Nie to nie jest LOTR i taki ma nie być. Nie jest to też prznudnawa jedynka co wlecze się jak flaki
z olejem. To prawie nowa jakość. Prawie robi różnicę. Już uspokajam. Powielone zostały
nieliczne błędy z jedynki plus jeden masakrycznie błąd Jacksona , jak on mógł to tak spartolić?
Ale do rzeczy. Tak jak pisałem, wierzyłem, że będzie lepiej. Pajaki?? Miodzio! Mirkwood,
świetne. Sceny w Laketown zajebiaszcze. Ale najlepsze zostawili na koniec. Nie liczyłem czasu
ale Smaug jest dobre 40 minut bohaterem. Bilbo żwawszy, Legolas commando. Tauriel to jest
bardzo jasny punkt filmu, spaja jakby całość nadając jej kształtu filmu akcji. Teraz minusy:
znowu rzeczy jak w mIRKWOOD BYŁO), Armitage powrócił do gęby wkurzonego dwulatka
któremu zabrano zabawki i nie raczy jej opuścić i przede wszystkim....tu brak mi słów...Jak oni
mogli dać tak mało Beorna...wtf??? Oj Panie Jackson. Overall, film zdecydowanie lepszy od
kiepskiej jedynki, pacing o wiele lepszy, nowe postacie nadają charakteru temu filmowi no i
oczywiście Bilbo jest gwiazdą na równi ze Smaugiem. W końcu! Przecież ten film nosi nazwę
Hobbit a nie zgraja bezdomnych górników:).
Ocena 8,5/10 :D
p.s. Smaug wymiata!:D
Każdy ma swoich powiedzmy „ulubieńców” i każdy będzie teraz truł Ci głowę i zadawał pytania o postacie , które najbardziej są dla nich interesujące ;)
To może pytanie z „innej beczki” – Co z Bilbem i Pierścieniem, jest pokazany ich tworzący się „związek” czy nie skupiali się na tym aż tak bardzo?
Hmm teraz to ja już kompletnie nie mogę się doczekać tego filmu ;) Ach, właśnie ! Jest jakaś zasadnicza różnica między głosem Smauga a Nekromanty? I jakbyś to ocenił , który lepszy? Bo jestem ogromnie ciekawa jak zmienili te głosy, bo aktor jeden a postacie różne. Owszem Benedict w wywiadach mówił o tym, że zmieniał barwę głosu itp. ale czy faktycznie jest taka różnica?
Jest różnica. Ton Nekro jest jakby wyższy. Chrznić Saurona. Jakzobaczysz Smauga to wtedy Ci się przypomni po co przyszłaś do kina:)
Och, na Smauga to czekam i skoro tobie się podobał - ( a z pewnością „surowiej” oceniasz go niż byłabym to ja) , to jestem spokojna bo pewnie będę "wniebowzięta" gdy zobaczę to smoczysko :) Dzięki za podzielenie się wrażeniami po filmie !
No problemo:) Smauga nie ocenialem surowo. Generalnie zawsze mam krytyczne spojrzenie. Na samym seansie nigdy nie mysle ze cos jest zle. Ale zaraz po zdarzaja sie szybkie przemyslenia:)
Ja mam skrajności albo idealizuję film albo bardzo, czasem aż za bardzo patrzę na produkcję krytycznym okiem. A Hobbita z kolei bardzo , oj bardzo idealizuję i bałam się co będzie z tej 2 części , ale skoro mówisz, że dajesz to 8 / 8,5 to chyba ja pewnie –( idealizując) dam „ 10 z serduszkiem” ;D
Wiesz ja czekalem na pajaki, beorna i smauga. Na tym sie głównie skupiłem. Kurcze musialbym Ci scene opowiedziec.
To wszystko tłumaczy . Skoro napisałeś jak dla mnie tyle pozytywów to tym bardziej nie mogę się doczekać aby go ujrzeć ! ;) Dzięki!
Jest parę mankamentó i jeden BARDZO DUZY minus. Ale ogolnie zdecydowanie lepszy od jedynki.
Zgadzam się, parę drobnych błędów i właśnie DUUUŻY minus dla scen z Beornem... Efekty powalające, trochę humoru, świetna gra Martina, Armitrage nie powala tak jak w jedynce, więcej jest scen z udziałem wszystkich krasnoludów a nie tylko Thorin i Balin. A scena Sauron i Gandalf... REWELACJA! Scena z płynnym złotem trochę naciągana...
Hehehe:) Uważaj koleżanko ja też raz tu pusćiłem strasznego spojlera, ze sceną końcowa. Ehh zapomniałem sie:)
Bardzo się cieszę, że film cię nie zawiódł. Jesteś użytkownikiem, który nie przymyka oka na pewne błędy, więc film musi być naprawdę niesamowity! Czekam z niecierpliwością i dziękuję, że podzieliłeś się z nami swoimi wrażeniami! :)
Napisałeś, że bardzo mało Beorna, czyli ile mniej więcej minut jest na ekranie?
A i jeszcze chciałbym zapytać, czy rzeczywiście jest mroczniej i poważniej niż w pierwszej części? Z góry dziękuję za odpowiedzi na moje pytania :)
Jest ale ton nie jest tak powazny jakbysmy tego oczekiwali. Jest lzej. Oczywiscie jest tzw"półmrok", szczególnie w Mirkwood, Guldur i Smaug ale to nie jest klimat LOTR jak dla mnie.
Pamiętam, że w starszym vlogu była scena jak niosą Bombura w Mrocznej Puszczy, zastanawiam się czy będzie :D Zdradź jeszcze, czy pojawią się Nazgule, lub chociaż jakaś ich namiastka/ zapowiedź. Nie mówię tu dokładnie o postaciach czarnych jeźdźców, ale Nazguli - Upiorów? W sensie, czy się przebudzili z letargu? :) Jeszcze jedno pytanko: są sceny typu LOTR, że ktoś zjeżdża na tarczy jak na deskorolce, zabija w pojedynkę milion orków, wpada w przepaść z wargiem, ale żyje(warto też wspomnieć o Legolasie, samotnie zabijającym mumakila) etc. ? Czyżby za to krytycy obniżali oceny?
P.S Czy ktoś pamięta jeszcze, że Hobbit miał być dylogią? Narzekania ludzi, że PJ zrobił trzy filmy dla kasy, że pierwsza część jest rozciągnięta do granic możliwości... jak się do tego odniesiesz po obejrzeniu DOS?:)
Hmm co do Bombura odpowiem tak zeby nie bylo to doslowne. Nie ma paru scen z krasnoludami ale tez sporo jest scen ktorych w ksiazce nie ma. Moze to ci cos podpowie. Nie dales mi wyboru z Nazgulami, nie odpowiem tak lub nie czy byly Nazgule zbyt duzy spojler. Jest parę momentów akrobatycznych Legolasa:). Dos ma inne mankamenty i jeden wielki minus.
Jak na moje pacing w dwójce jest zdecydowanie lepszy. Mozesz nie wierzyc ale postac Tauriel jest tu czesto motorem pchajacym akcje do przodu. Niestety podobnie jak w jedynce mamy poczucie slepego losu pchajacego bohaterow do przodu. Nie ma wydluzen (zdarzaja sie, ale nie az tak jak w jedynce). Druga czesc naprawde jest zdecydowanie bardziej dopracowana i sam po jej obejrzeniu stwierdzisz ze jedynka to naile rozciagane dialogi, rozciagane sceny itp itd. Wielkim minusem jest nikla ilosc Beorna oraz kolejne powtorzenia zagran z LOTR. Reasumuja o wiele lepiej ale to jeszcze nie jest najwyzszy pulap. Jesli w extended dodadza brakujace sceny, to dam 9/10. Teraz 8/10.
Tak plus, scena z Bomburem i rzeką, scena uczty elfów ...Boyens ostatnio w wywiadzie mówiła o scenach które nie weszły do filmu.
No nie gadaj że niema kluczowej sceny jak Bombur pije z strumyka zapomnienia...:/
No to lipa .... :/ jak na razie mam dwa minusy już na liście - brak powyższej sceny i Beorn który jest dla mnie nie trafiony i kompletnie nie wygląda tak jak ten wyobrażony w książce...:/
Ja nie mialem zbyt duzego wyboru:) Pamietaj byłem na poludniu naszego kraju. Tam musialem walczyc zeby mi nie wcisneli ichniego dubbingu. :) Myślę że jak możesz to pierwsze idz na 3d 48hfr pozniej na 2d a pozniej na 3d w imaxie...powtarzac do znudzenia:)