bardzo realistycznie jak Anglicy przeciwko Szkotom.Nie mozna traktowac wroga po macoszemu i z lekcewazeniem.
Ale ja juz widze ze ten Bolg jednak to jest ten ze spotu czyli caly CGI , czyli beznadzieja.Szkoda.Liczylem ze skoro Azoga spieprzyli to chociaz Bolga naprawia.
W filmach tego typu zle haraktery powinny byc powaznie potraktowane a nie byle jak.
a pobocznym to Bolg caly CGI i wogole nie przypomina Bolga tego starego jeszcze z broda.PJ se jaja robi.
Matko...jak Ty jęczysz. Figurke kupiłeś starej wersji Bolga i teraz kwiczysz, bo Ci źle, że figurka postaci nie zgadza Ci się z tym co w filmie zobaczysz?
Przestań jęczeć, wyć, kwiczeć, zakładać nowe tematy bo Bolg Ci nie pasuje.... wyjdź na Słońce, zamień się w kamień i odciąż dzięki temu serwery darując sobie dalsze wypowiedzi na ten temat.
Czekaj, mam pomysl walnac Kamilkowie spojlera w stylu Radagast bedzie na orlach gonil kroliki co ty na to?:)
Ech, a czekałem najbardziej na Beorna, bo to był chyba mój ulubiony bohater z książki. No, jeden z ulubionych.
Szkoda.
a Mało ale jest. Bombadila wycięli choć znalazłem zdjęcia z jego postaci wykreowanej chyba bom pewny nie jest do pełnometrażówki :) I nawet fajnie wygląda Ale nie istotne Beorn jest i ok. A ciekawa to postać pozostawiła w Tobie widzę pełno nienasycenia.
Jak wszystko w tym filmie inaczej niż w książce, jak zmutowana makatka albinoska. Ale i tak lepiej niż Beorn, dla biedaka lepiej by było gdyby całkiem go wycieli. W zasadzie to film niby się nazywa Hobbit, a nie ma NIC wspólnego ani z treścią książki, ani z klimatem śródziemia, ani ze zwykłą logiką. W zasadzie po za imionami film nie nawiązuje do Tolkiena. Ot taki szybka bezmyślna nawalanka, większość widzów będzie zachwycona. Ps. nawet smok lepszy niż w Wiedźminie.
Nad wyraz dobrze. Powiem Ci, że ona została wymyślona według kanonów sekwencji rasowego kina akcji. Jest motorem działań. Powtarza niektóre schematy z Władcy ale to minimalny minus w jej stronę.
Czy Radagast znowu jest komicznym dodatkiem dla dzieci z przedszkola? Robi coś w stylu zeza od fajki albo wyjmuje z ust patyczaka?
Czy orki padają masowo jak gobliny w jaskini, czy walki są nieco bardziej "poważne"?
Jak oceniasz CGI orków? Widać orki z pełną charakteryzacją, czy wszystko załatwił komputer?
No i to są dobre pytania. Radagast ma dalej momenty komiczne ale juz nie tak jak było, przynajmniej w mojej opinii. Teraz juz gra tylko dziwaka, ale majacego swiadomosc nadchodzacych spraw. Jest moment jak Tauriel ich sporo wyrznela, ale zeby tak jak gobliny? Raczej nie. Cgi orków było lepsze, zdecydowanie lepsze jak dla mnie. Tak widać sporo orków z pełna charakteryzacją (ewentualnie twarze w CGI).
Pojawiły się ponoć opinie, że mówiący Smok Smaug wygląda dość dziwnie. Napisz proszę jakie są Twoje wrażenia? Ruchy paszczą rażą podczas jego wypowiedzi czy jednak grafika komputerowa i aktorstwo Benedicta są wzorowe? :-)
Jak dla mnie to sceny ze Smaugiem sa najlepiej dopracowane z całego filmu. Nie mam żadnych zastrzeżeń. Można mieć zastrzeżenia do tego ze w czasie jak Bilbo mial rozmowke ze smoczkiem to jest odtspestwo powazne od ksiazki. Ale mi to akurat pasowalo...
Najlepsze jest to ze uruchomili trzy dodatkowe pokazy kosztem innych filmow, takie bylo zainteresowanie filmem. Cięzko się jednakże dogadac z poludniowcami.
A odnalazłeś Petera Jacksona w filmie? Ponoć już w pierwszych sekundach filmu się pojawia. Czyżby zatem ambitna rola Grubasa jedzącego jakieś warzywo w Bree? :D
No! :-) Super, piękny ukłon w stronę LOTR'a ze strony Petera Jacksona. Grubas i jego marchewka... nieśmiertelny duet! :-)
Kurde ludzie tylko pytacja co bylo. Dla mnie to niepojete ze chca wiedziec wszystko i bez zadnych niespodzianek. Z tego co widze to juz tutaj zalozono temat gdzie koles wszystko tlumaczy i na necie da sie znalezc mega spojlery.
Aaa spoko :-)
Dobra, jak dla mnie wystarczy :-) Przechodzę w tryb offline do 27 grudnia :-)
Pozdrowienia!
Ok:) Zatem jeśli naprawde bedziesz offline do 27 grudnia to zycze swietnego i udanego seansu:)
Źle mnie zrozumieliście. Przypomniałem sobie grubasa z marchewką z Druzyny. W dwójce go nie znalazłęm bo i nie szukałęm zbytnio:)
Opowiedz coś o Thorinie. W zwiastunach było widać, że złoto zaczyna na niego oddziaływać... Znacznie zmienił się w stosunku do pierwszej części? Jego postać irytuje?
Zaglądałem na RT i widzę, że oceny gwałtownie lecą w dół, zastanawia mnie co ma wpływ na to? Uprzedzenia krytyków? Może - czego obawiałem się najbardziej - brakło czasu na rozwój postaci? Nadal przeciętny widz, nie znający książki, mało wie o krasnoludach, Azogu, Bolgu... nie wspominając o Bomburze, który nie odezwał się słowem w AUJ. Właśnie! Zabrał w końcu głos? :)
Generalnie do Laketown to jest ten sam gosc co z jedynki. Dopiero w scenach z Ereborem jest z nim gorzej. Oceny lecą w dół bo znowu są niepotrzebne powtórzenia z LOTR, znowu akcja czesto jest przypadkowa. Tak nie ma dalej rozwoju postaci, zapomnij o tym. Bombur?? Nie nic nie gada. Żre tylko:D
Hmm, szkoda, ale w sumie przy takiej grupce krasnoludów ciężko o rozwój postaci w większym stopniu. Chociaaaż! Kili miał dostać więcej czasu ekranowego! Prawda? :D Piszesz, że Beorna jest mało, ale opowiedz jak go odebrałeś? Różni się od tego książkowego(nie chodzi mi tu zasadniczo o image a o charakterek)? :D
Tak Kili dostał więcej. Dobra jakby sie uprzeć to Kili i Fili mają tego więcej. Chodzi o braterską więź. Zobaczysz w kinie o czym piszę. Jako charakter Beorn jest świetny. Nie zmieniłbym w nim nic. Jest dumny, poważny. Tylko mało go niestety...Co do krasnoludów brakuje paru waznych scen z ksiazki, wiem ze krecono te scenym wiec zapewne beda w extended version.
Oj oby ty razem wersja extended była dłuższa niż z 1 części filmu... przynajmniej 20 minut! Daj Boziu! :D